DescoperăOrașe

Cele mai bune destinatii pentru călătorul singur

Puține lucruri agită adrenalina din sânge și voioșia din suflet așa cum o fac călătoriile de unul singur pentru că aceasta-i cea mai sigură cale de a-ți face prieteni noi, în vreme ce descoperi fără opreliști planeta pe care avem norocul să o populăm. Mare ne-ar fi mirarea ca, atunci când te afli singur în mijlocul aventurii, doar tu și rucsacul din spate, să nu descoperi câteva lucrușoare ascunse despre tine pe care nici nu le bănuiai.

Dacă tocmai te pregăteai să-ți freci bărbia, întrebându-te temător încotro să o pornești cu mai sus-numitul rucsac în spate, străbate cu privirea cele de mai jos și descoperă cele mai sigure și totuși antrenante locuri pe care să le vizitezi din postura de călător singur.

1. Vacanță în Bordeaux, Franța

 Frumoasa Place de la Bourse din Bordeaux, reflectată în oglinda apei

Frumoasa Place de la Bourse din Bordeaux, reflectată în oglinda apei

De ce să dai cu piciorul unui mic răsfăț asortat la relaxare absolută, în cea mai celebră regiune viticolă a lumii? Mai ales când le meriți pe toate din plin. Ca să descriem pe scurt centrul idilic al orașului Bordeaux, îți spunem doar că arhitectura-i veche de secol 18 și întregu-i șarm de poveste nu au scăpat aripii protectoare a Patrimoniului Mondial UNESCO. Printre cele mai de seamă obiective arhitecturale se numără Catedrala Gotică Sfântul Andrei și grandioasa Place de la Bourse, cumva între greu și imposibil să-ți scape privirii.

Și pentru că spuneam ceva despre vin și răsfăț în aceeași propoziție, alege ca măcar una din zile să se încheie cu tine și cu ochii cât farfuriile de supă în fața unei cine rafinate, la unul dintre restaurantele sau barurile de vin ce aliniază străduțele pietruite din Bordeaux. Mai mult, ca să te asiguri că nu rămâi cu nicio calorie păcătoasă, închiriază o bicicletă (pentru mai puțin de 10 lei) și pedalează de zor de-a lungul râului până îți simți conștiința curată ca lacrimă.

Dacă timpu-i îngăduitor cu tine, rezervă un tur care include podgoriile istorice și magazinele fermecătoare ce sălășluiesc între granițele sătucului medieval, Sf Emilion (la o oră de tren distanță).

Citește și: Top 12 locuri secrete din Paris

Rezervă zbor către Bordeaux
Rezervă cazare în Bordeaux

2. Vacanță în Hoi An, Vietnam

 Plutind pe apele râului, într-o oarecare barcă pescărească din Hoi An, Vietnam

Plutind pe apele râului, într-o oarecare barcă pescărească din Hoi An, Vietnam

Hoi An, un fost port comercial excelent conservat pe coasta centrală a Vietnamului, este cu nimic mai puțin decât un mix colorat, fascinant, de culturi și arhitectură. Este un oraș cunoscut pentru hainele ieftine și de calitate pe care le produce, așa că, înțelept ar fi să ajungi aici cu bagajul mai mult gol decât plin și să-l aduci acasă înțesat de tricouri, pantaloni, rochii sau costume croite special pentru tine, la un preț cât se poate de decent.

Să nu te mire dacă nu auzi nici urmă de claxon, iar mirosul nu-ți este atins de niciun gaz de eșapament în vreme ce-i dai bătaie cu promenadele prin centrul vechi. Mașinile au fost interzise, iar ție nu-ți rămâne decât să te plimbi liniștit, admirând cafenelele de la colț de stradă și casele cu iz istoric ce se opun canalelor și străduțelor întortocheate. Dacă vrei să te simți încă și mai de-al locului, suie-te în șaua unei biciclete și descoperă orașul sau alătură-te unui tur ghidat pe două roți. Tot cu bicicleta ajungi la o plajă impecabilă, cunoscută drept An Bang, situată la 5 km distanță.

Bucătăria din Hoi An este de-o diversivitate nebănuită, suferind influențe japoneze, chinezești și portugheze, iar, în cazul în care ceva te dă pe spate și nu te mai lasă să dormi, află că multe dintre restaurantele de aici oferă cursuri de gătit. Orice-ar fi, nu pleca fără să fi încercat un bol de cau lao, felul de tăieței pe care numai aici îi găsești.

Rezervă zbor către Da Nang
Rezervă cazare în Hoi An

3. Vacanță în Gent, Belgia

 La pas prin centrul încântător al orașului Gent

La pas prin centrul încântător al orașului Gent

Dă-ți undă verde la cele mai bune gofre, bere și ciocolată văzute sub soare, într-un oraș ușor de străbătut la pas și situat în regiunea flamandă a Belgiei. Gent pare ca desprins dintr-o poveste cu zâne, iar castelul medieval situat în centrul orașului și casele acoperite de fațade ce aduc a turtă dulce nu sunt deloc străine de asta.

Pentru cele mai bune priveliști de care este în stare orașul, fă o plimbare cu barca; eventual, pentru a străbate hidrografic orașul, așteaptă să se lase noaptea, iar orașul să îmbrace veșmântul a mii de lumini. Și în vreme ce aștepți lăsarea întunericului, răsfață-te cu o gofră din Vrijdagmarkt, piața centrală și locul unde se ciocnesc cu patos berile belgiene, în la fel de belgienele puburi. Tavern Dulle Griet, de exemplu, este unul dintre aceste lăcașuri, cunoscut pentru decorul eclectic și pentru cele 250 de feluri diferite de bere națională.

Rupe-ți câteva ore și lasă-le în Patershol, un cartier plin de culoare, situat în nordul orașului. Ăsta-i, de fapt, centrul său artistic, spațiul unde aerul este impregnat de tradiție, iar străzile, pline de baruri și restaurante primitoare din care nu lipsește nicio aromă din vreun colț de mapamond.

Citește și: Lucruri gratuite de făcut în Bruxelles

Rezervă zbor către Bruxelles
Rezervă cazare în Gent

4. Vacanță în Split, Croația

 Ceea ce se petrece aici este un joc de picigin, inventat pe Plaja Bačvice din Split

Ceea ce se petrece aici este un joc de picigin, inventat pe Plaja Bačvice din Split

Să te plimbi prin Split se simte ca și cum te-ai plimba liber, pe străzile din epoca romană. Ruinele Palatului Diocletian, construit în secolul 4, sunt cele care alcătuiesc acum Centrul Vechi al orașului și locul cu o concentrație impresionantă de clădiri istorice și străduțe înguste, aflate între pereții fortăreței. Treci negreșit pe sub Poarta de Bronz, una dintre cele patru porți de intrare (din care ce a mai rămas acum, după mii de ani, sunt câteva coloane și arcade parțiale), și dă năvală pe Riva, frumoasa promenadă de la mal de apă.

Descoperă ce-i mai delicios în piața verde și în cea de pește, iar dacă mâncarea marină este cea care te face să-ți plouă în gură și nu ai de gând să faci niciun compromis în privința asta, nu părăsi orașul fără să fi luat un prânz cumsecade într-una dintre cramele tipice naționale. (Konoba Matejuska e o idee excelentă!)

Split e doldora de hosteluri, iar acestea, la rândul lor, sunt pline de călători singuri cu chef de socializare și noi amiciții. Ca să nu mai vorbim de rândurile nesfârșite de puburi și cluburi de noapte, numai bune de luat la rând și deșertat shoturi. Vindecă-ți mahmureala nelipsită de a doua zi cu un joc de picigin pe Plaja Bačvice sau continuă petrecerea cu un tur pe barcă de-a lungul coastei dalmate, pentru câteva zile full de voie bună.

Citește și: Minunile Croației într-un roadtrip de 10 zile

Rezervă zbor către Split
Rezervă cazare în Split

5. Vacanță în Baños, Ecuador

 Amestecă-te printre localnici și scaldă-te sub căderi de ape, la băile termale din Baños

Amestecă-te printre localnici și scaldă-te sub căderi de ape, la băile termale din Baños

Aici n-ai cale de mijloc: aici e musai să închiriezi o bicicletă și să gonești de-a lungul Rutei de las Cascadas pentru a simți cu propriul corp ce înseamnă drumurile înclinate ce străbat luxuriantele păduri tropicale, în sunet de cascade. Baños, așa cum prea bine sugerează numele, este un oraș reputat pentru băile naturale hrănite din izvoarele calde ale vulcanului Tungurahua. Scufundă-te în apele termale din Las Piscinas de la Virgen, cele aflate la poalele unei cascade enorme.

Când îți va arde de o poză cu care să trezești invidia tuturor celor de acasă, ia autobuzul până la Casa del Arbol, unde te așteaptă un leagăn aflat la mare distanță de sol, atârnat dintr-o căsuță din copac. Ceea ce se simte acolo este asemănător cu ceea ce simt păsările când zboară pe deasupra pădurii tropicale, parcă aruncându-se în brațele vulcanului activ de sub picioare.

Deși acesta-i unul dintre cele mai sigure orașe ecuadoriene, nu spunem că nu ți se poate întâmpla să rămâi fără câte ceva, dacă nu ești cu băgare de seamă. Cel mai sigur e să nu umbli cu obiectele de valoare la vedere, să eviți să te aventurezi singur pe străzi după lăsarea serii, iar dacă ai nevoie să scoți bani, fă-o pe timp de zi și nu străbate orașul încărcat de cash în buzunare.

Citește și: 12 cele mai frumoase locuri din America de Sud

Rezervă zbor către Quito/cta]

6. Vacanță în Gyeongju, Coreea de Sud

 Templul Bulguksa este una dintre cele mai importante relicve din Gyeongju și casa a nenumărate comori naționale

Templul Bulguksa este una dintre cele mai importante relicve din Gyeongju și casa a nenumărate comori naționale

O călătorie de unul singur în Gyeongju este drumul sigur către pacea interioară la care tânjești de atâta timp, și mai ales dacă o ușchești prin Zonele Istorice ale orașului. Aceste situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO protejează Templul Bulguska, o capodoperă a artei budiste și locul unde sălășluiesc infinite comori naționale ale Coreei de Sud (pagode vechi de când lumea și pământul, poduri și trepte îți netezesc calea către statui și alte relicve ale lui Buda). Cască ochii bine sub acoperișurile templului și vei da de decorații incredibil de colorate și de motive de lotus.

Asortează vizita la cele menționate mai sus cu o scurtă drumeție care începe la ieșirea din templu și se termină la Seokguram Grotto. Vei găsi acolo o statuie a unui Buda așezat în poziție de meditație, înconjurată de gardieni din piatră și atât de fragilă încât vizitele sunt permise doar pe durate scurte, iar fotografiatul, complet interzis. Îndreaptă-te apoi în direcția în care privește Iluminatul și pregătește-ți retina pentru o priveliște de deasupra Muntelui Tohamsan, peste Marea Japoniei.

Pentru a-ți definitiva căutarea păcii absolute, omoară (oximoronic) câteva ore în Parcul Național Gyeongju sau extinde-ți explorarea puțin mai departe, către plaja Homigot din orașul Pohang, unde două brațe uriașe ies din oglinda mării, reprezentând armonia și coexistența.

Rezervă zbor către Busan/cta]

7. Vacanță în Florianópolis, Brazilia

Plajă, surf sau relaxare pe cele 40 de plaje ce înconjoară insula Florianópolis. Cum să nu-ți ardă să călătorești singur în asemenea condiții?

Plajă, surf sau relaxare pe cele 40 de plaje ce înconjoară insula Florianópolis. Cum să nu-ți ardă să călătorești singur în asemenea condiții?

Floripa este insula de vis pentru studenți și backpackeri în căutare de plaje perfecte și petreceri încă și mai și. Arcurile galbene de la intrarea în Mercado Publico adăpostesc nenumărate standuri artizanale și magazine cu prețuri drăgălașe, dar dacă ești nevoit să alegi un singur lucru, optează fără să stai pe gânduri pentru o porție consistență de anchova grelhaga (lufăr prăjit sau pe grătar).

După-amiezele braziliene se petrec cel mai bine la plajă, pe una dintre cele 40 de insule, iar singura problemă posibilă pe care o vedem aici ar fi alegerea. Și dacă le iei prin eliminare, tot vei ajunge la conflictul dintre sălbatica Praia do Matadeiro sau plaja Jurerê, împânzită de baruri. În drumul spre casă, admiră luminile ce îmbracă podul suspendat, Hercilio Luz, și reflexia acestora în apele care se îndreaptă către continentalul Florianópolis.

Citește și: 15 lucruri pe care probabil nu le știi despre Rio de Janeiro

Rezervă zbor către Florianópolis/cta]

8. Vacanță în Dublin, Irlanda

 Pene și sclipici unde vezi cu ochii... cel mai probabil te afli la Parada Caribana Festival

Pene și sclipici unde vezi cu ochii… cel mai probabil te afli la Parada Caribana Festival

Cu siguranță ai auzit despre prea multe orașe ca fiind descrise cu adjectivul de „vibrant”, dar dacă ar trebui să atribuim această calitate unuia singur, am alege Toronto, fără să stăm pe gânduri. Cu toate cele 200 de limbi ce răsună pe străzi și cu o populație de 6.1 milioane, un călător singur nu se poate simți străin de nicio culoare în „cel mai multicultural oraș al lumii”.

Cea mai bună perioadă pentru a zbura către Toronto este, fără dar și poate, vara, atunci când străzile abundă de localnici și călători ca tine, în căutare asiduă de atmosferă de festival și petrecere. Festivalul Beach International Jazz se află în top de listă și găzduiește concerte publice și gratuite preț de 24 de zile pe parcursul lunii iulie, aducând cei mai celebri artiști ai jazzului pe acest pământ canadian.

Sau, dacă ritmurile vest-indiene, în tandem cu sunete africane, sunt cele care te îmbie mai seducător, îndreaptă-te către Caribana Festival Parade, evenimentul stradal care sărbătorește comunitățile caraibiene din America de Nord.

Rezervă zbor către Toronto
Rezervă cazare în Toronto

11. Vacanță în Thimphu, Bhutan

Templul budist, Cuibul Tigrului, aflat în partea stâncoasă a văii Paro, din Bhutan

Presupunem că, din moment ce te atrage ca un magnet gândul de a călători singur, nu ar trebui să te dai înapoi cu una, cu două, de la descoperirea de noi colțuri de pământ. Pentru o experiență de călătorie unică, independentă și schimbătoare de vieți, Bhutan este locul către care să te îndrepți.

Cunoscut pentru mănăstirile-fortărețe plasate în inima munților și pentru nivelul național de fericire (cu mult mai crescut decât PIB-ul), Bhutan și-a deschis porțile turismului internațional cu numai 13 ani în urmă, ceea ce îl face încă prea puțin atins de influențele vestice. De fapt, statul este atât de protectiv în privința rădăcinilor culturale, încât o călătorie aici trebuie să fie pre-aprobată și pre-plătită printr-un tur de grup. Acesta va fi cel care-ți va oferi o serie de călătorii exotice în interiorul acestui ținut budist, mistic.

Și dacă ți-am putea măcar în mare descrie cum știu acești budiști să se distreze… festivaluri de mâncare, dansuri și muzică se desfășoară pe tot parcursul anului în Bhutan, însemnând că, oricând ți-ar pofti inima să călătorești aici, o să dai sigur peste ceva în plină sărbătoare.

Rezervă zbor către Paro

12. Vacanță în Queenstown, Noua Zeelandă

Noua Zeelandă este un loc incredibil de prietenos către care să te îndrepți cu rucsacul în spate și cu zâmbetul pe buze și încă și mai și dacă ajungi aici singur cuc și cu chef de noi prietenii.

Poți să te lași absorbit de ruinele din jurul capitalei Wellington, atât de cunoscute de către fanii Stăpânul Inelelor, dar adevărata provocare o reprezintă orașul Wellington, atât de cunoscute de către fanii Stăpânul Inelelor, dar adevărata provocare o reprezintă orașul Queenstown.

Această așezare aflată la malul lacului își merită pe deplin titlul de „Capitala Mondială a Aventurii”. Un milion de vizitatori vin aici în fiecare an pentru a gusta din experiențe adrenalinice de rafting pe apă, skydiving, bungee jumping și din cele oferite în stațiunile de schi din lanțul muntos Remarkables.

Rezervă zbor către Queenstown
Rezervă cazare în Queenstown

13. Vacanță în Gothenburg, Suedia

Acoperișurile în culori de bomboane din Gothenburg, Suedia

Gothenburg, un oraș extrem de prietenos, înțesat de cultură scandinavă, dar puțin scos din lumina reflectoarelor de către frumoasa (deși deloc ieftina) capitală, Stockholm.

Indiferent dacă soarele are sau nu chef să strălucească, simțurile îți vor fi negreșit ademenite de ispititoare arome emamate de Grădinile Botanice Gothenburg , una dintre cele mai colorate centre vegetale din Europa. Înfulecă repede ceva la Stora Saluhallen, înainte de a te avânta într-un tur cu barca de-a lungul orașului (probabil cea mai bună metodă de a cunoaște de-a fir a păr arhitectura de secol 17, împreună cu cele 20 de poduri și încă și mai multe canale care îl compun.

Alături de nesfârșitele fortificații vechi care compun orașul, Gothenburg găzduiește și cele mai mărețe talente naționale în ale design-ului. Îți vei da seama de asta într-o clipită câtă vreme vei lua la pas strada Magasinsgatan și buticurile-i cochete, propunându-ți să intri obligatoriu în Muzeul Röhsska , centrul modial al modei și al artelor aplicate.

Citește și: Lucruri gratuite de făcut în Stockholm

Rezervă zbor către Stockholm
Rezervă cazare în Gothenburg

Citește mai mult: