Zile libere în 2018: Calendarul sărbătorilor legale

2018 aduce 14 zile libere, dintre care 11 sunt în timpul săptămânii. Verificați datele libere și vedeți cum puteți beneficia de 35 de zile de vacanță cu doar 10 zile de concediu!

Categorie Sfaturi călătorie

Data 16/12/2017

Știi cum e viața… numai un cântec măreț și dulce, numai sticle deșertate și prietenii legate, iar toată simfonia trecerii timpului este întreruptă doar, din când în când, de apariția în scenă a vreunui examen. Asta până te lovește în moalele capului vârsta adultă și te vezi zăvorât într-un birou sau într-o altă cameră de tortură, uitându-te cu ochii în lacrimi pe calendar după zilele libere, de circa 234 de ori, într-o zi obișnuită.

Ei, în astfel de împrejurări trebuie să ne arătăm puternici și să ne spunem că n-ar mai fi așa mult până la vremea pensionării. Șiretenia ar fi, însă, a doua variantă de a îndulci și înrobi soarta și venim acum și cu explicațiile. 2018 nu intră în scenă cu mâna goală, ci cu 14 zile libere sub motivul de sărbători legale.

Așadar, conform sfântului Cod al Muncii, 11 din acest total de 14 zile libere vor pica în timpul săptămânii și noi pus pe hârtie cele mai dibace vicleșuguri pentru întinde la maxim de zilele-acestea, prefăcându-le în 35 de zile de călătorii. Uite care-i șpilul:

👉Descarcă varianta printabilă

Calendar Zile Libere România și planificator vacanțe 2018
Calendar Zile Libere România și planificator vacanțe 2018

👉Descarcă varianta printabilă

Zilele libere în 2018 în România

1 ianuarie (luni), 2 ianuarie (marți) – Anul Nou

24 ianuarie (miercuri) – Ziua Unirii Principatelor Române

6 Aprilie (vineri) – Vinerea Mare

8 aprilie (duminică), 9 aprilie (luni) – Paştele

1 mai (marți) – Ziua Muncii

27 mai (duminică), 28 mai (luni) – Rusalii

1 iunie (vineri) – Ziua Copilului

15 august (miercuri) – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (vineri) – Sfântul Andrei

1 decembrie (sâmbătă) – Ziua Naţională a României

25 decembrie (marți), 26 decembrie (miercuri) – Prima și A Doua Zi de Crăciun

Să presupunem că una dintre zilele libere pică într-o oarecare marți; apăi în cazul ăsta, tu ai două variante. Prima: îți petreceri toată ziua de marți în casă, încercând să te relaxezi, dar, de fapt, uitându-te temător pe ceas și fiind mai degrabă irascibil ca un vulcan în fierbere, văzând cum trec orele și cum ziua liberă devine istorie. A doua: legi marțea de weekendul precedent cu o zi de luni în care ți-ai luat concediu și folosești cele 4 zile de libertate, dând fuga într-un city break pentru a vedea ce gust are cafeaua de dimineață în… Roma, de exemplu (înclinăm a crede că bună, în orice caz).

Apăi, nu ieși tu pe plus dacă, în loc de o zi-două în care abia te dumirești, apuci să faci puțin șmotru prin casă și să ciocnești o bere cu vecinii, te surprinzi mai bine în selfie-uri pe străzile din fața Colosseumului? Oho, și-ncă cum!

Combinațiile de zile libere, weekenduri și zile de concediu sunt numeroase, iar planificarea lor nu se pupă de nicio culoare cu procrastinarea. Dar dacă ți-ai propus să ajungi în cât mai multe destinații în 2018, apucă-te de treabă, caută cele mai prietenoase oferte și scrie modelul de mail care îl vei tot trimite șefului, cu zilele pe care le vrei libere. A, și fă-o înaintea colegilor tăi, cât mai din timp, ca să apuci să iei bilete de avion ieftine și nu care cumva să fie motiv de refuzat zilele extra libere.

Transformați 10 zile de concediu în 35 de zile de vacanță

Iată cum prefaci 10 zile libere, dar mai degrabă îmbibate de stresul permanent că se termină prea repede, în 35 de zile de vacanță în care cunoști lumea, te bucuri de viață și îți încarci bateriile până la cer. Și nu zicem că am fi cei mai buni la a te ajuta să-ți plănuiești vacanțele și a stoarce cât mai multă fericire de la zilele libere, dar, nici dacă am spune-o, nu am aduce o prea mare ofensă pe obrazul adevărului.

24-28 ianuarie 2018 Căutați zboruri sau vedeți  Ofertele zilei
6-9 aprilie 2018 Căutați zboruri sau vedeți  Ofertele zilei
28 aprilie – 1 Mai 2018 Căutați zboruri sau vedeți  Ofertele zilei
26 mai – 3 iunie 2018 Căutați zboruri sau vedeți  Ofertele zilei
15 – 19 august 2018 Căutați zboruri sau vedeți  Ofertele zilei
30 noiembrie – 2 decembrie 2018 Căutați zboruri sau vedeți  Ofertele zilei
22 – 26 decembrie 2018   Căutați zboruri sau vedeți  Ofertele zilei

Ianuarie la căldură – Bangkok

Ziua liberă: 24 ianuarie (miercuri) – Ziua Unirii Principatelor Române
Când să pleci în vacanță: 24 – 28 ianuarie (miercuri – duminică)
Câte zile de concediu trebuie să-ți iei: 2

Există, oare, ceva pe lume care sună mai ispititor decât îmbrăcarea hainelor alcătuite din bretele și materiale vaporoase, în vreme ce cunoscuții de acasă se înghesuie unii alții și se-ncălzesc ca pinguinii. Îndoi-ne-am. Iar vestea bună este că țările calde nu mai sunt accesibile doar păsărilor care-și iau tălpășița la primul vânt tomnatic.

Pentru luna ianuarie, specialiștii momondo îți propun Bangkok, cel mai vizitat oraș din lume. În ianuarie vei fi în plin sezon, temperaturile sunt ridicate și ai numeroase atracții pe care să le vezi, fie că vrei să ai parte de un tur cultural la Templul Wat Pho sau de o zi de shopping în piața Chatuchak, una dintre cele mai mari piețe din lume. Și îți recomandăm să încerci aici și vestita înghețată de cocos, servită în nucă de cocos, peste care poți să pui ca toping de la nuci la porumb.
Aproape de Bangkok se află și stațiunea Pattaya, un loc unde vei putea să te retragi pe un șezlong. 30 grade cu plus nu sună deloc rău în ianuarie, când acasă poate fi cod roșu de ger, nu-i așa?

Iar dacă un zbor lung spre Bangkok nu te atrage și totuși vrei să mergi spre destinații însorite, e drept, nu foarte aproape, poți să te inspiri spre următoarele locuri:

Caută zbor ieftin spre Bangkok

Paște în Amsterdam

Zilele libere: 8 aprilie (duminică), 9 aprilie (luni) – Paștele
Când să pleci în vacanță: 6–9 aprilie (vineri-luni)
Câte zile de concediu trebuie să-ți iei: 1

Da, e adevărat, puține lucruri se compară cu vederea mielului pe masa din sufrageria familiei, înconjurat fiind de toate rubedeniile și gustând vinul care a ieșit „anul ăsta”. Totuși, pentru cei care-și propun să mânânce drobul de Paște în altă parte de data aceasta le propunem Amsterdam.

Este ușor să te pierzi prin centrul orașului Amsterdam, îngrămădit de canale, dar asta este totodată frumusețea lui. Explorează universul ascuns în buticuri, restaurantele cu meniuri delicioase și galeriile de top. Închiriază o bicicletă și alătură-te mulțimii care traversează străzile capitalei olandeze sau închiriază o barcă și navighează pe canale. Asigură-te că profiți la maximum de gastronomia orașului și, bineînțeles, de bere artizanală. Aprilie este, de asemenea, luna festivalului dedicat lalelelor, floarea-simbol a Olandei, care va pune cu siguranță energia primăverii în pașii fiecărui călător.

Caută zbor ieftin spre Amsterdam

Când deja miroase-a vară… dă fuguța-n Barcelona

Zilele libere: 1 mai (marți), Ziua Muncii
Când să pleci în vacanță: 28 aprilie – 1 mai (sâmbătă – marți)
Câte zile libere trebuie să-ți iei: 1

Parcă în dimineața zilei de 1 mai te simți mai intrat în vară decât la mijlocul lui iulie – deja începi să umbli (dacă n-ai făcut-o deja) la hainele cu bretele, scoți sandalele de la naftalină și mai-mai să dai să-ți cumperi o cremă de plajă. Dar stai să vezi cum o să mai crească inima când o să știi că ai deja cumpărat biletul spre Barcelona și plaja… te cheamă la ea și palmierii așteaptă să-ți facă umbră.

Cum ai putea să nu sorbi din priviri minunile gaudiene și să nu apreciezi fiecare bob de orez dintr-o farfurie de paella când tocmai ai ieșit oficial din tot ce aducea a frig, ploi și nori pe cer? Dacă te gândești că un asemenea city-break spaniol riscă să-ți căsăpească bugetul, nici nu știi cât de departe ești de adevăr; noi lăsăm aici aceste lucruri gratuite pe care să le faci în Barcelona.

Totuși, dacă dintr-un motiv de nepătruns, Barcelona nu reușește să te ispitească și să te subjuge, verifică lista completă a recomandărilor noastre de 1 mai.

Caută zbor ieftin spre Barcelona

Rusaliile, debutul verii și ziua copilului se sărbătoresc cel mai bine în Paris

Zilele libere: 27 mai (duminică), 28 mai (luni) – Rusaliile; 1 iunie (vineri) – Ziua Copilului
Când să pleci în vacanță: 26 mai – 3 iunie (sâmbătă-duminică)
Câte zilele de concediu trebuie să-ți iei: 3

O vacanță de 8 zile care te ușurează de numai 3 libere intră lejer în categoria celor mai istețe lucruri pe care le vei face în 2018. În general, cam în fiecare an, după o iarnă în care am trudit și-am înghețat, așteptăm vacanțele religioase de primăvară cam la fel cum o focă ar aștepta o bucată de pește crud. Dar când agerimea minții te îmboldește să le legi de frumoasa și inocenta zi a copilului… nu-ți mai rămâne decât să găsești pe cineva care să-ți aibă grijă de câine și să-ți ude plantele.

Totuși, dacă marginile lumii îți par că se întind în nesfârșite direcții și ți-e teamă că o să se termine vara până te hotărăști tu asupra destinației, poți liniștit să te lași pe spate și să-ți deschizi un nasture la vestă: Paris, Paris, de trei ori Paris. Așa să-ți debuteze vara și tu să te întorci la birou salutând cu un „Bonjour” terminat într-un perfect „r” gutural.

Fă uz cum poți mai bine de această listă de lucruri gratuite de făcut în Paris sau gândește-ți de pe acum auto-reply-ul parcurge următoarele recomandări la fel de fericite:

Caută zbor ieftin spre Paris

Luna lui Gustar în Berlin

Ziua liberă: 15 august (miercuri) – Adormirea Maicii Domnului
Când să pleci în vacanță: 15 – 19 august (sâmbătă – duminică)
Câte zile de concediu trebuie să-ți iei: 2

Oricum vacanța de vară-i sfântă, așa că 2 zile de concediu plătit nu nici pe departe vreo extravaganță, dar ocupă-te de asta din timp, nu care cumva să se gândească la același lucru colegul care ocupă același post ca și tine. Și când e vară, parcă peste tot e bine și dac-am putea, tot într-o vară eternă am ține-o.

Adună-ți gașca asemenea unui veritabil șef de trib și… pe cai către capitala Germaniei. Berea, bere, cârnații, cârnați și arta, la ea acasă. Și n-am apucat să vorbim încă despre chefurile pe care le încing cei de prin partea locului. Ce spui? Ai fost deja în Berlin și ți se pare că-l cunoști ca în palmă? Nu-i bai, mai avem noi câteva idei în tolbă:

Caută zbor ieftin spre Berlin

Finele lui noiembrie în Sankt Petersburg

Zile libere: 30 noiembrie (vineri) – Sfântul Andrei, 1 decembrie (sâmbătă) – Ziua Națională a României
Când să pleci în vacanță: 30 noiembrie – 2 decembrie (vineri – duminică)
Câte zile de concediu trebuie să-ți iei: 0

… așa zicem noi, că nicio zi liberă nu-i nevoie să extragem din tolbă pentru un weekend prelungit cu ocazia Zilei Naționale. Acum, dacă tu vrei să nu începi săptămâna luni, că să te întorci ca un pașă la muncă, de marți încolo… aici nu ne mai asumăm. Sau ca un țar pentru că nu-i loc mai nimerit de unde să-ți iei rămas bun de la toamnă decât Sankt Petersburg. Adesea numit „fereastra către Europa”, această isteață alternativă la Moscova îți va lăsa o impresie puternică în suflet și în memoria retinei.

Iar noi îți mai lăsăm hacana, niscaiva recomandări numa’ bune de notat și avut în vedere:

Caută zbor ieftin spre Sankt Petersburg

Un Crăciun Londonez

Zile libere: 25 decembrie (marți) – Prima Zi de Crăciun, 26 decembrie (miercuri) – A Doua Zi de Crăciun
Când să pleci în vacanță: 22 -26 decembrie (joi – miercuri)
Câte zile de concediu trebuie să-ți iei: 2

Poate nici nu-ți vine să crezi acum că următorul decembrie o să vină vreodată, dar stai așa să vezi cum alunecă de iute și grațios șprințarul timp. Tu ia-i-o înainte și dă-i peste nas: „Ai trecut, dar n-ai trecut degeaba și eu tocmai am aflat sensul cârnaților cu fasole la micul dejun, am Instagramul doldora de poze cu gărzile Palatului Buckingham și chiar dacă n-am condus pe partea stângă… aproape că eram s-o fac.”

Alte idei la orizont? Câte-n lună și-n stele. Promite-ți doar că iarna următoare o să fie memorabilă:

Caută zbor ieftin spre Londra

Şi dacă tot faci nebunia, măcar asigură-te că te-apuci cât mai degrabă de planificat şi vei face economii importante.

Dacă erai curios de Zilele Libere în diferitele țări din Europa și cum să îți planifici concediile pentru ele..sau ce date să eviți în diferite locuri pentru a nu găsi închis la restaurantele pe care îți doreai neapărat să le vizitezi, găsește mai jos ghidul nostru pentru Zile Libere în Europa și datele aferente pentru fiecare țară.

Zile libere în țările din Europa

Zile Libere 2018 în Franța

1 ianuarie 2018 – Anul Nou
2 Aprilie 2018 – Paștele
1 Mai 2018 – Ziua Muncii
8 Mai – Ziua Armistițiului din 1845
10 Mai – Înălțarea Domnului
21 Mai – Rusaliile
14 Iulie – Ziua Bastiliei
15 August
1 Noiembrie – Ziua Tuturor Sfinților
25 Decembrie – Crăciunul

Zile Libere 2018 în Olanda

1 Ianuarie – Anul Nou
30 Martie – Vinerea Mare
1, 2 Aprilie – Paștele
27 Aprilie – Ziua Regelui
5 Mai – Ziua Eliberării
10 Mai – Înălțarea Domnului
20, 21 Mai – Rusaliile
25, 26 Decembrie – Crăciunul
31 Decembrie – Revelionul

Zile Libere 2018 în Italia

1 ianuarie – Anul Nou
6 ianuarie – Epifanie
1 și 2 aprilie – Paștele
25 aprilie – Aniversarea Eliberării Italiei
1 mai – Ziua Muncii
2 iunie – Ziua Republicii
15 august – Ferragosto
1 noiembrie – Ziua Tuturor Sfinților
8 decembrie – Concepția imaculată
25 decembrie – Crăciunul
26 decembrie – Sf. Ștefan
31 decembrie – Revelion

Zile Libere 2018 în Spania

1 ianuarie – Anul Nou
6 ianuarie – Ziua Regelui
30 Martie – Vinerea Mare
1 Mai – Ziua Muncii
15 August
12 Octombrie – Fiesta Nacional de España
1 Noiembrie – Ziua Tuturor Sfinților
6 Decembrie – Ziua Constituției
25 Decembrie – Crăciunul

Pe lângă aceste zile libere, anumite regiuni celebrează propriile zile libere. Vei găsi zile libere care se vor aplica doar pentru Murcia, Valencia, Insulele Baleare, Catalunia sau doar pentru regiunea Madrid.

momondo este un motor de căutare gratuit pentru bilete de avion și hoteluri. Comparăm mii de zboruri de la peste 1000 de companii aeriene (inclusiv lowcost) și agenții de turism pentru ca tu să obții întotdeauna cel mai mic preț.

Publicat

16/12/2017