Călători de care ne îndrăgostim: Turul lumii pe bicicletă

Thomas Anderson, cel care a călătorit în jurul lumii timp de 6 ani, din spatele ghidonului. Proaspăt ajuns acasă, l-am luat la întrebări și am pus-o de-o poveste inspirațională

Bine te-am găsit, Etiopia! Primește puțină inspirație ruptă din aventurile lui Thomas și al lui tur în jurul lumii de pe bicicletă

Bine te-am găsit, Etiopia! Primește puțină inspirație ruptă din aventurile lui Thomas și al lui tur în jurul lumii de pe bicicletă © Cycling the Globe

Categorie Sfaturi călătorie

Data 08/12/2016

După cei 58.000 de kilometri străbătuți dintr-un capăt la celălalt al globului, din 2010 până în 2016, înclinăm a crede că Thomas Anderson știe câte ceva despre spițe. Întors acasă, în Danemarca, după ce a parcurs 77 de țări pe bicicletă, am avut plăcerea să schimbăm două vorbe cu el pentru a afla mai multe despre cum stă treaba cu văzutul lumii din spatele unui ghidon. Am descoperit o minte curioasă, deschisă și avidă de aventură și am decis instant că se potrivește ca o mănușă în categoria călătorilor cu potențial suprem de a ne îndrăgosti.

Cum te-ai decis că vrei să vezi lumea de pe bicicletă?

Pentru că m-am născut în Danemarca, am avut norocul să fiu urcat pe bicicletă aproape înainte de a ști să merg. Și am iubit bicicleta încă de atunci. Cred că are cumva legătură cu senzația de libertate pe care o oferă corpului când ești provocat să înfrunți aerul și să lași gândurile să zboare în voie.
Am început făcând niște tururi scurte de vară a câte 2 săptămâni, în Europa Centrală, iar mai târziu am petrecut 2 luni traversând India nord-sud. După cărți și bloguri întregi pe care le-am citit despre alți oameni care au străbătut lumea pe două roți, am decis că este timpul să o pornesc și eu într-un traseu de cursă lungă.

Care este cel mai frumos lucru care vine la pachet cu ciclismul în jurul lumii?

Un cer care nu se mai termină, un alb de Salar de Uyuni asemenea și prietenul de nădejde – bicicleta
Un cer care nu se mai termină, un alb de Salar de Uyuni asemenea și prietenul de nădejde – bicicleta

Cred cu tărie că bicicleta îți oferă ocazia să experimentezi locurile din rândul cel mai din față – peisajele care se schimbă cu constanța cu care bate ceasul, dealurile, apele, mâncarea pe care o descoperi pe traseu și reacția oamenilor care îți ies în cale.

Și în plus, ador sentimentul de libertate pe care ți-l oferă o bicicletă; nu trebuie să aștepți după niciun tren sau autobuz care nu mai ajunge și nici să stai cu ochii pe ceas în aeroport. În schimb, toată puterea de a ajunge din punctul A în punctul B stă numai și numai în picioare (și în voință). Niciun scormonit după bani în fața ghișeului de bilete și, pe deasupra, mai ai și certitudinea că mediul îți mulțumește. În mintea mea, călătoritul este sinonim cu mersul pe bicicletă.

Cum reușești să îți finanțezi călătoriile?

Turismul pe bicicletă este o metodă ieftină de a călători. Am un buget prestabilit de 20$ pe zi care îmi asigură mâncarea și un loc pentru dormit. Înainte de marea călătorie am lucrat ca inginer și am strâns banii necesari pentru un an de mers cu bicicleta. Asta m-a dus din Danemarca până în Australia, unde am obținut o viză pentru work and travel; am ajuns să lucrez într-o fermă uriașă din Outback, iar asta a fost în sine o aventură pe care sigur o să o povestesc nepoților.
De asemenea, mai lucrez și ca programator freelancer, din când în când, în timpul călătoriilor.

Care este cea mai de preț amintire de călătorie?

Pentru o așa reîntoarcere acasă merită să înconjori pământul de-un milion de ori
Pentru o așa reîntoarcere acasă merită să înconjori pământul de-un milion de ori © Cycling the Globe

În 2010 mi-am luat rămas bun de la familie și prieteni în fața primăriei din Copenhaga. Șase ani și 6 zile mai târziu, după ce am văzut lumea de la înălțimea unei șei de bicicletă, m-am întors în exact același loc, unde aceiași oameni mă așteptau cu steaguri, flori și șampanie. Toți nerăbdători să-mi asculte poveștile pe care le strânsesem în acești ani.

Ai putea să descrii o zi normală (dacă așa ceva există) petrecută pe drum, cu bicicleta?

În mod normal mă trezesc odată cu soarele, fie în cort, fie într-un hostel, fie în casa unor prieteni de-ai prietenilor. După ce îmi împachetez rucsacul și iau un mic dejun zdravăn, o pornesc la drum. O zi obișnuită include aproximativ 100 de kilometri străbătuți pe bicicletă, iar asta înseamnă cam 6 ore. La fiecare 2 ore iau o pauză pentru a înfuleca ceva, pentru a vorbi cu localnicii, pentru a face niște poze sau pur și simplu pentru a admira peisajele care mi se întind în fața ochilor. Cu o oră înainte de apus, ajung la destinația pe care mi-am propus-o pentru ziua respectivă și mă apuc de depănat povești de călătorie în jurul mesei de la cină. În timpul nopții nu fac prea multe în afară de somn, în general dorm dus câte 8 ore.

Cum au reacționat localnicii care te-au cunoscut și ce ne poți spune despre cum ai interacționat tu cu ei?

Cu siguranță, drumurile din Tanzania nu sunt tocmai netede ca-n palmă
Cu siguranță, drumurile din Tanzania nu sunt tocmai netede ca-n palmă © Cycling the Globe

Reacția pe care am surprins-o cel mai adesea a fost, în primul rând, uimire. De obicei, când mă opream să mănânc câte ceva în vreun mic sătuc, oamenii începeau imediat să îmi pună întrebările firești: de unde vin și unde mă duc. Nu cred că atunci când le spuneam că fac un tur al lumii pe bicicletă înțelegeau chiar 100% că ăsta era adevărul pur. Până la urmă mi-am dat seama de asta, așa că, atunci când vorbeam cu localnicii zonelor rurale din America de Sud sau din Africa, le spuneam doar că vreau să ajung în orașul cel mai apropiat. În multe cazuri, asta reprezenta toată lumea pentru ei.

Care este destinația de vis unde vrei să ajungi și de ce?

Am traversat 58 de țări și 6 continente de pe bicicletă, dar am petrecut cea mai mare parte a timpului la depărtare de mare. Mi-ar plăcea să ajung pe câteva insule.
Pacificul mai ascunde câteva insule pe care vreau să le văd de când mă știu, cum ar fi Fiji sau Vanuatu. Din fericire, este imposibil să rămâi în pană de destinații.

Care este terenul pe care îți place cel mai mult să pedalezi și de ce?

Noapte în Argentina, când un oarecare cort așteaptă să fie montat
Noapte în Argentina, când un oarecare cort așteaptă să fie montat © Cycling the Globe

Ador munții! Nu știu exact de ce, dar s-ar putea să aibă legătură cu faptul că acolo unde am crescut eu, munții lipsesc cu desăvârșire.

Aș minți dacă nu aș recunoaște că traversatul unor munți care par că nu se mai termină, de pe o bicicletă încărcată ochi… scoate ceva sudoare din tine. Dar priveliștile de la sfârșit de drum nu m-au dezamăgit niciodată. Unul dintre cele mai frumoase peisaje pe care le-am văzut în această călătorie mi-au fost oferite de Munții Anzi dintre Argentina și Chile. Traseul a fost atât de izolat încât eu și partenerul meu de drum am fost nevoiți să cărăm mâncarea pentru 20 de zile pe biciclete. Nu sunt multe lucruri care să mă facă mai mândru decât aventura asta.

Traseele costiere au și ele farmecul lor, nu zic nu! Și-mi vor rămâne bine întipărite în minte cele de la țărmurile Mediteranei din Spania și Franța, precum și Marele Drum al Oceanului din Australia. În locuri ca acestea, nu-ți rămâne decât să te bucuri de drum.

Ce sfaturi ai pentru cei care vor să-ți ia aventura drept exemplu și să călătorească în jurul lumii de pe bicicletă?

Poate sună banal, dar la fel ca orice lucru pe care îl iei de la 0, cea mai grea parte este… începutul. Mi-a fost foarte greu să renunț la job-ul pe care îl aveam și să le spun „la revedere” prietenilor și familiei. După ce simți roțile cum se învârt, ai impresia că aduc cu ele tot impulsul de care ai nevoie și în curând te trezești cu convingerea că nimic nu ar fi mai greu decât să te mai oprești vreodată.

Sfatul meu ar fi să se înceapă cu pași mărunți, cu un traseu de un weekend într-un loc șarmant aproape de casă, de exemplu, dormind în cort pe timpul nopții și făcând drumul înapoi acasă pe bicicletă. Nu se știe niciodată, dar o expediție scurtă poate fi stimulentul necesar pentru o călătorie de cursă lungă în viitoarea vacanță.

Și nu mi-aș bate capul prea mult cu echipamentul. După părerea mea, nu este nevoie de o bicicletă ultimul răcnet chiar dacă unii oameni preferă să cheltuiască câteva sute bune de dolari pentru asta. Dă-i un vot de încredere bicicletei pe care o ai deja acasă și vezi până unde poate să te ducă.

Se ascunde un scop anume în spatele călătoriilor tale?

Vezi cât de sus îți pot ajunge limitele în timp ce privirea se clătește cu peisajele superbe de la malul Tanzaniei
Vezi cât de sus îți pot ajunge limitele în timp ce privirea se clătește cu peisajele superbe de la malul Tanzaniei

Cycling The Globe este în primul rând o cursă spre descoperire. Descoperirea lumii de afară, dar și a celei interioare. Totul este condimentat cu aventură, cu depășirea limitelor și cu întrebarea „cât de departe pot merge?”. Dar poate cel mai important lucru pe care mi-l propun este să observ. Pentru că de multe ori am impresia că media oferă o imagine mult prea alambicată asupra lumii, așa că prefer să văd lucrurile cu ochii mei înainte să emit judecăți. Iar ceea ce vreau cel mai mult să descopăr este faptul că pământul este populat de oameni buni.

Cum reușești să dai un sens călătoriilor tale?

De fiecare dată când m-am bucurat de ospitalitatea străinilor, chiar și în cele mai izolate colțuri ale lumii, mi-am dat seama că umanitatea este ceva în care merită să crezi în ciuda a ceea ce tot auzi la televizor sau a răutăților mărunte din viața de zi cu zi. Sper doar să am ocazia să ofer ceva înapoi în schimbul a tot ceea ce am primit și poate acel ceva înseamnă inspirație pentru îndeplinirea visurilor. Oricare ar fi acestea. Ăsta ar fi cel mai de seamă sens pe care îl pot da călătoriilor mele.

Ce întrebare ai adăuga următorului nostru interviu din seria Călători de care ne îndrăgostim?

Ce te-au învățat călătoriile tale despre lume?

Dacă vrei să faci plinul rezervorului cu inspirație, descoperă website-ul lui Thomas Anderson, Cycling the Globe, și află toate dedesubturile călătoriei lui în jurul lumii. Și dacă vrei să îi calci pe urme, dar nu știi de unde să o apuci, află care sunt cele mai frumoase trasee din lume pentru un călător și bicicleta sa.

Publicat

08/12/2016