Trenduri de călătorii: 11 destinații ce anunță să ia cu asalt 2017

Te consideri un trendsetter al călătoriilor? Atunci așterne-ți pe listă destinațiile care vor face ravagii în 2017 înainte că toată lumea să apuce să posteze poze de acolo.

Alege ca măcar o dată pe an să vezi o bucată de Românie! Dacă ne permiți o sugestie, fii sigur că Sibiul nu se demodează niciodată

Alege ca măcar o dată pe an să vezi o bucată de Românie! Dacă ne permiți o sugestie, fii sigur că Sibiul nu se demodează niciodată

Categorie Ghiduri turistice Sfaturi călătorie

Data 06/12/2016

Atunci când vrei să ții pasul cu trendurile globale într-ale călătoritului este nevoie să depui o oarecare muncă de cercetare, să ai un dram de intuiție și ceva experiență în bagaj. Sau poți pur și simplu să mergi la pas cu noi, pentru că ne asumăm să facem toată treaba în locul tău și să îți spunem care sunt locurile despre care vor vui conturile sociale în 2017. Asta înainte să se scumpească peste măsură, să înceapă să se calce turiștii pe picioare sau să-și piardă din autenticitate.

Conform unui studiu UNWTO recent realizat, țările mai jos numite au cunoscut, încă din 2010, o creștere constantă a fluxului de călători și se așteaptă să devină mai populare cu fiecare an.
Ce poți tu să faci înainte ca lumea-ntreagă să ia cu asalt aceste destinații, este să iei frumușel în mânușițe niscaiva obiecte de scris și să o pornești la întocmit planurile de călătorie pentru 2017.

Myanmar (Burma)

Femei care pun la uscat ceea ce tocmai au pescuit din adâncurile de cristal albastru al apelor Ngapali
Femei care pun la uscat ceea ce tocmai au pescuit din adâncurile de cristal albastru al apelor Ngapali

Pentru turismul din Myanmar s-a pus treptat cărămidă peste cărămidă, încă din 1992 când destinația și-a deschis porțile pentru călătorii cu curiozitatea plutind prin vene. Din 2010 și până în 2015, această bucată sud-asiatică de mapamond a cunoscut o impresionantă creștere de 500% a turiștilor veniți de peste tot (nu-i deloc de colo).

O omisiune imperdonabilă ar fi să vorbim despre cele mai bogate locuri din Asia și să nu aducem în discuție orașul Began, locul cu cea mai mare colecție de temple budiste și ruine ce-și trag obârșia din secolele 11 și 12. Dacă vrei să iei urmele istoriei Myanmarului nu ai cum să ratezi Peșterile Pindaya. Aceste situri istorice sunt un loc cu totul și cu totul sacru pentru pelerinii budiști, unde sute de figurine ce-l înfățișază pe Buddha împodobesc pereții pe toată înălțimea.

Ce mai poți face în Myanmar în afară de a te așeza în poziția lotusului încercând să găsești iluminarea? Păi în pauzele dintre sesiunile de meditație, poți lenevi pe una dintre frumoasele plaje, lăsând apa turcoaz a mării să se împrăștie la nesfârșit în fața ta, iar nisipul alb să ți se joace pe picioare. Foarte cunoscută este plaja Ngapali, numită astfel după italianul Napoli, dar nici plaja Ngwesaung nu-i de lepădat, cu al ei aer de zen încurajat de localnicii care pescuiesc de-a lungul malurilor discrete ca și cum ziua de mâine ar fi doar o legendă.

Vezi Myanamar (Burma) cu ochii tăi

Sri Lanka

Credeai că dacă ești călugăr budist vei șterge definitiv filtrele Snapchat din viața ta? Oricum, sigur în fața templului Anuradhapura se știu destule despre saturația, contrastul și umbrele unei postari de succes pe Instagram
Credeai că dacă ești călugăr budist vei șterge definitiv filtrele Snapchat din viața ta? Oricum, sigur în fața templului Anuradhapura se știu destule despre saturația, contrastul și umbrele unei postari de succes pe Instagram

Adesea considerat un colț de paradis uitat pe pământ, Sri Lanka abundă în păduri tropicale luxuriante, munți ce se înalță semeți și nesfârșite câmpii. Situată de partea cealaltă a mării față de mai vestica Indie, această insulă sub formă de lacrimă este în sine o lume a oamenilor și a credințelor.

Rămășițele restaurate ale Regatului Anuradhapura, primul regat recunoscut al Sri Lankei este unul dintre cele mai vechi orașe locuite ale lumii și un prea-sacru spațiu al lumii buddhiste.

Privind un pic după tabloul templelor istorice și al palatelor, năzdrăvana capitală Colombo este un spațiu excelent pentru cumpărături și petrecut până în zori. În Piața Petah de aici, adesea puțin haotică, vei găsi tot ce îți poftește inima, de la fructe și legume proaspete și până la haine angro. Pentru a-ți mai astâmpăra spiritul, fă o plimbare în sigurul, dar uriașul parc Viharamahadevi și ia-ți doza atât de necesară de natură.

Vezi Sri Lanka cu ochii tăi

Paraguay

Prinsă între întinderile de pământ ale Braziliei, Argentiniei și Boliviei, Paraguay este o bijuterie eclipsată adesea de mai popularele sale vecine din America de Sud. Dar așa cum se întâmplă adesea în viața, acolo unde marea și surful lipsesc, istoria, viața sălbatica și identitatea culturală vin și astupă degrabă orice gol.

„Mama orașelor”, Asuncion sau capitala Paraguayului (spune-i cum vrei) este unul dintre primele orașe ridicate de exploratorii europeni, servindu-le acestora drept bază pentru viitoarele expediții coloniale în întreaga Americă de Sud. Asta se întâmpla acum câteva secole bune; în prezent, orașul este centru de artă contemporană, înțesat de artiști locali ai culturii pop și suprarealism, lesne de observat în muzeele, galeriile și instituțiile independente ce împânzesc orașul.

Unul din lucrurile de neratat (nu o spunem doar noi, ci și UNESCO) sunt clădirile Jesuit Missions, vechi centre importante, ridicate cu scopul de insufla credința creștină populației indigenă Guarani. Ruinele au fost restructurate, iar rezultatul este că acum sunt unele dintre cele mai impresionante creații religioase ale lumii, surprinzător, nu foarte aglomerate. Deși turismul în Paraguay a crescut cu 161% fața de acum 5 ani*.

Vezi Paraguay cu ochii tăi

Serbia

8357700077_7b882323fe_z

Și pentru că estul Europei se transformă tot mai abitir într-un adevărat trend călătoristic, vecinii din colțul sudic-stâng de hartă au cunoscut și ei mai mulți turiști decât oricând în ultimii 5 ani. Să fie oare prețurile accesibile impulsul tot mai multor turiști de a-și petrece aici neprețuitele concedii? Sau poate ritmurile balcanice care nu dau picioarelor pace. Sau oare natura neprihănită ce răsfață retina cu munți, lacuri și tot soiul de creații ale reliefului? Păi atunci, cum rămâne cu festivalurile? Că nu mulți sunt petrecăreții care să nu fi auzit de/râvnit la Exit-ul din Novi Sad.

Află mai multe: Dacă nu ai luat încă la cunoștință, descoperă cum să-ți faci bagajul atunci când mergi la un festival

Și că veni vorba de asta, numai Belgradul își deschide porțile unui total de 100 de festivaluri pe an: jazz, cărți, film, artă contemporană, teatru… zile de vacanță să fie. Și dacă simți cum o poftă de artă te cuprinde și-ți învăluie inima, nu te depărta prea mult de capitală. Începe cu Salonul Muzeu de Artă Contemporană, prima galerie cu expoziții permanente, unde cel mai ghinionist om din lume să fii ca să nu nimerești la vreo prezentare, conferință, lectură sau cine știe ce alt eveniment. Continuă cu Muzeul Artelor aplicate, situat la numai un colț de stradă distanță de Moritz Ise (delicios magazin de înghețată), și termină cu U10, un spațiu artistic independent, cuceritor în special de inimi tinere.

Vezi Serbia cu ochii tăi

Japonia

Kimonourile japoneze... cine nu le cunoaște? O veselie de culori și modele ce anunță sărbători tradiționale
Kimonourile japoneze… cine nu le cunoaște? O veselie de culori și modele ce anunță sărbători tradiționale

Cine înțelege cum poate exista atâta contrast în Japonia? Cine își explică în ce fel pot conviețui templele și altarele istorice alături de tehnologia de ultimă generație între granițele aceleiași țări. Cine poate reconstrui această unică împletire dintre tradiție și viitor? Greu. Dar când tragem linie, nu ne miră deloc cum sosirile turistice au crescut cu 130% din 2010 până în prezent. Japonia este tărâmul antitezei absolute unde mulțimile agitate ale suburbiilor din Tokyo își pot duce traiul în voie à côté de grădinile zen purtătoare de pace interioară din Kyoto.

Oricum, nicio călătorie în Japonia nu este o călătorie în Japonia dacă nu faci măcar o plimbare cu trenul „glonț” Shinkansen. În situația în care cauți să te refugiezi cumva de bulibășeala caracteristică marilor orașe și să explorezi mai puțin turisticele zone de țară, închiriatul unei mașini este oricând o idee excelentă. Ia drumul din Laputa și descoperă cărările pitorești, șerpuite din sudica insulă Kyushu.

Vezi Japonia cu ochii tăi

Iran

Deșertul Lut din Iran, preferat al Patrimoniului UNESCO și al Soarelui, deopotrivă
Deșertul Lut din Iran, preferat al Patrimoniului UNESCO și al Soarelui, deopotrivă

În ciuda prejudecăților despre Iran, sunt multe lucruri în această a doua cea mai mare țară din Orientul Mijlociu care te vor lăsa mut de uimire. Începând de la ospitalitatea ușor neobișnuită a oamenilor (o lege nescrisă este că, orice ți s-ar oferi trebuie inițial refuzat pentru a-i da ocazia persoanei în cauză să obțină câștig de cauză după 2-3 insistențe) la un relief atât de variat încât acoperă unul dintre cele mai impresionante deșerturi din lume (Deșertul Lut, care a câștigat până și inima Patrimoniului UNESCO) alături de vârfuri de munte ce sar peste 5.700 de metri. Așa că dacă vrei să afli cum poți să faci schi și scuba diving în aceeași săptămână, dă-i o șansă patriei Seherazadei.

Toamna și primăvara sunt cele mai potrivite perioade pentru a ajunge aici, dar fă-o fix când te simți tu pregătit să dai nas în nas cu o religie și o istorie zguduitoare ce aparțin uneia dintre cele mai vechi civilizații construită de Homo sapiens.
Vezi Iran cu ochii tăi

Taiwan

O gustare pe străzile din Taiwan nu se ia altfel decât în compania celor mai buni prieteni
O gustare pe străzile din Taiwan nu se ia altfel decât în compania celor mai buni prieteni

Taiwan este locul unde influențele chineze, vestice și cele japoneze și-au dat mâna și au început să joace o horă șugubeață, oferind ochiului iubitor de frumos surprize care mai de care. Favorizat de localizarea de la marginea Cercului de Foc, peisajele impresionante ale Taiwanului înseamnă… totul: vârfuri maiestoase de munte, dealuri ce o iau la sănătoasa pe întinderi uriașe, văi nesfârșite și insule împrăștiate cât vezi cu ochii.

Bănuită a fi cea mai rece capitală a Asiei (și din acest motiv, adesea, subapreciată), Taipei este un oraș care mustește de viață. De la barurile zgomotoase din care se aud voci antrenate în karaoke și restaurantele tematice, la piețele ce-și întind magazinele și furgonetele cu mâncare fast-food pe timp de noapte, vei găsi ceva de descoperit în fiecare colțișor. La capitolul „povești de-ale stomacului”, scena din Taipei abundă în tradiționalele gustărele, iar aici diversitatea e la ea acasă: chiflele fierbinți gao umplute cu carne de porc, puiul prăjit care cronțăne între dinți, boluri de supă, carne de vită proaspătă, picantă și aburindă, ceaiul fierbinte și cremos cu bule… toate acestea trebuie încercate măcar o dată (dar asta nu înseamna toate odată!).

Vezi Taiwan cu ochii tăi

Macedonia

Se joacă și se cântă cu nevoie mare alăturea Mănăstirii Sfântului Naum din Ohrid
Se joacă și se cântă nevoie mare lângă Mănăstirea Sfântului Naum din Ohrid

Actuala Republică a Macedoniei a fost unul dintre cele mai puternice state ale lumii și un întins regat în vremea Alexandru cel Mare. Nu rău s-au gândit macedonenii când, în 2014, au început restructurarea completă a capitalei Skopje pentru a pune în lumină toată istoria și cultura pe care fiecare piatră de aici le respiră. Deși s-au construit o sumedenie de noi clădiri neoclasice și sute de statui au împânzit orașul, cartierul Vechiului Bazar rămâne în continuare unul dintre cele mai îndrăgite colțișoare din Skopje.

Pe vreme de vară, localnicii omoară timpul în stațiunea Ohrid, un colț balcanic plin de serenitate, înconjurat de munți și pus în linie de străzi pietruite și cafenele de la mal de apă. Numele, orașul l-a împrumutat de la lacul cu care trăiește în armonie, alături de câteva mănăstiri și biserici lăsate moștenire de epoca Bizantină.

Un alt secret lăturalnic macedonian este regiunea Demir Kapija, un soi de portal spre un tărâm al vinurilor unde vei da nas în nas cu nu mai puțin de 80 de fabrici pentru mai sus-numita licoare.

Vezi Macedonia cu ochii tăi

Romania

 Știm cu toții legenda podului din Sibiu și a minciunilor. Nu mai rămâne decât să ne conducem subtil jumătatea înspre acolo și să ne lansăm într-o conversație despre adevăr și fidelitate
Știm cu toții legenda podului din Sibiu și a minciunilor. Nu mai rămâne decât să ne conducem subtil jumătatea înspre acolo și să ne lansăm într-o conversație despre adevăr și fidelitate

Țara noastră pune atâtea lucruri pe tavă călătorilor avizi de descoperiri încât, indubitabil, cel puțin o călătorie pe an ar trebui să aparțină României. Lumea satului atât de plină de farmec, orașele vibrante și pline de viață, peisajele încărcate de șiruri nesfârșite de munți și șugubețele plaje de la malul Mării Negre nu lasă loc niciunei scuze pentru a nu cunoaște de-a fir a păr plaiurile carpatiene.

La numai 20 de minute de autobuz față de gara din Sibiu, vei da peste unul dintre cele mai mari muzee europene în aer liber, înfățișând secole de tradiție națională, case și clădiri desprinse din medievalitatea Țărilor Românești, pe numele lui – Muzeul Civilizației Tradiționale „Astra”. Și dacă tot ajungi în Sibiu, nu pleca nesăturat de toate muzeele și deliciile vieții nocturne de aici, iar după ce consideri că ai gustat din toate, pornește-o spre Alba Iulia pentru a te plimba pe aleile cetății impresionante de aici.

Probabil niciunui călător român nu ar trebui să i se îngăduie să se lipsească de o relaxare anuală într-una din prețioasele noastre stațiuni balneo-climaterice. Cea mai mare astfel de stațiune este situată în Bihor, în apropierea graniței cu Ungaria și o cunoști cu siguranță, măcar din auzite: Băile Felix; te vei bucura să afli că poți veni aici în orice perioadă a anului pentru a mai șterge cu buretele de pe tabla stresului.

Află mai multe: Top 15 cele mai frumoase locuri de vizitat în Romania

Grecia

Una dintre mănăstirile de la Meteora, pe numele ei, Rousanou
Una dintre mănăstirile de la Meteora, pe numele ei, Rousanou

Nu ne mai miră cu nimic faptul că Grecia a fost, este și va rămâne o destinație veșnic în trend. Orice ar vrea istoria, politica sau economia, nu vor putea niciodată să pună vălul peste o civilizație antică despre care am aflat cam tot de când am învățat să citim, peste insulele mediteraneene unde nu te mai intrebi cum se simte în paradis sau peste mâncarea care reușește să împace și corpul, și mintea și păcătoasele papile gustative.

Fie că alegi să vizitezi vechile mănăstiri ortodoxe de la Meteora, unde natura și arhitectura par că și-au dat mâna și au lucrat voios împreună la moștenirea umanității sau vreo insulă cu nisip fin, auriu și mare turcoaz, când mergi în Grecia știi sigur că preocupările mărunte de zi cu zi capătă subit dimensiunile unui oarecare bob de năut.

Vezi Grecia cu ochii tăi

Muntenegru

 Țărmurile însorite ale plajei Przno se află la numai 40 de minute de codus față de Kotor
Țărmurile însorite ale plajei Przno se află la numai 40 de minute de codus față de Kotor

Dacă peisaje carpatine, canione săpate în scoarță de pământ și plaje virgine sunt ceea ce îți cer ochii pentru următoarea vacanță, alege Muntenegru; această micuță țară balcanică păstrează, în plus, una din puțin-rămasele păduri tropicale de pe continent.

Golful Kotor este, fără doar și poate, cireașa de pe acest tort balcanic. Un fiord albastru bătut în cobalt, considerat unul din cele mai frumoase 5 fiorduri ale lumii, se pierde în îmbrățișarea munților abrupți dimprejur și aranjează în linie dreaptă satele fermecătoare de la mal. Se spune că nu-i loc mai bun decât ultimul etaj al castelului Saint Giovanni pentru privit casele de aici, îmbrăcate în acoperișuri de teracotă. O dată ajuns acolo, vei putea supune privirii întreaga frumusețe a acestui cel mai sudic fiord al Europei.

Vezi Muntenegru cu ochii tăi

Știi cum se spune: niciun timp nu este mai potrivit decât ACUM! Nu lăsa aceste destinații pe 2000-cine-știe-când, ci trece-le pe listă pentru anul care vine. Asta înainte ca tot mapamondul să dea buzna aici, iar tu să pierzi șansa de a fi recunoscut drept un trend-setter în ale călătoriilor.

* Datele se referă la perioada de timp 2010 – 2015 și corespund raportului publicat de UNTWO Tourism Highlights, ediția 2016
 E lesne de închipuit că acum arzi de nerăbdare să te vezi cu tot planul de călătorie pe 2017 gata împachetat, așa că lasă-ne să-ți dăm o mână de ajutor cu rezervările pentru zboruri, hoteluri și închirieri auto; le găsești pe toate într-un singur loc – momondo

Publicat

06/12/2016