10 stațiuni de iarnă pentru iubitorii de ski și de cultură

Dacă vrei ca în concediul de iarnă să îmbini și schiatul și cultura, ia aminte care sunt cele mai tari 10 stațiuni din lume unde pârtia și festivalurile merg mână în mână.

Cele mai bune 10 stațiuni de ski pentru iubitorii de cultură

Băieții par destul de pregătiți să se ia la întrecere. În St Moritz, Elveția © Switzerland Tourism

Categorie Fără categorie

Data 11/10/2016

Sunt inimi de oameni pe lumea asta care tânjesc după munte. Dintre acestea, sunt totuși unele care nu se lasă topite cu una, cu două, cu o pereche de clăpari sau cu o placă de snowboard pentru că știu că mai sunt surprize care îi așteaptă și în afara pârtiilor.

Deși, ce-i drept, nu multor locuri de pe Pământ le-a fost dat să existe sub forma unui asemenea deliciu: jos, un blat de peisaj superb alpin și deasupra, o cremă de evenimente culturale din categoria celor mai râvnite din lume. Locurile despre care vorbim sunt mai mult decât un decor perfect pentru ski (nu că atmosfera hedonistă a stațiunilor din… Austria, să spunem, ar fi de lepădat); în multe dintre ele, schiorii au ocazia să asiste la unele dintre cele mai spectaculoase carnavale, festivaluri de film, de muzică, expoziții de artă și petreceri stradale.

Doamnelor și domnilor, pentru aceia dintre dumneavoastră care doresc să amestece schiatul și cultura în același recipient, vă prezentăm cele mai bune stațiuni de ski cunoscute vreodată pe Pământ.

1. Festivalul Snowbombing din Mayrhofen, Austria

Festivalul Snowbombing din Mayrhofen, Austria
Jonglând cu nivelul de serotonină al unei mulțimi întreagi la Festivalul Snowbombing © Tourist Board Mayrhofen – Danny North

Când îi asculți pe unii dintre cei mai mari artiști din lume punând muzică în igluuri sau pe vîrfurile de ghețari ale stațiunei Mayrhofen, înclini să le cam dai dreptate celor care au judecat Snowbombing drept cel mai mare festival de ski din lume. Evenimentul este o adevărată alternativă, cu pârtie alături, pentru festivalul englezesc Glastonbury. Și nu greșim cu nimic spunând „alternativă” – Prodigy, Chemical Brothers, Fat Boy Slim și alți artiști ai muzicii electronice o pot confirma la unison.

De pe 3 până pe 8 aprilie 2017 sistemele audio nu își vor găsi liniștea, iar dj-ii vor avea plăcerea să pună muzică pe tot felul de scene. Una dintre cele mai interesante este Arctic Disco, un iglu cu două scene de dans și trei baruri unde absolut totul (inclusiv mobila) este sculptat în zăpadă și gheață. Una dintre petreceri este gândită ca un soi de petrecere stradală și este recunoscută prin numărul impresionant de outfit-uri super fancy.

Rezervă zbor către Innsbruck Găsește hotel în Mayhofen

2. Cupa Mondială de Polo pe zăpadă și Cursa de Cai White Turf din St. Moritz, Elveția

 Asistă la White Turf Races din St Moritz, cea mai nebună cursă de cai din lume
Dă-i bătaie, amice! © Switzerland Tourism

Acestea sunt două dintre cele mai renumite evenimente sportive și culturale ale lumii – Cupa Mondială de Polo de la St Moritz și cursele de cai White Turf . Probabil că numărul avioanelor private poposite în ianuarie și în februarie pe aeroportul (de asemenea privat) de la St Moritz în perioada acestor două evenimente va fi depășit doar de numărul bulelor din paharele de șampanie deșertate la bordul acestora.

În fiecare an, peste 15.000 de spectatori, printre care membrii familiilor regale europene și super-vedetele de la Hollywood, își mijesc prețioasele priviri pentru a urmări cel mai celebru campionat de polo ce are loc pe un lac înghețat din afara orașului.

Concursul în sine reprezintă doar o mică parte din ultra luxosul program al evenimentului. Ce mai e pe listă? Păi… ar mai rămâne fluturatul perlelor în cortul Veuve Clicquot și degustatul deliciilor scoase din mâinile celor mai buni bucătari din Europa. Vorbim despre acei maeștri care se laudă cu nu mai puțin de 53 puncte Gault Millau. Și de parcă tot ce am spus până acum ar fi puțin, cursele White Turf mai sunt și singurele curse de cai din lume care au loc pe zăpadă.

Acum scoate-ți frumușel pixul și carnețelul din buzunarul de la piept și notează: Cupa Mondială de Polo de la St Moritz liniuță 27 – 29 ianuarie 2017, Cursele White Turf liniuță 12, 19 și 26 februarie 2017.

Rezervă zbor aproape de Zurich Găsește hotel în St. Moritz

3. Festivalurile de mâncare și vin din Alta Badia, Italia

Cea mai bună bucătărie gourmet se găsește în Alta Badia
Nu multe mâncăruri îți plouă mai abitir în gură decât bucătăria gourmet de la Alta Badia. Bașca mai ai și pârtia alături © Giuseppe Ghedina

Acum că vine iarna, spune și tu – ai vreo idee mai bună de loc unde te-ai putea înfrupta din cele mai delicioase mâncăruri și vinuri italiene decât în cea mai mare stațiune gastronomică de ski din lume? Mira-m-aș. Într-adevăr, schiatul este important până la Dumnezeu aici, nu zice nimeni „nu”. Dar mâncarea are și va avea negreșit un binemeritat loc întâi sub cerul de la Alta Badia. În fiecare iarnă, aici se sărbătorec sârguincios bucătăria și cultura locală într-o serie de festivalul și tururi.

Totul începe nu mai târziu de decembrie, cu așa-numitul eveniment Skisafari unde cel mai de seamă bucătar al lumii este invitat pentru a garnisi farfurioarele cu niscaiva artă culinară. Nu doar că poți împărți pârtia de ski cu geniile mondiale într-ale bucătăritului, dar te poți bucura în voie de finețurile care le ies din mâini, după ce sportul ți-a mistuit forțele.

Nu am terminat cu Italia și cu bucatele-i; cele mai bune vinuri italice de băut pe o pârtie de ski defilează la festivalul Sommeliers On The Slopes în lunile februarie și martie. Și tot în martie, participă la Roda Dles Saus dedicat culturii și bucătăriei locale ladine, aceasta din urmă pregătită în cabane montane ale căror ferestre dau spre munți înzăpeziți.

Rezervă zbor către Veneția
Găsește hotel în Alta Badia

4. Carnival din Innsbruck, Austria

Carnival din Innsbruck, Austria
Nu pleca din Innsbruck, Austria, fără cel mai tare suvenir care să-ți amintească de pârtie © Tirol Tourism Board Bernhard Aichner

Nu multe locuri egalează Innsbruck când Carnival are loc aici. Alături de Veneția, aici este cel mai bun loc din Europa când vine vorba de festivaluri de lungă tradiție ce simbolizează eforturile primăverii de a-și scoate capul de sub straturile de zăpadă.

În perioada 19 ianuarie – 28 februarie 2017, Innsbruck și orășelele vecine găzduiesc fel și fel de defilări și festivaluri unde străzile sunt luate cu asalt de costume și măști elaborate, simbolizând lupta primăverii și a verii împotriva vrăjitoarelor iernii. Nici balurile, seratele sau cinele speciale nu lipsesc din meniu. În nicio seară. Și unde mai pui cele alte nouă stațiuni de ski care încojoară Innsbruck și unde se ajunge într-o clipită cu autobuzele care circulă gratuit? Îți spunem noi unde: într-un sertar pe care să scrii cu marker permanent: Innsbruck – unul din cele mai bune locuri pentru schiorii iubitori de cultură.

Cele mai multe pârtii sunt destinate schiorilor de nivel începător și intermediar, Igls și Mutter – ca să numim câteva, iar altele, precum Stubai Glacier și Patscherkofel îi așteaptă provocator pe profesioniști.

Rezervă zbor către Innsbruck
Găsește hotel în Innsbruck

5. Artă, muzică și cultură cât cuprinde în sezonul de iarnă la Chamonix, Franța

Dă frâu liber membrelor inferioare și pornește-o într-o plimbare în decorul idilic al stațiunii Chamonix
Dă frâu liber membrelor inferioare și pornește-o într-o plimbare în decorul idilic al stațiunii Chamonix © Roger Cracknell 04/France / Alamy

Chamonix este o adevărată așezare urbană franțuzească care își scoate cu grație un picior din categoria stațiunilor de ski pentru a-l introduce în cea a orașelor culturale. Și oricât ai vrea tu ca măcar picioarele tale să rămână la locul lor, supuse în confortul clăparilor, ele s-ar putea să aibă altă idee și să o pornească singurele pe străzile înțesate de artă.

Orașul deține una dintre cele mai bogate scene artistice regionale ale Franței și toată iarna o ține în expoziții de fotografie, pictură, festivaluri de muzică și workshopuri gratuite.

Festivalul Chamonix Adventure (4 zile de sfârșit de martie, dedicate celor mai bune filme de aventură din lume), Festivalul Nordic, celebrele piețe de Crăciun, Piolets d’Or (un soi de Oscar al Alpilor), festivalul cultural Chamonix Unlimited în perioada de tinerețe a lui aprilie… să mai continuăm? Cei mai buni muzicieni francezi încântă urechile la evenimentele organizate în casele istorice ale orașului, case ce invocă timpurile Le Belle Epoque, și doar puțin mai à côté poți vizita așa-numita Veneție a Alpilor – Annecy, unul dintre cele mai vechi orășele franțuzești.

Rezervă zbor în către Geneva Găsește hotel în Chamonix

6. Atracțiile culturale și festivalurile nu se opresc din făcut cu ochiul în Interlaken, Elveția

 Pentru iubitorii de cultură nu este niciun loc mai bun decât regiunea Interlaken
Iubitorii de cultură simt că l-au apucat pe Dumnezeu de picior când ajung în regiunea Interlaken © Switzerland Tourism

Pentru inimile schiorilor în căutare de experiențe culturale, puține locuri din Europa pot concura cu stațiunea Interlaken.

Tronând falnică pe marginea unui lac elvețian, Interlaken oferă neobosită atracții culturale și festivaluri din decembrie și până în aprilie. Ce fel de festivaluri, întrebi? De la cele tradiționale ce invocă spiritul elvețian al vremurilor apuse și îmbracă străzile orașului în parade și rochii spectaculoase și până la cele muzicale dedicate vârstelor de tot soiul.

Par example, cele mai bune orchestre din Europa se vor îndeletnici cu ale muzicii între 22 și 28 ianuarie 2017 la prea cunoscutul Festival Jungfrau, iar pe 2 aprilie 2017, la Snowpenair, unul dintre cele mai mari concerte în aer liber de pe întreg continentul. De acesta din urmă te poți bucura pe pârtia Kleine Scheidegg, la umbra muntelui Jungfrau.

Și dacă faptul că nu există o stațiune de ski fix în inima regiunii Interlaken te descurajează, află că poți oricând să iei un autobuz gratuit către una din cele 3 stațiuni aflate la nu mai mult de o aruncătură de băț.

Rezervă zbor către Zurich Găsește hotel în Interlaken

7. Trăiește viața de noapte în St Anton, Austria

 Petrecerea de după ski din St Anton, Austria
Ziua pe partie, noaptea la party. Cam așa stau lucrurile în St Anton din Austria © Austrian Tourism

Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu conceptul de after-party. Austriecii sunt la un cu totul alt nivel și preferă after-skiul.

Și nicăieri în Austria nu se petrece ca în St Anton, cea mai bună locație après ski din Univers (cel puțin de pe Pământ, din câte cunoaștem). Acesta este căminul a mai mult de 80 de baruri și restaurante ce conviețuiesc de minune într-o singură stațiune de ski. S-a dus vorba că patronii barurilor de après ski ultra-cunoscute precum Krazy Kungurah sau legendarul Mooserwirt sunt dansatori împătimiți ai muzicii anilor ’70, extrem de familiarizați cu YMCA sau Dancing Queen, mai ales dacă sub picioarele nescoase încă din clăpari se mai afla și o masă stabilă.

Este un nemaipomenit deliciu să te afli în mijlocul petrecerilor joviale de la 4 dup-amiază, înconjurat de oameni costumati (by the way, austriecii adoră să se costumeze).

Nu există în toată iarna vreo săptămână fără un festival care să sărbătorească anotimpul – într-una din ele se sărbătorește Sun Ski Week, în alta Ladies Week, în alta este petrecerea de Crăciun (subliniem aici: de o săptămână), iar la toate acestea se mai adaugă și competiția de ski White Thrill.

Rezervă zbor către Innsbruck Găsește hotel în St Anton

8. Evenimentele internaționale din Cortina, Italia

 În Cortina,doi schiori fericiți pot spune că deasupra au cerul, iar cultura italiană la picioare
În Cortina,doi schiori fericiți pot spune că au deasupra au cerul, iar cultura italiană la picioare © Bart Pro / Alamy

Stațiunea de ski Cortina este unul din cele mai năstrușnice focare de cultură din lume; într-atât încât circa 70% din vizitatorii săi nici măcar nu apucă să pună piciorul pe vreuna dintre pârtii. Și nu este în niciun caz vina pârtiilor, ci mai degrabă a faptului că strazile sărace în trafic fac din Cortina un loc excelent de vizitat.

Și, cu toate că primele Jocuri Olimpice de Iarnă din Italia au avut loc aici, atracțiile culturale din Cortina sunt adevăratul magnet pentru turiști.

Dar ce forțe nebănuite îi atrag pe oameni în cârduri aici? Să fie unele dintre cele mai bune restaurante italiene? Să fie evenimentul mondial de polo care are loc în fiecare februarie în vecinătatea lacului Misurina? Sau poate atmosfera colorată de carnaval? Cine știe? Cert este că această regină a Dolomiților (cum adesea este Cortina numită), prea-generoasă în ale mâncărurilor și vinurilor Italiene, este locul unde se strânge, an de an, un număr deloc neglijabil de oameni frumoși.

Rezervă zbor către Veneția Găsește hotel în Cortina

9. Festivalul de Film Sudance din Park City, Utah

Festivalul de film Sudance din Park City, Utah
O coborâre rapidă pe pârtie între două filme. La festivalul de film Sudance din Utah © Rob Crandall / Alamy

Să nu te mire cantitatea substanțială de superlative folosite până acum și, rogu-te, arată-te îngăduitor în continuare. Pentru că nicio stațiune de iarnă nu găzduiește un festival mai prestigios decât City Park. În 1978, Robert Redfort a organizat prima ediție a Festivalului de Film Sundance , iar în prezent este cel mai mare festival de film din lume. Fiecare ianuarie aduce pe scena lui Redford super vedetele de cinema și încântă simțurile cinefililor cu cele mai bune și mai noi filme americane.

Ba mai mult! Din toate colțurile răsună concertele gratuite ale cântăreților de talia lui Dave Grohl, Stevie Nicks și Sting , în timp ce staruri precum Johnny Depp fac nestingheriți promenade pe străzile orașului. Pârtiile se golesc complet în aceste 10 zile de festival, dându-le ocazia schiorilor iubitori de cultură să-și facă nițică treabă cu placa de snowboard cot la cot cu cele mai mari staruri din lume.

Rezervă zbor către Salt Lake City Găsește hotel în Park City

10. Festivalul Mondial de Ski și Snowboard din Whistler-Blackcomb, Canada

Festivalul Mondial de Ski și Snowboard din Whistler
Festivalul Mondial de Ski și Snowboard din Whistler © Tourism BC

Când unul din marile festivaluri din Canada are loc într-o stațiune de ski atât de celebră precum Whistler-Blackcomb, situația are tot ce îi trebuie pentru a deveni un ideal de încheiere a sezonul de ski.

Exact când aprilie bagă capul pe ușă, zilele devin mai călduroase, iar zăpada mai îngăduitoare, Canada se transformă și ea în locul ideal pentru 10 zile de schiat și petrecut. Festivalul Mondial de Ski și Snowboard deține cele mai mari concerte în aer liber, cu spectacole gratuite chiar în centrul orașului Whistler.

Și nu trebuie decât să întorci capul la dreapta și ai să vezi cum campionii mondiali la ski și snowboard se întrec chiar alături, la World Snowboard Open. Dacă, din întâmplare, gâtul ți se lungește către stânga, vei da cu ochii de un festival de comedie unde artiștii canadieni își etalează munca.

Rezervă zbor către Whistler
Găsește hotel în Whistler

Attention! De multe ori se întâmplă ca stațiunile de ski să nu fie chiar gard în gard cu aeroporturile, iar hotelurile să nu stea tocmai înfipte în vârf de munte. În asemenea situații, închirierea unei mașini se poate dovedi cea mai înțeleaptă decizie. Îngăduie-ne să te ajutăm cu comparatul prețului și să-ți oferim câteva sfaturi bine de cunoscut înainte să închiriezi o mașină pe perioada vacanței.

Închiriază mașină cu bani puțini
Dacă încă mai ai câteva stații de mers cu metroul și ai tot cheful să-ți umpli următoarele minute cu ceva inspirație, iată care credem noi că sunt experiențele pe care trebuie să le ai măcar o dată în viață.

Publicat

11/10/2016