Lucruri gratuite pe care să le faci în Barcelona

Barcelona, orașul culmilor muntoase lângă plajă și mare, al evenimentelor culturale din timpul zilei și al nopților fierbinți și vibrante!

O femeie care privește răsăritul de pe Bunker del Carmel din Barcelona.

Răsăritul pe Bunker. © Paaaqman

Categorie Ghiduri turistice

Data 16/12/2014

Realizează imposibilul și scoate tot ce e mai bun din călătoria într-una din cele mai cosmopolite metropole europene, chiar dacă nu stai grozav cu bugetul. Verifică lista noastră cu lucruri gratuite pe care să le vezi sau să le faci în Barcelona și pregătește-te pentru o zi de pomină în orașul superb al lui Gaudí.

Bucură-te de vederile și atracțiile din Montjuïc

Palatul Național din Montjuïc se vede minunat luminat noaptea sus pe deal.
Terasă cu vedere la Palau Nacional. © Juanedc

Montjuïc aduce (adliteram) o gură de aer. Dacă ești fan natură, străzi liniștite, galerii de artă, castele și vederi care îți taie respirația, atunci te vei regăsi în acest cartier al orașului, dezvoltat relativ recent.

Pentru a beneficia de o experiență completă, va trebui să începi prin a urca cu telecabina (care are o ofertă îngrozitor de ieftină la 9 euro dus-întors!) până la Castelul Montjuïc, pentru a te delecta cu o vedere panoramică completă și fără de preț deasupra orașului.

Apoi să cobori înapoi pe jos te va încărca de energie și te vei simți ca după o plimbare prin parc. Pe drumul de întoarcere, vei avea ocazia să vizitezi picturile murale ale bisericii romanice și expozțiile de artă modernă la MNAC, (Muzeul Național Catalan de Artă), care are intrarea gratuită sâmbăta după orele 3 p.m.

Păstrează ce e mai bun la urmă: fântâna magică din Plaza de España – nemaipomenită pentru siesta de la amiază, în compania unui spectacol de lumină și muzică, ce are loc gratuit în fiecare zi!

O duminică dedicată artei și culturii, cu intrări gratuite la muzee!

O fetiță alergând spre intrarea din Centrul MUHBA, Barcelona.
Centrul MUHBA, Barcelona. © trioptikmal

Când vine vorba despre muzee, multe dintre centrele culturale din Barcelona oferă duminica intrări gratuite la muzee. Ar fi multe care au această ofertă, însă noi ți-am recomanda să mergi la Muzeul Picasso și la Muzeul de Istorie a Barcelonei (MUHBA), aflate în Plaza del Rei.

Pe de o parte, Muzeul Picasso te va ademeni cu o vastă colecție de lucrări rare, din tinerețea marelui pictor cubist. Cât despre celălalt muzeu, MUHBA se află la doar 5 minute pe jos de Muzeul Picasso și oferă vizitatorilor o privire de ansamblu unică asupra apariției și dezvoltării Barcelonei, din vremea Imperiului Roman până astăzi. Vei putea chiar să vezi cum trăiau romanii pe aceste teritorii.

La piață: La Boquería

Cumpărători în fața unui stand de fructe la Piața La Boqueria.
Fructe pentru toate gusturile la Piața Alimentară La Boqueria. © cactus_chef

Spre deosebire de alte mari orașe ale Europei, în Barcelona fiecare cartier are propria sa piață. Și totuși, dintre toate, La Boquería are ceva aparte, motiv pentru care și atrage atât de mulți cumpărători!

E absolut încântătoare prin imensa varietate de culori ale numeroaselor și diverselor fructe și legume, carne de toate felurile, brânză maturată, produse exotice, condimente și pește – obligatoriu! Vei găsi aici cam tot ce ai avea nevoie în bucătărie, la care se adaugă o cantitate considerabilă de delicatese pe care nu le vei găsi nicăieri în altă parte… Va fi destul de dificil să rătăcești prin La Boquería, fără să cumperi cât de o măslină-două, dar mostrele gratuite și numeroase se pot aduna cât pentru o masă de prânz, cu siguranță.

Un sfat: du-te la Boquería la sfârșitul zilei, deoarece sucurile proaspete din fructe sunt mai ieftine decât dimineața, dacă nu chiar gratuite!

Relaxează-te în „stil barcelonian” în Parcul Ciutadella

Un grup de prieteni la picnic în parc.
Relaxare și stretching în Parcul Ciutadella. © OK – Apartment

Parcul Ciutadella este o adevărată oază în centrul orașului, care te va impresiona cu lacul superb, o fântână minunată și iarba verde cât cuprinde, perfectă pentru o lectură sau o un mic somn de după-amiază. Localnicii sunt legați de acest parc nu numai pentru timpul relaxant pe care îl oferă, dar și pentru numeroasele activități care se desfășoară aici: concerte, jogging pe echipe, dansuri, gimnastică și uneori animații pentru copii în weekend-uri.

Niciodată nu ai idee ce urmează să se întâmple în parcul Ciutadella, dar ai siguranța că aici poți gusta din ceea ce înseamnă viața catalană!

Participă la un tur gratuit al orașului

Un grup minunându-se prin casa excepțională a lui Gaudí, Batlo.
Plimbare prin salonul Casei Batlló a lui Gaudí. © micurs

Sunt multe lucruri de văzut în Barcelona și într-adevăr e un loc unde îți va face plăcere să colinzi peste tot. Asta și pentru că distanțele dintre atracțiile turistice sunt destul de mici iar orașul este plat. Ai să observi probabil că cele mai multe dintre recomandări te solicită să te plimbi pe jos, dar mai ales aceasta, unde nu vei fi singur, ci vei avea companie pe cei de la Discover Walks ca să te ghideze.

Au în ofertă trei trasee, dar fără îndoială cel mai fain este turul Gaudí. Începe de dimineață la 10:30 a.m. la ieșirea de la stația de metrou Passeig de Gracia și include o plimbare de 2 ore printre clădirile lui Gaudí (inclusiv Casa Batlló, Casa Milà și impunătoarea Sagrada Familia), însoțită de explicațiile detaliate ale ghidului despre viața marelui arhitect și despre filozofia de viață ”catalană”, ca stil de viață printre locuitorii regiunii.

Uită-te la un film pe plajă

Volei pe o plajă din Barcelona.
Volei pe o plajă din Barcelona. © DraXus

Este o opțiune evidentă: nu poți să pleci din Barcelona fără să fi gustat dintr-una din marile atracții: plajele superbe de-a lungul coastei. Fie poți să faci ca toți ceilalți, să te întinzi pur și simplu la soare, sau să fii activ și să joci volei pe plajă.
Iar când te simți obosit și prea ars de soare, s-ar putea să ai norocul să prinzi vreun fesival de film care se ține în aer liber pe plajă la apusul soarelui – un minunat mod de încheia ziua!

Hoinărește prin bătrânul cartier gotic

Un grup mic de turiști pe straduțele gotice din Barcelona.
Intrarea în cartierul gotic. © valkyrieh116

Cartierul Gotic este cea mai veche și mai vibrantă parte a orașului, zona unde de fapt s-a născut Barcelona. Nu e de mirare că pe măsură ce pășești prin labirintul de străduțe pavate te simți ca și cum te-ai întoarce în timp acum câteva sute de ani, în timp ce are loc o petrecere medievală de stradă!

Atracțiile de interes major includ Catedrala orașului și celelalte arhitecturi adiacente, inclusiv mănăstirile, casa episcopilor și Piața Regelui (Plaza del Rei). Deîndată ce ai terminat cu arhitectura gotică veche a cartierului, îndreaptă-te spre Plaza del Pi, un perimetru viu și plin de artiști stradali și de concerte de chitara clasică spaniolă.

O recomandare: Răsfață-te cu un cocktail delicios de la barurile din Plaza del Rei. Poate că nu va fi gratis, dar cocktailurile de aici sunt prea bune ca să reziști tentației!

Îndreaptă-te spre Bunkers del Carmel, pentru cea mai frumoasă panoramă de deasupra unei metropole europene

O femeie privind răsăritul de pe Bunkers del Carmel.
Răsăritul de pe Bunker. © Paaaqman

Redeschis publicului în februarie anul acesta, situl reprezintă simbolul războiului civil spaniol. Buncărele au fost construite ca să ofere protecție față de cele aproximativ 200 de bombardamente pe care le-a suferit Barcelona în timpul războiului civil (1936-1939).

Pe lângă importanța istorică, aceste buncăre se află pe vârful unui deal și sunt punctul ideal și unic de unde să privești Barcelona de sus. Îți recomandăm să te pregătești de picnic și să te delectezi la apusul soarelui cu împrejurimile, pe măsură ce soarele trece de orizont.

Publicat

16/12/2014