La taifas cu lipa-lipa.ro: cum să devii nomad digital și să călătorești cu normă întreagă

Curioși din fire, nu puteam să ne abținem să nu ne-așezăm la un pahar de vorbă cu perechea lipa-lipa. Află secretele vieții de nomad digital, de la destinații la joburi și incertitudini, și convinge-te că orice român cu puțină voință o poate apuca pe-acest făgaș

Dragostea și călătoriile sunt o combinație cel puțin la fel de fericită precum bananele și Nutella. Cel puțin dacă te iei după perechea lipa-lipa...

Categorie Uncategorised

Data 29/07/2017

Te trezești la ce oră ți se năzare, deși în mod cât se poate de oficial, aparții vastului câmp al muncii. Călătorești cât te țin picioarele și vezi tot soiul de minuni răspândite pe toate fețele pământului, fără ca asta să lovească frontal în contul tău bancar. Te conectezi la WiFi-uri din te miri ce colț de planetă, cauți cel mai confortabil hamac și începi să-ți faci de lucru cu tastele. Cam așa s-ar descrie, în termeni largi, viața de nomad digital. Un vis frumos și o perspectivă din care viața începe să semene a ceva ce merită trăit…

„Ei, hai… parcă prea seamănă toată povestea cu un cântec duios de heruvimi și dac-ar fi pe-așa, apăi toată lumea și-ar lua laptopul în spinare și ar porni-o unde-ar vedea cu ochii. Ceva-i putred în Danemarca!”, îți spui tu în sinea ta. Prin urmare, am zis să ne-așezăm la taină cu cineva care știe cu ce se mănâncă stilul de viață mai sus menționat. Alex și Simona sunt cuplul de călători care au întors spatele programului 9-5 (6,7,8…) și au îmbrățișat freelancingul, deciși fiind să dea frâu liber pasiunii pentru călătorii. Simona continuă să se ocupe de social media și comunicare, iar Alex a luat-o de la zero cu învățatul și acum face editare video.

Poate ți-a intrat pe mână vreun articol de-al lor de pe blogul lipa-lipa.ro. Poate ți-ai simțit fața cum ți se lățește într-un zâmbet drăgălaș când le-ai urmărit vreun video sau poate ochii ți s-au bulbucat cât cepele când ai aflat de vreo ofertă recomandată de ei… cine știe? Cert e că dacă-ți place treaba cu trecutul granițelor, ai ajuns sigur pe site-ul lor în viața asta. Că n-aveai cum altfel…

1. Care a fost prima călătorie împreună?

Prima noastră călătorie ca și cuplu a fost într-o destinație total neașteptată probabil pentru mare parte din cupluri. Noi am plecat cu trenul în Iran. O țară în care și ținutul de mână în public este interzis. Așadar nu chiar romantică. Dar ne-am distrat grozav și am avut parte de momente atât de variate și de surprinzătoare încât nu regretăm nimic!

2. Ce vă alimentează pasiunea pentru travel până în prezent?

Imagine ce-și trage obârșia din orașul indian Varanasi, la malul lui Ganje care strâge localnicii la răsărit

Descoperirea, cunoașterea, curiozitatea și pur și simplu pentru că ne place și asta ne face fericiți.

3. Viața de nomad digital pare, la prima vedere, definiția unei vieți reușite; totuși, prea puțini îndrăznesc să facă acest pas. Care credeți că sunt principalele obstacole?

Incertitudinea, teama de necunoscut și aparenta ”instabilitate”. De multe ori lipsa unei rutine îi face pe oameni să dea înapoi. Viața pe drumuri nu e întotdeauna ușoară.

4. Care este povestea vieții voastre de nomazi digitali?

O serie mai lungă de evenimente fericite și nefericite ne-a adus în punctul de acum. Într-un fel ni s-a întâmplat. Tot plănuiam în capetele noastre o plecare mai lungă, dar așteptam momentul potrivit, care părea că nu mai vine. Întotdeauna apărea câte ceva. Până când am ratat o promoție foarte bună la bilete de avion așadar am hotărât să le luam one way. Blogul îl aveam deja, freelancing făceam deja, lipsea doar să investim mai mult timp și energie în ele.

5. Garanția salariului de la sfârșitul lunii este un cuțit cu două tăișuri. Ce recomandări aveți pentru a câștiga bani „stând pe drumuri”?

Happy flying! Acro yoga demo today!

A post shared by Sloths On The Run (@simonastanescu) on

Garanția salariului de la finalul lunii este plăcută. O înțeleg și nu de puține ori am avut și noi momentele noastre de panică în care aveam prea puțini bani în cont și speram că plățile nu o să fie amânate prea mult. Mi-a trecut prin cap gândul – dacă aveam un job, la finalul fiecărei luni aveam o sumă fixă de bani. Dar aici e vorba doar despre alegerea fiecăruia. Fiecare parte din poveste are avantaje și dezavantaje.

Pentru a câștiga bani stând pe drumuri trebuie să te gândești în primul rând ce poți face de oriunde. Să te specializezi în acel domeniu și să nu îți fie frică să încerci. Sau poți să găsești joburi care să îți permită să călătorești în multe locuri din lume – profesor de engleză, instructor de yoga sau de scufundări sunt doar câteva variante.

6. Care sunt, totuși, cele mai bine plătite astfel de joburi?

Cele mai bine plătite joburi cred că rămân cele în IT. Cu toate că nici bloggerii nu prea pot să se plângă neapărat. Există atât de multe nișe încât nu mai depinzi decât de două lucruri – cât de pregătit ești și cât de bine ești capabil să-ți vinzi munca.

7. Cum reușiți să găsiți echilibrul sănătos între timpul pentru călătorii și cel pentru muncă?

Încă nu știm nici noi exact. Nu avem încă un program sau un ritm anume. Când ni se face de călătorit, plecăm să descoperim locuri, când avem de muncă stăm într-un loc. Ce-i drept uneori se întâmplă să facem exces de ambele.

8. Viața de nomad digital nu poate să fie numai lapte și miere? Care sunt principalele neajunsuri?

This is something you don't see every day. Unless you live in Luang Prabang! ❤ #samsung #samsungromania #goplaces

A post shared by Sloths On The Run (@simonastanescu) on

Nesiguranța. Sunt foarte multe variabile de luat în considerare mereu. Și cum nu suntem atât de obsedați să controlăm lucruri, nici nu ne chinuim să o facem prea mult. Altă problemă este că uneori îți e dor de prieteni, de familie, de mâncarea de acasă.

9. Ce nu vă lipsește niciodată din bagaj?

Simona, voluntar în Vietnam… that’s the life we were talking about

Pașaportul și laptopurile / echipamentul, biroul nostru de nomazi digitali. În rest poate să lipseasă aproape orice :). Găsim, cumpărăm / facem rost.

10. Cum v-a schimbat acest stil de viață alternativ?

In the morning it seemed it was going to be an awful weather but until we finished our coffee the sun was up again.

A post shared by Sloths On The Run (@simonastanescu) on

Eu de exemplu sunt mult mai flexibilă și mult mai relaxată. Multă vreme am încercat să controlez lucruri care erau departe de puterea mea de a le controla. Alex mi se pare că este tot mai sociabil și uneori chiar extrovertit. Amândoi suntem mai echilibrați, iar faptul că de multe ori ieșim din zona de confort ne dă încredere și ne ajută să ne dezvoltăm în diferite aspecte ale vieții.

11. Care sunt cele mai bune destinații pentru această categorie de călător? De ce?

Destinațiile cu o viteză a internetului bună. Depinde foarte mult și de natura muncii fiecăruia. De exemplu pentru graficieni sau freelanceri care au nevoie să transfere cantități însemnate de date, țările din Asia de Sud Est nu reprezintă cea mai bună alegere din cauza vitezei mici a internetului. Dar pentru noi s-a potrivit destul de bine. În topuri sunt foarte sus Berlin și Barcelona pt hub-urile de nomazi digitali, dar nici cu București nu ne e rușine, sper să crească tot mai mult și Timișoara.

12. Și că veni vorba de destinații (preferatele noastre), puteți să faceți un top 3 al locurilor de lume care v-au rămas în suflet?

Ohrid din Macedonia este unul din locurile preferate de lipa-lipa. Se zvonește cum că ți-ai găsi negreșit pacea aici

Filipine, Iran, Myanmar. Nu neapărat în această ordine. Dar și Sri Lanka ne-a plăcut mult, sau Chesky Krumlov din Cehia sau Ohrid din Macedonia. Peste tot am găsit câte ceva care ne-a plăcut.

13. În ce colț de lume ați întâlnit oamenii care v-au făcut să vă simțiți ca acasă?

Our hearts are full with all the lovely people from our way. #myanmar #samsungs7 #samsungromania #people #locals

A post shared by Sloths On The Run (@simonastanescu) on

În multe locuri am dat peste oameni faini. În Myanmar am petrecut destul de mult timp acasă la niște români stabiliți în Yangon, pe care i-am cunoscut atunci și cu care am rămas prieteni. Și în Iran am avut experiențe plăcute. Am folosit Couchsurfing și astfel am cunoscut oameni foarte primitori, care au făcut tot posibilul să ne simțim bine.

Curios din calea-afară despre românii prietenoși stabiliți în Yangon? Află povestea lui Sorin Vlaicu și convinge-te pentru a doua oară pe ziua de azi că… se poate.

14. … și ce sfaturi aveți pentru călătorii mai puțini extrovertiți care vor, totuși, să își facă prieteni printre localnici?

Gradina de la Hostel Costel din Timișoara și locul pe care lipa-lipa îl numește „casă” de-o vreme-ncoace

Să încerce să se cazeze cât mai mult la hosteluri, să frecventeze restaurantele locale în detrimentul locurilor turistice și să nu le fie frică să încerce să lege o conversație cu un străin.

15. Care este locul unde unde ați găsit cea mai delicioasă bucătărie și care sunt mâncărurile voastre preferate de acolo?

Cred că una dintre preferatele noastre este bucătăria italienească. Apoi dacă vorbim despre Asia, Thailanda cu siguranță se află în top. Calamari, pește, noodles gătiți în diverse feluri (pad thai-ul ne place foarte mult, am gătit de multe ori de când ne-am întors), fructe exotice delicioase. Și mâncarea indiană este printre favorite. Curry-uri, ”pâinea” tradițională naan, arome și condimente deosebite.

16. Cum pot transforma călătoriile viața de cuplu și ce vă face cei mai buni parteneri de drum?

Chiar dacă inevitabil ne mai și ciondănim uneori, cel mai important pentru noi este să comunicăm. Suntem sinceri unul cu altul și cu ce simțim. Ne împărțim treburile, ne respectăm reciproc și formăm o echipă foarte bună.

17. Ce ați învățat despre voi călătorind?

Foarte multe lucruri. Am aflat care ne sunt limitele și încercăm în permanență să ni le depășim. Am descoperit ce ne place și ce nu și ne-am dat seama că avem o capacitate destul de mare să ne adaptăm situațiilor diferite în care ne regăsim când călătorim.

18. … și pentru că nu putem să ne abținem: plănuiți să mai părăsiți România pentru a călătorii full-time?

Noi și acum ne simțim tot ca într-o călătorie, doar că prin țara noastră. Și da, de la toamnă ne luăm iar lumea în cap. Am vrea să mergem spre Portugalia o vreme, apoi să testăm puțin și Maroc. Dacă ni se așează bine planurile poate în iarnă suntem iar prin Asia pentru că mai avem locuri de văzut. O mulțime!

Publicat

29/07/2017