Lucruri gratis pe care să le faci în Paris

Deși Paris este unul dintre cele mai scumpe orașe ale lumii, tot mai găsești lucruri pe care le poți vizita gratuit în orașul luminilor și al iubirii…

Miniconcert pe terasa clubului Nuba.

O ieșire în oraș la Nuba. © Maxime Chermat

Categorie Ghiduri turistice

Data 17/02/2015

Dacă ai de gând și plănuiești o vizită în capitala Franței, probabil că știi deja că o să te cam usture la buzunar. Dar iată că noi am pregătit pentru tine câteva ponturi și idei, despre cum să descoperi cultura pariziană fără să cheltuiești un ban!

Salut-o pe Mona Lisa

Iubitorii de arte prin Muzeul Luvru.
Înăuntru în luminosul Muzeu Luvru. © Matt Biddulph

Poate nu crezi, dar ai posibilitatea să vizitezi unul dintre cele mai mari muzee ale lumii gratis! Dacă ești cetățean al unui stat din Uniunea Europeană și ai sub 26 de ani, atunci beneficiezi de intrare gratuită la Luvru în orice zi a anului. Sau, dacă nu te încadrezi în condițiile de ma sus, mai ai posibilitatea să intri în această faimoasă insituție, fără bilet, în prima duminică din fiecare lună, din octombrie până în martie.

Iar dacă vrei să ai parte de ceva mai contemporan zilelor noastre, centrul Pompidou are o ofertă similară pentru cei sub 26 de ani. Iar pentru ceilalți, și aici de asemenea este liber în prima duminică din lună. Probabil că punctul de atracție o reprezintă clădirea în sine, o structură uriașă metalică a zilelor noastre, ce se ridică în antiteză directă cu arhitectura convențională, placută și medievală a lui Le Marais.

Adevărul gol-goluț este că în Paris curge cu intrări gratuite la muzee. Găsești lista completă cu adresele lor aici.

Oprește ceasul cu o plimbare pe Canalul Sfantului Martin

Un cuplu, într-un moment de relaxare pe Canalul Sf. Martin.
Canalul Sf. Martin, Paris. © D&S McSpadden

Indiferent că vizitezi Parisul vara sau iarna, aici vei găsi mereu câte o oază de liniște, neatinsă de mania pentru zgomot a oricărei capitale. În Parisul cu poduri din fier și alei pline de frunze ruginii, vei putea să oprești curgerea timpului, iar tu doar să stai o vreme și să contempli trecătorii într-un dute-vino continuu. Pe malurile Canalului Sf. Martin, grupurile de parizieni boemi, care se îmbăiază la soare și beau câte un pahar de vin, bucurându-se de tihna vieții, nu sunt o raritate.

Vara, autoritățile amenajează aici teatru de păpuși și locuri de joacă pentru copii. De asemenea nu lipsesc sezlongurile, pentru ca și cei mari să beneficieze de soare și un bronz ”parizian”.

După ce ți-ai luat porția de relaxare, îndreaptă-ți pașii spre Bar Ourcq, ca să îți alegi setul de bile metalice și să te joci pétanque, jocul preferat al francezilor. Închirierea setului este gratuită și în plus vei ocazia să întâlnești și să îți faci noi prieteni printre locuitorii de pe malurile Senei.

”La vânătoare de…” Statui ale Libertății

Statuia Libertății în prim plan cu Turnul Eiffel
Statuia Libertății lângă podul Pont de Grenelle.

Povestea Statuii Libertății din New York este una captivantă. Concepută și sculptată de Frédéric Auguste Bartholdi, a fost apoi trimisă Statelor Unite ale Americii, ca dar din partea statului francez, pentru aniversarea a 100 de ani de independență în anul 1886.

Francezii s-au întristat atât de mult să vadă Marea Zeiță emigrând în America de Nord, că mai multe mini replici sculptate ale statuii au început să apară peste noapte, prin locurile publice din țară. Cele mai bune copii pot fi văzute, gratuit, răspândite astăzi pe câteva străzi din Paris. Cea mai renumită și vizitată versiune a statuii a fost cea creată de Bartholdi, pentru târgul internațional, Exposition Universelle, din anul 1900, și care acum este găzduită cu mândrie în curtea regală a Muzeului Orsay.

Următoarea pe harta statuilor este replica înaltă de 10 metri de lângă Pont de Grenelle și a cărei vedere e însoțită automat de prezența Turnului Eiffel pe fundal. După care, mergi pe firul istoriei la origini și du-te să vezi macheta de bronz a faimoasei statui, de 2 metri înălțime, tot a lui Bartholdi, la Muzeul de Arte și Meserii (intrarea este gratuită în fiecare joi după 6 seara).

Vânătoarea va fi completă după ce vei descoperi replica flăcării Statuii Libertății din New York, de la capătulul nordic al tunelului stradal, Pont de l’Alma, înaltă de aproape 3 metri. Inițial a fost donată de SUA pentru a marca centenarul celebrului monument din New York. Însă ulterior a devenit în mod neoficial memorialul Prințesei Diana, deoarece aici a avut loc în 1996 accidentul fatal, în urma căruia celebra și iubita prințesă a Regatului Unit a Marii Britanii și-a pierdut viața.

Adu un tribut personalităților celebre la Cimitirul Père Lachaise

Alee pline de frunze moarte din Cimitirul Père Lachaise.
Cimitirul Père Lachaise, Paris.

Ascuns într-un colț al districtului al 20lea al Parisului, cimitirul Père Lachaise este cel mai vizitat cimitir al metropolei franceze, dacă nu chiar al mapamondului. Popularitatea sa nu este deloc surprinzătoare, având în vedere numele ”clientelei” care își odihnește aici osemintele pe veci.

Édith Piaf, Yves Montand, Chopin, Molière, Gertrude Stein, Alfred de Musset și Marcel Proust sunt printre numele sonore, ale căror morminte sunt cele mai căutate. Dar în topul listei se află cel al lui Jim Morrison, unde vei găsi mereu țigări și sticle de Jack Daniels aduse ca ofrande, în loc de flori. Nici piatra de mormânt a lui Oscar Wilde nu se lasă mai prejos, fiind acoperită adesea cu urme de ruj în formă de buze și cu mesaje de dragoste.

Unele morminte cu greu pot fi localizate, așadar mai bine descarcă dinainte harta oficială a cimitirului online,ca să nu mai fie nevoie să o plătești la fața locului.

Descoperă orașul pe role

Mulțime de oameni la plimbare pe rotile pe străzile din Paris într-o zi de vară.
Pe patine cu rotile prin Paris. © Jim Linwood

Ce altă metodă mai bună de a explora Parisul, decât galopând pe străduțele sale, cu patinele cu rotile în picioare?!?

Mișcarea Pari Roller a început prin 1994, și a crescut de la statutul de întâlnire subculturală a câtorva pasionați, la evenimentul săptmânal la care participă entuziasmați sute de patinatori. Turul de grup gratuit este oferit atât amatorilor, cât și profesioniștilor, atunci cînd condițiile meteo sunt favorabile. Startul se dă în fiecare vineri seara la orele 22, la Place Raoul Dautrm, în apropiere de stația de metrou Paris-Montparnasse .

Dacă preferi totuși mersul pe role la lumina zilei, asociația Rollers & Coquillages oferă tururi similare, cu plecare la orele 2 după-amiaza în fiecare duminică, cu plecare de la stația de metrou Bastille. Este un mod extraordinar de a cunoaște Parisul, avându-i pe locuitorii orașului în fruntea grupului. Aceștia ghidează astfel prin locuri unice și mai puțin cunoscute și accesibile turiștilor străini. În plus, „poliția este cu noi”, doarece însoțeșe grupul de patinatori, asigurând condițiile de circulație în trafic și protecția rutieră.

În cazul în care nu ai rolele la tine, vei putea găsi mereu pe câte cineva la linia de start dornic să le împrumute pe ale sale. Sau mai ai posibilitatea să le împrumuți direct de la organizatori în schimbul a câteva monede în euro. Prețul e foarte mic în comparație cu beneficiile acestui tur de excepție prin oraș.

Ia cina gratis

Oameni așteptându-și rândul la Lockwood, Bar și Cafenea.
Intră pe fir pentru o cină gratuită la Lockwood. © 52 Martinis

Se spune că nimeni nu îți dă de mâncare la prânz gratis, dar asta nu înseamnă că nu poți încerca să cinezi gratuit în capitala Franței.

Un număr suprinzător de mare restaurante și cafenele oferă o gustare gratuită. Încearcă joia ospitalitatea marocană și degustă o farfurie de cușcuș merguez, servită gratis la fiecare pahar de băutură, pe care îl comanzi la restaurantul Les Trois Frères din cartierul Mica Africa… Sau dacă preferi ceva mai francofil, mergi la pubul Le Tribal Café, care oferă câte o porție gratuită de moules-frites la fiecare comandă de cocktail, miercurea și joia după orele 9 seara.

Dar cel mai tare în materie de potol fără bani este Lockwood, un bar chic, de ultimă generație, cunoscut neoficial și sub denumirea de ‘ cartierul celor de la Silicon Sentier’. Cu o mobilă cu un design mai… corporatist, într-o lumină obscură, localul a devenit faimos pentru aperitivele italienești. Experimentul culinar începe după orele 6 în fiecare seară. Comandă un cocktail Negroni și vei fi automat invitat la la un bufet gratuit, unde să te servești cu niște crostini și alte platouri și specialități italienești. Ca să îți faci digestia, încheie apoi festinul cu o vizită la frumoasa cramă de la subsol, pentru un păhărel de vin, pe principiul ”degustă înainte de a cumpăra”.

Dansează până în zori

Petrecere pe terasa clubului Nuba
Distracție pe terasă la Nuba. © Maxime Chermat Photography

Nu trebuie să cauți prea mult, dacă vrei să găsești în Paris un club de noapte cu intrare gratuită. Mai dificil însă este să le găsești pe acelea, care sunt atât de cool, încât să merite chiar și să dai bani pentru ele!

Dacă electro-rock te lasă cu fibrilații, atunci vei găsi ceva pe gustul tău la Chez Moune din cartierul Pigalle. Nu te lăsa descumpănit de coada de la intrare; scena de dans din neon-lit și prețurile modeste de la bar merită așteptarea!

Mai mult decât atât, în topul complexității culturale și sociale a orașului de pe Sena– pe lângă buticuri, restaurante, galerii și centre cultural, sau școala de modă, Institut Français de la Mode – vei descoperi Nuba… Acest club- terasă la ultimul etaj, a apărut relativ recent și are deja o oarecare notorietate de exclusivism. Cu toate acestea, dress-codul este unul lejer, casual, clientela de toate felurile, iar intrarea este aproape de fiecare dată gratuită. Nu ezita să vii aici, deoarece vei avea plăcerea să descoperi un meniu destul de select, spectacole cu nume grele pe scena muzicală și o vedere nemaipomenită a orizontului parizian.

Află mai multe recomandări despre călătorie pe blogul momondo.

Publicat

17/02/2015