Lisabona – ghid de călătorie pentru călătorii cu dizabilități

Continuând seria orașelor accesibile, l-am rugat pe bloggerul Jay Abdullahi să ne facă un tur complet al Lisabonei pentru călătorii cu dizabilități

Pune la blender peisaje udătoare de ochi, mâncăruri aducătoare de ploi în gură și o istorie demnă de biblioteca din Alexandria și nu are cum să-ți iasă altceva decât... Lisabona

Pune la blender peisaje udătoare de ochi, mâncăruri aducătoare de ploi în gură și o istorie demnă de biblioteca din Alexandria și nu are cum să-ți iasă altceva decât... Lisabona

Categorie Ghiduri turistice

Data 20/11/2016

Lisabona este una dintre capitalele unde Europa și-a petrecut copilăria și, din întreg continentul, doar Atena– se poate mândri cu o vârsta mai respectabilă. Și nu ne miră deloc că bătrâna Europă a ales să-și petreacă anii de pruncie în acest oraș care, cu brațele larg deschise, cuprinde marea.

Singura dilemă pe care ai putea-o avea ajuns aici ar fi legată amânarea zborului de întoarcere acasă. Nu este exclus să te trezești trimițând șefului un email plin de căință, explicându-i în mod înduioșător ca îți este imposibil să onorezi biroul cu prezența după terminarea vacanței. Și că mai ai nevoie de măcar alte 3 zile de concediu. S-ar putea să nu te înțeleagă.

S-ar putea să tragi ponoasele unei asemenea nesocotințe chiar și juma’ de an mai târziu. Dar cine ar putea să te condamne când aici ai de descoperit o istorie fascinantă, priveliști străine de lumesc de deasupra orașului văzute din așa-numitele miradouros, bucate care culminează negreșit cu lins de degete și câte și mai câte altele.

Nu-ți rămâne decât să-ți afunzi capul în arhitectura gotică a Lisabonei și să-l mai scoți la suprafață doar pentru a admira moștenirea pe care marea a lăsat-o în urma-i. Iar când vine vremea să pui geană peste geană, nu o face în altă parte decât în tradiționalele Alfacinhas.

Cum să ajungi dintr-un colț în altul al Lisabonei

Asigură-te că Gare do Oriente nu-i scapă ochiului tău iscoditor
Asigură-te că Gare do Oriente nu-i scapă ochiului tău iscoditor

Cu toate taxiurile, trenurile, autobuzele și tramvaiele care mișună putem spune că, certamente, Lisabona nu duce lipsă de mijloace de transport. După un zbor de câteva ore te vei vedea ajuns în aeroportul Portela și nu puțin te vei bucura să afli că te afli la numai 7 kilometri de centrul orașului.

Călătorii în scaunul cu rotile sau cei care au o deficiență de mobilitate de orice natură pot solicita un serviciu de asistență specială furnizat în mod convenabil de către aeroport. MyWay assistance service poate fi selectat atunci când faci și rezervarea biletului sau, cu cel târziu 48 de ore înainte.

Desigur, cele 15 minute de taxi față de centrul orașului și cam același număr de euro lăsați bunului creștin aflat în posesia mașinii (67 de lei, mai exact), sună destul de ispititor. Mai ales atunci când nu ai prea mult timp la dispoziție sau când pur și simplu nivelul de confort bate detașat orice altă opțiune.

Spre deosebire de alte capitale europene, în Lisabona, transportul public este oricum, numai scump nu. Un bilet de autobuz de la aeroport și până în inima orașului costă mai puțin de 9 lei, astfel încât nu-ți rămâne decât să-ți păstrezi banii economisiți pentru fructele de mare și tartele unse cu cremă de ou.

Ai simțit cu pleoapele se depărtează frenetic una de alta atunci când privirea a ajuns la „tarte” și ai vrea să afli mai multe? Păi în cazul ăsta… nu închide fereastra.

 Tramvaiele moderne care circulă în Lisabona sunt extrem de accesibile pentru persoanele cu dizabilități
Tramvaiele moderne care circulă în Lisabona sunt extrem de accesibile pentru persoanele cu dizabilități

Poate că acele tramvaie old-school pentru care Lisabona este cunoscută, nu sunt tocmai croite pentru ca o persoană cu o deficiență de mobilitate să poată pătrunde la fel de lesne ca vântul. Dar nu-i bai. Tramvaiele moderne, deși poate nu au un gust la fel de autentic, sunt accesibile din aproape orice stație. Oricum, fă bine și verifică dinainte cum stă treaba cu stația la care ai tu nevoie să ajungi. Să nu avem surprize!

Linia roșie de metrou din Lisabona este cea care care face legătura cu aeroportul și, cel mai probabil, este opțiunea perfectă pentru un raport optim timp – bani. Da, cele mai multe stații sunt accesibile scaunelor cu rotile și – pentru că nu ne putem abține să nu o menționăm – mai sunt și deosebit de curate. Ca să nu mai spunem că majoritatea funcționează până la 1 dimineața.

De notat: Pentru a-i face o bucurie portofelului, cumpăra un pass de călătorii cu acces și pentru autobuz și pentru metrou, valabil pe toată perioada pe care o petreci aici.

Unde să înnoptezi în Lisabona

Dacă găsești că această stradă cu iz pitoresc este ceea ce ai vrea să vezi când deschizi fereastra pentru a spune soarelui „bună dimineața”, află că este situată în cartierul Alfama
Dacă găsești că această stradă cu iz pitoresc este ceea ce ai vrea să vezi când deschizi fereastra pentru a spune soarelui „bună dimineața”, află că este situată în cartierul Alfama

La capitolul cazare, Lisabona înșiră cu mărinimie pe masă o ditamai cantitatea de opțiuni pliabile pe toate dimensiunile de buzunare. Independente Hostel & Suites, de exemplu, se află în inima cartierului Bairro Alto, chiar a coté de Miradouro de São Pedro de Alcantara de unde tu îi poți da de lucru privirii așezându-i sub nas priveliști impresionante asupra Castelului São Jorge sau asupra centrului Lisabonei.

Vestea și mai bună este că vei găsi înăuntru un lift deosebit de prietenos pentru cei cu mobilitate redusă. Și ca să escaladăm tortul și să ajungem mai repede la cireașă, vom încheia vorbind despre prețurile care pornesc de la 12€ pe noapte.

De notat: Este o idee minunată ca, atunci când îți cauți cazarea, să alegi ceva în apropierea magistralei roșii de metrou. Asta îți va asigura un drum până la aeroport, neted ca-n palmă.

Dacă ți-ai propus răsfățul de pe lume în călătoria portugheză, atunci poate că ai vrea să iei în considerare memmo Alfama din cartierul cu același nume (fără „memmo” în față). Acest hotel super-trendy de 4 stele se va înțelege atât de bine cu profilul tău de Instagram încât vei începe să ai dubii dacă nu cumva se cunosc dinainte.

Piscina de pe acoperiș, alături de barul care o supraveghează, sunt scuza perfectă pentru a spune „pas” bătutului de străzi într-o zi toropitoare (o zi, nu mai mult!). Toate astea, alături de faclitățile pentru persoanele cu mobilitate redusă, puse cap la cap, te vor face să te întrebi dacă mai rămâne ceva de cerut Providenței sau dacă nu cumva și-a achitat toate datoriile față de tine.

Înainte să ajungi, asigură-te că personalul știe care îți sunt cerințele speciale și nu te simți prea stingherit când se vor înghesui să-ți asigure o ședere cât mai plăcută; până la urmă, camerele pleacă de la 120 – 130€ pe noapte; chiar nu e cazul să te simți prost.

Iată lista celor 10 hosteluri incredibile, cu buget redus, întocmită pentru exploratorii Lisabonei.

Turism, cultură și natură

Dacă și castelele și-ar putea face CV, cel de la São Jorge ar ieși cu siguranță în evidență - fost bastion maur și palat regal pentru primul rege al Portugaliei
Dacă și castelele și-ar putea face CV, cel de la São Jorge ar ieși cu siguranță în evidență – fost bastion maur și palat regal pentru primul rege al Portugaliei

Mulțimile de dealuri care susțin Lisabona reprezintă o monedă cu două fețe (jumătățile unui pahar cu apă, cu o mână îți da, cu alta îți ia, cuțitul cu două tăișuri ețetera). Este adevărat că înălțimile sunt cele care oferă privirii peisaje superbe din faimoasele miradouros, dar trebuie să cam plătești cu ceva sudoare a frunții pentru ele.

Castelul de São Jorge, de exemplu, intră fără discuția în mai sus-numita categorie. Istoria îl recomandă pentru rolurile de fostă fortăreață maură și castel regal pentru Afonso Henriques, primul rege portughez, iar prezentul îl pune pe lista favoriților pentru peisajele asupra orașului în care s-a specializat.

Pentru a ajunge în cel mai înalt punct al castelului, trebuie să urci un număr de scări destul de generos, dar călătorii în scaun cu rotile se pot bucura de priveliște de la unul din etajele inferioare ale fortăreței, unde sunt situate și siturile arheologice importante.

Și, pentru ca momentului de relax și contemplare să nu-i lipsească nimic, vei da nas în nas aici cu o cafenea convenabil așezată la umbră. Există diverse servicii personalizate pentru cei cu mobilitate redusă și de cei acompaniați de câini însoțitori, așa că nu-ți rămâne nimic altceva de făcut decât să-ți anunți sosirea.

 Multe trebuie să-i fi auzit urechile Mănăstirii Jerónimos pe vremea când adăpostea călugări însărcinați cu ghidarea spirituală a marinarilor
Multe trebuie să-i fi auzit urechile Mănăstirii Jerónimos pe vremea când adăpostea călugări însărcinați cu ghidarea spirituală a marinarilor

Vizitând Mănăstirea Jerónimos , pătimașii arhitecturii vor simți la fel de fericiți ca un copil cu obraji durdulii căruia o mână i-a întins o gogoașă scăldată în ciocolată. Exteriorul îmbrăcat într-o arhitectură gotică concurează la mustață cu Palatul Parlamentului din Budapesta, iar listei Patrimoniului UNESCO nu-i putea scăpa din vedere acest obiectiv.

Întorcându-ne la oile noastre, deși există câteva scări la intrarea în biserică, află că vei găsi aici o rampă pentru accesul în mănăstire și o toaletă pentru persoane cu dizabilități. În plus, mănăstirea pune la dispoziție un tur tactil pentru cei cu probleme de vedere.

Bucate și licori

Dacă ai de gând să te îndestulezi de la Cervejaria Ramiro, nu îți pune în picioare tocmai cele mai inconfortabile tocuri de pe planetă. S-ar putea să trebuiască să aștepți ceva timp la coadă, dar va merita din plin
Dacă ai de gând să te îndestulezi de la Cervejaria Ramiro, nu îți pune în picioare tocmai cele mai inconfortabile tocuri de pe planetă. S-ar putea să trebuiască să aștepți ceva timp la coadă, dar va merita din plin

Nimeni nu se așteaptă de la tine să o iei la pas cu vizitatul pe stomacul gol. Din fericire, găsitul mâncării va fi ultima problemă cu care te vei confrunta în Lisabona pentru că orașul abundă de bucate marine. Și dacă te arăți destul de curajos încât să te așezi binișor la coada din fața Cervejariei Ramiro, vei vedea că restaurantul nu a avut nicio pilă când și-a câștigat reputația unuia dintre cele mai bune restaurante din oraș.

Încearcă să ajungi aici în afara orelor de vârf, pune-ți ceva comod în picioare și așteaptă la coadă (așteaptă la coadă!). S-ar putea ca, după ce termini, să te mai așezi încă o dată la rând cu ferma convingere că e un preț prea mic de plătit.

După ce stomacul dă semne că ar fi dispus să o ia din nou de la capăt, dă fuguța la Pastéis de Belem pentru a încerca cele mai delicioase tarte cu cremă de ou văzute sub soare. Rețeta își trage obârșia de la Mănăstirea Jerónimos și a rămas neschimbată încă din anii 1830.

Nu vei cumpăra de aici nimic altceva decât produse proaspete, iar dacă, pe lângă gustul ingredientelor, papilele vor mai simți ceva greu de definit, s-ar putea prea bine să fie dragostea și grija cu care au fost pregătite.

De notat: Patiseria se află chiar lângă mănăstire, așa că ai putea să treci pe aici, fie înainte de a o vizita, fie după. Sau, de ce nu, și înainte și după.

La lăsatul soarelui

Dacă vrei să afli cum se distrează cei de prin partea locului, putem spune că, ei bine, Zona Cais de Sodré nu supără deloc simțul estetic
Dacă vrei să afli cum se distrează cei de prin partea locului, putem spune că, ei bine, Zona Cais de Sodré nu supără deloc simțul estetic

Acum că în bagajul stomacal zace un munte de bucate marine îmbibat bine în vin, nu mai rămân multe lucruri de făcut decât să te pui pe petrecut. Locurile cu potențial de a-ți oferi o noapte pe cinste pot fi descrise ca felurite și nu te va condamna nimeni dacă vei găsi că alegerea nu e deloc o treabă ușoară.

Până nu demult, Bairro Alto era preferatul, dar cei cu alergii la mainstream au hotărât că trebuie să-și unească forțele și să așeze Cais de Sodré în categoria noilor cartierelor hippie și pline de viață ale Lisabonei.

Totuși, oricât ai fi de tentant să urmezi trendurile, nu uita de Bairro Alto. Adesea comparabil cu New Orleans, această zonă se află de ani buni în fruntea preferințelor și nu puține sunt barurile cu muzică live de aici care te așteaptă să le calci pragul.

Odată ajuns, fă tot posibilul să petreci timp în Pavilhão Chinês, un bar mic și excentric care a început prin a fi depozit pentru mâncare, dar și-a găsit mai apoi vocația ca muzeu pentru jucării.

În prezent nutrește o vădită pasiune pentru servirea cocktailurilor, iar dacă te-ai întrebat vreodată cum ar fi să bei în compania unui soldat de jucărie, asta este șansa ta. (Dacă după câteva păhărele pregătite cu dare de mână, te apuci să-i povestești soldatului întreaga-ți viață, te rugăm, măcar înregistrează toată scena.)

Pentru cei ce caută ceva mai puțin extravagant, Baixa este un district absolut fabulos. Înțesat de cafenele și restaurante, cartierul este una dintre cele mai accesibile zone pentru scaunul cu rotile, majoritatea străzilor și piețelor fiind perfect plate. Inclusiv celebra Praca de Comercio, de unde poți vedea Arco da Rua Augusta. Dar nu te aștepta la liniște și solitudine aici. Vei fi nevoit să te strecori dibaci prin mulțimea de turiști.

Dacă după delicioasele tarte despre care vorbeam mai sus continuă să îți plouă în gură după ceva carbohidrați, încearcă brutăria Bread 4 You. Este deschisă pentru a lua aici micul dejun, prânzul și cina (până la ora 11pm).

În afara orașului

 Când te vei simți puțin copleșit verva urbană, amintește-ți că la 35 de minute de Lisabona există un paradis numir Cascais
Când te vei simți puțin copleșit verva urbană, amintește-ți că la 35 de minute de Lisabona există un paradis numir Cascais

Într-o climă mediteraneeană și cu o temperatură medie ce atinge cele mai înalte culmi ale lui gradelor 20 pe timp de vară, vei lua, poate, în considerare să părăsești puțin jungla urbană în favoarea tolănitului leneș pe o plajă străjuită de palmieri.

E de-nțeles, că doar om ești și tu! În cazul acesta, ia trenul din stația Cais de Sodré și pregătește-te pentru o călătorie de 35 de minute. Una dintre cele mai frumoase plaje care îmbracă țărmul de aici este Praia de Carcavelos, dar află că cel mai potrivit ar fi să vii aici în timpul săptămânii. Altfel, te vei vedea nevoit să împarți bucata de plajă cu toți locuitorii Lisabonei, plus rudele acestora.

Dacă nu te dai în vânt după plajă, dar parcă tot ai vrea să iei o pauză de la oraș, o decizie inspirată este Orașul Sintra, o adevărată piatră prețioasă de pe coroana Portugalie. Se află la numai 40 de minute distanță de stația Rossio din Baixa.

Într-adevăr, ca și în cazul capitalei, Sinatra are în dedesubtu-i câteva delușoare care o susțin, făcând-o… nu tocmai cel mai plan loc de pe pământ.

Din fericire, un proiect special a fost creat pentru a oferi accesibilitate completă către cele mai importante puncte ale orașului, inclusiv Castelul Mauri, Sinatra și Palatul Pena. În plus, proiectul The Welcome Better împrumută scaune cu rotile, pune la dispoziție spații de parcare pentru persoanele cu handicap, toalete accesibile și chiar și o platformă specială care te va conduce până la castel.

De notat: Dacă vii însoțit de o altă persoană este prea probabil ca acesteia să i se ofere intrare gratuită, însă, fără doar și poate, va trebui să arăți vreun document doveditor.

Dacă ai nevoie de un ghid complet, fă rezervările de cuviință la Adapted Tours Portugal. Vei fi bucuros să afli că pun la dispoziție tururi complete de o zi ce includ Sinatra, Cascais și Estoril și vor veni să te culeagă chiar din fața hotelului.

Rezervă zbor către Lisabona
Urmărește blogul de călătorii al lui Jay, Jay on Life și plănuiește-ți următoarea vacanță. Iar dacă capitala Greciei îți face cu ochiul, nu lăsa să-ți scape ghidul nostru de călătorie atenian pentru persoanele cu dizabilități. Pentru sfaturi și destinații de călătorie culese cu atenție de mâinile experților, vizitează-ne cât mai des pe blogul Inspirație. Noi te așteptăm cu drag!

Publicat

20/11/2016