Cele mai bune destinații pentru călătoriile în care pleci de unul singur

Dacă faci parte din categoria de călători care adoră să plece singuri de-acasă pentru a descoperi lumea, notează aceste 12 destinații sigure, dar înțesate de aventură

Dacă ai simțit vreodată că vântul și respirația ta dansează într-un fericit tango, atunci trebuie să știi cum se simte datul într-un leagăn din Baños, Ecuador. Dar cum ar fi să îi lași să danseze deasupra vulcanului Tunguarahua?

Dacă ai simțit vreodată că vântul și respirația ta dansează într-un fericit tango, atunci trebuie să știi cum se simte datul într-un leagăn din Baños, Ecuador. Dar cum ar fi să îi lași să danseze deasupra vulcanului Tunguarahua?

Categorie Sfaturi călătorie

Data 29/12/2016

Puține lucruri pe lume concurează cu o călătorie făcută de unul singur. La întoarcerea acasă îți dai seama că ești mai bogat cu câțiva prieteni, că ai mai cunoscut un colț de lume și, nu de puține ori, chiar un colț ascuns din… tine. Pentru a pune la cale asemenea descoperiri, noi am întocmit o listă a celor mai sigure și mai captivante locuri înspre care poți să o pornești singur cuc.

Split, Croația

Alătură-te unui picigin, joc născut pe plaja Bačvice din Split, și arată-le tu tovarășilor cum se prinde mingea aia cu stil. Din încheietură!
Alătură-te unui picigin, joc născut pe plaja Bačvice din Split, și arată-le tu tovarășilor cum se prinde mingea aia cu stil. Din încheietură!

Dacă ești curios să afli cum le ședea anticilor romani când o luau ușor-ușor la pas pe străzile vechiului Imperiu, ia cu tine un selfie stick și înregistrează-te în timp ce promenezi prin orașul Split. E cam același lucru. Ruinele Palatului lui Dioclețian au fost părtașe la istorie încă din secolul 4 d.Hr. pentru ca în prezent, destinul să le rezerve rolul de Centru Vechi al orașului. Zidurile bătrânei fortărețe ascund clădiri vechi de când lumea, străzi înguste și porți prin care cândva treceau mândrii călare, soldații romani. Recomandat este să treci și tu, împreună cu al tău selfie stick, prin Poarta de Bronz, drum care te va conduce negreșit pe o linie de țărm cunoscută drept Riva.

Cotrobăie puțin cu privirea prin piețele cu verdețuri și pește și vezi dacă găsești ceva mâncare proaspătă care-ți face cu ochiul. Indiferent de concluzie, ține minte că aici prânzul se ia într-una din cramele locale; Konoba Matejuska.

Dacă este ceva de care Split nu duce lipsă, acestea sunt hostelurile, mai mult decât fericite când vine vorba să găzduiască drumeți singuratici cu chef de socializare.

Și nici viața de noapte nu e de lepădat. După ce afli asta pe pielea ta, ești liber să pui comprese pe fruntea mahmurelii cu un joc de picigin pe plaja Bačvice. Sau să consideri că, în orice situație, cui pe cui se scoate și să continui petrecerea pe un vas, de-a lungul coastei dalmate, chefuind următoarele câteva zile.

Rezervă zbor către Split

Baños, Ecuador

Amestecă-te printre localnicii din Baños și scaldă-te în apele termale în vreme ce cascada de alături stă de strajă
Amestecă-te printre localnicii din Baños și scaldă-te în apele termale în vreme ce cascada de alături stă de strajă

Urcușuri abrupte prin păduri tropicale luxuriante, în compania muzicii de cascadă în plină cădere? Nimic mai simplu: închiriază o bicicletă de munte și dă-i bătaie pe Ruta de las Cascadas din Baños. Așa cum îi spune și numele („băi”, în spaniolă), orașul este cunoscut pentru apele naturale, hrănite permanent de izvoarele calde ale vulcanului Tungurahua.

Nu știm ce înseamnă pentru tine fericire, dar avem o oarecare sugestie: scufundatul în apele termale de pe Piscina de la Virgen, la picioarele unei uriașe cascade. (Se apropie măcar puțin?)

Dacă vrei să-ți lași prietenii cu gura căscată, ia autobuzul până la Casa del Arbol. Vei găsi acolo unul din peisajele pe care imaginația le făurea cu ușurință când erai mic și credeai că lumea-i toată un tărâm ce mustește de lapte și miere. Așază-ți posteriorul în leagănul susținut de o căsuță din copac și fă-ți avânt; vei simți efectiv cum zbori deasupra pădurii tropicale, gata-gata să intri în îmbrățișarea vulcanului activ din fața ta.

Deși este unul dintre cele mai sigure orașe din Ecuador, nu înseamnă că ești ferit în totalitate de furtișaguri mărunte. Așa că cel mai sigur ar fi să-ți ții lucrurile de valoare la adăpost de priviri lacome și să eviți aventurarea stradală pe timp de noapte. Dacă ai nevoie de un bancomat, fă în așa fel încât să ai nevoie pe timp de zi și nu ține după tine sume mari de bani lichizi.

Rezervă zbor către Quito

Gyeongju, Coreea de Sud

Ce bunătăți avem noi aici? Templul Bulguska, una din cele mai importante rămășițe din Gyeongju și ascunzătoare pentru numeroase comori naționale
Ce bunătăți avem noi aici? Templul Bulguska, una din cele mai importante rămășițe din Gyeongju și ascunzătoare pentru numeroase comori naționale

O călătorie de unul singur în Gyeongju este drumul care te va duce negreșit la descoperirea acelei păci interioare la care tânjești de circa un milion de ori pe zi. Mai ales dacă îți propui să descoperi Zona istorică Gyeongju .Află că acest sit UNESCO protejează Templul Bulguska, o adevărată capodoperă a artei budiste, ascunzând puzderii de comori naționale ale Coreei de Sud între zidurile-i.

Ce fel comori te întrebi, oare? Păi ce comori să fie – de la pagode antice, poduri, scări, statui cu Buddha fel și fel, sariras (relicve budiste) și până la decorații colorate și lotuși pictați sub bolta templului.

Desăvârșește-ți călătoria cu o scurtă drumeție începută de la ieșirea din templu și terminată la Templul Seokguram Grotto. Vei găsi acolo un Buddha înconjurat de gărzi de piatră, dar curând vei afla că statuia este atât fragilă încât doar scurte vizite sunt permise, iar fotografiatul este interzis în absolut.

Ia apoi calea indicată de privirea Iluminatului spre Muntele Tohamsan și așteaptă-te să dai nas în nas cu Marea Japoniei.

Și dacă tot ajungi aici în căutare de pace lăuntrică, de ce să ocolești Parcul Național Gyeongju sau chiar plaja Homigot din învecinatul oraș Pohang. De pe aceasta din urmă vei vedea cum două mâini uriașe ies din mare și, respectiv din nisipul de pe țărm, iar înainte să te întrebi ce Dumnezeului mai este și asta, află că sunt mâinile armoniei și coexistenței.

Rezervă zbor către Busan

Florianópolis, Brazilia

Surf, bronz și relaxare: asta au în comun cele 40 de plaje din jurul insulei Florianópolis
Surf, bronz și relaxare: asta au în comun cele 40 de plaje din jurul insulei Florianópolis

Localnicii o numesc Floripa. Noi îi spunem „insula paradis pentru studenți și backpackeri în căutare de plaje și petreceri cu pretenții de perfecțiune” (da, ne gândim la o denumire mai scurtă, dar până atunci, asta este tot ce avem).

Arcurile de culoare galbenă ale Mercado Publico ascund o gălăgie de standuri artizanale și magazinașe ce generoase își etalează prețurile locale. Dacă te vezi în situația de a te limita la o singură alegere, optează pentru o porție de achova Grelhada (lufăr prăjit sau la grătar, pe românește).

După-amiezele aici se petrec în plin soare pe una dintre cele 40 de plaje ale insulei, iar singura grijă care domnește este: „of, oare ce alegem dintre neprihănita Praia do Matadeiro și șiragul de baruri de pe plaja Jurerê?”. Forfota de pe timp de zi se transformă într-o adevărată hărmălaie pe măsură ce cluburile de noapte ridică volumul muzicii de pe ringurile de dans îmbrăcate în culori de neon.

În drumul spre casă, admiră luminile podului suspendat Hercilo Luz și privește-le oglinda apelor care conduc către fâșia de uscat numită Florianópolis.

Rezervă zbor către Florianópolis

Dublin, Irlanda

Temple Bar – centrul cultural, sălbatic și ușor umed al Dublinului
Temple Bar – centrul cultural, sălbatic și ușor umed al Dublinului © Nico Kaiser

Aruncând mândru în stânga și-n dreapta cu cei 1000 de ani de istorie bogată, cu sfidătoarea dimensiune a populației internaționale și cu arhitectura contemporană impresionantă, este aproape imposibil să nu te îndrăgostești ca un nebun de farmecele contradictorii ale Dublinului.

Pentru cei cărora le place să călătorească în același fel în care șoarecilor de bibliotecă le place să devoreze cărți, există tururi care acoperă îngustele cărări pietruite, trec prin turnurile cu clopote și ajung până în casele georgiane cândva locuite de nume grele precum Oscar Wilde, James Joyce sau Bram Stoker. Pierde-ți orice grijă sau gând într-unul din spațiile înfrunzite ale orașului; în Parcul Phoenix, de exemplu, unde turme întregi de cerbi sălbatici își fac nestingheriți veacul.

Despre poporul irlandez câteva lucruri sunt sigure: buna dispoziție cu care își duc zilele și importanța acordată desfătării papilelor gustative.

Și tu doar n-o să te lași mai prejos! Croiește-ți drum către un pub tradițional Victorian (vei da peste câte unul la fiecare colțișor de stradă), dă din coate până ajungi la bar și roagă barmanul să dea drumul robinetului cu Guinness. În maxim 2 minute te vei trezi pălăvrăgind cu cei din jur ca și cum ați fi prieteni la cataramă. Așa-i în Dublin – nu e nevoie să cauți cu lupa după distracție că te găsește ea pe tine.

Rezervă zbor către Dublin

Havana, Cuba

 Dacă vei apăsa din greșeală pe butonul camerei foto oricând te afli pe o stradă din Havana, cel mai probabil vei obține o asemenea imagine
Dacă vei apăsa din greșeală pe butonul camerei foto oricând te afli pe o stradă din Havana, cel mai probabil vei obține o asemenea imagine

Dacă ți-ai propus ceva cu gust picant de senzualitate pentru următoarea călătorie făcută de unul singur, atunci ia negreșit drumul Havanei.

Siguranța turiștilor (în special a acelora care călătoresc singuri) este treabă serioasă pentru cubanezi, ceea ce înseamnă că, mai ales în cartierele aglomerate, ai toate șansele să dai de polițiști vorbitori de limbi străine ce împart cu dragă inimă sfaturi despre cele mai bune locuri pentru luat cina sau pentru ciocnit pahare de vin.

Înfulecă ceva crochete prăjite cumpărate de la vânzătorii ambulanți și abia când te simți cu stomacul plin, pornește în explorarea unei Cube moderne unde antreprenori dedicați își expun mărfurile în tot felul de buticuri trendy, workshop-uri și cafenele. Caută pe hartă după Habana Vieja, Centrul Vechi al orașului, ce poartă pe umeri povara a peste 500 de ani de istorie.

O călătorie aici este absolut incompletă dacă pleci fără să fi făcut măcar o plimbare de-a lungul esplanadei Malecón. Ce îți așteaptă privirea aici? O adevărată colecție de mașini vintage americane și clădiri coloniale degradate, dar, fapt surprinzător, încă în viață.

Dacă vrei într-adevăr să te amesteci printre habaneros (locuitorii acestui oraș vibrant), strecoară-ți picioarele într-o pereche de pantofi confortabili, ia la subțioară o sticlă de vin și petrece o după amiază tropicală dansând frenetic în vecinătatea portului.

Rezervă zbor către Havana

Fiji

Cocotieri, ape calde și limpezi și un apus tropical înflăcărat... bun venit în Fiji!
Cocotieri, ape calde și limpezi și un apus tropical înflăcărat… bun venit în Fiji!

Nu încape loc de îndoială: Fiji poate lăsa orice gură căscată. Aflat acolo, pe țărmu-i ca de cristal colorat și cu plajele asemenea unor salbe de palmieri, te vei simți exact ca și cum ai fost surprins într-o vedere poștală trimisă de un îndrăgostit Julietei sale.

Și poți fi sigur că acest arhipelag izolat ce se odihnește în Pacificul de Sud poate juca lesne rolul destinației unei luni de miere de poveste. Dar nu te îngrijora! Chiar dacă nu ești proaspăt căsătorit (și dacă nici nu vei fi până la următoarea călătorie), cele 332 de insule îți oferă opțiuni cu duiumul pentru a-ți găsi propriul cuib paradiziatic pe care să nu simți nevoia să-l împarți cu nimeni.

După ce ai terminat cu lenevitul cu burta la soare, pune-te pe treabă și începe să explorezi farmecul nativ al acestei țări insulare. La numai 30 de minute de mașină de capitala Suva, în pădurea tropicală Colo-i-Suva, vei putea face unele dintre cele mai uluitoare drumeții montane pe care ți le-au văzut vreodată bocancii, acompaniat de coloana sonoră a graiului de păsări.

Dacă te dai în vânt, mai degrabă, după viața acvatică, scufundă-te atunci în apele de azur burdușite de recifuri de corali și înoată alături de tot soiul de pești exotici.

Atunci când ți se face dor să mai auzi o voce de om, să mai schimbi o vorbă sau să ciocnești un pahar, dă fuguța în oraș și petrece după-amiaza acolo, fă-ți prieteni și comandă Kokoda (un fel de mâncare din pește și/sau fructe de mare). Localnicii au o adevărată reputație cum că ar fi cât se poate de ospitalieri și deloc zgârciți în zâmbete, mai ales cu cei care călătoresc singuri aici.

Rezervă zbor către Fiji

Toronto, Canada

Dacă penele sunt cumpărate și sclipiciul joacă pe pielea-ți, atunci înseamnă că ești pregătit pentru Festivalul Caribana
Dacă penele sunt cumpărate și sclipiciul joacă pe pielea-ți, atunci înseamnă că ești pregătit pentru Festivalul Caribana

Probabil că ai mai auzit cum calificativul „vibrant” a fost atribuit altor sute de orașe, dar dacă este unul care îl merită cu desăvârșire, jurăm cu mâna pe inimă că Toronto este acela. Cu circa 200 de limbi diferite care se aud de pe toate străzile și cu o populație de 6.1 milioane locuitori, acest „cel mai multicultural oraș al lumii” este un deliciu pentru cei ce călătoresc lipsiți de companie.

Cea mai bună perioadă de ajuns aici este în plină vară când străzile sunt ticsite de localnici și călători de-o potrivă. Festivalul Beaches International Jazz din iulie, de exemplu, în cele 24 de zile de concerte gratuite, reunește o mulțime de asemenea suflete însetate să asculte cele mai grase talente ale scenei de jazz.

Sau dacă vrei ceva cu iz autentic de la vest de Atlantic, arată-ți fața la Festivalul Caribana și lasă sunetele de calypso să-ți inunde pavilionul auditiv, în timp ce trupul sărbătorește comunitățile caraibiene în cel mai mare festival stradal din America de Nord.

Rezervă zbor către Toronto

Thimpu, Bhutan

Mănăstirea Cuibul Tigrului, ridicată în plina stâncă a văii Paro, în Bhutan
Mănăstirea Cuibul Tigrului, ridicată în plina stâncă a văii Paro, în Bhutan

Dacă sufletu-ți tânjește după aventuri de unul singur, înseamnă că nu te dai înapoi de la a explora noi tărâmuri. Și permite-ne să-ți recomandăm Bhutan pentru o experiență independentă de călătorie, revelatoare până la Dumnezeu.

Renumit pentru mănăstirile fortificate ridicate în piatră de munte, dar și pentru nivelul înalt de fericire la nivel național (cu siguranță mult mai ridicat decât PIB-ul), Bhutan și-a deschis brațele pentru turismul internațional nu mai departe de acum 30 de ani. Asta face să fie încă neatins aproape de mâna păcătoasă a influențelor vestice.

De fapt, statul își protejează cu atâta vehemență rădăcinile și cultura, încât o călătorie aici cere să fie pre-aprobată și pre-plătită pe pagina oficială. Oricum, o dată trecute formalitățile, o sumedenie de călătorii exotice te așteaptă pentru a descoperi misticele plaiuri budiste. Pentru călătorii independenți există tururi private ce permit ajustări în funcție de necesitățile personale.

Și să ne ierte Dumnezeu, dar budiștilor de aici le place ca lumea să petreacă. Nu glumă! Festivaluri pline de mâncare, dansuri și băuturici au loc pe tot parcursul anului în Bhutan, ceea ce înseamnă că oricând îți poftește inima să aterizezi aici, cel mai probabil vei nimeri peste ceva ce se sărbătorește cu tot patosul.

Rezervă zbor către Paro

Juneau, Alaska

Ghețarul Mendenhall privit drept în ochi. În Juneau, Alaska
Ghețarul Mendenhall privit drept în ochi. În Juneau, Alaska

Află că din cei două milioane de călători ce ajung în Alaska în fiecare an, 16% călătoresc singuri pe timp de vară, iar aproximativ 72%, tot singuri, în timpul iernii. Ce-or căuta aceste suflete taman la capătul pâmântului unde până și pietrele crapă de frig?

Atât de mare să le fie dorința de deconectare de la haosul lumii moderne încât să nu-și dorească altceva în concedii decât să-și piardă privirea în abisul dramatic al frumoșilor ghețari. Păi așa se pare.

Nu zicem că asta-i tot. Parcurile naționale de aici, cu o suprafață de două ori și jumătate mai mare decât întreaga Elveție, îți pot oferi plimbări de-o liniște ce n-o cumperi nici cu toți banii din lume, iar momentul în care realizezi că tocmai ai călcat pe urmele unui urs grizzly îți taie puțin respirația.

Dacă plănuiești să te alături și tu milioanelor de „nesăbuiți” ce se aventurează până aici neînsoțiți, pregătește-te pentru o natură în stil mare. Odată trecute granițele capitalei Juneau, îmbracă costumul de explorator până la ultimul fir de ață (metaforic vorbind).

Închiriază o barcă de pescuit de la Fiordul Tracy Arm pentru ca apoi să urci la bordul unei alteia care te va plimba alături de adevărații conducători ai lumii acvatice: balenele Orca!

Rezervă zbor către Juneau

Queenstown, Noua Zeelandă

Băieții din Parcul Queenstown par să știe câte ceva despre spițe
Băieții din Parcul Queenstown par să știe câte ceva despre spițe © Skyline Queenstown

Noua Zeelandă este un tărâm primitor cum nu s-a mai văzut; mai ales pentru cei care călătoresc singuri și care au tot cheful din lume să cunoască alți descoperitori ai planetei, aterizați aici, cu chef de petrecut.

Dacă ești fan Stâpânul Inelelor, vei avea plăcerea să vizitezi studiourile de filmare din capitala Wellington, dar adevărata opulență teribilistă o reprezintă orașul Queenstown, un oraș șarmant, situat la mal de lac, ce își merită pe deplin numele de „Capitala Mondială a Aventurii”.

Singuri sau nu, aproximativ 1 milion de vizitatori vin aici în fiecare an pentru a se bucura de ceva rafting călare pe valurile albe ale lacului, skydiving, bungee jumping sau să schieze într-una din stațiunile aflate în lanțul muntos Remarkables.

Rezervă zbor către Queenstown

Gothenburg, Suedia

Acoperișurile în culori de acadele din orașul Gothenburg, Suedia
Acoperișurile în culori de acadele din orașul Gothenburg, Suedia

De multe ori scos în afara luminii reflectoarelor de către frumosa, dar scumpișoara capitală Stockholm, orașul Gothenburg este înțesat de grămezi de cultură scandinavă. Imposibil să caști aici din alt motiv decât de oboseală, iar prețurile sunt mult mai prietenoase și mai milostive față de portofele călătorilor singuratici.

Indiferent dacă soarele strălucește sau nu, te vei trezi negreșit ademenit de ispititoarele miresme emanate de Grădina Botanică Gothenburg, una dintre cele mai bogate colecții de plante din întreaga Europă.

Când ți se va face foame, devorează degrabă ceva de mâncare din piața Stora Saluhallen, cât să prinzi puteri destule pentru a te bucura de o tură cu barca . O astfel de croazieră de-a lungul canalelor de secol 17, trecând pe sub cele 20 de poduri din inima orașului, te va face să mulțumești destinului că te-a adus aici.

Iar dacă tu crezi că tot ce are de oferit acest port fascinant sunt fortificații antice, te înșeli cum nu se poate, pentru că Gothenburg este și locul de naștere al unora dintre cele mai mari talente naționale în ale design-ului. Vei ajunge tu singurel la concluzia asta în vreme ce vei lua la pas buticurile înșirate de-a lungul străzii Magasingatan sau de te vei aventura în Muzeul Röhsska, centrul mondial al modei și al artelor aplicate.

Rezervă zbor către Gothenburg
Acum că deja îți plouă în gură după o doză suplimentară de inspirație, ia aminte la aceste 20 de sfaturi esențiale pentru călătorii independeți și, pentru că tot intenționezi să pornești la drum singur cuc, iată câteva trucuri pentru a cunoaște localnici în următoarea călătorie
*Datele au fost preluate din programul Alaska Visitor Statistics din 2011

Publicat

29/12/2016