Transilvania: străbate cu mașina cea mai pitorească parte a României

Când vine vorba de a noastră Transilvanie și la ce putem vizita acolo, în mințile călătoare de peste hotare răsar subit imaginile unor castele gotice scufundate în ceață și mister, bântuite de vampiri înnebuniți după sânge și, în general, peisajele unui loc peste care timpul a trecut fără să-și bage coada. Știm (deși nu prea ne convine) că Transilvania a devenit cunoscută în virtutea romanului Dracula scris de Bram Stoker și aprobăm atotștiutor din cap când auzim că aici se întind cele mai frumoase peisaje românești și o natură mai-mai neprihănită.

Înconjurată fiind din aproape toate părțile de cercul carpatin, Transilvania își rezidă farmecul din moștenirea multiculturală ce împletește dominația ungară și colonizarea germană a populației cunoscută drept „sași”. Poate nu știai, dar numele Translivania își trage obârșia din latinescu terra ultra silvam (țara de peste pădure), iar așa cum noi o numim Ardeal, ungurii îi spun Erdély, iar nemții Siebenbürgen .

Și pentru că știm bine că mai avem ceva de lucru la transporturi, cea mai bună modalitate de a explora Transilvania rămâne mașina (deși nu ne lăudăm cu mai mult de un petic de autostradă și nici cu drumuri netede ca-n palmă). Oricum, ca să mai uităm de amarul drumurilor, să dăm drumul unui folclor românesc și să ne pierdem pe cărări de codru verde:

Zilele 1 și 2 – Sosirea în Cluj-Napoca

Scris cu literă de lege și cu limbă de moarte: „A nu se ocoli Biserica Sfântului Mihail”, oricât de puține ai avea în comun cu cele ecleziastice

Dacă te gândeai că nu are niciun rost să te încurci cu avioane și aeroporturi pentru un drum din București până în Cluj, mai gândește-te. Este mai ieftin decât ai crede și economisești o grămadă de timp de concediu.

Cluj-Napoca este, după București, cel de-al doilea cel mai mare oraș românesc. Aici se află cea mai mare universitate din țară, iar, ca orice lucru bine știut, studenția face un oraș să fremete de viață cam la orice oră din zi.

Biserica Sfântului Mihail este una dintre capodoperele clujene, bijuterie gotică din secolele 14 – 15 care nu ar putea să-ți scape din vedere decât dacă te plimbi prin oraș legat la ochi și pipăind pereții. 100 de ani le-au trebuit ardelenilor să o ridice, iar acum este a doua cea mai mare clădire de acest fel din țară. Dacă ții să-i faci o poză, alege turnul cu ceas, blazoanele înfățișate pe fațada intrării sau frescele capelei Schleunig.

În Cluj, arta contemporană e la ea acasă și o vei găsi făcându-și mendrele bine mersi la Fabrica de Pensule, un spațiu de artă contemporană deschis în 2009 care îmbină teatrul, dansul, artele vizuale și muzica.

Grădina Botanică e locul în care omul se duce să facă liniște în minte și să-și pună ordine în gânduri

Înainte de a pune la cale planul de după-amiază, îngăduie-ți o plimbare-agale pe aleile Grădinii Botanice și oprește-te la un binemeritat ceai de după-amiază La Perne, cafeneaua cu nimic mai puțin confortabilă decât o sugerează numele.

După ce foamea și-a intrat zdravăn în drepturi, dă fuguța la Casa Boemă și înfruptă-te din niște platouri românești sau, dacă ești într-un grup mai numeros de 12 călători cu chef de a se omeni cum șade bine în concediu, pune-ți-o de-un ospăț împărătesc. Pentru o digestie bună, încheie ziua cu un cocktail la Barul Hemingway.

Ce hotel recomandăm: Hampton by Hilton Cluj-Napoca (prețul unei camere pleacă de la 359 RON pe noapte)

Ziua 3 – Turda

Da, ochii nu te înșeală: o plimbare cu barcă în adâncurile unei saline. Unde altundeva decât la Salina Turda?

După ce ai dormit de s-ar fi putut tăia lemne pe tine și te-ai trezit gata să o iei iar din loc, sari în mașină și îndreaptă-te, la vreo 45 de minute mai la sud, spre Turda – un oraș care a văzut lumina soarelui în vremea Imperiului Roman și care știe câte ceva despre greutățile istorice.

Una dintre cele mai de seamă năstrușnicii pe care le poți vedea aici este Salina Turda, o incredibilă mină de sare ce poate fi la fel de bine asemuită cu o lume subterană sau cu vizuina cine știe cărui dragon. Coridoare ce se-ntind pe câte 900 de metri, stalactite colosale de sare ce atârnă din tavan, un adevărat lac cu tot cu insulă și chiar și un altar cioplit în sare… cei mai slabi de înger s-ar putea trezi simțindu-se protagoniștii unei povești gotice de groază.

Ceea ce o să te dea pe spate și o să-ți zgândăre toată imaginația va fi aparatul de extracție a sării din 1881, o mașinărie ce funcționa folosind puterea cailor și care era folosită la transportarea minereului afară din ocnă.

Zilele 3, 4 – Alba Iulia

 Dar știm că Alba Iulia nu se zgârcește când vine vorba să etaleze clădiri magnifice, cum ar fi această Catedrală a Încoronării

După ce ți-ai fericit plămânii câteva ore încărcându-i cu aerul sănătos de salină, aruncă-te iar în mașină și continuă călătoria spre sud încă vreo oră jumate, până în Alba Iulia către una dintre cele mai (dacă nu chiar „cea mai”) bine conservate fortărețe din Transilvania.

Alba Iulia este un oraș de o colosală importanță istorică și nu străin de acest lucru este faptul că aici s-a proclamat unirea Transilvaniei cu Țara Românească la 1 decembrie 1918 (dând naștere Sărbătorii Naționale și marcând începutul modernității românești).

Imposibil să nu fi citit măcar un articol de ziar care să ridice în slăvi frumusețea Cetății Alba Iulia, o fortăreață medievală în formă de stea, conservată și renovată cu sume importante, ce ascunde construcții splendide în spatele zidurilor de piatră: Catedrala Sfântului Mihai (cea mai veche și cea mai lungă din țară – 81 metri), Catedrala Încoronării și Librăria Batthyaneum (cu rădăcini în secolul 18) ce adăpostește 50.000 de cărți.

Ce hotel recomandăm: La Maison de Caroline (prețul unei camere pleacă de la 214 RON pe noapte)

Zilele 4 și 5 – Sibiu și Transfăgărășan

Piața Mare din Sibiu – lesne de închipuit unde se întâlnesc îndrăgostiții sibieni la început de idilă. Calcă-le pe urme, fă o plimbare agățat de o cafea și admiră arhitectura locului

Următoarea bunătate din meniu este bijuteria Transilvaniei, mândria României și capitala Europeană din 2007… Sibiu (la o oră de schimbat viteze și călcat ambreiaje). Orașul respiră prin toți porii eleganță și șarm, ducând cu gândul la o miniatură a Vienei. Și cine ține să judece valoarea după mărime (vorbim despre orașe), să ia aminte la faptul că Sibiu a fost în fruntea scenelor culturale europene de-a lungul istoriei. Compozitori precum Strauss și Liszt au concertat aici în secolul 19, iar festivale internaționale de teatru și de film au loc în fiecare an.

Dacă picioarele nu te-au mai dus în Sibiu de la ultima excursie cu clasa, te va surprinde centrul orașului presărat cu fațade art nouveau, acoperișurile cu ferestre în formă de ochi, bisericile gotice, balcoanele de fier forjat, turnurile de cetate (atât de frumos iertate de timp…) și, bineînțeles, pivnițele cu pereții de cărămidă.

Te consideri un mare băutor de cafea și nu vezi ce ar putea să facă zilele să poată fi numite „reușite” în absența licorii negre, aburinde? Atunci uită de număratul cănilor și răsfață-te cu una pregătită românește la Arhiva de Ceai si Cafea, dacă vrei să o arzi vienez, comandă un cappuccino la Wien Café.

Așa cum ne-a amintit-o fiecare Crăciun petrecut în familie, la capitolul mâncare, niciun aliment nu șade mai bine în farfuria românească decât carnea, mai cu seama cea de porc. Și de ce să fii altfel decât românesc într-un road trip prin Transilvania? Încearcă niște sarmale umplute cu carne de porc, asortate la mămăliguță și servite în continuarea unei ciorbe acre, la Crama Sibiul Vechi. Că doar nu vizităm Sibiul ca să mâncăm paella cu cartofi prăjiți.

Nicăieri nu se aude chemarea munților românești ca pe Transfăgărășan

După ce te simți cu conștiința împăcată că ai văzut fiecare străduță sibiană care trebuia văzută, continuă-ți călătoria către „cel mai bun drum din lume” (așa cum susține Top Gear). Transfăgărășanul este un drum șerpuit care trece Carpații, unește Transilvania cu Muntenia și care a fost construit cu eforturi înfiorătoare în anii ’70, ca o trecere montană strategică în cazul unei invazii sovietice.

Vei da, din loc în loc, peste coborâri ascuțite și curbe lungi și să nu te rușinezi în fața celorlalți tovarăși de drum din mașină dacă ți se va citi cazna pe pe față. E normal. Nu-i un traseu de făcut fluierând și mestecând un pai, dar dacă ești atent la drum și o ții la 40km/h, totul ar trebui să fie în regulă. Pentru o priveliște ce n-a văzut Parisul, croiește-ți drum către Lacul Bâlea, întinderea glaciară de apă încadrată de vârfuri din toate zările.

Ce hotel recomandăm: Ramada Sibiu (prețul unei camere pleacă de la 329 RON pe noapte)

Zilele 6 și 7 – Brașov și Castelul lui Dracula

Te avertizăm: o să-ți vină greu să mai părăsești priveliștile transfăgărășene și vei vrea să te uite Dumnezeu acolo, pierdut printre creste, nori și lacuri, dar the show must go on, tu trebuie să-ți vii în fire ți să-ți continui Romanian trip-ul. Mai rezistă vreo două ore jumate de mașină și spune „Bun găsit” Brașovului, un oraș excelent pentru drumeții (vara) și pornit cu schiul (iarna).

Întinde-ți brațele, ca orice turist cu scaun la cap, și vezi dacă atingi cele două margini ale Străzii Sforii, cea mai îngustă straduță din țară

Nu trece pe lângă Biserica Neagră spunându-ți pentru a nu știu câta oară că o să o studiezi mai în profunzime data viitoare când vii în Brașov. Nu! Du-te acum, citește-i legenda numelui, și admiră-i interiorul impresionant și lasă procrastinarea! Îndreaptă-te apoi spre Strada Sforii și spre Dealul Tâmpa (cu telecabina sau pe jos, în drumeție, dacă te simți cu chef de a-ți pune la treaba glandele sudoripare) și admiră priveliștea încărcată de acoperișuri portocalii.

Mai suportă interiorul mașinii și playlistul folclorului românesc încă 40 de minute și dă-te jos la Castelul Bran, unul dintre cele mai recognoscibile simboluri românești peste hotare.

Castelul Bran (pentru români) sau Castelul Dracula (pentru străini). Al domnitorului Vlad Țepeș (pentru români), al vampirului transilvănean (pentru străini)

Deși multe mituri și legende și-au făcut drum către acest colț de munte românesc, niciunul nu-i adevărat nici cât negru sub unghie. Pentru a făuri contextul romanului Dracula, Bram Stoker a fost inspirat de acest castel, iar personajul a fost, mai apoi, confundat cu Vlad Țepeș (din cauza evidentei lui înclinații de a pedepsi infractorii trăgându-i în țeapă).

Ridicat într-o stâncă în inima munților și înconjurat de întinderi dense de pădure, castelul datează din secolul 14, jucând pe rând rolul de fortăreață de apărare strategică în fața invadatorilor, punct vamal și rezidență regală.

Ce hotel recomandăm: Kronwell Brașov Hotel (prețul unei camere pleacă de la 496 RON pe noapte)

Zilele 7 și 8 – Sighișoara

Dacă hotărăști să vezi Sighișoara pe timp frumos, vei găsi străduțele-i înguste înțesate de călători care mai de care mai curioși

Lasă în spate munții falnici și îndreaptă-te spre nord, către cetatea Sighișoara (2 ore) și ale ei case colorate, străduțe pavate și turnuri medievale; acest oraș pitoresc ar putea stinge setea de arhitectură medievală chiar și celui mai pasionat șef de promoție de la facultatea de istorie.

Vei da aici peste 9 turnuri de apărare, în frunte cu Turnul cu Ceas care tronează peste ele de la înălțimea de 64 de metri. Aruncă o privire atentă la mecanismul ceasului încărcat cu figurine simbolice care se ivesc pe neașteptate la diferite momente din zi și din săptămână. Lasă-ți trupul să se plimbe liber pe străduțele și aleile medievale, iar imaginația să călătorească mult mai departe de atât pentru că, la urma urmei, ești înconjurat de clădiri ce au peste 900 de ani de existență. Nu-i de colo.

Dacă tocmai ți-ai descoperit un apetit de nepotolit pentru medievalitatea românească, fă un ocol prin satele Viscri și Biertan ce se laudă cu unele dintre cele mai bine conservate biserici fortificate din Transilvania.

Ce hotel recomandăm: Casa Wagner Hotel Sighisoara (prețul unei camere pleacă de la 154 RON pe noapte)

Ziua 9 – un lac și chei ca nicăieri în altă parte

 Lacul Roșu – comoara lacustră din mijlocul munților acoperiți de pini

Nu trebuie decât să te așezi confortabil la volan și să accelerezi spre nord – est pentru alte 2 ore și circa 40 de minute și vei ajunge negreșit la Lacul Roșu, zis și lacul ucigaș. Nu puține sunt legendele sângeroase care fac cinste lacului; una dintre ele spune povestea unei tinere fete răpită de un tâlhar și refuzând să se căsătorească cu el, invocă salvarea naturii. Aceasta îi răspunde printr-o furtună năprasnică, aruncându-i pe amândoi pe fundul lacului pentru veșnicie.

De fapt, lacul a luat naștere după o alunecare de teren masivă precedată unui cutremur. Pădurea de pini a fost complet inundată și, cu timpul, pietrificată, iar astăzi se mai pot vedea rămășițele trunchiurilor de copac plutind la suprafață.

Dacă continui pe același drum în zigzag te vei trezi înconjurat din toate părțile de stânci. Nu te speria, asta înseamnă că ai ajuns la Cheile Bicazului – drumul care leagă Transilvania de Moldova. Pereții de piatră conțin tot felul de peșteri și tuneluri pe care le poți vizita liniștit dacă ai grijă la avertizările legate de urși. Ia calea Barajului Bicaz, ajungi la lacul cu același nume străjuit din toate părțile de păduri virgine și pune-o de câteva poze artistice.

Ce hotel recomandăm: Hotel Iasicon (prețul unei camere pleacă de la 121 RON pe noapte)

Ziua 10 – plecarea din Cluj

În ultima zi te așteaptă 4 ore de mers cu mașina până la Cluj, în care să ai tot timpul să-ți iei rămas bun de la Transilvania. Fă, totuși, o pauză de gulaș la restaurantul Bricks (M)eating Point și pregătește-te să iei avionul spre estul țării, zburând peste aceiași bătrâni Carpați românești.

Găsește un zbor ieftin către Cluj

Planifică-ți întreaga poveste, luând aminte la aceste 17 sfaturi pentru o călătorie cu mașina și aflând cum să alegi cea mai bună asigurare de călătorie. Și oricând simți că sufletul îți cere sfaturi și povești de călătorie, întoarce-te cu încredere la blogul Inspirație