Vacanțe în Corsica: călătorește pe o insulă franceză

Canioane, stânci, cluburi și cocktailuri – Corsica le are pe toate. Interesul față de această perlă franceză, mediteraneeană, crește în fiecare vară. Călătorește pe frumoasa insulă stâncoasă, urmând itinerarul propus de noi.

Le Cap Corse

Cap-Corse-vacante-in-corsica-bastia-corsica

Torra d’Agnellu din partea de nord-est a peninsulei Cap Corse © gaikokujinkun

În mod surprinzător, neafectată de turism, Cap Corse este una dintre regiunile cele mai autentice ale insulei. Natura sa frumoasă, numeroasele turnuri de piatră și micile sate de pescari formează atracțiile fermecătoare ale zonei, la care poți ajunge cu mașina, cu bicicleta sau pe jos, făcând o drumeție din Bastia.

Una dintre rutele cu peisajele cele mai frumoase este Santiers des Douaniers. Traseul de 8 ore de mers pe jos trece prin satele Centuri, Tollare, Barcaggio și Macinaggio. Sau poți să stai peste noapte în Macinaggio – unde peisajele panoramice sunt superbe, și să te întorci înapoi la Barcaggio cu barca, astfel te vei bucura de peisajul corsican fără să faci vreun efort.

Saint-Florent

Saint-Florent-vacante-in-corsica-cele-mai-bune-plaje-din-corsica

Saint-Florent, o stațiune cu o istorie bogată

Saint-Florent este o destinație turistică populară, toată lumea adunâdu-se aici în perioada de vârf a verii. Evită lupta pentru un loc cu vedere către mare la unul din numeroasele baruri și restaurante, venind aici în iunie sau septembrie. Saint-Florent este un oraș cu plaje minunate și un vechi oraș genovez, perfect pentru bronzat și numai bun ca să te poți bucura de cultura pe care o oferă. Vizitează catedrala Santa Maria Assunta și citadela, și o să ai parte de o vedere unică asupra golfului Saint-Florent.

Saint-Florent este un loc grozav, dacă plănuiești un tur de degustări de vinuri prin Patrimonio sau dacă vrei să descoperi plaje izolate, cum ar fi Loto, la care se ajunge doar cu barca sau pe jos.

Calvi

Calvi-vacante-in-corsica-lucruri-de-facut-in-corsica

Portul Calvi și citadela sa

Calvi era pe vremuri izolat în interiorul citadelei, astăzi orașul este unul dintre cele mai vizitate de pe insulă. Străzi în pantă te vor duce la citadelă, unde recompensa va fi panorama golfului și a orașului. Trebuie neapărat să vezi capela Saint-Antoine, catedrala Calvi și vechiul palat al guvernatorului genovez. Când cobori spre malul mării ca să cumperi ceva de băut, oprește-te la casa despre care se zice că ar fi aparținut lui Cristofor Columb.

Fă o drumeție pe dealurile presărate cu golfuri spre zona La Revellata, pe lângă maluri cu nisip alb și ape turcoaz. Dacă te simți pregătit pentru o provocare, urcă până în vârful orașului, la capela Notre Dame de la Serra, pentru o altă priveliște uluitoare a orașului și a golfului.

Calvi on the Rocks

festivalul-calvi-on-the-rocks-corsica-vacante-in-corsica

Corsica petrece la Calvi on the Rocks© Matthew Oliver

Schimbă adidașii de drumeție pe sandale! Participă la cea mai bună petrecere pe care Calvi o poate oferi – Calvi on the Rocks. Acest glamorous festival de muzică electronică atrage mii de oameni în fiecare an, la festivitățile care durează 6 zile.

Dacă te întrebi cum este muzica la festivalul Calvi on the Rocks, atunci ascultă playlist-ul nostru:

Calanche di Piana

Calanche-vacante-in-corsica-locuri-din-corsica

O formațiune stâncoasă plină de iubire – în Pina © Anna & Michal

Cel mai bine este să vezi stâncile Calanche di Piana la apus, atunci când formațiunile stâncoase capătă nuanțe portocalii. Admiră-le atunci când ești cu mașina pe drumul dintre Porto și Pina sau fă o drumeție pe traseul care merge de-a lungul coastei. Traseul Chateau Gulf te poartă peste stânci, durează 40 de minute și oferă priveliști ale Muntelui Cinto, golfului Porto și ale rezervației Scandola (inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO). Sau alege ceva mai dificil, o drumeție până la turnul Turghiu.

Pornește dimineața devreme, ca să eviți orele toride din zi și ia cu tine multă apă – deoarece o să ai parte de foarte puțină umbră.
Pentru o intrare în stil mare printre malurile stâncoase, urcă-te într-una din bărcile care pleacă din Porto spre Scandola. Profită de oprirea din Girolata ca să vizitezi satul și să bei o bere Pietra.

Ajaccio

Ajaccio-vacante-in-corsica-viziteaza-ajaccio

Ajaccio capitala corsicană și orașul coralilor

“Orașul imperial”, ”orașul coralilor”, locul de naștere a lui Napoleon și sursă de inspirație pentru Matisse – capitala Ajaccio este o oprire necesară în timpul vacanțelor tale în Corsica. Atunci când vizitezi centrul orașului, mergi la Atelier Chrysolite, unul din ultimele locuri unde se mai fac bijuterii din corali (în prezent majoritatea provin din Italia). Muzeul Fesch îi va bucura pe iubitorii artei, cu opere de Botticelli, Titian și Veronese.

Fă o drumeție pe traseul Route des Sanguinaires și apoi pe Sentier des Douaniers, care te va duce la plaja Capo di Freno. Înainte de a ajunge la plajă, te poți bucura de peisajul oferit de insulele Sanguinaires.
Urcă-te într-o barcă, care te va purta către aceste insule, pentru snorkeling de primă clasă.

The Sartenais-Valinco

Valinco-vacante-in-corsica-harta-insulei-corsica

Menhire la situl preistoric Filitosa

Mai corsican de atât nu există – în regiunea Sartenais-Valinco, ai parte de cultură, gastronomie și de istorie, toate într-un singur loc. Pe drumul spre Propriano, fă un ocol spre Filitosa, unde se află cele mai vechi situri preistorice din Corsica, faimoase datorită megaliților care datează din anul 7000 î.hr. – nu-i de mirare că mai este supranumit “Corsica Originală”.

Îndreaptă-te spre Sartène, despre care autorul francez Prosper Mérimée spunea că este cel mai frumos oraș din Corsica. Vizitează centrul orașului cu ajutorul unui ghid-audio pe care îl poți închiria de la biroul de turism.
La sud de Sartène, nu rata Leul Roccapina, o sculptură naturală de granit, care seamănă cu un leu ce păzește turnul Roccapina, cu priveliște spre plaja cu nisip alb.

Insulele Lavezzi

Lavezzi-vacante-in-corsica-insula-in-sudul-corsicai

Apele turcoaz nesfârșite din jurul insulelor Lavezzi

Plaje izolate și apă albastră pură – insulele Lavezzi sunt un paradis. Din Bonifacio, cu barca faci până aici 30 de minute. Bucură-te de această rezervație naturală, fără să ai prin apropiere vreun magazin. Vino aici pentru un picnic, ia cu tine cremă de protecție solară și destulă apă ca să îți ajungă toată ziua, pentru că o să lenevești pe stânci între sesiunile de snorkeling.

Insula Lavezzi este plină de poteci, care te vor purta spre locul unde au fost înmormântați marinarii, victime ale naufragiului vasului francez Semillante, care a avut loc în secolul 19. Întoarce-te la Bonifacio cu barca și bucură-te de peisajele oferite de Gouvernail de la Corse, Grain de Sable, Escalier du Roi d’Argon și, bineînțeles, de stâncile albe din zona orașului Bonifacio.

Târgul corsican

mancare-corsicana-vacante-in-corsica

Gustă din brânzeturile corsicane

Deși nu este un obiectiv turistic, ar trebui să fie unul din dintre lucrurile pe care trebuie neapărat să le descoperi în Corsica. Delicatesele corsicane includ delicii din carne de porc, Brocciu (brânză proaspătă, asemănătoare cu urda), miere maquis cu arome de cacao și caramel, quinquina din Cap Corse, lichior Mirto și făină de castane – fă loc în geamantan și adu acasă un suvenir din vacanțele tale în Corsica!

Atunci când ești în Bastia, vino la buticul Mattéi din piața principală ca să cumperi quinquina sau alte vinuri care provin din toate colțurile insulei. Pentru delicatese de calitate superioară și brânzeturi, mergi la magazinul plin de bunătăți Corsica Colis.

Găsește un zbor spre Ajaccio

Vrei și mai multă inspirație? Pregătește-te de vacanța din Corsica cu aceste sfaturi pentru o călătorie perfectă cu mașina.