Vacanță printre vestigii: 14 cele mai frumoase situri istorice din lume

Peste tot prin lume, în orice direcție te-ai uita, poți găsi relicve ale trecutului în siturile istorice, lăsate în urmă de civilizații dispărute. Aceste situri și vestigii, incluse în marea lor parte în Patrimoniul Mondial UNESCO, te vor transporta pe tine și pe tovarășul tău de călătorie în alte timpuri. Vizitează-le pe toate și descoperă legendele trecutului!

Angkor – Siem Reap, Cambodgia

Angkor-Wat-situri-istorice-monumente-faimoase-din-lume

Găsește-ți liniștea interioară la Angkor

Dacă vrei să vizitezi locul unde Imperiul Khmer a domnit acum 1000 de ani, va trebui să stai la coadă. Fiind unul dintre cele mai mari situri arheologice din lume și una dintre cele mai căutate atracții turistice din Asia de Sud-Est, în fiecare an, peste două milioane de turiști vizitează templul acoperit de copaci din Angkor, Ta Prohm, sculpturile și pădurile dese din împrejurimi.

Locurile frumoase de aici merită într-adevăr să fie vizitate, Angkor Wat fiind bijuteria coroanei. Pentru a vedea în toată splendoarea sa acest templu hindus, transformat într-unul budist, ce datează din secolul al 12-lea, trezește-te devreme pentru a profita de răsăritul superb. Îl vei împărți cu alți turiști în căutare de locuri spirituale – și cu câțiva călugări aflați în propriul lor pelerinaj spiritual – dar dacă te detașezi de asta, îți vei descoperi propria ta liniște interioară.

Excursie în plus: mulți călători angajează un șofer ca să îi poarte în jurul sitului, dar noi îți recomandăm să închiriezi o bicicletă electrică și să te plimbi cu ea.

Găsește un zbor spre Siem Reap

Amfiteatrul din El Jem – Guvernoratul Mahdia, Tunisia

Amfiteatrul-din-El-Jem-Tunisia-situri-istorice-orașe-antice

Amfiteatrul roman din El Jem – la revedere gladiatori, bine ați venit apusuri liniștite

In inima orășelului cu același nume – la doar o oră distanță de mers cu mașina, pornind din orașul Sfax spre sud – acest amfiteatru din secolul al 3-lea este una dintre cele mai importante relicve ale Imperiului Roman, din Africa de Nord. Pe vremuri, acesta era capabil să găzduiască 35,000 de spectatori la concursurile cu gladiatori și întrecerile cu care de luptă.

Declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1979, ruinele Amfiteatrului din El Jem au fost imortalizate în filme, fiind folosite ca locație pentru filmarea mai multor scene din Life of Brian și Gladiatorul.

Găsește un zbor spre Sfax

Bagan – Regiunea Mandalay, Myanmar

Bagan-Myanmar-situri-istorice

Peisajul nesfârșit al templelor din Bagan

Înainte ca vânturile pline de praf să erodeze templele aproape de tot și de creșterea râului Ayeyarwady care să distrugă ce a mai rămas, mergi la Bagan, orașul cu temple. Pe câmpiile orașului Bagan, unde în trecut, în secolul al 9-lea, erau 13,000 temple, au mai rămas doar 3,000 de pagode fragile, situate într-o zonă de mărimea Insulei Manhattan. Cel mai vizitat dintre temple este Ananda, cu statuile cu Buddha care stau în picioare și hti-ul (turnul) de 50 de metri. În lunile ploioase, din iunie până în octombrie, poți evita mulțimile și fierbințeala verii. La fel ca în Angkor, cea mai bună cale de a vedea locul este să urci de dimineață pe una dintre cele cinci pagode ce pot fi vizitate, pentru a vedea răsăritul soarelui peste câmpiile cețoase și templele năpădite de copaci.

Găsește un zbor spre Mandalay

Hierapolis-Pamukkale – Provincia Denizli, Turcia

pamukkale-situri-istorice-locuri-de-vizitat

Cascadele “Castelului de bumbac” de la Pamukkale

Ai visat vreodată să pășești pe nori? Ei bine, poți (cu o imaginație bogată) la Pamukkale, căruia i se mai zice și “Castelul de bumbac”. Mergi peste terasele în cascadă, de un alb strălucitor, formate din depozite de calciu din izvoarele vulcanice vechi de mii de ani, ai Munților Cal. Pentru a ajuta la conservarea sitului, bălăcește-te doar în zonele desemnate pentru vizitat și înot, printre coloanele romane antice.

Ruinele Orașului Sacru Hierapolis, formate din băi greco-romane, temple și amfiteatrul cu 12,000 locuri, îți creează o imagine despre grandoarea vieții la începuturile sale, în 190 î.Hr.

Găsește un zbor spre Istanbul

Orașul arheologic Jerash – Jerash, Iordania

Jerash-iordania-situri-istorice-locuri-istorice-din-lume

Orașul antic Jerash te așteaptă să-l descoperi

Nu e loc de îndoială: cel mai popular sit archeologic din Iordania este uimitorul oraș Petra, unde au fost filmate scene din filmul “Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute”. Dar, pentru o țară cu o asemenea istorie ilustră și diversă, nu ar trebui să treci cu vederea vestigiile mai puțin cunoscute ale țării, impregnate de 6,500 ani de istorie și învăluite de mister: Jerash.

Cu Damasc în nord, Amman la sud, și Ierusalim în vest, orașul antic Jerash a devenit important după cucerira sa din 63 î.Hr, ca unul din cele 10 orașe din Liga Decapolis și un centru comercial pentru Imperiul Roman. Devastat de război și de cutremurul din 749 d.Hr, Jerash a stat îngropat peste o mie de ani, până când a fost scos la suprafață în 1806. În zilele noastre, el oferă unele dintre cele mai bune exemple din lume de urbanism roman, cu temple, teatre, băi publice și străzi cu colonade. Cu toate acestea, nu a fost inclus încă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Îndreaptă această nedreptate, vizitând cel mai bine păstrat secret al Iordaniei.

Găsește un zbor spre Amman

Grupul de monumente Khajuraho – Madhya Pradesh, India

Khajuraho-historiske-steder-i-Indien-historiske-steder

Kinky kamasutra udmærker Khajuraho-monumenterne

Atenție, următorul sit este cu pătrățel roșu! Lăsând gluma la o parte, dacă te uiți de aproape la basoreliefurile de pe fațadele celor 20 de temple al Grupului de monumente Khajuraho, ai putea fi surprins să vezi niște sculpturi erotice explicite. Pe când te plimbi printre grupul de temple hinduse și jainiste, vei putea să admiri artă antică indiană și să-ți prezinți omagiile lui Shiva; Vishnu; Ganesha; Surya, Zeul Soarelui; și mărețului Munte Meru, considerat centrul universului fizic, metafizic și spiritual.

Găsește un zbor spre India

Parcul Național Mesa Verde – Colorado, SUA

Mesa-Verde-National-Park-Colorado-historiske-steder-oldtidsminder

Velbevarede klippehuse i Mesa Verde National Park

Dacă ești în căutarea unor situri istorice, vechi, din SUA, trebuie să privești dincolo de Declarația de Independență din 1776, și înapoi pe vremea populației pueblos, care trăia pe teritoriul binecuvântat al Statelor Unite din anul 550 d.Hr.!

În vremurile noastre, casa simbolică a acestei populații, se găsește în regiunea Four Corners, la intersecția dintre Utah, Colorado, New Mexico și Arizona, în Parcul Național Mesa Verde, creat de președintele Theodore Roosevelt în 1906 pentru a “conserva munca omenirii”. Iar, Roosevelt nu glumea. Cu peste 4,700 de situri arhelorgice în parc – incluzând 600 de locuințe în stâncă, casele subterane, pueblos și Templul Soarelui – acest Uriaș (cu “U” mare) parc național oferă o privire nemaiîntâlnită a timpurilor de dinainte de nașterea națiunii Statelor Unite.

Zboruri spre Durango, Colorado

Micene – Argolis, Grecia

Micene-Grecia-situri-istorice-monumente-faimoase-in-lume

Simte-te ca un căutător de comori la Micene

Ciupește-te, nu visezi, aceasta chiar este citadela descrisă în Iliada lui Homer. Viziteză vestigiile din Micene și vei sta printre relicve care datează din secolul al 16-lea î.Hr. Cu un pic de imaginație, poți să reconstruiești locul, cu zidurile de apărare, Poarta Leilor (intrarea principală) și mormintele (cu cupolă) tholos. Regii înmormântați în Trezoreria lui Atreu aveau cu ei săbiile, bijuteriile și lucrurile de preț. Din nefericire, mormântul a fost jefuit și arheologii nu au mai găsit corpurile regilor. Dar, o comoară pe care o poți și admira încă, și care a rămas la fel de secole, este peisajul extraordinar oferit de munți, văi nesfârșite și de marea din depărtare.

Găsește un zbor spre Atena

Palenque – Chiapas, Mexic

Palenque-mexic-vestigii-istorice-situri-istorice

Palenque – un urcuș care pare că nu se mai termină, pentru o priveliște spectaculoasă

Într-un peisaj care arată ca dintr-o scenă din filmul clasic, din anul 1987, Predator, explorează situl mistic Palenque din Mexic. Înconjurat de o junglă deasă, nu te îndepărta prea mult de piramide și de cărări, chiar dacă sunetele maimuțelor urlătoare, cățărate în copaci, te împing să faci asta.

Un urcuș pe răcoarea dimineții, până în vârful Templului Inscripțiilor, înalt de 22 de metri, pentru a vedea cum se plimbă norii pe deasupra munților Tumbala și câmpiile inundate de râul Usumacinta, este alegerea cea mai bună. Apoi, la muzeul aflat la aproximativ 800 de metri distanță de sit, admiră bijuteriile, măștile și ornamentele prețioase, găsite în mormintele ce datează din secolul al 7-lea.

Pont în plus: ca să scapi de aerul umed și lipicios, la 35 de minute distanță cu mașina de la temple, răcorește-te în piscina formată de cascada de 30 de metri, Misol-Ha.

Găsește un zbor spre Palenque

Templu Prambanan – Provincia Java Centrală, Indonezia

prambanan-holiday-in-ruins-historical-sites

Templul Prambanan, o comoară javaneză

Descoperite în 1881, ruinele celui mai mare templu hindus din Indonezia – Prambanan, atrag peste un milion de vizitatori pe an. Nu îți face griji, este loc pentru toată lumea în acest complex, care pe vremuri avea 250 de temple, chiar dacă majoritatea vizitatorilor se adună în jurul celor trei temple mai mari. Totuși, trebuie să fii curajos ca să vezi aceste monumente care riscă să fie devastate de cutremurele din zonă și să înfrunți mulțimea de turiști. Templele sunt prezentate cel mai bine în perioada spectacolelor care se organizează aici în timpul anului – Tawur Agung, un ritual hindus care se ține în ajunul Zilei Tăcerii, sărbătoarea anului nou – Nyepi (în martie sau aprilie atunci când este lună plină) pentru a alunga spiritele rele, este o paradă colorată de recitări, sunete de clopoței și efigii din hârtie, cărora li se dă foc în mod simbolic, înainte de răsăritul soarelui. Sau mergi la teatrul în aer liber Aksobya ca să vezi evenimentul Mahakarya în octombrie – o sărbătoare a dansalui javanez și să-i apluzi pe cei 200 de dansatori îmbrăcați în costume tradiționale.

Găsește un zbor spre Yogyakarta

Băile Romane – Bath, Marea Britanie

Baile-Romane-situri-istorice-locuri-istorice-din-anglia

Nu înoată nimeni, este doar o vizită relaxantă la Băile Romane

Ca să vizitezi Băile Romane din orașul Bath trebuie să fii răbdător, pentru că un milion de vizitatori vin aici în fiecare an. Vizitează Marea Baie în aer liber, care face parte din complexul construit peste trei izvoare naturale cu apă de 46 de grade și asigură-te că vezi și capul de bronz al Minervei și cele aproxativ 12,000 de monede romane care au fost găsite aici, aruncate în izvoare.

Să nu fii surprins dacă o să vezi oameni îmbrăcați în veșminte romane – interpreți costumați după portul pe care îl aveau pe vremuri locuitorii din Aquae Sulis (numele latin al orașului Bath), aceștia își deapănă povestea lor celor care doresc să îi asculte. La cafeneaua sitului, fă o pauză pentru ceaiul de după-amiază și gustă din apele izvoarelor (chiar dacă nu au un gust prea bun).

Pont în plus: ca să ai mai mult loc de mișcare, cumpără-ți biletele online, vizitează situl dimineața, în mijlocul săptămânii, și evită lunile iulie și august.

Găsește un zbor spre Bristol

Pompeii – Provincia Napoli, Italia

ruinele-Pompeiului-ruine-vestigii-faimoase-situri-istorice

Vulcanul activ și ruinele orașului Pompeii

Vulcanicul oraș-fantomă Pompeii nu are nevoie de nicio introducere. De la erupția fatală a muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr., și până la scoaterea sa la suprafață în 1748, monumentele orașului și cele 2000 de victime au rămas acoperite de o pătură groasă de cenușă vulcanică. Vizita ta poate să înceapă de la Bazilică, cea mai importantă clădire publică din centrul orașului sau poate vei dori să te simți ca un gladiator și să faci poze în amfiteatrul cu 20,000 de locuri. În timpul vizitei tale, nu o să poți să nu vezi “Grădina Fugarilor” cu exponatele sale formate din corpuri fosilizate, însă viața nu a fost întotdeauna rea – o să vezi și frescele pline de culori de sărbătoare, care decorau pereții recent restaurați din Villa dei Misteri.

Găsește un zbor spre Napoli

Mausoleul Primului Împărat Qin (Armata de teracotă) – Xi An, China

Armata-de-teracota-China-soldatii-de-teracota-situri-istorice

Armata de teracotă, formată din mii de soldați

În anul 210 î.Hr – împăratul Qin Shi Huang, fondatorul primului imperiu unit din China, a fost înmormântat într-o movilă-mormânt de 56 de kilometri pătrați. În anul 1974, arheologii fac săpături la poalele muntelui Li și descoperă 2000 de soldați din teracotă cu trăsături unice, fiecare având 1,80 metri înălțime. Se presupune că mai sunt 8000 de soldați care sunt încă acoperiți.

La Mausoleul Primului Împărat Qin, vei vedea rezultatele excavărilor care au fost făcute în ultimele decenii și poate că într-o zi vei putea să vezi și mormântul central (care acum a rămas neatins pentru a fi protejat și pentru că se spune că este înconjurat de un șanț letal, plin de mercur). Alege să vii aici primăvara și toamna, pentru a evita să faci parte din armata de turiști, și plimbă-te cu un ghid audio ca să afli întreaga poveste a locului.

Găsește un zbor spre Xi An

Statuile Moai din Rapa Nui – Insula Paștelui, Chile

Statuile-moai-Insula-Pastelui-Chile-situri-istorice

Pe insula Paștelui, pregătește-te să faci poze cu statuile Moai

Evadează și urcă-te în următorul avion spre Rapa Nui (Insula Paștelui), cea mai izolată insulă populată de pe planetă. Aici vei fi doar tu și mai puțin de 6,000 mii de localnici și cele 900 statui gigant Moai sculptate în tuf (rocă vulcanică). Compară înălțimea ta cu cea a statuilor strămoșilor, care variază în înălțime între 2 și 20 de metri, împrăștiate pe dealurile verzi ale insulei chiliene sau vizitează-le pe cele 15, care stau cuminți în rând la Ahu Tongariki.

Ia un avion care zboară zilnic spre Rapa Nui din Santiago, Chile, sau unul săptămânal din Papeete, Tahiti.

Zboruri spre Insula Paștelui

Vrei și mai multă inspirație de călătorie? Iată cele mai bune 7 cărți de călătorie care te vor inspira.