Top 10 cele mai frumoase plaje urbane din Europa

Se spune că oamenii primesc tot soiul de lucruri la naștere – unii au parte de familii iubitoare, alții primesc frumusețe, alții un IQ de toată frumusețea, iar alții, probabil cei mai norocoși, au șansa să aparțină unui oraș cu plajă. Și dacă ești cumva tentat să consideri că, pentru a fi mângâiat de ape și nisip, este musai ca un oraș să fi avut șansa, ca la naștere, să se afle lângă mare… ntz ntz ntz… nici nu știi cât de departe ești de adevăr.

Aruncă în bagaj cel mai bun costum de baie din garderobă, ochelarii ăia prin care nu se văd ochii și care îți permit să arunci cu nerușinare priviri în stânga și-n dreapta și lasă-ne să-ți prezentam plajele noastre preferate din inima marilor orașe. Află că poți să lenevești pe plajă și profiți de toate deliciile specifice unei metropole… toate în aceeași zi.

Bruxelles les Bains – Bruxelles, Belgia

Ia în calcul faptul că ai putea să dai jos din cei câțiva litri de bere din care te tot înfrupți, alăturându-te domnilor, la un meci de volei

Ia în calcul faptul că ai putea să dai jos din cei câțiva litri de bere din care te tot înfrupți, alăturându-te domnilor, la un meci de volei © Bruxelles les Bains – Fotograf: Eric Danhier

Unde îți închipui tu că se duc membrii Parlamentului European, diplomații și restul categoriilor sociale sus-puse din Bruxelles pe timp de vară, după ce au avut de petrecut o zi lungă și grea la birou? Doar nu crezi că se duc acasă și mai muncesc un pic. Poate câțiva, dar pe cei mai mulți, îi vei vedea la Bruxelles les Bains. În timpul sezonului cald, cheile pietruite ce se-ntind de-a lungul Canalului sunt transformate într-o plajă de toată frumusețea; oamenii se motivează, aduc aici nisip, palmieri, sezlonguri și tot ce trebuie pentru a crea decorul unde, un cocktail de fructe cu umbreluță și o minge de volei să se simtă ca la ele acasă.

Rezervă zbor către Bruxelles

Insulele Brygge Harbour Bath – Copenhaga, Danemarca

Nu credeai că soarele știe să strălucească în Copenhaga?! Nu e ceva la ordinea zilei, dar și când se întâmplă...

Nu credeai că soarele știe să strălucească în Copenhaga?! Nu e ceva la ordinea zilei, dar și când se întâmplă…

Ai zice că plaja și capitala Danemarcei n-au nici în clin nici în mânecă și că nu se potrivesc mai bine decât o face o pereche pantaloni în dungi la o cămașă cu carouri. Vezi? Iarăși greșești. Plaja din Copenhaga poate fi o prezență mai vie și entuziastă decât ai putea bănui. Cel puțin în cele câteva zile de vară în care soarele binevoiește să-și îndrepte fața înspre aici. Insulele Brygge Harbour Bath, un spațiu ce obișnuia a fi un port industrial cam lăsat în paragină, a fost reînviat și transformat complet de către municipalitatea locală. Rezultatul? Un punct danez excelent de ciocnit pahare reci îndesate cu gheață, bălăcit și stat la taclale cu prietenii, după birou. Înotul este permis numai în zona piscinelor, dar nu ne plângem – e bine și-așa.

Rezervă zbor către Copenhaga

Paris Plages – Paris, Franța

Mai spune STOP magazinelor scumpe de haine și cafenelelor ce împroașcă atmosfera cu miros delicios de croissant și dă fuga pe plaja din Paris

Mai spune STOP magazinelor scumpe de haine și cafenelelor ce împroașcă atmosfera cu miros delicios de croissant și dă fuga pe plaja din Paris © Oficiul de turism din Paris – Fotograf: Marc Bertrand

Pune laolaltă câteva mii de tone de nisip, un mănunchi de palmieri, ceva șezlonguri și niscaiva zâmbete de vânzători de înghețată, amestecă ingredientele, așază-le la malul Senei și va fi imposibil să obții altceva decât Paris Plages. Acest așa-zis „eveniment” are loc în fiecare an, între iulie și august.

Deși inițial a fost gândit ca o escapadă menită să bucure vara miilor de parizieni care nu își permit o vacanță în adevăratul sens al cuvântului, ideea a fost repede îmbrățișată de întreg orașul (adică și de cei bogați, și de cei care n-au tras lozul câștigător la naștere). Există acum 3 locuri ce se intitulează Plaja din Paris.

Atenție! Dacă plănuiai să te duci acolo și să te expui în toată nuditatea sau dacă nu te împaci cum trebuie cu sutienul de la costumul de baie, permite-ne să îți tăiem elanul – topless-ul și nu nudismul sunt interzise!

Află mai multe: Iată care sunt lucrurile de făcut în Paris care nu costă nimic

Rezervă zbor Paris

Lacul Zurich – Zurich, Elveția

Iată cum, o simplă construcție circulară de lemn plasată strategic la malul unui lac, poate schimba cursul unei zile de vară obișnuite din Zurich

Iată cum, o simplă construcție circulară de lemn plasată strategic la malul unui lac, poate schimba cursul unei zile de vară obișnuite din Zurich © Zürich Tourism – Fotograf: Siggi Bucher

Lacul Zurich își întinde apele pe bucata sud-estică a orașului, ape ce-s atât de curate, încât înotul aici, pe timp de vară, este o plăcere în toată regula. Plaja Mythenquai, cu o peluză spațioasă pentru stat la bronz, cu jocuri în apă, trambuline și ședințe de yoga îmbie bieții muritori, prea slabi pentru a rezista unor asemenea ispite.

Tiefenbrunnen, pe de altă parte, este locul unde să-ți faci simțită prezența dacă ți se pare că înotul și admiratul munților într-o piscină împrejmuită de un drum din lemn, se potrivesc precum granola lângă laptele de migdale (prea hipstărească asemănarea?). Dacă nici una din cele de mai sus nu te convinge să-ți rezervi avionul acum, ai și o a treia posibilitate: piscina în aer liber Utoquai este o adevărată autoritate la capitolul înot urban. Construită în 1890, îți permite să te plimbi în jurul lacului, cu pletele mângâiate de bătaia vântului, să te tolănești pe terasele scăldate de soare sau să înoți cât poftești în apele orașului.

Rezervă zbor Zurich

Plaja South Bank – Londra, Regatul Unit

South Bank Beach

Gabriel și al lui debarcader, pe plaja South Bank din Londra © ChodHound

Viața de plajă din Londra este interesantă cum nu se poate, doar că necesită puțină imaginație. Mai ales dacă îți place nisipul. Undeva lângă și câțiva metri mai jos de Gabriel’s Wharf, la malul Tamisei, se desfășoară timid plaja South Bank. Ceea ce face Tamisa, în anumite momente din zi, este să se retragă și să descopere bucăți ispititoare de nisip (cam la fel cum vântul de vară face câteodată cu veșmintele feminine vaporoase). În restul timpului, rămâne ca imaginația să-și intre în drepturi și să făurească plaja și nisipul cu ochii minții. Nu rareori se mai întâmplă ca o mână de londonezi să își croiască singuri drum printre depozitele de rocă neconsolidată pentru a ridica sculpturi impresionante în nisip.

Rezervă zbor către Londra

Blijburg aan Zee – Amsterdam, Olanda

Bun venit pe Blijburg!

Bun venit pe Blijburg!

Chiar și cele mai orășenești suflete au nevoie câteodată să simtă cum, în zilele toropitoare de vară, nisipul se cuibărește între degetele de la picioare. Asta-i o nevoie la fel de firească precum o îmbrățișare înainte de culcare (prea cheesy?), iar olandezii nu fac nicio excepție. Și știi cum se spune: Dumnezeu a creat lumea, iar olandezii au creat Olanda, așa că, după ce au așezat în ordine pământurile, economia, societatea și toate cele, și-au zis oamenii să o pună și de-o plajă la malul apei Ij, să aibă unde să-și scufunde tălpile în nisip după muncă. Și uite-așa a apărut Blijburg aan Zee.

Aflat pe insula Ijburg (creată și ea, bineînțeles, tot de mâna celor ce se-ndeletnicesc cu lalelele și morile de vânt), Blijburg atrage împătimiții plajelor care dau năvală precum o ceată de școlari hămesiți în fața unui tort de ciocolată. Și nu știm ce suflet să ai să nu reacționezi aidoma acestora, când o plajă urbană te ademenește cu focuri de plajă, festivaluri, muzică live, petreceri tematice, băuturi estivale și mâncăruri vegetariene și organice din toate colțurile lumii. Parcă-i un pic mai ușor să tolerezi nedreptățile vieții când ai toate astea și când, pe deasupra, poți înota pe săturate după birou.

Află mai multe: Lucruri gratuite de făcut în Amsterdam

Rezervă zbor către Amsterdam

Yaam – Berlin, Germania

Chilling nemțesc pe plaja Yaam

Chilling nemțesc pe plaja Yaam © Yaam Beach

Odată ce vara își reintră în drepturi pe străzile din Berlin, câteva plaje răsar cu o viteză halucinantă de-a lungul râului Spree, iar capitala Germaniei se transformă într-un (fel de) paradis tropical, înțesat de palmieri artificiali și nisip ce provine din construcțiile orașului sau de pe coasta baltică.

Fără doar sau poate, Yaam din cartierul Friedrichshain, este unul dintre cele mai populare și mai cool baruri de plajă din oraș. Nu numai că muzica raggae de cea mai bună calitate răsună aici alături de alte ritmuri ce-și au originile tot în Caraibe, dar oamenii servesc și preparate și băuturi cu același specific geografic.

Află mai multe: Descoperă cartierele din Berlin din prisma mâncărurilor specifice ale acestora

Rezervă zbor către Berlin

Žluté lázně – Praga, Republica Cehă

Pare-se că cei din Praga știu cum să mânuiască soarele și vremea bună

Pare-se că cei din Praga știu cum să mânuiască soarele și vremea bună © Žluté lázně

Aflată pe malul estic al râului Vltava, sub dealuri împădurite și la câteva stații de tramvai față de castelul Vysehrad, în direcția sud, se întinde zglobie plaja Žluté lázně , cu mese de ping-pong, teren de fotbal, de volei sau hamace gata să primească oaspeți cu chef de lenevit cu burta la soare. De vii aici cu copii, află că poți să-i fericești pe loc conducându-i frumos de mânuță până la magazinul cu înghețată sau prezentându-le piscina pentru cei tineri. Iar pe adulți, ei bine, pe ei îi poți uita în restaurant, în barul de pe plajă sau în grădina unde se servește bere.

Rezervă zbor către Praga

Plaja Långholmen – Stockholm, Suedia

Apusul pe plaja Långholmen

Apusul pe plaja Långholmen © Jess Pac

Verile suedeze sunt exact așa cum îți imaginezi că ar trebui să fie orice vară nordică obișnuită: plăcută, răcoroasă și cu un soare ce nu pare deloc să se grăbească să apună. Dar în Stockholm, tot acest succes climatic este încununat de apele fresh și curate ale arhipelagului. Una dintre cele mai populare plaje din inima orașului este Långholmen, de pe insula cu același nume. În weekendurile cu vreme simpatică, locul poate deveni destul de înțesat de familii ce-și întind picnicul pe iarbă și adolescenți făcând ce știu ei, nebunii, să facă mai bine când văd o platformă de sărituri în apă. Dacă ai norocul să te prindă vreun pic de vară în acest oraș scandinav, o să mulțumești intuiției care te-a adus aici să te relaxezi și să lenevești în bătaia soarelui. Probabil vei mai păstra câteva mulțumiri pentru vânzătorul ambulant de înghețată.

Rezervă zbor către Stockholm

Insula Dunării sau Canalul Dunării – Viena, Austria

Aruncă-te cu toată ființa în apele dimprejurul bărcii Badeschiff

Aruncă-te cu toată ființa în apele dimprejurul bărcii Badeschiff

Viața de vară a celor mai mulți vienezi (în afara orelor de muncă) se desfășoară hoinărind zonele dimprejurul Dunării – mai un picnic pe barcă, mai o plimbare de-a lungul malului, mai o zi tolănită pe plajă. Ca tot omu’…

Pe întinsul celor 21 de kilometri de insulă dunărească se găsesc deopotrivă țărmuri nisipoase, baruri și restaurante. Mai ales dacă decizi să vii cu pruncii, îi vei găsi cum nu se poate mai mulțumiți după ce-i lași să-și facă de cap în piscină și în zona de joacă și după ce anunți că toată lumea primește o înghețată pentru bună purtare.

Dacă de data asta ai de gând să lași copiii acolo unde le este locul pe timpul verii (la bunici) sau dacă nici măcar ideea de a avea un copil nu-și face loc în planurile tale, astea nu înseamnă că n-ai motive să te prezinți pe Canalul Dunării din Viena vara aceasta. Strandbar Hermann, de exemplu, este locul unde cocktailurile colorate se asortează de minune la șezlongurile așezate pe o plajă aurie și unde te vei simți cum nu se poate mai „în vacanță”.

Sau, dacă mai mergi preț de 5 minute, ajungi negreșit la Badeschiff, o barcă uriașă cu piscină, șezlonguri și toate cele.

Rezervă zbor către Viena

Râul Vistula – Varșovia, Polonia

Puține lucruri sunt mai plăcute decât senzația că faci parte dintr-o vedere poștală artistic realizată

Puține lucruri sunt mai plăcute decât senzația că faci parte dintr-o vedere poștală artistic realizată

Pe durata ultimilor ani, capitala Poloniei a îmbrățișat un proiect expansiv de revitalizare care a transformat zona din jurul râului Vistula într-un spațiu public… cum să-l descriem… poate n-am spune chiar că-i un tărâm ce mustește de lapte și miere, dar nici departe n-am sări de această caracterizare. Dai aici de un loc unde pistele de bicicletele, posibilitățile de pescuit sau de făcut canotaj își găsesc locul fără probleme. Dacă îndrăznești să te aventurezi puțin în afara capitalei, chiar după podul Poniatowski, în orășelul numit Poniatówka, vei înțelege din prima secundă de ce localnicii se strâng aici, cu mic cu mare, în zilele călduroase de vară. De la zonele de făcut plajă, la terenurile de voley beach, de la filmele în aer liber și focurile de tabără, singurul lucru pe care îl vei regreta va fi că nu ți-ai luat mai multe zile de concediu. Și când vezi că se lasă seara, iar gâtul își reintră în drepturi cerând să fie degrabă udat cu ceva ce amețește simțurile, îndreaptă-te spre barul Temat Rzeka și comandă cocktailul preferat în timp ce-ți pregătești mișcările de dans.

Rezervă zbor către Varșovia

Hydropark – Kiev, Ucraina

Hydropark este locul unde cei din Kiev (care nu au alergie la soare) se strâng pe timp de vară

Hydropark este locul unde cei din Kiev (care nu au alergie la soare) se strâng pe timp de vară

Râul Dnieper o pornește nerușinat la vale și desparte Kievul în două; ceea ce a creat ucraineanul între cele două părți este genul de loc unde orice om cu scaun la cap vrea să își petreacă vara – zona Hydropark. Ca să ajungi aici, nu trebuie decât să te urci în metroul potrivit, mai rămânând apoi să decizi pe care dintre cele două insule – Veneția sau Dolobetsk – vrei să-ți începi explorarea.

O alegere greșită n-ai cum să faci, pentru că amândouă au plaje, sporturi acvatice și baruri. Numai în cazul în care ești pus pe ars grăsimi, vei vrea să afli că pe insula Veneția găsești cea mai mare sală de fitness în aer liber. Te interesează?

În vreme ce barurile și restaurantele sunt cât se poate de noi și moderne, vei găsi că parcul are semnele epocii sovietice înscrise în frunte; oameni ce nu mai sunt tocmai în floarea vârstei se întâlnesc să schimbe o vorbă – două la mesele de tenis, oameni aparținând tuturor generațiilor se antrenează la sala în aer liber (inițial construită din rămășițe de mașini și bucăți de metal), iar facilitățile, în general, amintesc de vremuri apuse.

Află mai multe: Să punem preț de o secundă lumina reflectoarelor pe Kiev și să vedem ce are de oferit cea mai subestimată destinație din Europa

Rezervă zbor către Kiev

Dacă-ți simți venele cum imploră după o supra-doză de inspirație de vară, află care sunt cele mai frumoase 8 insule din Grecia  sau află cum să-ți încarci bateriile, retrăgându-te o vreme în aceste locuri parcă special făcute pentru a practica yoga?