Top 10 locuri de văzut în București

Probabil că oricine ar fi pus în fața provocării de a alcătui lista celor 10 lucruri bucureștene imperios necesar de văzut, va observa cum gândul se poticnește din loc în loc, ca și cum panta lui nu este destul de alunecoasă. Firesc. Cuvintele ”de văzut” opresc brutal curgerea gândului pentru că Bucureștiul nu este doar ”de văzut”. Este și ”de auzit”, și ”de gustat”, și”de simțit”, și ”de citit” și câte și mai câte alte simțuri și plăceri nevinovate de satisfăcut. Așadar, te rugăm să parcurgi recomandările de mai jos luând în considerare că Bucureștiul face mai mult decât ”să arate”.

1. Seneca AntiCafe

Nu, ”anti” din fața lui ”cafe” nu este acolo doar pentru a evita o asociere deranjantă de sunete, ci pentru a stabili de la bun început că locul este cu totul diferit de o cafenea obișnuită. Este în primul rând librăria care abundă de cărți din toate domeniile, este biroul prietenos care poate face din orice task o responsabilitate plăcută. Este și o bucătărie ticsită de fructe, covrigei, biscuiți și ceai din care poți să te servești de câte ori vrei. Mai este o sală de brainstorming unde pot lua naștere ideile inspirate și, în cele din urmă, este și cafeneaua unde te poți întâlni cu cel mai bun prieten pentru a împărți ultimele noutăți. Dacă te întrebi cum sunt prețurile, ei bine, află că aici se plătește doar timpul care valorează 8 lei pe oră. Iar dacă te simți atât de bine în atmosfera caldă de dinăuntru, încât 5 ore nu sunt suficiente pentru a-ți încărca total energiile, restul timpului nu mai este nevoie să îl plătești. Așadar, indiferent de cât timp alegi să petreci acolo, 40 de lei este suma maximă pe care o vei achita la sfârșit.

2. Pasajul Villacrosse

Pasajul Villacroix

Sursă: wikipedia

Cele două mândre, prea cunoscute artere centrale ale Bucureștiului – Calea Victoriei și Strada Lipscani – nu ar fi acceptat niciodată să fie unite dacă un arhitect talentat al secolului al-XX-lea nu ar fi construit acestă piesă arhitecturală orientală care, pe vremuri, se autointitula ”Bijuteria”. Acestui spațiu pietonal nu pare să îi pese prea mult de anotimp. Este perfect acoperit și, în plus, terasele dinăuntru au încălzitoare electrice pentru ca nimic să nu te oprească dacă vrei să te bucuri de o narghilea și de o cafea turcească.

3. Ateneul Român

Sursă: wikipedia

Sursă: wikipedia

Probabil că niciun locuitor al capitalei nu ar trebui să afirme vreodată că ”s-a plictisit de București” dacă nu a asistat cel puțin la un concert simfonic găzduit de Ateneul Român. Această clădire i-a făcut loc Bucureștiului pe lista celor mai frumoase orașe europene și a demonstrat cum un slogan publicitar bine ticluit poate muta munți (sau ridica atenee). ”Dați un leu pentru Ateneu” a strâns 500 000 de bilete în valoare de 1 leu acum 128 de ani. Dacă te-ai gândit vreodată să te pui la punct cu istoria României, te provoc să analizezi fresca circulară, de 70 de metri lungime, din sala unde au loc concertele. Pe ea sunt pictate cele mai importante scene din istoria spațiului carpato-danubiano-pontic de la luptele daco-romane încoace.

4. Therme

Și pentru că la început vorbeam de experiențe senzoriale, cum am putea noi, simplii muritori, să le refuzăm simțurilor experiența celui mai mare centru de spa, wellness și relaxare din Europa; mai ales atunci când prețurile de la intrare încep de la 39 de lei. Să vedem cine aruncă prima piatră. Deschis nu mai devreme de luna ianuarie a lui 2016, complexul așază capitala României la loc de frunte în topul orașelor europene cu apă termală. Multe ar fi lucrurile care pot fi spuse despre acest spațiu modern, dar dacă o saună cu cinematograf, una amazoniană, una căptușită integral cu sare de Himalaya, o piscină încălzită în aer liber sau una cu seleniu, nu te impresionează, ce spui de faptul că Therme reprezintă cea mai mare grădină botanică din România care adăpostește peste 800 000 de plante? Tot aici există și cel mai bătrân copac aclimatizat din România, adus din China și numit ”copacul înțelepciunii”, în vârstă de 120 de ani.

5. Lacul Herăstrău

Indiferent dacă ești sau nu pasionat de mișcarea în aer liber, o tură de lac în Herăstrău, făcută, fie cu bicicleta, fie în colanții de alergat îți vor crește vizibil stima de sine. De acord, poți să te rezumi la o plimbare dacă distanța prea mare te descurajează, dar asigură-te că nu lași acasă nici măcar o picătură de curiozitate. Oferă-ți timp pentru a observa terasele elegante de la malul apei, unde chelnerii se grăbesc de la o masă la alta, cu platouri încărcate cu fel de fel de specialități. Nu ocoli cu privirea suprafața orbitoare a lacului, oamenii frumoși care au ieșit să facă puțin sport, verdele din sălcii și din sutele de metri de vegetație, iar dacă vreo veveriță îți taie calea în timpul ăsta, fii la fel de surprins ca și cum încă ai mai fii copil.

6. Casa Coanei Mița Biciclista

Casa Coana Mita

La una dintre intersecțiile Pieței Amzei, trufașă și sigură pe sine și pe ale sale ornamente elegante în stil baroc, stă casa Coanei Mița Biciclista. Această femeie (în prezent o adevărată legendă urbană) a fost una dintre cele mai celebre prostituate de lux bucureștene a epocii interbelice. Porecla i se trage de la faptul că, tot ea, a fost și prima femeie care a traversat Calea Victoriei pe bicicletă, îmbrăcată în pantaloni. Și pentru că o doza de curiozitate frivolă există în fiecare dintre noi, poate vei vrea să afli mai multe despre Maria Mihăilescu – pe numele ei adevărat. Era o femeie frumoasă, îndrăgostită de viața luxoasă, care a început să lucreze încă de la vârsta de 15 ani și care a fost amanta unor oameni puternici precum Regele Leopold al Belgiei sau regele Ferdinand (care i-a și daruit această casă). A fost curtată de bărbați ca Regele Manuel al Portugaliei, Nicolae Grigorescu, Octavian Goga și nu numai. Dacă doza ta de curiozitate a depășit limita permisă, îți sugerăm să faci degrabă o vizită casei din Piața Amzei.
P.S. Momentan construcția este în renovare, dar oamenii amabili care lucrează de zor pentru a o pune pe picioare vor fi mai mult decât bucuroși să îți ofere detalii suplimentare despre viața coanei Mița.

7. Restaurantele raw vegane

Sursă: rawdia/Facebook

Dacă ești interesat și de alt fel de bucătărie, îți recomandăm să pașești cu curaj pragul unui restaurant cu hrană vie; cu greu îți va mai fi poftă și de altceva. Nu trebuie să fii un fanatic al acestui trend alimentar ca să încerci măcar o dată o pizza preparată fără niciun pic de încălzire termică sau un tort raw-vegan de ciocolată și caramel fără umbră de zahăr sau blat tradițional. Curiozitatea te va împinge, poate, să afli ce gust au astfel de preparate, iar Bucureștiul pare că excelează și la acest capitol. Primul restaurant de acest fel la care mă gândesc este coloratul și cochetul rawdia, situat pe o stradă îngustă din Floreasca.

8. Green Hours Jazz

Combinația dintre bere și cultură este, pentru mulți bucureșteni, la fel de naturală ca dintre ceai și lămâie, iar cafeneaua Green Hours Jazz este locul unde îți poți satisface setea de amândouă. De câteva ori bune pe săptămână au loc aici concerte de jazz susținute de artiști naționali precum Maria Răducanu și Ada Milea, dar și nume precum cunoscuta Mari Kvien Brunvoll din Norvegia. Serile de luni sunt dedicate teatrului, iar dacă ești fan al neconvenționalului cafe teatru, vei fi bucuros să aflii că Green Hours este pionierul acestuia în țara noastră. Respectabila vârstă de 22 de ani face ca Green Hours Cafe să ocupe cu mândrie un loc de frunte pe lista brandurilor bucureștene cu tradiție.

9. Club Control

Ce ar fi fost o listă de lucruri și locuri bucureștene fără un spațiu de dansat? Cu siguranță ceva de neiertat, iar noi nu ne-am fi putut asuma o asemenea omisiune. În Club Control, neconvenționalul este la el acasă, iar dacă alegi să petreci acolo o noapte până la răsărit, poți să te aștepți la o atmosferă diferită și la oamenii conectați la cele mai noi trenduri; sunt tinerii aceia despre care vorbesc reclamele îndraznețe, dar despre care nu știi dacă există cu adevărat sau dacă sunt doar plăsmuiri ale directorilor de marketing. Dacă îi pășești pragul pe timp de vară, s-ar putea să întârzii mai mult decât ai fi plănuit în acel loc înconjurat de frunze. Probabil că cineva le-a presărat pe zidurile de câțiva metri înălțime doar pentru a ține afară orice fărâmă de energie negativă a orașului.

10. Fundația Calea Victoriei

Dacă la început menționam că Bucureștiul poate să răsfețe toate simțurile umane, de ce să nu ne aplecăm ușor și spre cultură și educație? Imaginează-ți Fundația Calea Victoriei ca o facultate pentru oameni mari. Un loc de unde, atunci când ieși, îți dorești din suflet să te întâlnești cu vreun cunoscut (de preferat un fost coleg nesuferit). Să te oprești la vorbă două minute, doar cât să să menționezi că tocmai vii de la atelierul de expresivitate corporală prin teatru la care te-ai înscris sau de la cursul de mindfulness, o introducere în arta de a trăi conștient. Da, sună simandicos și important, și de aceea vei fi cu atât mai plăcut surprins de atmosfera nonconformistă dinauntru care se combină perfect cu aerul academic. Prețurile variază în funcție de durata cursului, iar evenimentele acoperă cele mai variate pasiuni: astronomia, pictura, istoria și arta Bucureștiului, filozofia, fotografia etc. Așadar, dacă ești în căutarea unui loc unde să îți descoperi sau să readuci la viață vechi hobby-uri, poți să alegi cu încredere Fundația Calea Victoriei.

În legătură
Top 13 cele mai frumoase locuri din lume
— 14 mins lectură

Top 13 cele mai frumoase locuri din lume