Cum să practici sporturi extreme cu buget scăzut

Nu încape discuție, ai și tu o listă de sporturi extreme pe care vrei să le încerci cu orice preț înainte să-ți pui pirostriile, să te apuci de făcut copii sau să constați cu nostalgie cum focul care obișnuia să-ți inunde venele se stinge ușor, ușor, ca și cum îl potolește o ploaie dulce de vară. Și, cu siguranță, singurul lucru care te-a împiedicat până acum să te arunci cu capul în jos de la înălțime au fost… banii.

Știm prea bine cât ustură la buzunar sporturile extreme din cauza echipamentelor pe care le folosesc și a salariilor cu care trebuie să-i onoreze pe oamenii ăia calificați, în a căror mână se află viețile aventurierilor. Știm, și de-aia ne-am luat în vorbă cu Sissi Korhonen, infestată până în măduva oaselor cu microbul adrenalinei, care pare-se că a găsit o cale de a se deda acestor cutezanțe fără să trebuiască să-și vândă și sufletul.

Dacă obișnuiești să călătorești cu punga strânsă (și ușoară), dar nu te plângi de timpul liber, ia aminte: acolo unde-s sporturi extreme, sunt și joburi. Dacă știi să îți joci cărțile și să drămuiești bine, vei reuși fără probleme să acoperi simbria pentru sporturile extreme. Vei vedea în cele ce urmează, o serie de idei pentru sporturi care-ți fac adrenalina să clocotească asemenea unei lave vulcanice pusă pe treabă (și bine plătită pe deasupra), pe care Sissi le-a încercat în călătoriile ei.

Alpinism pe Cheile Verdonului

Orice ai face, nu te uita în jos! Sissi, cucerind ruta Wide is Love din Cheile Verdonului

Orice ai face, nu te uita în jos! Sissi, cucerind ruta Wide is Love din Cheile Verdonului

Nu am știi exact cum să descriem Cheile Verdonului pentru că „incredibil” sigur nu le face destulă dreptate. Probabil „loc de pelerinaj pentru alpiniști” și un „obligatoriu-de-văzut pentru turiști” se apropie mai mult. Acest canion, cu cei 700 de metri adâncime, 25 de kilometri lungime, la care se adaugă apele de un verde-turcoaz și pereții masivi de calcar, este o adevărată mecca pentru alpiniști. Și este așa încă din primul moment în care cineva a cucerit-o, cu mâinile goale, în 1968.

Înglobează peste 1500 de trasee de cățărare și terenuri de tot soiul, așa că dacă ți-ai propus să transpiri de-ți sar capacele, nu-s prea multe șanse să rămâi dezamăgit. Dar să ne înțelegem: Verdon nu este pentru începătorii absoluți; totuși, dacă întrunești un 5.10 (asta face parte din Sistemul Zecimal Yosemite de clasificare al dificultăților care presupune cățăratul cu mâinile goale) n-o să uiți experiența nici la 125 de ani.

Vântul care îți șuieră în urechi, vulturii care zboară în cercuri deasupra capului, iar tu dându-i bătaie pe legendarul traseu „Wide is Love”… După ce te vezi ajuns în vârf cu membrele la locul lor, vizitează satul La Palud-sur-Verdon din apropiere și magazinul cu echipamente de cățărat Le Perroquet Vert.

De la Sissi citire: Pe durata verii, cheile oferă și alte activități pentru aventurierii cu gusturi rafinate, printre care, dar nu numai, canotaj, parapanta sau rafting. Dacă ai înclinații către oricare dintre ele (hm, și dacă vorbești franceză), poți să-ți finanțezi toanele de alpinist cu un job de vară, ca ghid pentru unul din aceste sporturi.

Rezervă zbor către Nisa

Scufundări în Tofo, Mozambique

Aceeași Sissi, în adâncurile apelor din apropiere de Tofo

Aceeași Sissi, în adâncurile apelor din apropiere de Tofo

Te-ai visat vreodată înotând cot la cot cu calcanii, țestoasele, rechinii-balenă și anghilele? Ei bine, află că Tofo, micul orășel de vacanță african din sudul Mozambicului rămâne încă un colț de planetă prea puțin întinat de mânat turismului de masă .

Și o să-ți mai freci multă vreme bărbia, văzându-i recifurile de corali și întreaga viața marină uimitoare și întrebându-te cum este posibil. Pe rechinii-balenă îi poți vedea tot timpul anului dacă te alături unui safari oceanic și, dacă te pui bine cu norocul, poți să dai peste o cocoașă de balenă oricând între iunie și decembrie.

Dacă stai pasăre de noapte, ținându-i companie Oceanului Indian, acesta o să ți se înfățișeze în toată gloria, strălucind de mama focului cu lumina produsă de oxidările interne (bioluminiscență, în termeni academici) ale fitoplanctonului. Ia aminte, totuși: curenții din Tofo pot fi năpraznici, așa că dacă te-ai antrenat la scufundări în apele liniștite din Koh Tao, aici poți să te pregătești pentru o experiență cu totul și cu totul diferită.

De la Sissi citire: Ca orice paradis al scufundărilor, Tofo oferă tot soiul de cazări, de la vile de lux la hoteluri sau hosteluri. Pe lângă asta, orașul are patru magazine cu echipamente, dintre care, Liquid Dive Adventures oferă cursuri de scufundări PADI pentru profesioniști și instructori. Așa că nu-ți rămâne decât să bați la câteva uși și să obții un job într-un magazin sau într-un hotel.

Rezervă zbor către Inhambane

Parașutism în Golful Mossel, Africa de Sud

Pregătită până-n vârful ughiilor să plonjeze în aer, peste Africa de Sud

Pregătită până-n vârful ughiilor să plonjeze în aer, peste Africa de Sud

Imaginează-te numai sărind dintr-un avion, pe deasupra apelor unde colcăie rechinii albi, înconjurat de munții masivi din Africa de Sud. Imaginează-ți! Dacă simți cum un val de căldură te cuprinde pe dinăuntru, înseamnă că Golful Mossel te cheamă la el. Nu doar că acest oraș costal, vorbitor de limbă africană, are una din cele mai incredibile zone pentru parașutism, dar se mai află și la o aruncătură de băț fața de cel de-al patrulea cel mai înalt pod de bungee-jumping din lume: Bloukrans.

Dacă ești la prima experiență de genul ăsta, cuminte ar fi să începi cu o săritură în tandem. Skydive Mossel Bay are profesioniști cărora să le strângi mâna când simți că-ți explodează inima și, de asemenea, cursuri de parașutism AFF și Static Line dacă, după ce simți pământul sub picioare, decizi că drumul tău în viață trebuie să cârmească și să reînceapă cu o astfel de licență.

De la Sissi citire: Cu toate că prețurile aici sunt cu până la jumătate mai prietenoase decât în țările europene, o soluție sigură de a face pușculiță este… împachetatul parașutelor (nu te teme, te vor învăța cum se protejează, nu te trimit câine surd la vânătoare) sau editarea video-urilor cu sărituri. Între timp, ca să alungi plictisul, pune-ți inima să mai pompeze, făcând câteva curse de racing sau sandboarding (ca snowboarding, doar că pe nisip) printre dune. Calmează-ți sângele apoi, executând o plută liniștită pe spate în Oceanul Atlantic și amestecându-te printre viețuitoarele ce-și au casa acolo.

Rezervă zbor către Cape Town

Snowboarding în Levi, Finlanda

Suntem noi prea subiectivi sau peisajele din Laponia sunt frumoase ca un fotomodel rus?

Suntem noi prea subiectivi sau peisajele din Laponia sunt frumoase ca un fotomodel rus? © Markus Trienke

Împătimiții snowboardingului ar trebui să-și cunoască deja paradisul: Levi din Finlanda. Aflat pe pământul Laponiei, la 170 de kilometri de Cercul Arctic, Levi este unul din locurile de căpătâi pentru îmbătatul privirii cu Luminile Nordice și pentru snowboardingul făcut în bezna infinită a nopților din țara lui Moș Crăciun.

Dimensiunile reduse ale pârtiilor fac din Levi un loc numa’ bun pentru începători și intermediari, deși nici avansații nu vor fi văzuți căscând și murind de plictiseală; vor da aici peste câteva pârtii negre unde să-și ia toată viteza spre vale.

Dacă te temi cum că n-ai prea avea opțiuni de omorâre a timpului, fii pe pace! Laponii și-l petrec în fel și chip, iar skiul fond, safariul cu husky, călătoriile pe snowmobile și cursele cu reni sunt doar crema de la suprafață.

De la Sissi citire: Sezonul de snowboarding în cel mai mare resort de ski din Finlanda începe în octombrie și se termină pe la jumătatea lui mai. Ceea ce înseamnă că, în perioada asta, se găsesc joburi berechet în restaurante, hoteluri și magazine de închirierea a echipamentelor de ski, iar dacă te bate gândul să stai aici o vreme… numai chef de muncă să ai. Profesioniștii pot aplica pentru joburi de instructori, dar să nu se aventureze, dacă nu sunt în formă maximă. Nu de puține ori se vor trezi la program pe pârtie, imediat după ce au părăsit petreceriele after-ski care au marcat orașul Levi pe hartă.

Rezervă zbor către Kittilä

Zbor cu parapanta în Pontevedra, Spania

 Cam asta văd păsările ce zboară peste munții luxurianți din Spania, Galicia

Cam asta văd păsările ce zboară peste munții luxurianți din Spania, Galicia

Dacă tot cauți de ceva timp un lucru care să-i mai dea monotoniei una peste ceafă și să-ți schimbe un pic perspectiva asupra existenței, zborul cu parapanta este ceea ce-ți trebuie. Iar regiunile dimprejurul orașului Pontevedra și întreaga coastă Rias Baixas este locul unde ar trebui să-ți întinzi aripile.

Având patru zone muntoase despărțite de două falii, în bătrânul, fermecătorul orășel și port medieval, Pontevedra, se întâmplă la fel de multe lucruri în aer, ca și pe pământ. Pentru o priveliști care curmă respirația, prezintă-te, fie la Islas Cíes, fie la Isla de Ons și plutește liber deasupra unei mări limpede și curată de verdeață.

De la Sissi citire: Zborurile cu parapanta în Pontevedra au loc mai mult după-amiaza, iar o opțiune numai bună de a-ți finanța șederea, ar fi programele de voluntariat pe care le găsești pe pagini precum Work-away sau Helpx. Pentru cursuri profesionale, intră în contact cu Galicia Parapente – singurul club din Galicia, specializat exclusiv în parapantă.

Rezervă zbor către Vigo

Surf în Florianópolis, Brazilia

 Ce investiție de timp poate fi mai bună decât lărgitul cercului de prieteni, incluzând câțiva surferi profesioniști din Floripa?

Ce investiție de timp poate fi mai bună decât lărgitul cercului de prieteni, incluzând câțiva surferi profesioniști din Floripa?

Florianópolis sau Floripa, așa cum o lumesc localnicii, este cunoscută drept Ibiza Americii de Sud, iar aceasta-i o propoziție la care n-ar putea rămâne impasibile, nici chiar cele mai împietrite suflete.

Numai insula principală lăudându-se cu 40 de plaje, Floripa a devenit un soi de tonomat pentru surferi cu trupuri de zei. Alătură-te cu zel găștii, iar când simți nevoia să-ți mai descrețești pielea, du-te și fă o drumeție sau niscaiva echitație pe dealurile din apropiere.

De la Sissi citire: Dacă nu ai bani la pușculiță de cheltuit pentru închiriat o placă, cea mai bună metodă de a-i obține este să lucrezi într-un magazin de închirieri sau reperații. Iar după ce ai atins un nivel decent la surf, poți migra spre instructaj, învățând turiștii cum să călărească valurile înspumate.

Rezervă zbor către Florianópolis

Avantaje și dezavantage ale sporturilor extreme practicate peste graniță

 Mereu cu zâmbetul pe buze, Sissi are la curaj cât să-mpartă cu o metropolă!

Mereu cu zâmbetul pe buze, Sissi are la curaj cât să-mpartă cu o metropolă

Indiferent unde decizi să îți îndrepți pașii, asigură-te ca ai destul de mult timp la dispoziție pentru a lucra ore suplimentare ce îți vor aduce bani în plus care, la rândul lor, îți vor da ocazia de a profita de perioada cea ai frumoasă din destinația pe care ai ales-o.

Nu degeaba se numesc sporturile extreme așa cum se numesc, iar de riscuri… nici nu încape discuție. Fă cumva și obține banii necesari pentru cursuri unde să înveți cum să te descurci cu vremea neprielnică și cumpără-ți o asigurare de călătorie.

Află mai multe: Cum să alegi cea mai bună asigurare de călătorie pentru următoarea vacanță

Dacă vrei încă și mai multă inspirație de la Sissi Korhonen, citește interviul nostru din seria Călători de care ne îndrăgostim și descoperă-i aventurile pe bicicletă în America de sud. Fii la curent cu toate năzbâtiile-i, pe blogul strangerless.com