Ce trebuie să știi înainte să închiriezi o mașină pe perioada vacanței

Dacă te-ai vorbit cu partenerii de călătorit și ați decis să puneți mâna să închiriați o mașină în următoarea escapadă, află că, atunci când vine vorba de asta, este musai să folosești un comparator de prețuri pentru închirieri auto. Dar hai să recunoaștem – nimeni nu s-a născut expert în așa ceva și în plus e al naibii de greu. Sincer acum… fiecare ofertă include sau exclude tot felul de lucruri la capitolul afișări de prețuri, iar tu te trezești că afli costul final cu o microsecundă înainte ca pixul să atingă hârtia, iar semnătura ta să răsară țanțosă pe contract. Ca să nu mai vorbim de toate opțiunile posibile de asigurări, taxele și detaliile legale ce pot fi cu succes catalogate drept copleșitoare.

Din fericire, nu este totul chiar o nebuloasă fără sfârșit. Comparatorul momondo de prețuri pentru închirieri auto îți afișează prețul exact pe care îl vei plăti – fără alte surprize despre care știm sigur că reușesc să crească tensiuni. Pe cuvânt de onoare: fără extra taxe. Ok, vei fi taxat doar dacă soliciți opțiuni în plus cum ar fi GPS, scaun pentru copil sau alte minuni. Prețul include de asemenea asigurare de coliziuni, asigurare de răspundere civilă și de furt (mai multe detalii despre acestea în curând), așadar treaba cu asigurările obligatorii e rezolvată.

Există drumuri menite să-i bage în sperieți chiar și pe cei mai curajoși șoferi. Oricum, nu este cazul să-ți asumi vreun risc, așa că nu o porni în vacanță fără asigurare completă!

Există drumuri menite să-i bage în sperieți chiar și pe cei mai curajoși șoferi. Oricum, nu este cazul să-ți asumi vreun risc, așa că nu o porni în vacanță fără asigurare completă!

Am descifrat păsăreasca din contractele de închirieri auto și ți-am pregătit mai jos tot ce trebuie să știi pentru a deveni tu însuți un comparator profesionist de oferte. Mai în adâncurile articolului am înșirat 15 sfaturi demne de luat în seamă pentru a obține cele mai bune deal-uri disponibile, așa că înhamă-te la centura de siguranță și pornește-o pe cărări nebănuite.

Garanţie fără franşiză pentru daune în caz de accident (CDW)

Sper să nu îi ating! Doamne, ajută-mă să încap pe aici! Aoleu... am trecut la mustață...

Sper să nu îi ating! Doamne, ajută-mă să încap pe aici! Aoleu… am trecut la mustață…

CDW (Collision Damage Waiver) este versiunea internațională pentru asigurarea american LDW (Loss Damage Waiver), un soi de acord între compania de închirieri și client conform căruia, acesta din urmă este eliberat de răspundere în caz de accident în schimbul unei taxe achitate la semnarea contractului. Oricum, spre deosebire de LDW care te scutește de orice responsabilitate financiară în caz de accident, CDW acoperă doar o parte din costurile de avarie.

Situația stă în felul următor: la semnarea contractului tu achiți un depozit de… să spunem 500€. CDW își asumă responsabilitatea financiară pentru suma care depășește acest depozit inițial pe care l-ai plătit; de exemplu, dacă daunele suferite ajung la 1000€, compania de rent-a-car va achita restul de 500€ de care mai este nevoie pe lângă depozitul plătit de tine.

Asigurare de furt

Asigurarea de furt funcționează exact ca mai sus-numita garanţie fără franşiză pentru daune în caz de accident doar că, în locul costurilor de avariere a mașinii, ești asigurat în cazul unui potențial furt al vehiculului. Toată treaba cu depozitul și cu suma care îl depășește este la fel ca polologhia pe care am explicat-o mai sus.

Asigurare de răspundere civilă

Când conduci în țări unde traficul e diferit de cel cu care ești obișnuit, s-ar putea să te încerce ceva ghimpi de disconfort în inimi de intersecții

Când conduci în țări unde traficul e diferit de cel cu care ești obișnuit, s-ar putea să te încerce ceva ghimpi de disconfort în intersecții

Ceea ce face această asigurare este să îi despăgubească pe ceilalți (în afară de tine) implicați într-un accident în care ai fost responsabil; acestora li se returnează sumele necesare pentru repararea automobilului sau pentru costurile medicale. Limita maximă a sumei asigurate este menționată în contractul de închiriere și depinde de compania de la care închiriezi mașina și de locul în care te afli.

PAI (Personal Accident Insurance)

În timp ce asigurarea de răspundere civilă acoperă daunele pe care le poți provoca tu altora, PAI (asigurarea de accident personal) are grijă de tine și de pasagerii care călătoresc cu tine, ocupându-se de costurile medicale sau de decesele în caz de accident. Este valabilă pe perioada închirierii mașinii, dar îți recomandăm ca, înainte să o cumperi, să arunci un ochi pe asigurarea ta medicală personală; s-ar putea să fii deja asigurat în caz de accident.

Liability Insurance Supplement (LIS)

LIS este o asigurare în plus care se ocupă de costurile pe care asiguratul le-ar avea în cazul daunelor produse unei terțe părți. Vine în completarea asigurării de răspundere civilă cu o sumă mai mare de acoperire și poate fi cumpărată de la biroul de închiriere mașini.

Asigurarea de asistență avarie

Parcă n-ar fi cel mai potrivit loc în care să faci o pană, nu? Eh, măcar ai o priveliște interesantă...

Parcă n-ar fi cel mai potrivit loc în care să faci o pană, nu? Eh, măcar ai o priveliște interesantă…

Așa cum îi spune și numele, această asigurare îți oferă asistență și acoperire financiară în cazul unei trebușoare apărute pe neașteptate și absolut nedorită cum ar fi pierderea cheilor, înlocuirea subită a cauciucurilor, abandonul bateriei, terminarea combustibilului și alte câteva. A nu se confunda cu Breakdown Assistance care este o altă mâncare de pește: o asigurare de bază pentru defecțiunile mecanice ale mașinii care se produc fără a fi vina ta (verifică asta cu furnizorul; normal ar fi să fie inclusă în prețul de închiriere).

Top 15 sfaturi

Indiferent unde te afli atunci când vrei să închiriezi o mașină în timpul vacanței, asigură-te că ai băgat la cap aceste 15 bune practici și că le pui în aplicare. Asta pentru liniștea sufletului de turist infestat cu microbul șoferiei.

1. Vorbește mai întâi cu compania ta de asigurări și află dacă opțiunea de care beneficiezi tu are deja ceva legat de închiriatul de mașini. Este posibil să obții același tip de asigurare (sau chiar una mai bună) de la compania cu care colaborezi deja pentru doar câțiva bănuți în plus; la fel de probabil este să fii deja asigurat pentru anumite opțiuni (pentru cea de accident personal, de exemplu).

2. Înainte de a învârti cheia în contact, asigură-te că în contractul de închiriere este scris negru pe alb că nu ai o limită de distanță pe care o poți parcurge. Altfel, te poți trezi cu o taxă babană de plătit la final.

3. Află dinainte dacă poți să iei mașina direct de la aeroport sau nu.

4. Amintește-ți cele 3 elemente: permisul de conducere, cardul de credit inscripționat cu numele șoferului și voucherul printat (și asigură-te că pe cardul tău există fondurile necesare pentru depozitul solicitat de compania de la care închiriezi mașina.

5. Dacă intenționezi să conduci mașina și în afara țării, află mai întâi dacă furnizorul aplică taxe de frontieră.

 Dacă plănuiești să traversezi ceva granițe, fă bine și nu te alege cu vreo amendă

Dacă plănuiești să traversezi ceva granițe, fă bine și nu te alege cu vreo amendă

6. Știu că pare genul de lucru pe care nu îl face nimeni niciodată, dar nu o să-ți pară rău dacă rupi 10 minute din vacanța ta pentru a citi tot ce scrie în contract înainte de a-l semna. Dacă există acolo clauze pe care nu le înțelegi, îngroapă rușinea sau graba și întreabă despre ce este vorba. Dacă suma totală de pe contract este mai mare decât cea de pe voucher, prea probabil, ai inclus fără să vrei și fără să ai nevoie vreo asigurare în plus.

7. Fii sigur că mașina nu are nicio avarie în momentul în care îți intra pe mână; ideal ar fi să îi tragi și niște poze care să-ți servească drept dovadă în caz de ceva.

8. În ceea ce privește alimentarea, opțiunea de combustibil preplătit îți poate salva timp pentru că mașina te va aștepta cu rezervorul plin, gata de pornit la drum. Poți opta pentru a te întoarce cu rezervorul la fel cum ai plecat, sau poți achita benzina direct de la compania de închirieri.

9. Dacă alegi prima opțiune, întreabă care este cea mai apropiată benzinărie pentru a realimenta mașina înainte să o predai. Știm cu toții cât de ușor se alunecă în situația de a străbate jumătate de continent fără să-ți apară în drum nicio oază de carburant.

10. Verifică legislația rutieră din țara ale cărei drumuri le vei bate. Poți găsi ceva sfaturi utile despre drumurile europene pe The AA, pentru cele australiene pe site-ul oficial de turism, iar pentru SUA… ei bine, aici se mai complică treburile pentru că fiecare stat are propriile reguli. Le găsești aici: USA.gov).

Ce părere are, oare, legislația de aici despre lanțurile antiderapante? Înțelept din partea ta ar fi să afli.

Ce părere are, oare, legislația de aici despre lanțurile antiderapante? Înțelept din partea ta ar fi să afli.

11. Rezervă cu mai mult timp înainte de a ajunge la destinație și ține mereu ciulită urechea pentru oferte speciale.

12. Adu-ți de acasă GPS-ul și scaunul auto pentru copil; taxele pentru aceste două accesorii ar putea să-ți întoarcă fără efort colțurile buzelor în direcția părții inferioare a feței și în plus, multe companii aeriene permit transportul gratuit al scaunului auto pentru copil (și al căruciorului).

13. Joacă-te puțin cu datele de rezervare. De multe ori, adăugând câteva ore sau chiar cîteva zile în plus, poți prinde o reducere pentru că ai rezervat o săptămână întreagă sau poate ai norocul și dai chiar peste vreo ofertă de weekend. Și chiar dacă este posibil ca la final să plătești aceeași sumă, acele câteva ore în plus vor fi de neprețuit pentru nervii tăi în caz că întârzii cu înapoierea mașinii. Mare grijă, însă! Anumite companii aplică taxe pentru returnarea mașinii mai devreme de termenul stabilit! Adaugă și asta la lista întrebărilor de pus personalului.

14. Fii sincer cu datele care ți se cer atunci cînd îți faci asigurarea. Oricât ar fi de tentant să minți în legătura cu vârsta, cu țara de reședință sau cu alte lucruri care ar face prețul asigurării să scadă, să fim serioși! Nu vrei să te trezești în situația penibilă de a-ți explica minciunicile în cazul în care chiar vei avea nevoie să folosești asigurarea.

15. Menține-te ferm pe poziții și nu îi lăsa să te sperie să cumperi cine știe ce extra asigurări de care nu ai nevoie.

Acum că ești pus la punct cu cele ce trebuie știute și poți să te consideri un adevărat expert în ale descoperitului celor mai ieftine opțiuni de închirieri auto , este timpul să-ți plănuiești următoarea aventură.

Dacă după toată discuția asta îți cam plouă în gură după o excursie făcută sub capotă, ia aminte la aceste our 17 sfaturi pentru o călătorie perfectă cu mașina. Și dacă tot suntem aici, și dacă tot suntem cu un vârf de unghie de picior în pragul sărbătorilor, uite care este, după noi, topul destinațiilor asiatice care se îndeletnicesc cu depășirea așteptărilor când vine vorba de vacanța de iarnă.