Top 7 lucruri de văzut și făcut gratis în New York

Să muști din Big Apple (cum i se mai spune metropolei americane), poate să lase urme adânci prin buzunare, dar pentru călătorul de profesie întotdeauna vor exista metode incitante de a explora New York-ul, fără prea multă bătaie de cap când vine vorba de contul bancar.

Iată, așadar, câteva idei pentru care nu trebuie să scoți din portofel nici măcar un cent.

Dă-i bătaie cu barca prin port

Croazieră în jurul NYC cu feribotul.

Croazieră în jurul NYC cu feribotul.

Ce altă introducere mai bună decât să plutești pe apele din jurul metropolei și să privești linia orizontului de deasupra zgârie-norilor? Deși sunt la dispoziție o mulțime de opțiuni, mai mult sau mai puțin costisitoare, Staten Island Ferry oferă o călătorie cu feribotul, care traversează gratuit de la un capăt în altul portul New York.

Deși scopul inițial este de a oferi servicii de transport între Staten Island și Manhattan, călătoria în sine oferă o priveliște încântătoare a orizontului. La pachet vine și o întâlnire de gradul trei cu Doamna New-York-ului, cine alta decât Statuia Libertății. Astfei vei putea să ii faci o mulțime de poze, fără să fie nevoie să dai din coate prin mulțimea de turiști admiratori ai doamnei…

Plecările sunt la intervale de 30 de minute, iar voiajul durează numai 20 de minute. Așadar, odată ajuns în Staten Island, pentru plăcerea călătoriei, poți să rămâi în barcă pentru a te întoarce spre Manhattan. În fond, nimic nu se compară cu o briză răcoritoare a oceanului în timp ce admiri New-York-ul, renumit verile pentru zilele extrem de călduroase și cu umiditate ridicată.

Schimbă haosul cu un strop de liniște prin împrejurimile cartierului West Village

Talcioc pe Perry Street din West Village.

Weekend flea market on leafy Perry Street in West Village. © joelogon

Ca turist, ce poate fi mai atractiv decât să inspiri ca un burete prin toti porii natura locului? Iar dacă se întâmplă să fii prin zonă, pe urmele reminescențelor de esențe primăvăratice, sau pe ale frunzelor de toamnă, cel mai idilic loc din metropola americană este fără îndoială West Village.

Nu te aștepta să dai în acest cartier peste high-tech zgârie-nori, acesta fiind unul dintre cele mai vechi cartiere din New York. In schimb, vei descoperi un bazar de weekend: o piață de vechituri, așezată printre arhitecturile caselor albe, nu prea înalte, ce amintesc de era colonialismului apus. Unele străzi au rămas pavate cu piatră cubică, din vremea când trăsurile cu cai erau singurele care puteau crea aici un trafic aglomerat la oră de vârf.

În timp ce cu câteva decenii în urmă, cartierul West Village era un “mecca” al disidenței culturale, acum în schimb este chiar foarte elegant, dar totuși presărat cu nelipsitele cafenele extravagante, sau buticuri funky. Este o raritate ca cineva să nu filmeze în zonă, asa că, plimbându-te pe străzi, riști să dai nas în nas cu o echipă de filmări. Chiar mai mult poți să-ți faci o poză lângă casa din celebrul serial Friends, aflată la intersecția străzilor Grove și Bedford, sau fațada apartamentului protagonistei din serialul Totul despre sex, Carrie Bradshaw, de pe strada Perry nr. 64.

Vizitează fabrica unei berării de renume mondial

Lasă fascinația gustului să te ducă într-un tur de vizită la Beraria Brooklyn.

Lasă fascinația gustului să te ducă într-un tur de vizită la Beraria Brooklyn. © kevinessner

Băutori de bere, atenție! Probabil sunteți deja familiarizați cu brandul Berariei Brooklyn , un exemplu de băutura locală extinsă la nivel global, care a început ca o micro-berărie în anii 1980 într-o zonă dezolantă, plină de depozite lăsate în paragină. Sărind în timp două decenii aceeași zonă este punctul central al elegantului și liniștitului Williamsburg. Stabilimentul fabricii oferă tururi ieftine în fiecare zi, dar, dacă mergeți sa vizitați sâmbăta sau duminica după-masa, este gratuit.

Este o atracție turistică destul de populară deci fiți pregătiți pentru a sta puțin la coadă. Totuși, turul de 30 de minute merită cu varf și-ndesat. Ghizi entuziaști vă vor arăta procesul de fermentatie, bazinele in care berea este obținută și vă vor povesti istoria fabricii.

Turul se încheie, bineînțeles, într-o cameră unde se vor putea gusta numeroase tipuri de bere la halba, incluzând chiar și specialități de bere de sezon. Berea e pe bani, dar cu puțină îndrăzneala puteți încerca să convingeți pe cei de la bar să vă dea mici cantități de degustat, deși merita pe deplin să cumpărați un jeton pentru băuturi. Atmosfera din camera de degustat este una de relaxare și socializare specifice unei berării.

Pornește la o plimbare prin grădinile terasă

Relaxare de vara la o plimbare pe ineditul parc suspendat, High Line Rail Track.

Relaxare de vara la o plimbare pe ineditul parc suspendat, High Line Rail Track. © Iwan Baan

Într-un oraș citat mereu ca “o junglă de beton”, pragmaticii designeri de peisagistică și spatii verzi au trebuit să gândească foarte creativ pentru a construi noi parcuri. High Line este o fostă platformă de cale ferata industrială care a fost reinventată, după ani de abandonare, ca un parc suspendat îngust într-un peisaj urban.

Fiind poziționat deasupra nivelului străzii, plimbându-te vei încerca o senzație de plutire deasupra orașului în paralel cu taxiurile care gonesc sub tine. Spre deosebire de extremitatea sudică, unde peisajul este meticulos îngrijit de mâna omului, cea din nord este cucerită de natura care se dezvoltă nestingherită. De la un capăt la celălalt se pot admira diverse instalații artistice și piese de arhitectură, moderne sau clasice, dintre cele mai inedite din Manhattan. Tot acest ansamblu creează o priveliște de vis pentru orice fotograf. Iar cireașa de pe tort: neprețuita posibilitate de a parcurge o bucată de drum întinsă de câțiva kilometri, fără să fie nevoie să rămâi blocat în trafic.

High Line nu este un parc în sensul tradțional al cuvântului. Prin urmare, dacă ai chef de o tăvăleală prin iarbă, mai recomandat ar fi totuși să mergi la un picnic în mult mai cunoscutul și mai fancy-ul Central Park. Vii pe aici în august? Atunci nu rata evenimentul Summer Streets.

Servește un vin bun și niște branzeturi fine, la pas, prin galeriile de artă

O piesă de artă, marca Dan Flaivin la Galeria David Zwirner din Chelsea, NYC.

O piesă de artă, marca Dan Flaivin la Galeria David Zwirner din Chelsea, NYC. © 16 Miles of String

Nu e nevoie ca împătimiții de artă să își golească buzunarele, ca să experimenteze cea mai selectă artă contemporană a metropolei. În apropiere de High Line se află un adevărat furnicar de galerii de artă. Între bulevardele 10 și 11 din zona West Chelsea, poți să dai roată și să contempli expoziții de calitate fără a cheltui nici măcar un dolar.

Sunt incluse expoziții notorii de genul Galeriei David Zwirner, sau a Galeriei Gagosian, care expun în încăperile lor generoase cei mai în vogă artiști internaționali.

Sunt cu atât mai atractive joia între orele 6 și 8 seara, deoarece multe dintre ele găzduiesc recepții, unde abundă aperitivele fine și mulțimile animate de suflul petrecerii. Să te delectezi cu un Merlot, asezonat cu brânzeturi fine italienești, nu-i așa că te-ar face măcar pentru o seară să devii un pasionat de artă și cultură?!? Chiar dacă arta nu e punctul tău forte, spiritul acestor evenimente te va fascina.

Ascultă muzică live de jazz, de la sursă

Trombonistul trupei, Grove Street Stompers, pe nume Pete Balance.

Trombonistul trupei, Grove Street Stompers, pe nume Pete Balance.© reidspice

New York a fost întotdeauna o rampă de lansare a industriei muzicale, prin impunerea de noi trenduri și prin atragerea celor mai talentați cântăreți de jazz. Provocarea apare totuși în a găsi un loc unde să te bucuri de muzică live gratuit. Arthur’s Tavern este unul dintre cele mai consacrate localuri din oraș, ce oferă reprezentații live de jazz, cu intrare liberă.

Sincer, taverna e o mică ”bombă” îmbâcsită și nici personalul nu prea e renumit pentru servicii de calitate. Cu toate acestea, ceea ce face locația irezistibilă este incredibila muzică, ce te va seduce încă din stradă. Acolo te vei putea întâlni cu trupe specializate pe hiturile anilor 60, sau chiar cu renumita trupă de jazz autentic, Grove Street Stompers, depinde în ce seară te duci. Oricum, muzica readuce în prezent vremurile trecute ale localurilor de cartier. De obicei nu e loc să arunci un ac, dar asta face parte din șarmul pub-ului. Fii pregătit să îți faci noi prieteni!

În cartierul Greenwich Village se găsesc de fapt mai multe cluburi de jazz. Majoritatea percep o taxă seara, totuși unele permit intrarea gratuită în timpul după-amiezii, precum 55 Bar , sau Smalls.

Dansează la înălțime

Le Bain – un local la ultimul etaj, cu intrare liberă și cu o panoramă de vis

Le Bain – un local la ultimul etaj, cu intrare liberă și cu o panoramă de vis. © Standard Hotels

Orice vizită în orașul care nu doarme, se lasă sigur cu o escapadă nocturnă. Și ce grozav că unul dintre cele mai tari localuri oferă intrare gratis! Deasupra Standard Hotel din Meatpacking District se află Le Bain, un club cu un decor excentric, ritmuri de muzică electronică și cu o panoramă a orașului, care te izbește de-a dreptul.

Nu contestăm că în local plutește un oarecare elitism, însă petrecăreții nu se întrec în ținute extravagante. În toiul party-ului e destul de dificil să treci de bouncer, dar cu puțină răbdare, politețe și o ținută șic nu ar trebui să ai probleme. O alternativă ar fi să ajungi mai devreme și să te bucuri de priveliștea zgârie-norilor, asupra asfințitului deasupra râului Hudson și toate acestea stând într-o saltea imensă de apă.

Dacă Brooklyn e mai pe gustul tău, atunci va trebui să îți îndrepți pasul spre cochetul hotel Wythe din Williamsburg. Aici ia liftul și urcă la ultimul etaj ,unde te așteaptă un bar cool de acoperiș The Ides. Și da, ai ghicit, este tot cu intrare gratis!

Ai vrea să afli mai multe ponturi despre cum să explorezi GRATUIT un oraș? Aruncă atunci o privire pe blogul momondo.

În legătură
5 locuri din New York unde cazarea este ieftină
— 5 mins lectură

5 locuri din New York unde cazarea este ieftină

7 cele mai bune berării din New York
— 6 mins lectură

7 cele mai bune berării din New York