Radu Dumitru: „Pot merge 20 de kilometri pe zi indiferent că-i caniculă sau ploaie, plăcerea de a vizita îmi dă putere”

Radu Dumitru a început să scrie de mai bine de nouă ani pe nwradu.ro având în vedere în primul rând subiectele care îl interesează pe el și așa a sperat să atragă alți oameni interesați de aceleași subiecte. În prezent, blogul lui este printre cele mai citite din România. Îl pasionează gadget-urile și calculatoarele, dar pleacă în fiecare an în cel puțin două tipuri de călătorii, curios să descopere cât mai multe colțuri de lume. Crede că ar trebui utilizat termenul „nature-break” și investit mai mult în turismul din România. Despre ce a învățat din călătorii, cea mai ciudată experiență trăită sau lucrurile esențiale pe care le ia mereu când pornește la drum, aflăm pe scurt de la Radu.

Cum ai început să fii interesat de călătorii?

Prima călătorie este cea care m-a schimbat și probabil că foarte mulți alții pot spune același lucru. Pentru mine a fost un tur de Italia, cu autocarul, prin 1998, când am văzut nu doar obiectivele turistice importante, ci cu coada ochiului și felul în care arată orașele, drumurile, metrourile, magazinele, mâncarea, obiceiurile și orice altceva. Așa că imediat a urmat întrebarea “dar în alte locuri cum o fi?” și am realizat că în viață trebuie să călătorești cât mai mult, este una dintre cele mai plăcute activități.

Ce ai învățat despre tine și despre lumea din jurul tău datorită călătoriilor pe care le-ai făcut până acum?

Am învățat foarte multe despre lumea din jur, bune și rele. Mi-am dat seama ce înseamnă oraș civilizat și curat și ce importantă și plăcută este politețea în relația cu alții. Mi-am dat seama ce istorie impresionantă, ce imperii uriașe și câte bogății au acumulat de-a lungul secolelor unele țări, lucruri pe care o simplă carte de istorie nu le poate explica la fel de bine precum o vizită la fața locului. Am văzut cum pot fi făcute sau îmbunătățite atâtea lucruri care la noi încă sunt la un nivel de bază, de exemplu transportul în comun.

Mi-am dat seama, cu ceva plăcere în asta, și că Bucureștiul este un oraș frumos și ar avea multe de oferit turiștilor străini, dacă am pune la punct câteva alte lucruri. Iar anumite zone din România se pot regăsi oricând în liste de genul “top 10 din Europa”. Mă simt mai mândru de țara mea după ce am văzut multe altele, regret doar că nu investim mult mai mult în turism.

Despre mine nu am învățat foarte multe. Poate doar că prefer locurile civilizate, îmi plac societățile unde totul merge ca uns. Apoi, am descoperit că pot merge 20 de kilometric pe zi indiferent că-i caniculă sau ploaie, plăcerea de a vizita îmi dă putere.

Care este cea mai bună experiență pe care ai trăit-o călătorind?

Recent în Mauritius stăteam în apa verzuie și limpede a oceanului, mă uitam în jur la munți, palmieri, un nisip fin și auriu, o vreme perfectă și singurul lucru care-mi venea în minte era “totul e perfect aici”. Destul de rar chiar și cele mai mici detalii se așează astfel încât să poți spune cu adevărat asta.

Radu Dumitru în Mauritius

Paradisul din Mauritius – sursa: nwradu.ro

Dar cea mai ciudată?

Statul în vamă cu orele și apoi dormitul pe o cutie de carton, pe iarba de lângă o benzinărie, la marginea unui oraș unde ajunsesem prea devreme.

Te-ai întors recent din vacanța în Mauritius. Care ar fi o nouă destinație pe care ți-ai dori să o vizitezi? De ce?

Una exotică? Mă atrag Fiji și Tailanda. Iar în rest avem o listă lungă de locuri unde vrem să ajungem: Colmar, zona lacurilor din Austria, Lofoten, un tur prin Noua Zeelandă.

Ce lucruri esențiale conține de obicei bagajul tău de mână?

Nimic inedit, probabil că doar bateria externă pentru telefon este o prezență mai nouă. Și nu plec nicăieri fără o pelerină de ploaie pe care o trag pe mine și continui plimbarea chiar și pe ploaie torențială. Este mică atunci când o împachetezi și poate ține și de cald, la nevoie.

Cum alegi destinațiile de călătorie? Ce te face să optezi pentru o anumită țară în detrimentul alteia?

În principiu ne dorim două tipuri de călătorii în fiecare an. Primul este concediul de stat la mare și plajă, unde sunt importante condițiile de cazare, cum e apa, cum e plaja, cum sunt cocktailurile și ce-i de văzut prin zonă. Recent ne-am dat seama că acum este vârsta și momentul potrivit pentru a călătorii în destinații mai îndepărtate și asta încercăm să facem.

Al doilea tip de călătorie este clasicul city-break prin Europa (și poate ar trebui folosit și un termen de genul nature-break, că nu vizităm mereu orașe), unde sunt multe, multe locuri frumoase de văzut. Acolo adoptăm metoda clasică – căutăm bilete de avion la prețuri bune, cazare decentă și ne ducem pregătiți pentru mers pe jos.

istanbul

Istanbul privit de la înălțime – sursa: nwradu.ro

Cum te pregătești pentru o nouă călătorie (mental, fizic, spiritual)?

Nu prea mă pregătesc. Ziua dinainte călătoriei se termină de obicei la 2 noaptea, mai mult forțat de nevoia de a prinde măcar 3-4 ore de somn, că mereu sunt lucruri de rezolvat pe ultima sută de metri.
Ne pregătim „digital”, ca să zic așa. Investigăm ce-i de văzut prin zonă, unde se mănâncă bine, ce recomandă cei care au fost acolo. Am zis mereu că ar fi păcat să intrăm la întâmplare într-un restaurant fără să știm că cel de lângă el poate vine cu recomandări mult mai bune și ratăm vreo experiență deosebită, așa că facem o mică cercetare online înainte.

Există anumite reguli pe care le respecți când călătorești? Care sunt acestea?

Asigurare de călătorie, întotdeauna, chiar și pentru o zi sau două. Am mereu și harta orașului la îndemână, iar de acasă ne căutăm cazare cât mai aproape de zonele de interes, astfel încât seara, când suntem foarte obosiți, să ajungem rapid înapoi la hotel.

Îți place să intri în vorbă cu localnici? Dacă da, cât de des, de exemplu, apelezi la ei pentru sfaturi atunci când călătorești?

Eu sunt mai timid din fire, așa că nu intru în vorbă cu mulți localnici. Din când în când mai cerem recomandări, dar încercăm să ne facem temele de acasă pentru asta.

Recomandă-ne cinci destinații pe care consideri că oricine ar trebui să le viziteze la un moment dat.

Londra, Veneția, Istanbul, Azore și Monte Carlo, din ce-am văzut eu până acum.

Insulele Azore - sursa: nwradu.ro

Insulele Azore – sursa: nwradu.ro

Cum te ajută faptul că scrii despre experiențele trăite în călătorii? De ce faci asta?

Scriu pe blog despre subiectele care mă interesează în primul rând pe mine și sper să atrag acolo oameni interesați de aceleași subiecte. Călătoriile sunt unul dintre ele, deci scrisul a fost ceva normal. O fac și pentru mine, e ca un jurnal pe care sper să-l recitesc peste mulți ani.