Destinații diferite pentru vacanța ta de vară

Ce spui de un salt zdravăn vara asta din care să aterizezi la distanță considerabilă de cozile kilometrice care abundă în clasicele destinații? Ce-ar fi s-o iei pe drumuri mai puțin bătătorite și cu nimic mai prejos, pentru care să trebuiască să te spetești ca să-ți faci toată documentația de dinainte.

Am scormonit tot ce știam despre destinații alternative, iar rezultatul este o listă de toată frumusețea, incluzând capitala lumii situată la cea mai mare altitudine și o insulă balineză mai puțin evidentă, dar care atrage în stil magnetic iubitorii de surf. Iată mai jos ce a ieșit.

Parga, Grecia

 Să se reflecte puzderii de căsuțe colorate din obiectivul camerei foto, spui? Insula Parga-i răspunsul

Cuibărită undeva în Marea Ioniană, Parga este îmbrățișată de dealuri unde arbori maiestuoși de pini se întâlnesc cu căsuțe colorate, iar micuțele ateliere-butic își văd de treabă cot la cot cu piețele ce împânzesc străzile pietruite. Află tot ce se ascunde în spatele ușilor magazinelor cu ceramică, antichități și nu omite sub niciun pretext delicatesele insulare.

Pentru o masă tradițională sănătoasă, oprește-te la restaurantul Tzimaz, iar desertul, cu prisosință dacă îți place să golești borcane de miere, servește-l la Motley Coffesweet. După ce ai explorat fiecare centimetru de străduță molcomă, croiește-ți drum spre plaja scăldată în soare – Valtos, încumetă-te la o drumeție până la ruinele castelului venețian Ali Pasha situate în vârf de deal și fă o excursie cu feribotul către Corfu sau Paxos.

Citește mai multe: Cele mai frumoase 8 insule și plaje din Grecia

Găsește zbor ieftin către Ioannina
Rezervă hotel în Parga

Sevilla, Spania

 Privește bizarul ce te înconjoară, de pe pasarelele construcției Metropol Parasol din Sevilla

Dacă îți vine să pui, fără să stai pe gânduri, semnul egal între flamenco și lupte cu tauri, într-o parte a ecuației, și această capitală andaluză care respiră cultură, de cealaltă parte, gândește-te serios la o carieră în matematică pentru că ai nimerit-o cum nu se poate. Odată ajuns aici, constată cum, atât tramvaiul, cât și mereu recomandabila bicicletă, te conduc galant către centrul istoric, unde vei găsi minuni arhitecturale, câtă frunză, câtă iarbă.

Începe cu catedrala gotică, știind de la bun început că-i una dintre cele mai mari din lumea largă, răsfață-ți privirea la vederea reușitelor arhitecturii baroc – Palatul Regal Alcazar și Turnul Giralda de secol 12 (cel care sărbătorește rădăcinile profund spirituale ale orașului). Pregătește-te de toată frumusețea care poate încăpea pe displayul telefonului pe aleile din Metropol Parasol, înnoiește-te cu câteva piese creative la Soho Benita și plimbă-te agale pe străzile șerpuite din Barrio Santa Cruz.

Și da, ne închipuim că n-ai pleca de-aici nici picat cu ceară înainte să asiști la un spectacol flamenco de la mama lui și îți dăm toată dreptatea. Asigură-te doar că îți rămâne timp și energie de aruncat la un meci pe stadionul Sevilla FC și, cu ultimele fărâme de voce rămase, cere un bilet de intrare la situl arheologic Italica aflat fix peste drum.

Găsește zbor ieftin către Sevilla
Rezervă hotel în Sevilla

Koblenz, Germania

 Albastru și verde și reflexii de apă... ce să mai, Koblenz arată exact cum trebuie să o facă o frumoasă și alternativă destinație de vară

Aflat la confluența dintre Rin și Moselle, orășelul Koblez, împânzit de castele și fortărețe, își duce liniștit traiul de 2000 de ani încoace. Pentru priveliști care par că opresc și timpul și șirul gândurilor, îndreaptă-te spre Castelul Stolzenfels și Palatul Elector, iar pentru o panoramă de milioane asupra Centrului Vechi, Fortăreața Ehrenbreitstein ar trebui să-ți ofere cam tot ce poftești.

Pozele instagramice își așteaptă rândul în vecinătatea statuii Deutsches Eck care-i deopotrivă locul de întâlnire al celor două râuri, iar setea de cultură o stingi în Muzeul Militar, în Biserica Inima lui Isus, dar mai ales între zidurile Teatrului neoclasic Koblenz. Și, de mai rămâne timp și niciun chef să-l pierzi privind în zare, închiriază o barcă și ia-o-n jos pe Rin. Orice-ar fi, asigură-te că nu treci porțile aeroportului fără să fi gustat celebrul vin alb-acrișor al zonei.

Găsește zbor ieftin către Frankfurt
Rezervă hotel în Koblenz

Andorra La Vella, Andorra

Că bine îi mai șade orașului Andorra La Vella răsfățat din toate părțile de Munții Pirinei

Ascunsă din toate zările de maiestuozitatea Pirineilor și împărțită în două – partea nordică și comercială, alături de cea istorică sudică și vestică – capitala Andorrei abundă de pitoresc și de un irezistibil vintage. Vizitează clădirile caracteristice secolului 12, cum ar fi bisericile Sant Esteve și Sant Andreu, fă un tur în Casa de la Vall, lasă-ți pașii să te conducă singuri spre Turnul medieval Mergineda și pregătește-ți merinde în sacoșă pentru un picnic în piața orașului.

Și pentru că e vacanța de vară și încununarea muncii tale asidue de un an încoace, cugetăm că meriți un relax cu tot tacâmul în sauna din Caldea. Dacă tot ai stat închis între 4 pereți în cea mai mare parte a timpului, bucuros vei fi să afli că orașul este încercuit de un „Inel Verde” – o rezervație înțesată de cărări și drumeții care te poartă prin păduri, ferme, livezi și situri romane.

Găsește zbor ieftin către Andorra
Rezervă hotel în Andorra La Vella

Lund, Suedia

Cum ai putea să nu-ți dorești să bați în lung și-n lat străzile celui de-al doilea cel mai vechi oraș suedez în vara asta?

Lund este un oraș aflat în mai sudul Suediei, a cărui frumusețe medievală își trage, în parte, seva din incredibila-i catedrală și din zona înconjurătoare Universității. Am putea spune că în aceasta din urmă bate cu toate forțele inima orașului. Te așteaptă aici o atmosferă adorabil de relaxată, datorată străzilor îmbrăcate în pietre de Ev Mediu, cafenelelor artistice și căsuțelor colorate.

Timpul petrecut în Lund e o splendoare, fie și numai dacă stai să asculți spectacolul oferit de ceasul catedralei, de două ori pe zi, iar dacă mai pui la socoteală ruinele Bisericii Drotten și Centrul de design Ingvar Kamprad (adus la viață de însuși fondatorul IKEA), singura umbră de la orizont va fi că totul are un sfârșit și emailul te anunță să-ți faci check-in-ul de plecare. La un moment dat.

Muzeele și galeriile abundă, la fel ca și bucătăria locală, iar scena spectacolelor artistice este deținută aproape în totalitate de populația de studenți, în jurul căreia se învârte cam cea mai mare parte a vieții de noapte. Dedică-i o după-amiază completă Grădinii Botanice, iar când se lasă seara, alege pubul Bishops Arm sau cafeneaua Ariman.

Cel mai ușor ajungi în Lund cu un bilet de avion spre Malmo, dar nu neglija nici varianta prin care ajungi în Copenhaga și de acolo de pe Aeroport iei primul tren care te va duce în aproximativ o oră spre Lund.

Găsește zbor ieftin către Malmö
Rezervă hotel în Lund

Santa Fe, New Mexico, SUA

Santa Fe e o bijuterie absolută, dar stai să-i descoperi Catedrala St Francis...

Situat la poalele dealului Sangre de Cristo, orașul Santa Fe este locul de întâlnire dintre șarmul vestului sălbatic și scena artistică în care mocnește viața. Aici pare că timpul a ochit demult o piață, și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă, construind, de jur împrejur, un superb oraș. Vezi tot ce au de spus muzeele Museum Hill și George O’Keeffe, păstrându-ți totuși suficientă surprindere pentru Catedrala St Francis, Capela Loretto și Santuario de Guadalupe. O să ai nevoie. S-ar putea să-ți vezi resursele ușor secate mai apoi și ăsta ar trebui să fie momentul pentru o reprezentație în aer liber la Opera Santa Fe – te lași lejer pe spate și permiți muzicii să se ocupe de toată treaba. Asta ar trebui să-ți mai dea niscaiva putere și curaj să-ți iei avânt înspre toată arta oferită de galeriile Canyon Road.

Găsește zbor ieftin către Santa Fe
Rezervă hotel în Santa Fe

Insula Sumba, Indonezia

Asta-i ocazia unică să-ți lași colegii cu gura căscată de invidie: rezervă cele trebuincioase și dă fuguța în Insula Sumba

O destinație unde surfu-i parte din cultură: asta-i Insula Sumba care, încet-încet, pare să măture călătorii din faimoasa vecină, Bali, și să-i atragă aici în cete. Totul se învârte în jurul verdelui luxuriant de pădure tropicală, cascadelor cu apă curată și plajelor de poveste. E adevărat, infrastructura turistică se află încă la început, iar străzile asfaltate sunt o raritate, dar asta nu este decât o încântare sălbatică în care natura își face încă de cap.

Acordă-ți timpul necesar descoperirii fiecărei rămășițe din uriașii megaliți neolitici care punctează insula, urmărește în tihnă tradiționalele evenimente de călărie (cunoscute la fața locului drept „pasalas”) și lansează-te în tururi nesfârșite prin sătucele de prin partea locului.

Apropo, în multe dintre ele se fabrică, cu multă migală, un soi de îmbrăcăminte locală numită ikat. S-ar putea să-ți facă cu ochiul. Cei ce adoră apa își vor petrece, probabil, toată ziua înotând, făcând scufundări și surf pentru ca, la lăsat de seară, să-și încarce toate bateriile în jurul unei mese simple, alcătuită preponderent din carne friptă de capră, porc, pui sau pește.

Găsește zbor ieftin către Denpasar, Bali
Rezervă hotel pe Insula Sumba

Quito, Ecuador

... și ai locuri cu nemiluita în capitala Ecuadorului unde să te uiți hlizind și chicotind

Pentru că încă din primul paragraf te roadea curiozitatea, dezvăluim abia acum care-i capitala situată la cea mai mare altitudine. Quito, un oraș incredibil, de modă veche, situat în mijlocul Anzilor și în bazinul râului Guayllabamba. Centrul său istoric s-a strecurat cu succes pe lista UNESCO. Parcurile și piețele se întind pe-o suprafața de 800 de acri și abundă în biserici coloniale, iar muzeele și clădirile administrative sunt o încântare adusă ochiului. Dacă nu știi de unde s-o apuci, începe cu recent restaurata Calle de la Ronda, numai așa, ca să guști puțină savoare din trecutul acestui oraș.

Înfățișează-te apoi la biserica La Compañia de Jesus, continuând binișor cu Basilica del Voto Nacional. Următoarea zi, ar trebui să-ți pui toate forțele în slujba descoperirii cartierului Bellavista pentru toate colecțiile incredibile, muzeele de artă și studiourile deschise publicului. Când sufletul o să-ți urle după natură și peisajele vulcanice o să-ți ațâțe cu pasiune dorințele, urcă-te pur și simplu în telecabina Telerifico și admiră orașul de la înălțimi de 4 kilometri.

Găsește zbor spre Quito
Rezervă hotel în Quito

Varna, Bulgaria

 Aflat la malul aceleiași Mări Negre și la o aruncătură de băț, Varna răspunde tuturor lucrurilor pe care le-ai putea cere de la vacanța de vară

„Veselă” și „cosmopolitană” sunt cuvintele care descriu de minune Varna, o stațiune care pare să fi găsit rețeta amestecului perfect de istorie cu contemporanitate. Dacă lași un pic de-o parte faimoasele-i plaje, vei descoperi un centru care livrează la drumul mare influențe renascentiste, baroc, art nouveau și art deco și niciuna nu-i mai prejos decât alta când e vorba să să joace rolul de decor de selfie. Plimbă-te voios prin imensa Grădină a Mării, vizitează-i grădina zoologică și rezervația de animale și trage-i câteva poze pe aleea de la malul apei.

Nimic din tot ce înseamnă viața marină locală n-ar trebui să mai reprezinte un mister după ce faci cunoștință cu Acvariul și Delfinariul din Varna, în vreme ce Muzeul Arheologic și cel Etnografic ar trebui să-ți răspundă la toate întrebările desprinse din setea de istorie și cultură. Dacă ezotericul nu-i ceva pe care să-l respingi din prima, cu încăpățânare, fă o vizită Mănăstirii Aladzha și deșertului de roci Pobiti Kamani. Se spune despre acestea cum că ar avea energii tămâduitoare. Dacă n-ai nici în clin nici în mânecă cu asta și urmezi principiul „ce-i în mână nu-i miniciună”, apucă atunci un cadru de bicicletă și fă un tur de oraș la lăsat de seară sau încumetă-te la un bungee jumping de pe Podul Asparuhov.

Găsește zbor ieftin către Varna
Rezervă hotel în Varna

Insulele Shetland, Scoția, Regatul Unit

 Natura s-a dat în stambă și se arată în toată splendoarea în Insulele Shetland

Un loc de-o frumusețe aparte, aflat la marginea Regatului Unit, un buchet retras de insule ce se-apropie mai mult de Norvegia decât de Scoția… astea-s Insulele Shetland. Portul maritim Lerwick este inima orașului, în vreme ce zona istorică Calloway nu are nicio intenție să se lase mai prejos și farmecă privitorul cu castele îngropate.

Dar tot ce-am spus până acum sunt doar fleacuri dacă le pui alături de splendoarea neatinsă a insulelor, cea despre care știi numai din documentarele care-au nimerit sub norocul telecomenzii. Și vorbim aici despre coloniile de pufini, vidrii, ponei sălbatici, iepuri de câmp și hermeline ce se plimbă liberi și neîngrădiți prin mlaștinile și printre stâncile insulei, în vreme ce balenele și focile domină nestingherite întinsul oceanului.

Unde mai pui că poți să le descoperi pe toate fie la pas, fie din sălbăticia unui kayak, fie de la bordul unei ambarcațiuni? O minunăție. Nu uita să mai păstrezi energie în picioare pentru a dănțui la Festivalul Up Helly Ha sau la cel de muzică tradițională Shetland Folk. Aaa, și roagă pe cineva să fie părtaș și să-ți filmeze tot spectacolul.

Găsește zbor ieftin către Aberdeen
Rezervă hotel în Insulele Shetland

Medellín, Columbia

 Ooh, nerușinatul oraș al lui Pablo Escobar... cum se-arată această bijuterie cosmopolitană acum, că duse sunt zilele lordului narcoticelor?

Înconjurat de munți din toate zările și cuibărit adânc într-o vale de smarald, Medellín a fost zguduit vreme îndelungată de zilele de glorie ale lui Pablo Escobar, dar a reușit totuși să se dezvolte într-o bijuterie vibrantă. Infrastructura nouă, ca scoasă din cutie, include un sistem de metrou, gondole care iau dealurile cu asalt, parcuri, muzee și totul, dar totul se învârte în jurul unei culturi cu care puține orașe se laudă. Numit și „Orașul Primăverii Eterne”, vremea a binecuvântat acest pământ cu tot ce-avea ea mai bun, pe tot parcursul anului.

O să te vezi dominat de-o aprigă nevoie de-a scoate maximul din fiecare minut petrecut aici. Dar oricât de rău ți-ar usca setea de cultură gâtul, iremediabil, după-amiezile ți le vei petrece în Parque Lleras pentru că prea irezistible sunt toate barurile și restaurantele care-l acoperă.

Găsește zbor spre Medellín
Rezervă hotel în Medellin

Insulele Lofoten, Norvegia

 Dacă îi permiți imaginației s-o ia la goană pe câmpii, o să consideri că Insulele Lofoten sunt cum nu se poate mai propice pentru astfel de năstrușnicii creative

Dacă tot ce-am sporovăit până acum ți-a plăcut, te-a încântat pe alocuri, închipuie-ți acum, cum ar fi să-ți petreci zilele de vacanță pe pâmântul soarelui de la miez de noapte? Insulele norvegiene Lofoten sunt un buchet de frumuseți stâncoase, lăsate la mila vântului, dar decorate de căbănuțe roșu-aprins și bărci ce păstrează încă vie amintirea fostei comunități de pescari. Feribotul Hurtigruten abia așteaptă să te plimbe de la o insulă la alta, plecând din portul Svolvær, în vreme ce dealurile țipă să fie luate la pas, dunele, hoinărite, iar bicicletele încălecate. Terenurile sălbatice se întind cât vezi cu ochii, iar peisajele stâncoase magnifice nu contentesc.

Găsește zbor ieftin către Leknes
Rezervă hotel în Lofoten

Kotor, Muntenegru

 Bănuim că nu se întreabă nimeni cum s-a strecurat medievalul Kotor pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO...

Te vei minuna cât e ziua de lungă la toate zidurile masive de piatră care împrejmuiesc orașul Kotor și încă și mai mare îți va fi mirarea, privind impunătorii munți ce completează peisajul. Te vei întreba, poate, dacă nu acestea-s cele ce-au protejat orașul de necruțătorul marș al timpului. Aflat la numai o oră-sud de Dubrovnik, această capodoperă a medievalității abundă în moștenire culturală; biserici ce-au văzut secolul 12 împodobesc străduțele înguste și se lasă eclipsate eclipsate doar de Palatul Prințului sau de Teatrul Napoleon.

Poate nu te-ai aștepta de la un asemenea loc, dar viața de noapte-i înfloritoare, iar barurile, cluburile și muzica live sunt la ele acasă. Trebuie doar să aștepți ca soarele să se ducă la culcare și poți s-o faci liniștit de la bordul unei croaziere ce explorează frumosul golf.

Citește mai mult: Descoperă Muntenegru – un pământ al munților de la țărmul Mării Adriatice

Găsește zbor ieftin către Tivat
Rezervă hotel în Kotor

Insulele Feroe

 Nimeni nu se pricepe la combinații de stânci superbe și văi luxuriante așa cum o fac Insulele Faroe © Stig Nygaard

Insulele Faroe au fost lăsate de Dumnezeu undeva la jumatea distanței dintre Norvegia și Islanda și sunt cunoscute de pământeni tocmai pentru izolarea lor geografică ce nu face decât să suprindă și să fericească ochiul.

Dar pe lângă văile acoperite de verde, cheile stâncoase și aerul încărcat de picături de ploaie, aceasta este o destinație de vară după care împătimiții muzicii se dau în vânt. În fiecare an, cele trei zile de G! Festival înzecesc populația micului orășel Fuglafjørður – capitala Munților Eysturoy. Concertele live se petrec pe plajă, loc pentru care saunele ridicate în nisip nu sunt străine.

La fel de popular este și festivalul Summarfestivalurin din Klakvík, iar dacă muzica folk și clasică sunt cele care îți zgândăresc simțurile, nu-ți rămâne decât să închiriezi o mașină și să conduci pe drumurile sălbatice și întortocheate ale insulei. Se țin concerte toată vara, în toate colțurile, tu nu trebuie decât să te plimbi și să alegi.

Citește mai multe: 9 motive pentru care trebuie să vezi Insulele Feroe în viața asta

Găsește zbor ieftin către Insulele Faroe
Rezervă hotel în Insulele Faroe

Victoria, British Columbia, Canada

Vechiul Debarcader al Pescarilor din Victoria este un loc pe care n-o să-l uiți cu una, cu două © Tourism Victoria

Cuibărit undeva pe Insula Vancouver, orașul Victoria are un dar incredibil de a contopi vechiul și noul, de a face să conviețuiască foarte bine împreună și clădirile oficiale și autobuzele londoneze supraetajate și grădinile superbe pline cu flori, iar dacă mai pui la socoteală ceainăriile, n-o să te mai întrebi niciodată de ce te afli pe pământul British Columbia. Tot ce ar putea să te inducă în eroare ar fi frumusețea peisajelor tipic canadiene.

E musai să vizitezi Clădirile Parlamentului și Muzeul Royal British Columbia din Portul Interior și n-ar trebui să dai cu piciorul nici unui tur cu kayak-ul ce începe din Debarcaderul Pescarilor. Dacă ai ajuns aici cu copiii, o să-i vezi jubilând în Grădina Zoologică a Gândacilor și în Lumea Miniaturală, iar tu, iubitor de vin, ar trebui să te faci nevăzut pentru o zi și să-ți iei tălpășița în Valea Cowichan. Găsești acolo tot ce trebuie.

Găsește zbor ieftin către Victoria
Rezervă hotel în Victoria

Dacă avem mai multă inspirație pentru 2019? Ne bucurăm că ai întrebat…