Pe locuri, fii gata… și aleargă la cele mai frumoase maratoane din lume

Destinația este nimic în comparație cu traseul până acolo. Acest lucru este valabil cam pentru tot în viață, dar mai ales pentru aceste maratoane unde peisajele culturale, naturale și istorice abundă. De la înălțimile de mai departe de nori, din Peru, și până la gheața antarctică, ia-ți inima în dinți și picioarele în spinare și propune-ți să participi în viața asta la cât mai multe dintre aceste cele mai tari maratoane.

Maratonul Islandsbanki Reykjavik– Reykjavik, Islanda

Running the marathon through Reykjavik's city centre

”Uite, ce să fac… la un marathon prin centru, în Reykjavik”

Încă de la primul an de viață, din 1985, maratonul din Reykjavik, zis și Islandsbanki Reykjavik Marathon s-a suprapus cu Festivalul Noaptea Culturală, ceea ce nu a făcut decât să ofere un motiv în plus pentru a vizita capitala islandeză în această perioadă. De ce vei avea parte la festival? De nimic mai mult decât de o ocazie excelentă de a cunoaște cultura contemporană a acestui pământ de gheață prin teatru, muzică, artă și (nu în ultimul rând) mâncare tradițională.

Traseul maratonului te poartă peste priveliști excelente – munți și ape deopotrivă – fără a-i lipsi aroma de ”aici s-a întâmplat…”. Höfði House, gazda summitului din 1986 dintre Gorbachov și Reagen,de exemplu, împrăștie cu galantomie asemenea aromă. Așa că pune-ți alarma la 6 dimineața, apucă-te de antrenamente și oferă-ți ocazia de a participa la unul dintre cele mai nordice maratoane ale lumii.

Data: 20 august, 2016

Găsește zbor spre Reykjavik

Maratonul Vodafone Istanbul – Istanbul, Turcia

Istambul - Maratonul de peste Podul Bosfor sau ”alergând între Europa și Asia”

Istambul – Maratonul de peste Podul Bosfor sau ”alergând între Europa și Asia”

Încă din 1978, Istanbul a fost gazda Vodafone Istanbul Maraton, unind Europa și Asia printr-o nevăzută, dar resimțită legătură a ambiției, a distracției și (de ce să nu o spunem?) a sudorii. Această cursă aruncată peste Podul Bosfor, pe deasupra Mării Bosfor, se întinde, în funcție de cât te-ai antrenat, pe 10, 15 sau 42 de kilometri și străbate arterele principale ale orașului.
Indiferent dacă ai câștigat sau dacă doar te-ai târât în urma alergătorilor, vei fi oricum răsplătit la final cu priveliștea Moscheii Hagia Sophia și a Moscheii Albastre, ambele situate în zona istorică a Istanbulului protejată de UNESCO.

Dacă te țin picioarele, fă o plimbare prin districtul Fener și lasă-te furat de străduțele-i colorate și abrupte. Nu uita că o binemeritată cafea turcească te așteaptă la Café Fener. Pentru cei care preferă să se relaxeze și să se recupereze, proaspăt-renovatul Kilic Ali Pasa Hamami, ridicat în 1578 pentru a fi moschee și școală, este în prezent experiența perfectă oferită de un hammam pentru a-ți răsfăța trupul și a-ți relaxa mintea.

Data: 13 noiembrie, 2016

Găsește zbor spre Istanbul

Maratonul Jungfrau – Interlaken, Elveția

 Când cucerești muntele Jungfrau în compania peisajelor elvețiene...

Când cucerești muntele Jungfrau în compania peisajelor elvețiene…

Începând din Interlaken, inima Elveției, și terminând la altitudinea de 2100 metri a muntelui Jungfrau, Jungfrau Marathon a fost așternut în mijlocul unor peisaje-balsam pentru ochi și suflet. Este de prisos să menționăm că ruta nu este dintre cele mai ușoare, dar dacă ești un iubitor al tablourilor de munte, nu vei avea nicio problemă în a depune tot efortul.

Elveția de septembrie este încântătoare. Nu doar că te vei lipsi de bulucul de turiști văratici, dar vremea va continua să-ți surâdă blând dacă îți plac activitățile în aer liber. Și dacă tot ajungi aici nu te da înapoi de la una dintre cele mai pitorești plimbări cu trenul; Glacier Express este una din acelea care merită toți banii.

Data: 10 septembrie, 2016

Găsește zbor spre Berne

Maratonul BMW Berlin – Berlin, Germania

 Trecând alergând prin Poarta Brandenburg este ca și cum ai frunzări în grabă manualul de istorie al Germaniei

Trecând alergând prin Poarta Brandenburg este ca și cum ai frunzări în grabă manualul de istorie al Germaniei

Traseul Maratonului BMW Berlin a fost astfel proiectat încât să te conducă dibaci prin capitala Germaniei și ale ei cartiere de seamă. Trecând prin unele dintre cele mai cunoscute zone, (Mitte și Kreuzberg pentru exemplificare) vei da peste cadre îmbucurătoare de iriși, precum Reichstag și TV Tower.

Și să nu care cumva să te uite Dumnezeu pe la vreo petrecere, iar tu să părăsești în grabă Berlinul fără să-i fi văzut Zidul Memorial. Este o experiență esențială pentru a înțelege ce a însemnat ridicarea acestuia pentru berlinezi. Iar când ajungi acolo, caută cu privirea galeria de fotografii din vremuri negre, acum acoperită cu mesaje ce strigă pacea și unitatea.

Data: 25 septembrie, 2016

Pentru ca sfârșitul maratonului să nu te găsească în pană de idei în legătură cu ce să vizitezi mai întâi, descarcă-ți în iPhone ghidul virtual al Berlinului

Găsește zbor către Berlin

Maratonul TCS Amsterdam – Amsterdam, Olanda

Alergând prin orașul lalelor, chiar pe dedesuptul Rijksmuseum

Ghidând cu măiestrie alergătorii prin capitala olandeză, Maratonul TCS Amsterdam începe și se termină la Stadionul Olimpic (inițial proiectat în 1928 pentru a găzdui Jocurile Olimpice de Vară), trecând pe lângă Rijksmuseum, Vondelpark și de-a lungul râului Amstel. Vei putea admira conace impunătoare berechet, tradiționalele mori de vânt și ceva scene tipic rurale de la periferiile Amsterdamului.

Probabil că dintre cele 12, octombie este cea mai potrivită lună pentru o călătorie în Amsterdam. Sezonul de vârf și-a reluat cuminte scaunul din sala de așteptare, făcând loc frunzelor de culoarea portocalei proaspăt intrate pe scenă și reflectate de apele canalelor. Nici evenimentele atât de specifice acestei capitale nu se dau tocmai în lături de la spectacolul de octombrie; dacă ajungi la Klik! Animation Festival sau la Afrovibes Festival, le vei resimți ca pe ultimele doze de Coca-Cola din deșertul culturii.

Data: 16 octombrie, 2016

Pentru ca sfârșitul maratonului să nu te găsească în pană de idei în legătură cu ce să vizitezi mai întâi, descarcă-ți în iPhone ghidul virtual al Amsterdamului

Găsește zbor spre Amsterdam

Venicemarathon – Veneția, Italy

 De la unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii te poți aștepta la un maraton pe măsură – Venicemarathon, Veneția

De la unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii te poți aștepta la un maraton pe măsură – Venicemarathon, Veneția

Începând în micul orășel Stra, Venicemarathon îi conduce pe maratoniști de-a lungul unui țărm căptușit cu conace pitorești à la secol XVIII. Înainte de a traversa podul către insula Veneției, ruta continuă spre est pentru alți câțiva kilometri memorabili cu peisaje precum Piazza San Marco, Palazzo Ducale și Marele Canal.

Pentru cei prea blânzi cu ale stomacului, octombrie este un moment excelent al anului în care să vezi Veneția. Chiar în perioada asta, restaurantele trec la meniul tradițional de toamnă, cu specialități de dovleac, anghinare și rață sălbatică provenind din laguna de alături. Tot octombrie este și perioada perfectă pentru ca buzele tale să atingă dulceața unui torbolino – un vin tulbure, proaspăt, partener perfect pentru o porție de castane coapte.

Data: 23, 2016

Găsește zbor spre Veneția

Maratonul din Atena – Atena, Grecia

 Traversarea liniei finale a stadionului Panathenaic din Atena este unul dintre momentele care rămân

Traversarea liniei finale a stadionului Panathenaic din Atena este unul dintre momentele care rămân

Maratonul din Atena este, fără doar și poate, unul dintre cele mai cunoscute din lume. Cu siguranță ai auzit și tu legenda potrivit căreia mesagerul Pheidippide a alergat 42 de kilometri de Grecie Antică pentru a anunța victoria asupra invadatorilor persani.

Având în vedere că în zilele noastre nenumărați sunt alergătorii care iau parte, maratonul are 9 puncte de start, iar participanții se bucură de unele dintre cele mai impresionante peisaje ateniene culminând cu Stadionul Panathenaic. Desigur, nu e de închis ochii la restul moștenirilor istorice pe care Grecia le pune la dispoziție: Acropolele, Partenonul și Templul lui Zeus din Olimpia.

Data: 13 noiembrie, 2016

Găsește zbor spre Atena

Maratonul Standard Chartered Bangkok – Bangkok, Thailanda

 Maratonul din Bangkok pe timp de noapte dezvăluie Marele Palat acoperit de lumini

Run Maratonul din Bangkok pe timp de noapte dezvăluie Marele Palat acoperit de lumini

Maratonul din Bangkok începe mereu odată cu ițirea lunii pentru a se termina înainte ca soarele arzător să-și intre pe deplin în drepturi asupra capitalei thailandeze. Chiar și așa, începerea cursei de la 1 dimineața cu greu reușește să evite căldura în valoare de 25°C. Mai există și un alt avantaj, anume că, pe timp de noapte, moștenirile istorice ale Bangkokului (printre care Palatul Dusit, Grand Palace și Wat Pho) îți vor apărea luminate în efecte dramatice.

După ce vei fi terminat cursa, nu te grăbi să părăsești orașul fără să vizitezi ce are mai frumos de oferit. De exemplu, templul Wat Arun, ridicat de Chao Phraya River în secolul XVII și ferchezuit cu decorații complicate de porțelan. Printre celelalte experiențe autentice se strecoară clasicul masaj thailandez și ceva mâncare de stradă autentică din Cartierul Chinezesc, cunoscută drept Yaowarat Road.

Data: 20 noiembrie, 2016

Pentru ca sfârșitul maratonului să nu te găsească în pană de idei în legătură cu ce să vizitezi mai întâi, descarcă-ți în iPhone ghidul virtual Bangkok.

Rezervă zbor către Bangkok

Maratonul Antarctic Ice – Union Glacier Camp, Antarctica

 Ceva comparabil cu participarea la Antarctic Ice Marathon... mai rar

Ceva comparabil cu participarea la Antarctic Ice Marathon… mai rar

La poalele Muntelui Ellsworth, la o altitudine de 700 de metri și la doar câteva sute de mile de Polul Sud, se întâmplă, noiembrie de noiembrie, prea-sudicul Maratonul Antarctic Ice. Chiar dacă totul se petrece pe timp de vară antarctică, nu e cazul să te culci pe o ureche pentru că temperatura medie îmbrățișează cu entuziasm -20-ul de grade și rămâne însoțită îndeaproape de un vânt rece. Încearcă fie și numai un antrenament, dacă te ține!

Pentru a participa, trebuie să te compromiți la un itinerar de 4 zile care începe cu un zbor din Punta Arenas, Chile cu un avion privat chiar în ziua de dinainte de maraton. Oricum, alergătorii știu că nu trebuie să se supere pe ei înșiși dacă nu se vor simți în cea mai bună formă; cu vântul de sud nu-i chiar de joacă.

Data: 24 noiembrie, 2016

Rezervă zbor spre Punta Arenas

Maratonul Antelope Canyon Ultra – Canionul Antelope, Arizona

 Un maraton de neuitat pe fundalul unor nisipuri roși și peisaje unice la Canionul Antelope

Un maraton de neuitat pe fundalul unor nisipuri roși și peisaje unice la Canionul Antelope © Allie_Caulfield

Fiind mai degrabă un ultra-maraton, cursa se întinde pe 85 de kilometri în loc de 42, cum ne-am aștepta, și conduce alergătorii prin două dintre cele mai fotografiate locuri din Arizona: Canionul Antelope și Horseshoe Bend (da, cotul potcoavei în română) format în râul Colorado. Toată distracția se termină în Page, un mic orășel din nordul Arizonei, construit inițial pentru a-i găzdui pe cei care lucrau la ridicarea barajului Canionului Glen.

La 4 ore de mers cu mașina din Phoenix, această zonă este interesant de cunoscut în special pentru a vedea rămășițele culturii nativ-americane încrustate în ruinele vechiului pueblo Wupatki și păstrată cu sfințenie între granițele Navajo Nation, cea mai mare rezervație din SUA. Poți, de asemenea, vizita un alt obiectiv natural semnificativ până la Dumnezeu pentru acest stat: Monument Valley.

Data: 25 februarie, 2017

Găsește zbor către apropiatul Phoenix

Maratonul de la marea moartă– Amman, Iordania

 Terminatî-i maratonul? No, hai să ne scăldăm în Marea Moartă că îi chiar în fața noastră

Terminatî-i maratonul? No, hai să ne scăldăm în Marea Moartă că îi chiar în fața noastră

Maratonul de la Marea Moartă este unul cel puțin neobișnuit și unul dintre cele câteva care se desfășoară în totalitate pe o pantă înclinată… la vale (mai-mai că te-ai înscrie chiar acum la cât pare de simplu). Cu ruta-i care pornește chiar de la est de Marea Moartă și care își continuă drumul de-a lungul apei către punctul aflat la cea mai mică altitudine de pe Pământ, oferă alergătorilor peisaje uimitoare, în continuă schimbare.

După ce ai încheiat cursa, fă o baie în Marea Moartă (dacă nu ți se pare că sună prea morbid) unde, datorită salinității ridicate, vei pluti chiar și cu buzunarele pline de plumb (exagerez).

Data: 8 aprilie, 2017

Găsește zbor către Amman

Maratonul Virgin Money din Londra – Londra, Marea Britanie

The Virgin Money London Marathon, one of the best marathons to sight-see and get sweaty

Dacă vrei să transpiri și tu ca omul, văzând lucruri frumoase în jur, Maratonul Virgin Money din Londra o să-ți placă

Maratonul Virgin Money din Londra începe în vechiul district Greenwich din sudul Londrei, se termină în Hyde Park din centrul capitalei și trece pe lângă priveliști londoneze care mai de care. Vei avea alături faimoasa corabie Cutty Sark, Turnul Londrei și Catedrala Saint Paul.

Pentru niște experiențe pur britanice vizitează muzeele cele mai importante, fă o croazieră pe Tamisa, plimbă-te prin West End și încheie ziua cu o porție de curry.

Data: 23 aprilie, 2017

Pentru ca sfârșitul maratonului să nu te găsească în pană de idei în legătură cu ce să vizitezi mai întâi, descarcă-ți în iPhone ghidul virtual al Londrei

Găsește zbor către Londra

Maratonul Rock n’ Roll – Madrid, Spania

 Parcul Buen Retiro – aici te antrenezi pentru maratonul Rock n’ Roll din Madrid

Parcul Buen Retiro – aici te antrenezi pentru maratonul Rock n’ Roll din Madrid

Pentru ca orice maratonist să aibă parte de o experiență nouă chiar și la a zecea participare, cursa este recreată an de an. De te vei încumeta la Maratonul Rock n’ Roll îți vei bucura privirea cu deloc anonimele Puerta del Sol, Plaza Mayor și vei termina în verde-luxuriantul parc Buen Retiro.

Muzica live răsună nestingherită în timpul competiției (și de-alungul ei) pentru a încuraja alergătorii și pentru a înteți spectacolul din ochii privitorului. Mai mult, Maratonul Rock n’ Roll din Madrid face parte dintr-un șir de maratoane din toată lumea, așa încât, dacă ești pus ca lumea pe alergat, îți poți cumpăra un pass pentru acces în 29 de orașe, printre care Montreal, Dublin și Las Vegas (nu m-ar mira ca acum să fii cu un picior în colanții de alergat).

Data: 23 aprilie, 2017

Rezervă zbor către Madrid

Maratonul Marelui Zid Chinezesc – Provincia Tianjin, China

 Antrenează-te din greu și pregătește-te pentru Maratonul Marelui Zid Chinezesc; merită fiecare picătură de sudoare

Antrenează-te din greu și pregătește-te pentru Maratonul Marelui Zid Chinezesc; merită fiecare picătură de sudoare © Albatros Adventure Marathons

Clătește-ți fața cu apă rece, privește-te în oglindă, încurajează-te cum știi mai bine și înscrie-te la Maratonul Marelui Zid Chinezesc . Având ca punct de început fortăreața Huangyaguan din Piața Ying și Yang, continuă de-a lungul secțiunii Huanyaguan, urcă și coboară fără oprire pantele acestui deal verde – gazdă a Marelui Zid de atâta amar de vreme.

Și să nu crezi că tot efortul tău de a urma zidul fortăreței cu ale sale suișuri și coborâșuri de câte 4 metri vor rămâne doar de tine știute. Nu nu; sătenii din partea locului știu să ovaționeze când văd un astfel de efort așa că tu vei primi constant încurajări din partea lor.

După maraton, îți recomandăm o vizită la Beijing, aflat la 3 ore distanță. Orașul Interzis și Templul Raiului te așteaptă gata de vizitat.

Data: 20 mai, 2017

Rezervă zbor lângă Beijing

Maratonul de la Baie du Mont-Saint-Michel – Cancale, Franța

 După ce treci de înaltele maree, descoperi că toate drumurile duc la Mont-Saint-Michel

După ce treci de înaltele maree, descoperi că toate drumurile duc la Mont-Saint-Michel

Unul dintre cele mai tari maratoane de primăvară începe la Cancale și îi poartă pe participanți de-a lungul coastei Bretaniei până la mănăstrirea fortificată Mont-Saint-Michel din vârful muntelui. Din cauza formei pe care o are coasta și a întinderii perfect deschise, acesta este unul dintre puținele maratoane din lume unde poți să vezi linia de final chiar înainte de a începe cursa. Și nu-i lucru puțin; imaginează-ți cum ar fi să fie la fel și pentru alte lucruri din viață…

După ce vei fi pierdut tone de calorii în timpul cursei, desfată-te cu deliciile culinare care au purtat faima acestei regiuni franceze peste atâtea mări, țări și secole. Și dacă vrei un pont, încearcă stridiile. Cancale este un oraș care a pășit în viață în secolul VI și este cunoscut drept ”capitala stridiilor din Franța”. Vei găsi în Cancale un loc excelent unde să te relaxezi în timp ce urmărești bărcile de pescuit purtate de valurile mareice.

Data: May 2017

Rezervă zbor în apropiere la Dinard

Maratonul Inca Trail; Inca Trail Classic 30k – Machu Picchu, Peru

 Maratonul Inca Trail către Machu Picchu – mai rar o urcare atât de solicitantă și totuși atât de plină de satisfacție

Maratonul Inca Trail către Machu Picchu – mai rar o urcare atât de solicitantă și totuși atât de plină de satisfacție

Cuprinzând, de fapt, două curse la fel de solicitante, ambele cunoscându-și sfârșitul la Machu Picchu, Maratonul Inca Trail te duce să vezi una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii. Și lucrurile sunt mai complicate decât crezi; să alergi la o înălțime de 2500 de metri nu va fi chiar floare la ureche pentru corpul tău, așa că nu te sfătuim să aterizezi direct din avion pe pista de alergat, ci mai degrabă să-ți acorzi câteva zile pentru a te obișnui cu altitudinea. O scuză numai bună ca să descoperi orașul incaș Cuzco.

Data: 8 iunie, 2017 sau 10 august, 2017

Află mai mult: Bună dimineața, Soare! Cele mai frumoase răsărituri ale lumii; Machu Picchu este unul dintre ele

Rezervă zbor către Cuzco

Maratonul Midnight Sun– Tromsø, Norvegia

 Maratonul norvegian sub soarele de la miez de noapte este una dintre experiențele pe care le vei povesti la fiecare pahar de vorbă

Maratonul norvegian sub soarele de la miez de noapte este una dintre experiențele pe care le vei povesti la fiecare pahar de vorbă © Tromsø kommune

Midnight Sun MarathonArctic Cathedral. Deși toată aventură începe la 8.30 pm, nu te lăsa păcălit pentru că, cu toate că vei alerga pe timp de noapte, o vei face sub razele unui soare fără de sfârșit.

Data: 17 iunie, 2017

Rezervă zbor către Tromsø

Maratonul Big Five– Entabeni Game Reserve, Africa de Sud

 Nicio noapte în Las Vegas nu poate fi mai sălbatică decât idea de a alerga în Entabeni Game Reserve

Nicio noapte în Las Vegas nu poate fi mai sălbatică decât idea de a alerga în Entabeni Game Reserve© Albatros Adventure Marathons

Te poți gândi la ceva mai fain decât să alergi cu nisipul roșu al savanei Sud-Africane sub talpa pantofului, urmărit fiind cu privirea de unele dintre cele mai populare animale? Ei, dar chiar se poate și toată treaba poartă numele de Maratonul Big Five.

Cele 5 mari și faimoase animale: leul, leopardul, elefantul, rinocerul și bizonul sunt doar câteva dintre minunățiile cu care o să-ți delectezi privirea alergând prin Rezervația Entabeni, aproape de orașul Johannesburg.

Data: 24 iunie, 2017

Rezervă zbor către Johannesburg

Dacă vrei mai multă inspirație, află despre cum poți să cunoști localnici atunci când călătorești.