Destinațiile superbe dar prea puțin cunoscute ale Turciei!

Un tărâm desprins parcă din poveștile nemuritoare despre califi și cadâne – de la plajele splendide ale Antalyei, la agitația bazarurilor din Istanbul și vestigiile antice grecești din Efes – nu e de mirare că Turcia este una dintre destinațiile de vacanță cele mai populare din lume. Deși turiștii vin cu sutele de mii în fiecare an, mulți se agață mereu de aceleași orașe si stațiuni arhi-cunoscute.

Mai degrabă, decât să vizitezi aceleași vechi atracții turistice, fă un pas și ieși din mulțime, îndreaptă-te spre aceste locuri din Turcia mai puțin explorate, dar nu mai puțin fantastice față de celelalte.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Turcia
🏨 Rezervă hotel în Turcia

1. Valea Fluturilor & Faralya

Minunata rezervație naturală din Valea Fluturilor.

Dacă e vreun capitol la care Turcia stă foarte bine, ei bine, e plaja. Valea fluturilor, sau Kelebekler Vadisi nu concurează doar pentru cea mai frumoasă din țară, dar ar putea la fel de bine să concureze și pentru cea mai bună plajă din lume.

Situat în micul sat din Faralya și la o aruncătură de băț de Ölüdeniz cu feribotul – această bijuterie a naturii își trage numele de la speciile exotice de fluturi ce zboară prin canion și care, cu siguranță, îți vor face plăcere să-ți țină companie în timp ce te relaxezi pe plaja fină și sidefată.

Valea Fluturilor este un loc total ferit de agitația și zarva civilizației, unde nu poți folosi cardul de credit de exemplu, totul având o notă aparte de hippy. În loc de restaurante de lux și hoteluri de 7 stele, aici dai peste corturi, căsuțe din lemn și chioșcuri de mâncare cu auto-servire.
Poate că îți sună prea de basm, dar ești binevenit să dormi pe plajă peste noapte și să îți faci apoi trezirea de dimineață cu o cățărare pe stânci spre dușul uneia dintre cascadele cu apă limpede din zonă.

2. Bursa

Coloratul Ulu Cami și orizontul din Bursa.

Dacă ai apucat deja să guști puțin din Istanbul și încă suferi după fosta capitală otomană, atunci cartierul metropolitan Bursa este indicat pentru o fugă de weekend în care să ai parte de distracție și forfotă urbană la prețuri accesibile.

Comerțul cu textile este aici la el acasă și poți găsi toate fineturile care au legat Turcia de Drumul Mătăsii spre Orientul opulent. Ieși la o plimbare prin bazarul vechi de aproape 600 de ani, Koza Han (Camera de coconi) ca să-ți alegi un material de mătase de cea mai bună calitate.

Și apoi încheie ziua cu un moment de amuzament și relaxare în cocheta grădină de ceai, unde vei putea apela la clarvăzătoarele care îți citesc în cafea și prezic viitorul!

Pe lângă negustoria cu un istoric bogat și extravaganta moschee – Ulu Cami, Bursa și-a câștigat faima și datorită faptului că tot aici a apărut și deliciosul Kebap İskender. A nu se confunda cu Doner Kebap, Iskender fiind autenticul kebap, cu felii mari și suculente de carne de miel de calitate, servite pe pâine proaspăt coaptă și garnisite cu sos de rosii, iaurt și o cantitate generoasă de unt.

Dar va trebui să mergi la Bursa mai întâi, ca să te convingi că aici se găsește varianta originală a celui mai bun kebap.

3. Peninsula Datça

Vestigiile unui amfiteatru grec antic.

Dacă preferi să închiriezi o mașină ca să vizitezi Turcia, nimic nu e mai plăcut atunci decât o călătorie pe această coastă anatoliană.

Amplasată de-a lungul Rivierei de Turcoaz, peninsula sălbatică și devastator de frumoasă are multe de oferit. De la plaja din Ovabükü în sud, la ruinele antice grecești din Knidos în vest, până la satul port cu același nume din mijlocul peninsulei, unde te poți delecta cu preparatele culinare locale pe bază de pește, ale căror rețete au fost transmise din generație în generație.

Și dacă nu te-ai săturat și încă îți mai este foame, în Peninsula Datça sunt mii de măslini și migdali de-a lungul drumurilor, ceea ce înseamnă că oricând poți să te oprești din drum și să iei o mică gustare…

4. Amasya

The quaint Yalıboyu houses alongside the Yeşilırmak River, Amasya.

Dacă îți place ca în vacanță să explorezi și un pic de folclor oriental, atunci acest oraș de munte de pe malul râului Yeșil este locul ideal pentru tine! Legenda spune că muntele Ferhat din apropiere a fost numit după numele unui erou, Farhad, care a încercat să câștige încrederea tatălui iubitei sale, prințesa Shirin, săpând un tunel prin munte pentru a aduce apa de izvor cât mai aproape de palat.

Va trebui să vizitezi însă locurile acestea ca să afli toată povestea, dar cert e că destinul celor doi îndrăgostiți din trecut conferă orașului un anumit farmec și romantism. De fapt, e greu să nu te îndrăgostești de văile stâncoase, izvoarele de ape verzi și de casele tradiționale Yalıboyu din partea locului.

Iar celebrele băi turcești, cunoscute sub numele de hammam, sunt răspândite peste tot prin țară, dar pe cele din Amasya nu le bate nimeni. De exemplu, doar aruncă o privire la Mustafa Bey Hamamı, unde luxul otoman autentic se îmbină perfect cu o saună în stil elvețian.

5. Kayseri

Centrul orașului în Kayseri noaptea.

Cu arhitectura sa modernă urbană, universități de clasă mondială și locuitori tineri cu viziuni largi – dar cu o istorie a orașului care se întinde până înainte de 3000 î.Hr. – o vizită la Kayseri este ca atunci când te uiți prin tunelul timpului la o Turcie din viitor.

Departe de căutările obișnuite ale turiștilor, fondul comercial și tehnologic de anvergură al orașului aduce cu sine un ritm și o atmosferă unică în Kayseri, care seamănă cu un San Francisco otoman.

Dar nu e vorba doar de epicentrul său exploziv comercial. În mijlocul Anatoliei și situat la poalele vulcanului Erciyes Dağ (nu îți face griji, e inactiv) – orașul găzduiește una dintre siturile arheologice cele mai importante din lume, Kültepe, plus că e la doar o oră distanță de Ürgüp și renumitele sale hoteluri “grote”.

6. Mardin

Climbing atop of Zinciriye Medresesi school building offers incredible views of the deserted plains of Mardin

Amplasat la granița de sud-est a Turciei cu Siria, Mardin reprezintă o replică a Ierusalimului, fiind un oras antic cu strălucitoare case de calcar, priveliști spectaculoase și un mozaic de comunități de oameni de origini kurde, creștine și musulmane-siriene, toți trăind în pace și în armonie împreună.

Când străbați străzile prăfuite și pietruite ale Centrului Vechi, nu poți să nu te simți ca și cum ai rătăci printr-un muzeu în aer liber, niciodată știind ce altă relicvă uluitoare te poate aștepta la următorul pas.
Ruinele pe baza cărora s-a construit școala islamică din zonă, Zinciriye Medresesi, sunt doar unele dintre multe plăceri pentru pasionații de istorie…

Preparatele culinare! Un amestec variat de etnii nu poate să însemne în Mardin decât un amestec fantastic de arome și gusturi, un potol adevărat atunci când vei lua masa. Aviz amatorilor de dulciuri!
Nu uita să încerci niște “evizli sucuk” (nuci înmuiate în melasă de struguri). Un deliciu!

✈️ Caută zboruri ieftine spre Turcia
🏨 Rezervă hotel în Turcia

Citește și: