Cele mai bune cadouri de oferit unui călător

Ți se întâmplă și ție să treci prin zbuciumul mental de a cumpăra cadouri? Și aici ne referim la acea stare de frână cerebrală în care ai vrea din suflet ca zeul inspirației să se pogoare asupra ta și să-ți întindă la picioare cea mai creativă idee posibilă, de cumpărat cu bani puțini… Ai vrea cu toată ființa să încetezi a mai achiziționa tricouri peste tricouri și bijuterii cumpărate în grabă.

Dacă alegerea cadourilor nu este cea mai mare pacoste a omenirii, atunci cu siguranță ocupă un binemeritat loc 3 în top și puține lucruri se pricep mai bine la a-ți da bătai de cap. Și știi cu ce va trebui să-ți bați capul luna asta? Exact, ai nimerit-o la fix pentru că-i decembrie și… știi tu… Secret Santa (la birou), reuniunea de familie (în jurul mesei ce geme sub greutatea mâncărurilor tradiționale), cadourile pentru copii..

Nu spunem că o să-ți rezolvăm toate probleme ultimele luni ale anului, dar sigur ai cel puțin un prieten care se dă în vânt după călătorii. Ei bine, cadoul pentru acesta l-am rezolvat pentru că urmează să te inspirăm cu idei de cadouri care-l vor da pe spate. Și pe care, de altfel, le vei putea refolosi tot anul. Așa că memorează acest articol și revin-o ori de câte ori ai de făcut un cadou vreunui pasionat de călătorii.

1. Mini-espressor de cafea

Dacă și tu ești un cafengiu înrăit, ar trebui să cunoști sentimentul de groază și disperare când, trezindu-te dimineața cu cele mai bune intenții de a te comporta ca un cetățean respectabil în ziua cu pricina și de a da tot ce-ai mai bun din tine, deschizi borcanul de cafea și constați că materia prima lipsește cu desăvârșire.

Închipuie-ți-l acum pe prietenul tău călător, la mii de kilometri de casă, trezindu-se sub cine știe ce acoperiș și constatând cu stupoare că nu-i nici miros de cafea pe o rază de kilometri. Neplăcut, iar asta i-ar putea descuraja chiar și pe cei mai bravi dintre noi.

Dacă empatizezi, fie și numai în treacăt cu cele povestite, comandă-i degrabă mini-espressorul de cafea, așază-i-l binișor sub pomul de Crăciun și așteaptă-te la declarații de prietenie eternă.

2. O călătorie surpriză

Asumându-ne că toată populație este, în unanimitate, de acord, acesta-i cadoul premiu, de aur, podiumul cu locul întâi al tuturor cadourilor la care poate visa un suflet neobosit de călător. Trei posibilități există aici: ori i-l oferi ființei care-ți e dragă ca lumina ochilor sau prietenului în lipsa căruia existența ta pe pământ ar fi un amalgam de imagini anoste și gri, ori îl rezervi cuiva față de care ai să-ți speli niște păcate sănătoase, ori aceluia pe sub pielea căruia tânjești să te strecori și să-i intri la suflet. În cazul în care nu intenționezi să cumperi 20 de călătorii-surpriză, alege norocosul cu înțelepciune și caută-i cel mai ieftin bilet de avion.

Caută cel mai ieftin bilet de avion

3. Geacă împachetabilă

Știm noi cum stă treaba cu gecile și ce fel de hram poartă – când judeci că n-are cum să fie răcoare în vârful dealului într-o lună de primăvară, e un frig de-ngheață pietrele. Când te-ai cărat după tine cu blana de iarnă pentru a te arăta prevăzător, te paște o căldură de mama focului. Rareori se întâmplă să se dea vremea după tine și aproape niciodată când ești plecat în călătorie. Nici nu te gândi că prietenul tău cu dor de ducă nu cunoaște viscitudinile vieții (și ale vremii). Oho, le cunoaște și-ncă cum! Probabil a pățit-o de-atâtea ori încât va jubila și va face trei tumbe în semn de recunoștință când îi vei înmâna geaca cu izolare, împachetabilă și ceva mai ușoară decât un fulg de gâscă.

4. Hartă Răzuibilă Am fost acolo

Ce șade bine pe peretele unui călător? Desigur, o hartă! Iar o hartă care îi amintește mereu câte au mai rămas de descoperit pe lumea aceasta va inspira călătorul să caute și alte destinații. Glorie-eternă pentru momentele în care prietenul tău va răzui destinațiile deja vizitate cu această Hartă Răzuibilă Am fost Acolo.

5. Ebook readerul de la Amazon

Nu avem nici cea mai mică îndoială că prietenii tăi sunt dintre aceia care nu se dau neam înapoi de la cultură și cunoaștere și care ar prefera să danseze pe cărămizi încinse decât să fie lipsiți de plăcerea lecturii. Mai ales când au de așteptat cu orele în timpul escalelor, în autobuzele de noapte sau în timpul zborurilor nesfârșite de peste ocean.

Închipuie-ți ce revărsare de bine se va pogorî asupra aceluia ce nu va mai trebui să citească la lumina telefonului în momentele de beznă totală (din autobuz, de exemplu) sau când nu va mai trebui să mai târască după el 2 kilograme de cărți în bagajul în care abia dacă mai încape un ac. Ebook reader-ul de la Amazon are lumină încorporată și o memorie atât de mare încât… îi va expira tovarășului pașaportul de 5 ori până să ajungă să citească toate cărțile care încap aici.

6. Sacul gonflabil zis și „lamzac”

N-avem nici cea mai mică îndoială că ai urmărit video-ul de minim două ori și pupilele ți s-au dilatat a încântare de fiecare dată, pe la minutul 0:28.

Probabil că egoismul și-a strecurat și el mârșava coadă și ai fost mai degrabă ispitit să cumperi lamzacul pentru tine și pentru nimeni altcineva.

Da, nimeni nu contestă că-i o invenție genială care pune capăt umflării de saltele prin puterea plămânilor, până ce simți că ochii îți ies din orbite și ricoșează pe prosopul vecin. Dar fii bun și înmânează-i o asemenea invenție prietenului care-și petrece verile pe plajă, primăverile la iarbă verde pe plaiuri străine și zilele de toamnă timpurie în parcurile urbane ale planetei.

7. Set cu mască de dormit și dopuri de urechi

Ooo, dragii vecini de hotel care o țin numa’ntr-o dragoste până dimineața…! Adorabilii micuți care se pun pe urlat ca din gură de șarpe când decolează avionul și nu catadicsesc să se oprească până la aterizare; călătorii care își sună toate rudele posibile în timpul călătoriei cu autobuzul în miez de noapte și soarele căruia nu-i pasă nici cât negru sub unghie că ești la festival și că n-ar exista niciun motiv să te duci la culcare mai devreme de 6 dimineața…

Ce-i drept, dacă faci parte dintre norocoșii care ar putea să doarmă duși în mijlocul câmpului de război sau cu capul sprijinit pe o bormașină care are chef de muncă… nu prea înțelegi neajunsurile vieții fără de odihnă. Dar dacă știi pe cineva ale cărui călătorii ar fi infinit mai bune dacă somnul nu ar emite atâtea pretenții, fă-i o favoare și cumpără-i setul.

8. Căști cu bluetooth

E lucru bine știut că, în general, căștile ordinare au un dar incredibil de a se strica, fix când îți e lumea mai dragă și tocmai când o pornești plin de elan într-o drumeție, cu playlistul pregătit, constați că nu se mai aude decât dintr-una, în vreme ce cealaltă și-a dat demisia fără preaviz. Și mai știm și cum e când n-ai urmă de buzunar la-ndemână și te vezi nevoit să umbli, foarte confortabil, cu telefonul în mână dacă vrei să asculți muzică la căștile tale cu fir. S-a terminat povestea! Cel puțin pentru norocosul care primește din partea ta un set de căști cu bluetooth.

9. Set de rame foto de călătorie

Elegant ar fi ca acesta să fie oferit partenerului tău de călătorie. Și dacă tot îți rupi de la suflet să-i cumperi un set de rame de toată frumusețea, mai rupe-ți încă puțin și imprimă niște fotografii reușite cu voi doi din cine știe ce vacanță din tinerețe. Amintirile vremurilor bune, înfloritoare, când vă sprijineați unul pe celălalt cântând „Pușca și cureaua lată” printr-un pub londonez sunt, la propriu „amintiri de pus în ramă”. Și s-ar putea ca, pus față în față cu trecutul frumos înrămat, să-ți surprinzi prietenul cum sughiță de vreo 4-5 ori, ca și cum ar fi luat la bord un os de pește și câteva mărgăritare să-i alunece pe obraz.

10. Pernă de voiaj

De parcă spațiul pentru picioare n-ar produce deja destule pagube, rareori toropeala din avion scapă ocazia de a te face să ajungi la destinație întrebându-te serios dacă n-ai nevoie de o operație de schimbare de cervicală. Și, deși toți ne-o dorim, prea puțini suntem suficient de organizați încât chiar să ne cumpărăm o pernă de voiaj. Oferă-i-o prietenului care se dă în vânt după drumurile la aeroport și, poate nu va sări imediat la gâtul tău într-o îmbrățișare, dar cu siguranța va cugeta serios asta.

11. Selfie stick

Nesfârșit trebuie să fie șirul de accidente pe care l-a stopat apariția selfie stick-ului pentru că mulți sunt necugetații care-au încercat marea cu degetul întru realizarea selfie-ului perfect din vârful unei stânci, de pe prova vaporului sau de pe acoperișul unui zgârie-nori. Dar chiar și fără a-și pune viața în pericol, cui nu i-ar plăcea să se filmeze dintr-un carusel din Disneyland, când face primul zbor cu parașuta sau să intre în aceeași poză cu întreg peisajul din Cappadochia în timp ce zboară într-un balon cu aer? Bineînțeles, fără ca experiențele să-i fie umbrite de teama permanentă că va scăpa telefonul.

Așadar, pentru prietenul fotograf, avienturier, instagrammer și călător incurabil… să se împacheteze în hârtie de cadou, selfie stick-ul.

12. Backpack pentru drumeții

Dacă amicul în cauză știe câte ceva despre autostop, hosteluri și drumeții în vârf de munte, dacă e țiplă când îl întrebi despre oferte la zboruri și cele mai ieftine restaurante din feluritele colțuri ale lumii, probabil are deja un rucscac cumsecade. Dacă, însă, îl auzi că se vaită adesea despre cât l-a costat ultima vacanță și cu câte kilograme s-a întors acasă, cumpără-i degrabă un tot mai popular backpack, înmânează-i ghidul nostru pentru drumeții începători și inițiază-l în arta călătoritului low-budget, începând cu aceste 12 destinații ieftine de vacanță.

13. The Atlas of Beauty

Zici că ai un prieten pentru care simțul frumosului și al diversității nu sunt concepte străine? Dezgroapă adânc în analele memoriei și spune dacă te-ai întovărășit în viața asta cu un suflet care, la vederea beautitudinii, se cutremură asemenea unei flori la cea mai plăpândă atingere. Este cumva același suflet care dansează în valsuri primăvăratice în vreme ce povestește despre oamenii pe care i-a cunoscut în călătorii? Ha, l-ai nimerit în plină inimă cu albumul fotografului român, Mihaela Noroc, o colecție ce debordează, în fiecare pixel, frumusețea femeilor din toate colțurile de planetă.

Citește mai multeCălători de care ne îndrăgostim – The Atlas of Beauty

14. Un ghid de la Lonely Planet 2018

Există în cercul tău de prieteni dragi unul care dă cu goarna de luni bune despre următoarea lui călătorie? Sau care, cel puțin, se tânguiește de mama focului cum că ar vrea să ajungă în cutare sau cutare loc? Ce-o să-l mai dai pe spate cu un ghid de la Lonely Planet care, fie o să-i netezească drumul spre cunoaștere după aterizarea la destinație, fie o să-l motiveze de nu se vede să rezerve odată biletele alea la care visează cu toată ființa. După ce va rupe hârtia colorată, exact în moment când observi cum ochii îi capătă dimensiunile unei farfurii de supă, strecoară-i pe sub mână îndrumarul nostru cu cele mai bune suveniruri din vacanță și sugerează-i cu viclenie cam ce ți-ar face ție cu ochiul.

15. Lanțișor cu pandantiv-cameră foto

Imposibil să-ți scormonești zadarnic lista apropiaților, fără să dai de fashionista-instagramerița-călătoare-care-arată-fabulos-în-toate pozele, inclusiv în cele făcute de alții. N-ai cum! Da, da, pentru ea este lănțișorul cochet și vintage, cu pandativ-cameră foto. Trebuie doar să-ți antrenezi zdravăn timpanul de dinainte, ca nu carecumva să fie luat pe nepregătite de un chițăit sărit binișor de limita suportabilă a octavelor, pentru că atât de mare îi va fi încântarea de la vederea cadoului. Și cine crezi că va fi tag-uit în următoare poză-mie-de-like-uri cu descrierea „Îi mulțumesc dragului meu prieten pentru că mă cunoaște atât de bine încât să-mi cumpere exact ce-mi lipsea din colecția de bijuterii și gablonzuri”.

16. Jurnal de călătorie

Orice călător cu pretenții de profunzime a gândirii și care se respectă cât de cât ar trebui să dețină deja un jurnal de călătorie pe ale cărui pagini să zburde în voie gânduri, sentimente și observații pline de însuflețire. Așadar, ne închipuim că acest din urmă cadou este pentru prietenul cu jurnalul plin ochi, care și-a dat deja obștescul sfârșit (jurnalul, nu prietenul) și care strigă din toți rărunchii (jurnalul, nu prietenul) să fie înlocuit cu o altă colecție de amintiri înscrise cu pixul.

Bineînțeles că exagerăm cum nu se poate și știm că probabil nici 5% din populația de călători nu are un jurnal de călătorie, dar pariem toți banii că, cel puțin 95% și-a propus asta de fiecare dată când au aterizat pe aeroportul de acasă. Cu prisosință dacă știi vreun călător ce meșteșugește bine cuvintele, nu-ți mai stoarce mintea ca pe o rufă udă în căutare de cadou, și comandă-i degrabă jurnalul de călătorie.

… iar pentru tine, următoarele: