Ghid de buzunar pentru călătorii cu dizabilități

Când te înhami la planificarea unei călătorii îți asumi inconștient faptul că vei lăsa în urmă ceva timp și efort. Ei bine, acum închipuie-ți că te apuci de făurit planuri, având în minte că totul trebuie să se pupe cu o anumită dizabilitate și, oricât ai vrea tu să cunoști lumea și să te închini în fața măreției sale, ai de luat în considerare acest factor la fiecare pas. Dacă acum ți se pare extenuant și mai-mai îți vine să o lași baltă, află că situația nu e chiar atât neagră.

Jay Abdullahi, explorator neobosit, blogger de călătorii și persoană cu dizabilități, trage cortina expriențelor sale și ne dezvăluie câteva sfaturi despre cum să călătorești atunci când ai un handicap. Atât tu, cât și un prieten sau un membru al familiei. Acum slobozește-ți din hățuri curiozitatea și citește cele ce urmează.

Plănuiește-ți din timp călătoria

Reconfortant ar fi să știi deja în ce măsură te poți baza pe sistemul de transport local atunci când ajungi la destinație

Reconfortant ar fi să știi deja în ce măsură te poți baza pe sistemul de transport local atunci când ajungi la destinație

Poate că asta pare la mintea cocoșului, dar cercetarea în avans este, neîndoielnic, tot secretul pentru a scoate tot ce e mai bun dintr-o călătorie. Și asta nu implică doar „unde mergem” și „ce vrem să vedem acolo”.

Atunci când călătorești cu avionul, amintește-ți mereu să selectezi tipul de asistență specială de care ai nevoie și asigură-te că anunți compania aeriană din timp (cu minim 48 de ore înainte de plecare). Află apoi cum stă treaba cu sistemul de transport de la și către aeroport pentru că, odată ajuns în siguranță la destinație, ultimul lucru cu care îți dorești să începi vacanța este pierdutul unei grămezi de timp așteptând după un tren sau după un autobuz care nici nu știi dacă te poate transporta.

Dacă nici metroul, nici autobuzul și nici trenul nu sunt dotate cu cele trebuie pentru călători cu dizabilități, înduplecă-te și ia un taxi.

Cel mai sigur loc unde poți găsi această informație este pe site-ul oficial de turism al locului pe care urmează să-l vizitezi. Altă opțiune este website-ul companiei de transport, ca de exemplu TfL din Londra. Ei îți vor prezenta cât se poate de detaliat informația specifică de care ai nevoie și tot de acolo poți să iei datele de contact în caz că ai nevoie de ajutor după ce ajungi.

Găsește o structură de cazare mulată pe nevoile tale

Nopțile îmbuibate în somn odihnitor sunt ca o dulce melodie cântată la harpă, așa că evită surprizele și asigură-te că rezervi o cazare accesibilă pentru tine. Ca regulă generală, hotelurile tind să fie mai bine pregătite decât hostelurile și, deși costă mai mult, măcar știi că nu-s bani aruncați în vânt. Îi dai pentru un anume confort și pentru a-ți lua griji bune de pe cap.

Fără a privi măcar spre prăpastia modestiei, cel mai bun căutător de hoteluri (momondo) vine cu filtre pre-selectabile care îți pot afișa doar hotelurile cu facilități pentru persoane cu handicap sau/și lift. După ce te vezi cu aceste informații în desagă, nu uita să suni hotelul respectiv ca să te asiguri că este locul potrivit pentru tine.

Dacă vrei să sapi încă și mai adânc și să auzi recomandările unui specialist, tastează Accomable un serviciu creat special pentru a ajuta persoanele cu dificultăți de mobilitate să găsească cazare în cele mai multe colțuri de lume. Iar când știi că serviciul este creat de către două persoane în scaun cu rotile, atunci nu ai niciun dubiu că încapi pe mâinile unor oameni care știu cu ce se mănâncă treaba.

Spune-le colegilor de călătorie care sunt așteptările tale

Dacă toată lumea e la curent cu ce îți dorești de la călătorie, atunci știți cu toții pe ce picior dansați

Dacă toată lumea e la curent cu ce îți dorești de la călătorie, atunci știți cu toții pe ce picior dansați

Asta cu siguranță nu e valabil doar pentru persoanele cu dizabilități; discuțiile cu tovarășii de drum despre ceea ce VREI și ce POȚI să faci sunt esențiale și, deși ar putea fi învăluite într-o atmosferă bizară la început, vă vor scăpa de multe bătăi de cap și de posibilele situații stânjenitoare care stau la pândă să-ți arate nesuferitul cap.

Dacă dizabilitatea ta e de natură puțin constantă, menționează asta și plănuiește totul cât mai minuțios. Oricum, nu vrei să aștepți să te afli la mii de kilometri de casă ca să porți această discuție cu cei care te însoțesc.

Dacă te afli la celălalt capăt al firului, adică dacă tu ești cel care călătorește cu o persoană cu nevoi speciale, asigură-te că asculți ce are de spus. Pentru că nu încape îndoială, dacă prietenul tău a ales să călătorească alături de tine înseamnă că-ți poartă încredere și că te cunoaște destul de bine. Ascultă-l cu atenție atunci când planificați călătorie și simte-te liber să-i pui întrebările ce te macină.

Fii conștient de care-ți sunt limitările

Un păcat cât casa ar fi să ratezi vreuna dintre atracțiile obligatorii de văzut în călătoria ta și, de cele mai multe ori, nu are de ce să se întâmple asta… dacă faci câteva săpături înainte. Întocmește o listă cu acele locuri turistice care te interesează și fă puțin research. Poți ajunge lesne acolo?

Poți să te bucuri de experiență la fel ca oricine? Și, mai ales, poți să faci asta fără să jefuiești o bancă (iar aici nu se pune problema „să te abții să jefuiești o bancă”)? Vei găsi că platforme precum Trip Trip Hooray și It’s Accessible sunt de un real folos.

Pentru informații generale despre un oraș sau un cartier în mod special, descarcă momondo places și ia cunoștință de recomandările localnicilor pentru cele mai faine obiective și atracții, iar dacă problema ta sunt deficiențele de vedere, încearcă ghidurile audio de la Guide dots.

Pentru întrebări mai specifice, consultă Travel for All forum de la The Lonely Planey, pe Google+; majoritatea informațiilor pe care le vei găsi acolo provin de la persoane cu dizabilități. Ei bine, cu toate aceste instrumente în desagă, îți va fi mai ușor să-ți faci o idee despre ce să aștepți de la destinația care te-așteaptă.

Exersează-ți puțin vacanța înainte

Tocmai ți-ai luat avânt și ești pregătit de prima ta călătorie? Ce-ai spune să exersezi puțin înainte, într-o scurtă vacanță făcută într-un oraș nu prea departe de casă? Așa ai prilej numai bun să arunci un ochi peste ce se întrevede la orizont

Tocmai ți-ai luat avânt și ești pregătit de prima ta călătorie? Ce-ai spune să exersezi puțin înainte, într-o scurtă vacanță făcută într-un oraș nu prea departe de casă? Așa ai prilej numai bun să arunci un ochi peste ce se întrevede la orizont

Doar ce te-ai încumetat să privești timid peste tocul ușii primei tale călătorii? Ia în considerare că poți face un soi de simulare pentru ceea ce urmează, plecând într-un scurt concediu într-un alt oraș, de exemplu. E un mijloc demn de luat în calcul pentru a vedea la fața locului la ce să te aștepți, fără a fi însă, propriu-zis, la fața locului. În plus, vei experimenta sentimentul depărtării de casă și vei vedea pe propria piele cum reacționezi într-o asemenea împrejurare.

Și mai bine dacă te hotărâseși oricum să iei cu tine un prieten. Convinge-l să te însoțească și în această pre-vacanță și oferă-ți ocazia de a vedea cum vă înțelegeți în asemenea circumstanțe. Dizabilitate sau nu, pur și simplu, unele prietenii încep să scârțâie sau chiar să scoată scântei atunci când trebuie să facă față perioadelor lungi de timp petrecute împreună, iar tu nu vrei să te înhami la o ditamai călătoria cu cineva alături de care, după 3 zile de stat împreună, atmosfera începe să apese ca plumbul pe umeri.

Nu compromite o prietenie din cauza presupunerilor. Pur și simplu, exersați-vă puțin vacanța înainte.

Siguranța înainte de orice

Știm că auzi asta încă de când ai început să stăpânești noțiunile de bază ale limbajului, dar nu e cu nimic mai neadevărată acum decât era atunci. Este imperios necesar ca siguranța să vină înainte de toate atunci când călătorești. Când ar trebui să-ți faci asigurarea? Înțelept ar fi să o ai deja atunci când rezervi pentru că sigur vei vrea să-ți primești banii înapoi în caz de anulare.

Ca să fii sigur că ceea ce cumperi este o asigurarea specială pentru persoane cu dizabilități consultă un specialist online. Găsești din plin în grădina internetului (All Clear), (Fish) sau (OK to Travel Insurance), trebuie doar să depui efortul să citești și rândurile alea scrise mic din josul paginii.

Altă treb’șoară iscusită este să pui în bagaj suficiente medicamente (în cazul în care folosești), pentru o perioadă mai lungă decât cea în care îți propui să călătorești (nu știi niciodată ce se-ntâmplă pe drum și cum se amână întoarcerea acasă). Dacă folosești ceva echipamente speciale (un premergător, de exemplu), ia alături și o rezervă. Nu vrei să se-abată te-miri-ce pacoste tocmai când te afli în cine știe ce aventură departe casă; în plus, echipamentele medicale pot fi mult mai scumpe în străinătate, așa că, să fim prevăzători.

Află mai multe: Cum să alegi cea mai bună asigurare de călătorie pentru următoarea vacanță

Să nu uiți să te distrezi, pentru numele lui Dumnezeu! Ești în vacanță!

Handicap sau ne-handicap, călătoriile există pentru a ne bucura de ele, așa că scufundă-te pe de-a-ntregul în voie bună, trăiește momentul și păstrează-ți o minte curioasă

Călătoriile există pentru a ne bucura de ele, așa că scufundă-te pe de-a-ntregul în voie bună, trăiește momentul și păstrează-ți o minte curioasă

Poate că ai trecut peste etapa pregătirilor, rezervărilor și visării cu ochii deschiși. Ai cercetat, ai planificat, ai împachetat, ți-ai închis ultimul nasture de la cămașă și ești gata de drum. Bon! Acum ține minte că, deși un handicap poate fi frustrant cum nu se poate în cele mai nepotrivite momente, vei vedea că și paharul ăsta are o parte plină.

Întotdeauna te vei îmbarca în avion înaintea celorlalți și vei avea tot timpul să te așezi confortabil și să te pregătești de zbor. Ia cu tine dovada handicapului și bucură-te prioritatea pe care cele mai multe atracții turistice o oferă acestui tip de călători. Nu de puține ori te vei bucura de discounturi sau poți avea un acompaniator care să te însoțească gratuit .

Ultimul, dar nu cel din urmă sfat: bucură-te de tot timpul pe care îl petreci! Fă poze, simte-te bine orice-ai face și păstrează-ți o minte curioasă. Ca de copil!

Citește mai multe despre Jay și călătoriile ei pe Jayonlife și verifică ghidurile noastre de călătorie pentru persoanele cu dizabilități Lisbona și Atena. Iar dacă nu știi cum să faci față atâtor dorințe de călătorie pe care le-ai înghesuit pe lista lui 2017, citește sfaturile noastre pentru a vizita cât mai multe destinații anul acesta