Descoperă comorile Irlandei într-o călătorie de neuitat, cu mașina

Coborând șiruri nesfârșite de dealuri verzi cu ochii în patru după spiriduși, și încheind ziua într-un pub primitor, cu o halbă umplută până la perfecțiune cu Guiness… din asemenea imagini sunt făcute planurile de călătorie irlandeze.

Alătură-ni-te în cele ce urmează într-un itinerariu fără cusur pe teritoriul Irlandei, începând din Dublin, traversând sălbaticul Parc Național Wicklow Mountain și încheind totul pe coasta însorită din Wexford. Facem niște popasuri în câteva sate fermecătoare aliniate de-a lungul Inelului lui Kerry, o punem de niște poze pe dealurile masive Moher și cinăm în aer liber în Galway. Pe final, conducem o bucată bună de drum prin peisajele uimitoare din Sligo și Donegal, ne cățărăm de-a lungul rocilor de bazalt de pe Coasta Causeway și o pornim în căutare de artă stradală în Belfast. Toate astea, înainte de a ne teleporta înapoi în timp, în neoliticul Newgrange. Promitem că de această călătorie cu mașina nu vei uita ușor!

Dublin

Începe totul cu o pauză în Parcul St Patrick și pune-te pe admirat maiestuosa catedrală cu același nume

Începe ziua cu o pauză în Parcul St Patrick și pune-te pe admirat maiestuoasa catedrală cu același nume

Să începem toată povestea în Dublin, capitala Irlandei. Aici nu vei avea nevoie de o mașină pentru a te mișca în centru, dintr-un loc în altul. Orașul e impecabil gândit și ușor de luat la pas, iar transportul public e foarte eficient. Îți recomandăm, așadar, să închiriezi o mașină abia după ce ai terminat cu exploratul capitalei.

Turul Distileriei Jameson , oferit de ghizi cu pasiunea în sânge și cu paharul de whiskey în mână pentru a ți-l oferi spre degustare, este unul dintre preferatele localnicilor. Jam Art Factory de pe Strada Patrick este un alt obiectiv ce trebuie văzut și de unde poți cumpăra niscaiva artă locală pe care o poți aduce acasă drept amintire. Dacă atunci când se lasă seara îți arde de ceva viață de noapte autentic-locală, evită Temple Bar. Îndreaptă-te mai degrabă spre străzile Camden sau South William, înțesate de puburi mici și primitoare, precum Grogans, sau baruri funky, specializate în cocktailuri. Vei găsi meniuri delicioase în locuri precum Taste Cafe, BóBós Burgers și Delahunt.

Acum a venit momentul să închiriezi o mașină și să te aventurezi dincolo de capitală, nu însă înainte de a conduce prin Parcul Phoenix, cel mai mare parc fortificat dintr-un oraș european. Dacă ești atent, poți vedea adorabilele căprioare sălbatice care trăiesc aici!

Wicklow

Explorează cât poți de mult din fascinanta sălbăticie a Munților Wicklow

Explorează cât poți de mult din fascinanta sălbăticie a Munților Wicklow

Wicklow se află ușă în ușă cu Dublin și reprezintă a doua noastră oprire. Începe aventura la Cascada Powerscourt din Wicklow – închină un pahar de băutură fierbinte de la unul din chioșcuri, fă-ți datoria față de prietenii ce te urmăresc pe rețelele de socializare cu câteva imortalizări ale apei în cădere și pornește-o în cutreierarea împrejurimilor forestiere.

Îndreaptă-te apoi către Glendalough (ce s-ar traduce drept „vâlceaua a două lacuri”) și pune-ți din nou telefonul la treabă. Vei invidia fotogenitatea acestei zone datorată ruinelor sale, ce includ un turn rotund și vechi de aproape 1000 de ani, și cărărilor superbe, excelente pentru cei ce au căzut în patima drumețiilor.

Drumul din Dublin și până în Glendalough trece prin Parcul Național Muntele Wicklow. Și acolo vei da cu ochii la tot pasul de căprioare sălbatice, terenuri mlăștinoase, cascade, lacuri, ruine și tone de vegetație. Gândește-ți programul în așa fel încât să nu fii nevoit să te grăbești, pentru că acesta-i genul de loc unde merită să te oprești de câte ori ai chef pentru a admira priveliștile.

Kilkenny

Fă un tur ghidat în Castelul Kilkenny și călătorește înapoi în timp

Fă un tur ghidat în Castelul Kilkenny și călătorește înapoi în timp

Traseul rutier din Glendalough în Kilkenny durează în jur de o oră jumate și îți recomandăm să îl străbați trecând prin orașul Hollywood pentru a vedea semnul irlandez hollywoodian cocoțat pe deal.

Alătură-te unui tur ghidat prin Castelul Kilkenny în timpul aventurii tale irlandeze și dedă-te unei promenade pe traseul Medieval Mile fără să pierzi niciuna dintre priveliștile pe care le are de oferit. Răsplătește-te apoi cu o halbă decentă de cremă de bere irlandeză Kilkenny. Pentru porții cu adevărat generoase și o primire călduroasă ca un șemineu pe timp de iarnă, oprește-te la barul și restaurantul Matt the Millers și înfruptă-te pe săturate.

Wexford

În drumul de la Wexford la Cork, fă un ocol și du-te să vezi celebrul Far Hook

În drumul de la Wexford la Cork, fă un ocol și du-te să vezi celebrul Far Hook

Dacă vara este anotimpul care te va surprinde pe pământ irlandez, pe traseul cel scurt (1 oră și 20 de minute) dintre Kelkenny și Wexford vei observa negreșit cetele de oameni care vând căpșune. Iar asta să nu te mire pentru că Wexford este celebru pentru delicioasele căpșuni pe care le cultivă; nu ai niciun motiv rațional să te abții, așa că oprește-te și cumpără o mână-două, pentru drum.

Include apoi în program o vizită la Plaja Curracloe, reconoscibilă după numeroasele scene din Salvați soldatul Ryan filmate aici. Ia apoi, fie prânzul, fie cina, la Mi Street Food de pe strada Anne din Wexford, dar te avertizăm de pe acum: porțiile sunt uriașe! Îți mai rămâne doar să petreci o zi în tradiționalul sat pescăresc Kilmore Quay, unde poți observa rusticele căsuțele cu acoperișuri de paie, probabil îmbuibându-te cu farfurii de fish and chips la The Saltee Chipper și considerând, poate, să o tulești într-o barcă cu direcția Insulele Saltee.

Kerry

Vizitează Parcul Național Killamey și urmează traseul pitoresc – Torc Mountain

Vizitează Parcul Național Killamey și urmează traseul pitoresc – Torc Mountain

Drumul din Wexford și până în Kerry sare puțin de 4 ore, iar dacă simți nevoia de o mică pauză de la volan, oprește-te în Cork și fă o urcare până la Castelul Blamey pentru a săruta piatra cu același nume, despre care se spune că oferă „darul vorbirii” (jumătatea ta feminină va fi încântată să audă asta).

Odată ajuns în județul Kerry, oprește-te în orașul Killamey. De aici poți porni în explorarea celebrului Inel Kerry, o rută circulară ce străbate județul pe o distanță de 179 de km, și care este recunoscută pentru satele cât se poate de pitorești. Sneem este una din opririle cruciale pentru fotografii atrași, cu mic, cu mare, de fațadele colorate ale magazinelor și caselor.

După ce-ai văzut tot ce era de văzut pe parcursul Inelului Kerry, îndreaptă-te către Dingle, un frumos oraș aflat la țărm de mare. Dacă ce a mai rămas din copilul din tine este o poftă de nepotolit pentru dulciuri, încearcă musai înghețata de pâine neagră caramelizată vândută la Murphy’s, pe Strada Strand în Dingle. Dacă însă vocea adultului este cea care se aude mai răspicat, alege o bere în Foxy John’s, de pe Main Street – un loc ce îmbracă deopotrivă rolul de bar și pe cel de feronerie.

Recomandăm cu căldură un popas la Slea Head Drive, parte a rutei Wild Atlantic Way înțesată de drumuri șerpuite și întortocheate și cu una dintre laturi scufundate în mare.

Galway

Ai îndrăzni să pășești pe marginea Stâncilor Moher?

Ai îndrăzni să pășești pe marginea Stâncilor Moher?

Părăsind județul Kerry, îndreaptă-te către drumul montan Conor Pass, pentru a ajunge în orașul Tralee. Condusul prin această zonă s-ar putea lăsa cu câteva unghii roase serios, dar peisajul merită din plin. Înainte de a ajunge în Galway, fă o oprire la Stâncile Moher în Clare și află singur de ce aceasta este una dintre cele mai uluitoare atracții naturale ale Irlandei.

Pentru a explora zona din vecinătatea stâncilor îți trebuie cel puțin o oră. Te poți plimba agale prin expoziția aflată în centru în timp ce iei la mână magazinele de suveniruri, ori poți sorbi tacticos o cafea asortată la o prăjitură locală. Orice ai alege să faci, asigură-te că îți încarci la maxim bateriile, întrucât te așteaptă un drum de 6 ore (incluzând popasurile) din Dingle, până în Galway.

Galway este cunoscut drept cel mai petrecăreț oraș al Irlandei. Dacă ai o oarecare înclinație pentru muzică și viața de noapte, o să-ți fie destul de greu să pleci de-aici. La capitolul mâncare, înfulecă o felie de pizza unsă cu o băuturică la Pasta Napoli și îndreaptă-te apoi către Spanish Arch, pentru a-ți definitiva cina în aer liber.

Nu poți trece pe-aici fără să dai măcar o tură cu mașina prin Parcul Național Connemara, unde poți să fotografiezi măcar un ponei local, originar din Irlanda. Puțin în afara parcului, vei da cu ochii de Kylemore Abbey, o mănăstire din secolul 19 aflată la malul Lacului Pollacappul. Dacă ai norocul de o zi însorită, reflexia abației în oglinda lacului îți va umple galeria de fotografii.

Antrim

Formațiunile de rocă Giant’s Causeway sunt una dintre capodoperele create de natură

Formațiunile de rocă Giant’s Causeway sunt una dintre capodoperele create de natură

La 5 ore distanță de Abația Kylemore, trecând prin Sligo și Donegal (ambele cunoscute pentru coastele masive și munții asemenea) și ajungând în Antrim, vei da nas în nas cu o coastă deosebit de pitorească, cunoscută drept Causeway Coast.

După ce vei părăsi Donegal în favoarea vechiului oraș cunoscut drept Derry (sau Londenderry), te vei afla, oficial, în Nordul Irlandei, așa că moneda se va schimba pe nesimțite în £. Nicio frontieră fizică nu te va anunța de asta, așa că nu trebuie să te îngrijorezi în legătură cu formalitățile. Ajuns pe Coasta Causeway din Antrim, îndreaptă-te către Bushmills, acolo unde, cu brațele deschide, te va primi personalul distileriei Old Bushmills. Că doar nu ai putea nicicând să susții că ai făcut un roadtrip în Irlanda fără să fi gustat din câteva băuturici la ceas de seară.

Vizitează Giant’s Causeway și pășește pe formațiunile bizare de rocă ce o compun, iar dacă nu ai probleme cu înălțimile, traversează podul de frânghie Carrick-a-Rede. Această bucată de țară este cunoscută pentru numeroasele filme realizate aici (Ballintoy Harbour și Dark Hedges, doar două dintre ele). Îndreaptă-te apoi către capitala Irlandei de Nord – Belfast – un oraș mic și compact unde poți vedea lucruri cu nemiluita pe parcursul a numai 48 de ore. Oricum ai alege să îți petreci timpul, vizitează Muzeul Titanic, mănâncă la Home Restaurant și fă un tur cu artă stradală.

Newgrange

Monumentul Newgrange are o vârstă chiar mai respectabilă decât piramidele

Monumentul Newgrange are o vârstă chiar mai respectabilă decât piramidele

La finele călătoriei tale, pe drumul (de aproximativ 2 ore) înapoi spre Dublin, fă o vizită la Newgrange în Meath. Acesta a fost construit în anii 3200 î.Hr., în Neolitic, și este considerat a fi un mormânt sau un sit religios. Poți vedea design-ul tipic megalitic cioplit în interiorul mormântului și în pietrele din zonele înconjurătoare. În fiecare an, pe 21 decembrie, odată cu sostițiul de iarnă, lumina răsăritului se strecoară prin culoarul interior al monumentului, iluminându-l în întregime, preț de 15 minute. Atât e de grandios spectacolul, încât biletele pentru acest eveniment anual sunt vândute în întregime cu ani buni în avans. Oricum, cert este că merită o vizită în orice zi a anului, iar dacă tot ai bătut drumul până aici, dă o fugă la Dealul Tara, fostul scaun al Înalților Regi din Irlanda Celtică.

Iată-ne ajunși la finele excursiei cu mașina și, așa cum s-ar spune în galeză, „go n-éirí an bóthar leat!”… Să ai o călătorie grozavă!

Găsește zbor ieftin către Dublin

Și mai multă inspirație pentru călătoriile pe roți?