Somnul sub cerul liber…aaa sub Aurora Boreală

Să stai sub cerul plin de stele al Arcticii și să urmărești dansul feeric al Aurorei Polare (Aurora Boreală de la polul nord și Australă de la polul sud) îți dă ocazia să asiști la cel mai formidabil spectacol al naturii, un fenomen care pare desprins din altă lume … și asta pentru că fizic, chiar este.

Cunoscut și sub numele de Luminile Nordului, acest fenomen celest apare ca rezultat al impactului dintre particulele încărcate electric provenite de la Soare și câmpul magnetic al Pământului. La poli câmpul este mai slab, motiv pentru care cu cât te îndrepți mai spre nord, ai mai multe șanse să vezi superbele lumini.

Poate că Luminilor le place să se joace de-a v-ați ascunselea, dar noi am pregătit o listă cu 8 locuri incredibile unde poți să ieși la… vânătoare de Aurore Boreale!

ION Hotel – Selfoss, Islanda

Aurora Boreală strălucind deasupra la ION Hotel.

Aurora Boreală strălucind deasupra la ION Hotel. © Ragnar Th. Sigurdsson / ARCTIC IMAGES

La mai puțin de o oră cu mașina de Reykjavik, structura modernă și minimalistă a hotelului ION Luxury Adventure Hotel se ridică mândră în mijloculul terenului accidentat de câmpurile de lavă.

Aflat în apropierea Parcului Național Thingvellir și a faimoaselor gheizere, hotelul organizează orice, de la rafting sau cățărat pe ghețar la – să nu-ți vină să crezi – scufundări în groapa Silfra, falia dintre continentul american și cel eurasiatic!

Iar când vine vorba de a privi cerul nopții, hotelul ION dispune de un bar cu vedere panormică spre Aurorele Boreale. Aici ai ocazia să stai de vorbă cu un astronom de profesie, care îți va răspunde la întrebările și curiozitățile despre spațiul cosmic!

Hotel Rangá – Hella, Islanda

Luminile Nordului deasupra Hotelului Rangá.

Luminile Nordului deasupra Hotelului Rangá. © Greenland Travel

La Hotelul Rangá, la numai 2 ore de aeroport, dar ferit de gălăgia urbană într-o zonă linistită de țară, te poți pierde cu privirea în mulțimea de stele, în timp ce te îmbăiezi în apa fierbinte a unei căzi cu hidromasaj în aer liber, cu vedere panoramică spre Vulcanul Hekla.

Alarma specială de trezire, ”Sirena de Aurore” este un serviciul oferit pentru a te asigura că nu vei dormi în post și vei pierde fenomenul exact la momentul oportun…. Și pentru că sunt mult mai multe splendori de văzut pe cer, pe lângă valurile colorate de lumini, hotelul a construit și un obervator astronomic de ultimă generație pentru pasionații de astronomie.

Sorrisniva Igloo Hotel– Alta, Norvegia

Un cort tipic norvegian sub Aurora Boreală.

Un cort tipic norvegian sub Aurora Boreală.

Să stai într-un hotel construit de la zero în fiecare iarnă, numai din gheață, este cu adevărat o experiență …glacială. Și dacă asta nu reprezintă o excentricitate suficient de mare pentru tine, în Sorrisniva poți să campezi cu un cort special de iarnă și să te încălzești la foc de lemne!

Pe malul râului Alta te afli exact la locul de unde ai vedere perfectă către Aurore – așadar înhamă niște câini husky și lasă-te tras cu sania pe sub lumini!

Hurtigruten – Bergen, Norvegia

La bordul vasului Hurtigruten

La bordul vasului Hurtigruten © Göran Ingman

Pentru o experiență arctică 2-în-1, poți pătrunde pe tărâmul de basm al Aurorei Boreale la bordul vasului de croazieră Hurtigruten și navighează de–a lungul coastei înghețate a Norvegiei, departe de luminile urbane care ar putea polua spectacolul.

Vei avea parte de o călătorie pe mâinile unor profesioniști în materie de urmărire a Aurorelor Boreale, fie verzi, roșii, sau albastre, cu opriri în peste 30 de porturi, printre care și Tromsø – cunoscut drept punctul de plecare pentru multe expediții în Oceanul Arctic.

Hotel Kakslauttanen – Saariselkä, Finlanda

Igluri de sticlă la Hotelul Kakslauttanen.

Igluuri de sticlă la Hotelul Kakslauttanen. © Tarja Ryhannen Mitrovic

Imaginează-ți cum ar fi să stai întins sub un cer verde și turbulent, fără să părăsești comfortul așternutului moale și călduros al patului … ei bine, acest scenariu de vis devine realitate la Hotelul Kakslauttanen din Laponia finlandeză.

Familia care patronează zona a construit un întreg sătuc de igluuri, unde poți rămâne peste noapte să dormi în domuri mici din sticlă specială, care nu aburește și nici nu îngheață, doar ca să ai condițiile perfecte pentru o priveliște de vis.

Alte activități pe care le poți face aici includ safari cu reni, cursele de cai prin zăpadă și o croazieră la bordul unui spărgător de gheață, cu scufundări opționale în apele înghețate ale Mării Baltice.

Satul de Vacanță al lui Moș Crăciun – Rovaniemi, Finlanda

Satul de Vacanță al lui Moș Crăciun

Satul de Vacanță al lui Moș Crăciun

În regiunea Rovaniemi, (țara eschimoșilor Sami din Laponia), avem pentru tine o altă recomandare excepțională pentru cazare – care se adresează mai ales celor care călătoresc însoțiți de micii exploratori – e vorba despre Satul de Vacanță al lui Moș Crăciun.

Pe lângă faptul că este situat într-un loc ideal pentru a începe vânătoarea de Aurore Boreale, o mulțime de activități sunt pregătite pentru copii, ca să îi țină ocupați pe timpul zilei. Hotelul Gingerbread Club găzduiește activități de la trasul cu sănii, la arte și lucru manual, gastronomie pentru copii și chiar și o școală de elfi.

Abisko Mountain Lodge – Abisko, Suedia

Stația meteorologică Aurora Sky de pe Muntele Nuolja.

Stația meteorologică Aurora Sky de pe Muntele Nuolja. © imagea.org

Cuibărite printre văile nordice ale Laponiei suedeze, cabanele rustice din Abisko Mountain Lodge sunt o alegere perfectă pentru o ședere cât mai relaxantă.

Ca să întrețină atmosfera atunci când nu ești ocupat cu cercetarea fenomenului principal, hotelul oferă o paletă largă de servicii, de la pescuit la heli-skiing. Dar punctul de atracție rămâne locația însăși.

De la fereastra hotelului ai vedere spre lacul înghețat, Torneträsk, din Parcul Național Abiso, unde oamenii de știință au identificat pentru prima oară ”gaura albastră”, o pată unde cerul rămâne liber și senin chiar și atunci când restul orizontului este acoperit de nori. Îndreaptă-te spre stația meteorologică Aurora Sky pentru o poziție privilegiată a vederii panoramice!

Tree hotel – Harads, Suedia

Camera Mirrorcube (cubul din oglindă) la Tree Hotel.

Camera Mirrorcube (cubul din oglindă) la Tree Hotel. © Fredrik Broman Human Spectra

Tree Hotel din Suedia, este exact ceea ce numele său presupune: un hotel în copac, cu un design incredibil inspirat de căsuțele copiilor unde efectiv dormi printre ramuri.

Aici te poți bucura de o cadă de baie din lemne direct în inima pădurii, poți paticipa la un curs de fotografie pentru a surprinde imaginea perfectă a Aurorelor Polare, sau pe timp de noapte te poți alătura curselor cu snowmobilul, ca să vânezi acele vârtejuri cosmice radiante.