DescoperăNatură

12 trasee de excepție pentru călătorii curajoși

Probabil te gândești că între tine și confortul tău și peisajele superbe ale drumurilor sălbatice încununate cu succes de punctele de belvedere gâtuitoare de respirații și potrivite contului de Instagram ca în palmă trebuie să stea mormane de obstacole. No-no-no.

De fapt, tot ce vă desparte este o pereche de pantofi zdraveni de drumeție și dorința de a explora natura. Imaginează-te acum traversând fâșiile de țărm înguste de pe coastele hawaiiene sau explorând satele andine din Ecuator și crede-ne pe cuvânt, că nu țin deloc de domeniul fantasticului.

Am stat de vorbă cu Andrew and Emily, perechea de scriitori/fotografi prin a căror vene curge nestingherită aventura, am așternut pe hârtie câteva din drumețiile lor preferate culese din toate colțurile lumii și le-am grupat în categorii care năzuiesc să satisfacă toate nivelurile de experiență. De la drumeții care abia învață să-și pună bocancii în picioare și până la experții care ar putea să urce muntele chiar și în timp ce își pregătesc o omletă.

Cele mai bune trasee pentru drumeții novici

Grindelwald – Austria

Încearcă să ajungi în vârful dealului în timp ce trenul se pierde la vale în urma ta, în peisajul netulburat de sat alpin - Griendelwald

Lasă trenul de culoarea muștarului să te conducă spre descoperirea ruralului de munte elvețian și petrece o noapte într-unul din tradiționalele chaleturi îmbibate în miros de munte. Ai să vezi cu câtă voioșie te vei trezi dimineața, gata să-ți pui întreaga zi în slujba descoperirii tablourilor alpine din Grindewald.

Deși, pornind de la baza militară a satului, ai opțiuni de trasee cu duiumul, înclinăm a crede că vrei genul de experiență care să-ți întindă în fața irișilor peisaje de poveste săpate în șiruri de munți semeți.

Dacă te-am nimerit la capitolul ăsta, atunci răspunsul corect nu poate fi altul decât ruta First-Faulhorn. Telefericul care pleacă din satul Grindewald în direcția First îți va mai astâmpăra din pofta de a rumega cu privirea pitorescul de sub picioare, în timp ce te va ajuta să economisești timp și energie pentru cei 12 kilometri de drumeție care te așteaptă la coborâre. Atenție! Muntele Falhourn nu a apărut de azi-de ieri; vârful îi atinge 2681 m, așa că dacă te știi sensibil la altitudine, întărește-ti spiritul înainte să ajungi acolo (și nu, nu întotdeauna o dușcă mică este soluția tuturor temerilor). Oricum, întinderile nesfârșite de frumos de pe-o parte și de alta a muntelui, văzute de deasupra norilor, merită din plin. Chiar și dacă ajungi acolo cu obrajii îmbracați într-o culoare care numai rozalie-sănătoasă nu e. Imperios necesară este o oprire la Lacul Bachalpsee încrustat într-un fundal mirific unde înălțimile înzăpezite ale munților Schreckhorn au crestat fără efort albastrul cerului. Va mai lipsi din tablou doar un fotograf priceput care să te surprindă în mijlocului acestui peisaj elvețian și să transforme totul într-o carte poștală expediată la primăvară de un turist asiatic.

Rezervă zbor către Berne

Peninsula Lizard – Cornwall, Anglia

După ce ajungi aici, nu-ți mai rămâne decât să cauți plajele ascunse ale Peninsulei Lizard și să-ți asezonezi drumeția cu câteva exerciții de yoga

Acest traseu circular deosebit de indulgent, de 11 kilometri, începe în Gol Kynance și te conduce de-a lungul țărmului Cornwall până în punctul Lizard, la fel de fericit ca un copil care te-a tras de mânecă 20 de minute ca să-ți arate noua lui căsuță din copac. Dar până să ajungi în acest cel mai sudic punct britanic, nu uita că, de cele mai multe ori, traseul, și nu destinația, este cel presăsat cu flori de mărgăritar (iar folclorul popular nu este cunoscut prin faptul că s-ar înșela prea des). Așadar, încearcă să-ți sustragi mintea de la picioarele obosite care încep să promită o febră musculară de toată frumusețea și descoperă peșterile, golfurile, delușoarele și plajele ascunse, presărate cu un nisip de un alb incredibil și străjuite de o mare de albastru turquoise. Pierde-te cât pofteși în natură, dar ține în permanență un ochi deschis pentru viața marină: s-ar putea să vezi oricând o focă sau o balenă în larg, pe timp de vară. Partea bună la acest traseu este că nu ai multe șanse să dai nas în nas cu cete numeroase de turiști care să-ți perturbe comuniunea cu natura. Poți, așadar, plonja într-o izolare robustă fără ca măcar să privești înapoi. Pe finalul drumeției tale, încununează-ți succesul într-un pub britanic și omenește-te cu ceva produse de patiserie tradiționale din Cornwall și cu o binemeritată halbă blondă.

Rezervă zbor către to Cornwall

Sentiero Azzuro (Traseul Albastru) – Cinque Terre, Italia

Ce soi de așezare demnă de cartea de povești a lui H.C. Anderson se întinde de-a lungul Traseului Albastru? Certamente che è il villagio Riomaggiore

Bine le mai șade căsuțelor colorate, așa cum stau ele grupate cuminți de-a lungul coastelor Cinque Terre și, în modestia lor, nici măcar nu bănuiesc că au devenit motiv de poftă temeinică pentru călătorii împătimiți. În misiunea lui de a unii toate cele 5 sate, Traseul Albastru, lungindu-se pe întinsul a 12 kilometri de coastă de Rivieră Italiană (recunoscută amantă a razelor de soare), a văzut la viața lui zeci de generații de călători. Așteaptă-te să petreci circa 5 ore pentru a finaliza cu succes această drumeție, iar dacă vrei să închei acest capitol prendendo un bagno di soli, pornește din Riomaggiore și așază-ți linia de finish în satul Monterosso.

Rezervă zbor către Genoa

Cele mai bune trasee pentru cei cu un palmares de 3 drumeții

Quilotoa Loop – Ecuador

Andrew la pas, în drumeția prin Quilotoa Loop din Ecuador

De multe ori sacrificată în favoarea Galapagosului sau a Amazonului, Quilotoa Loop nu ar trebui sub nicio formă ocolită de către cei care vor experiențe de o cu totul și cu totul altă nunță decât cea a mainstream-ului. Am spune chiar că este negreșit obligatoriu de parcurs de către cei care pretind să cunoască Ecuadorul.

O călătorie de durată ideală aici ține în jur de 3 nopți și 4 zile, răstimp în care, Loop pune sub lupa drumeților rute vag semnalizate prin sătucurile indigene andine, nemărginite întinderi rurale și văi care gem sub un verde puternic.

Preludiul atinge punctul culminant atunci când privirea-ți întâlnește lacul format prin acumulare în sălașul unui crater. Pregătirile pentru altitudinile ridicate, precum și pentru frigul din timpul nopții sunt nu doar recomandate, ci cerute cu tot dinadinsul.

Și dacă nu ești tocmai omul care iubește camparea într-atât încât să ceri Providenței ca ultima suflare să ți-o dai într-un cort (cu alte cuvinte, preferi oricând să te lipsești de montarea bețelor și bătutul cuielor), atunci vei fi fericit să afli că de-a lungul rutei există pensiuni unde poți înnopta contra unor costuri extrem de prietenoase.

Rezervă zbor către Quito

Half Dome – Parcul Național Yosemite, California, USA

Încă puțin și ești deja acolo! Cum unde „acolo”? Pe Half Dome din Parcul Național Yosemite

Half Dome este deja o drumeție consacrată în Statele Unite; ajunge să privim tabloul de granit ce parcă imploră să fie cucerit cu fiecare bucățică, și orice „de ce?” se spulberă ca și cum nu ți-ar fi întrerupt niciodată șirul gândurilor.

Într-o drumeție cu o durată între 10 și 14 ore – în funcție de ruta pentru care optezi – te vei gândi că simpatia de care se bucură acest traseu din partea publicului, reușește să ascundă faptul că este o provocare cât toate zilele de sărbătoare, și în niciun caz una potrivită pentru drumeții mai slabi de înger.

Incredibilele peisaje de peste munți și văi văzute din vârful unui Half Dome, pot fi primite ca recompensă doar după ce ai escaladat 120 de metri de cabluri de oțel bătute în stâncă. Așadar, dacă înălțimile și marginile de munte nu sunt tocmai specialitatea ta, poate ar trebui să te antrenezi un pic până să străbați oceanul ca să ajungi aici.

Dacă o faci, totuși, alege să descoperi Half Dome într-o drumeție de 2-3 zile cu cortul, admirând cascadele traseului Mist și afundându-te în frumusețea Parcului Național Yosemite. Nu uita, însă, de considerentele legale care spun că pentru asta ai nevoie de așa-numitul Widerness Permits, cumpărat în avans.

Rezervă zbor către Fresno

Tongariro Alpine Crossing – Insula de Nord, Noua Zeelandă

Dacă terenul vulcanic și apele turcoaz ale lacului nu te inspiră să reflectezi la sensul vieții și al omului în structura Universului... atunci nimic nu o mai face

Situat în Parcul Național Tongariro, cei 19.4 kilometri ai traseului Tongariro Alpine Crossing scot la lumină urcușuri abrupte și vreme ușor imprevizibilă. Dar dacă a fost catalogat drept cea mai bună călătorie de o zi pe care o poți face în Noua Zeelandă, un motiv trebuie să fie. Poate cei care au dat verdictul aveau în minte peisajele udătoare de iriși sau terenul vulcanic de o spectaculozitate greu de pătruns în cuvinte; sau poate se gândeau la izvoarele cu apă caldă presărată pe parcursul drumului, deși acel albastru al lacului vulcanic… Nu! Imposibil să-ți bazezi judecata pe o singură ipoteză. Dacă la sfârșit constați că rezervorul cu energe nu-ți hurduie gol și rablagit, ci dimpotrivă, pare fericit să o ia din nou la pas, află că Muntele Ngauruhoe poate fi urcat și coborât de-a lungul unei rute principale, fără să îți ia mai mult de 3 ore.

Rezervă zbor către Wellington

Cele mai bune trasee pentru drumeții cu experieță

Traseul Muntelui Fitz Roy – Patagonia, Argentina

Priveliștea asupra Lagunei de los Tres

Muntele argentinian Fitz Roy este rezervat drumeților care nu se mulțumesc cu o banală plimbare prin pădurice sau cu admirarea unui apus la malul unui țărm european. Traseul care șerpuiește argentiniana Patagonie oferă unele dintre cele mai dramatice priveliști montane din America de Sud, întinde peisaje glaciare superbe la picioarele celui ce se încumetă să-l încalece și culminează cu tabloul incontestabil al Lagunei de los Tres. Postează tu asemenea minuni pe Instagram și te asigurăm că în spatele like-urilor primite cu sacul se va ascunde o cantitate încă și mai mare de gelozie. Poți alege o drumeție de o zi sau, dacă te simți într-o formă de zile mari, poți opta pentru trasee între 2 și 5 zile.

Rezervă zbor către El Calafate

El Camino de Santiago – Spania

Deplasându-se pedestru sau cu bicicleta, cu limba scoasă de-un cot afară sau cu energie suficientă încât să străbată Atlanticul înot, important este că pelerinii au ajuns, în cele din urmă, la catedrala Santiago de Compostela

Acest legendar traseu religios din nordul Spaniei, mai bătrân decât anii 1000, este unul extrem de accesibil care se desfășoară pe mai multe zile. Poți să te plângi de căldura de afară dacă alegi să cucerești drumul într-o lună de vară, dar nu te poți plânge de varietatea de drumuri și puncte de început.

Iar dacă ți-ai onorat serios abonamentul la sala în ultimele luni, află că unul din aceste trasee însumează 800 de kilometri!! Orice drum ai alege, toate te vor conduce la catedrala Santiago de Compostela . Drumeților care aleg un traseu de 5-7 zile (în locul celui complet care durează o lună) le recomandăm concentrarea absolută a simțurilor pe ultima secțiune de drum, de la Sarria la Santiago de Compostela, cunoscută drept Camino Francés. Cei 110 de kilometri oglindesc șiruri de munți, peisaje de țară, situri istorice și vechi sate spaniole ce au văzut atâția și atâția pelerini în ultimele câteva sute de ani.

Rezervă zbor către Biarritz

Defileul Tigrului – China

Asta-i recompensa ce te așteaptă după efortul de a fi străbătut Defileul Tigrului

După ce am parcurs Europa în lung și-n lat și am atins pământurile tuturor Americilor cu pașii minții, timpul cerea să ne aplecăm atenția asupra continentului de la răsărit. Iar alegerea Defileului Tigrului are motive întemeiate – doar vorbim despre cel mai adânc canion din lume pe al cărui tablou, artistul a picurat cu dare de mână nuanțele de albastru ale râului Jinsha. Numele i se trage de la legenda tigrului. Se spune că, pentru a scăpa de un vânător, acesta a străbătut distanța de 25 de metri dintre chei printr-o săritură. Probabil simbolistica face din acest traseu preferatul drumeților în pieptul cărora bat inimi de leu. Unde mai pui că, pensiunile dispuse de-a lungul celor 22 de kilometri de rută, dau ocazia unei experiențe încă și mai autentice în acest colț izolat din China de sud-vest.

Rezervă zbor către Lijiang

Cele mai bune drumeții pentru maeștrii excursioniști

Traseul Kokoda – Papua Noua Guinee

Afundați în pădurile din Papua Noua Guinee, drumeții trebuie că urmează negreșit traseul Kokoda

După o săptămână (sau mai mult) de izolare pe cărările ce unesc coastele de nord și de sud din Papaua Noua Guinee, trăind căldura și umiditatea la limitele suportabilității și simțind până în suflet răceala nopții, vei simți că nu vei mai fi niciodată o persoană slabă. Provocările psihice și emoționale, i-au determinat pe unii să considere că acest drum are puterea de a schimba vieți. Această junglă deasă străbătută de traseul de 96 de kilometri de teren neîmblânzit îi aduce pe drumeți laolaltă cu indigenii, pe cât de izolați, pe atât de prietenoși. Și de parcă natura, efortul fizic și aspectele socio-antropologice nu ar fi suficiente, te mai așteaptă și o incursiune în istorie, pentru că zona a jucat rolul sângeros de câmp de bătăție dintre forțele aliate și Japonia în cel de-al Doilea Război Mondial.

Rezervă zbor către Port Moresby

Traseul Kalalau – Arhipelagul hawaiian

Genul de plaje la care visezi cu toată ființa în diminețile geroase de iarnă, plus drumeții regești pe coasta Nā Pali

Neînfricaților care privesc fără să clipească traseul intens de 35 de kilometri de-a lungul coastei Nā Pali din insula Kauai (și îl mai și parcurg, firește) li se promite nimic mai mult decât paradisul însuși.

Plaje neîntinate de mâna păcătoasă a omului, albastrul hipnotizant ce numai în ocean se găsește și un baldachin croit de o luxuriantă pădure tropicală. Desigur, asta-i floare la ureche de admirat dacă ai cu tine fațeta de suflet potrivită, dar mai trebuie să faci și drumeție.

Și putem spune că nu e tocmai una cu care debutanții s-ar împăca prea bine. Faptul că a fost desemnată una dintre cele mai periculoase drumeții din SUA, îl punem pe seama unor râuri înșelătoare la ora traversării și a cărărilor înguste de piatră suspendate la o înălțime de 91 m deasupra mării care nu cunoaște iertare.

Deși este posibilă terminarea traseului într-o singură zi, nu fi zgârcit cu timpul și alege să te bucuri și de câteva nopți pe-aceste meleaguri. Nu uita că ai nevoie de permis special pentru a ajunge aici.

Rezervă zbor către Kauai

Drankensberg Grand Traverse – Africa de Sud

Doar tu, rucsacul, tovarășul de călătorie și Munții Drakensberg

Drankensberg Grand Traverse este unul din cele mai dure trasee pe care le poți face în Africa de Sud, provocat fiind să ajungi în vârfurile cu înălțimi istovitoare de 3000 de metri în timp ce umerii cară după ei mâncarea și echipamentul necesare întregii aventuri. Și tocmai când vei începe să pui la îndoială dacă această drumeție a fost cea mai bună alegere, prin fața ochilor vor începe să se despletească culmile dese și verzi, cheile și câmpiile din KwaZulu-Natal și îți vei da seama că tocmai ești răsplătit cum nu se poate de către aceiași munți pe care îi criticai mai devreme.

Rezervă zbor către Durban

Pe blogul lor de travel, Along Dusty Roads, Andrew și Emily scriu despre aventură, frumusețe și despre călătoriile independente pe care le fac intru găsirea acestora. Dacă ai mai deșerta un pahar pentru a-ți stinge setea de inspirație, iată care sfaturile de care să țină seama drumeții începători. De la aceeași Andrew și Emily.