DescoperăOrașe

Top 12 destinații exotice ieftine pentru vacanța din 2020

Dacă vacanțele tale au în ele vreun iz de griji și restricții, atunci, ma friend, ceva trebuie urgent schimbat. Când îți deplasezi posteriorul în afara rutinei de toate zilele și decizi să îți oferi o călătorie, orice motiv de stres trebuie neapărat să rămână acasă. Iar finanțele nu fac excepție.

Pentru asta, am întocmit noi o listă de destinații exotice ieftine, asortate diferitelor luni ale anului, luând în calcul prețul unei mese, al taxiului de care ai putea avea nevoie, al nopții petrecute într-un hotel de 3 stele pentru doi adulți și doi copii și, bineînțeles, al berii locale. Iată cele 12 destinații propuse care se vor înțelege al naibii de bine cu buzunarul tău.

Să curgă, deci, cu băuturi ieftine, cu intrări gratuite la muzee, cu tururi pedestre și cu mese delicioase care nu se lasă cu vândutul cămășii la sosirea notei de plată.

Ianuarie – Phnom Penh, Cambodgia

La plimbare pe scutere prin Phnom Penh.

La plimbare pe scutere prin Phnom Penh.

Spre deosebire de alte capitale ale Asiei de Sud-Est, în Phnom Penh nu o să vezi foarte mulți zgârie nori. Aceasta prespune ca cea mai mare parte a scenelor de acțiune în acest oraș au loc la nivelul solului: de la forfota scuterelor printre străzile aglomerate și piețe, până la vilele superbe din timpul colonialismului francez și experiențele gastronomice delicioase și fabulos de ieftine, de-a lungul bulevardului de promenade, Tonlé Sap. Este un oraș într-o permanentă transformare: de la schimbările în urma atrocităților sub dictatura lui Khmer Rouge din anii 1970, la reîntoarcerea la gloria de altă dată a ”Parisului din Orient”, cu avântul din magazinele de artizanat, cafenelele de pe lângă Muzeul Național și grădinile extravagante ale Palatului Regal din disctrictul Daun Penh.

Caută bilete de avion spre Phnom Penh

Februarie – San Antonio, Texas, SUA

Cochetează cu o băutură târzie pe San Antonio River Walk

Cochetează cu o băutură târzie pe San Antonio River Walk

Bun venit în San Antonio! Tărâmul bătăliei de la Alamo din 1836 și locul unde lupta de independență a texanilor în fața Mexicului a lăsat cele mai de seamă suvenire. Fă rezervările de rigoare pentru un tur al câmpului de luptă sau descoperă cei 3 kilometri de peșteri săpate în tunel.

Și dacă februarie te aduce aici în vacanță, participă neapărat la San Antonio Stock Show & Rodeo, evenimentul care promovează tradițiile și agricultura texană și care primește nu mai puțin de 2 milioane de vizitatori pe an.

Târgul Hemisfair, cu tot cu al său Turn al Americilor, este un parc urban ce nu ar trebui să scape niciunui ochi de călător. Reprezentațiile date de mariachi și festivalurile cu tematici hispanice scot standuri cu mâncăruri și haine de te miri unde, dar care îți amintesc neobosit că te afli la o aruncătură de băț de frontiera mexicană.

O promenadă liniștită de-a lungul râului San Antonio este oricând binevenită pentru că, indiferent de sezon, temperaturile de aici permit restaurantelor și teraselor să epateze nestingherit prin farmec meridional cu iz de Americă Latină.

Ce hotel recomandăm în San Antonio: Best Western Sunset Suites – Riverwalk (prețul unei camere pentru 2 adulți și 2 copii începe de la $102 [431.8 Ron] pe noapte)

Rezervă zbor către San Antonio

Martie – Valparaíso, Chile

Greu să-ți dai seama dacă în Valparaíso locuiesc oameni sau este doar orașul picăturilor de ploaie care-au plecat la serviciu și au lăsat curcubeul în urma lor

Greu să-ți dai seama dacă în Valparaíso locuiesc oameni sau este doar orașul picăturilor de ploaie care-au plecat la serviciu și au lăsat curcubeul în urma lor

Urcă-te la bordul telefericului Artilleria și înghesuie orașul Valparaíso, una dintre comorile Patrimoniului Mondial UNESCO, în cutia cu amintiri. Magazinele din Cerro Artilleria au tot soiul de suveniruri pe care le-ar fi putut născoci mintea umană chiliană, de la produse din lână de alpaca la truse de acuarelă.

Iar dacă ai chef să arunci un ochi la ambianța haotică a orașului, marchează pe listă delurosul Cerro Bellavista cu al ei Museo a Cielo Abierto (un muzeu cu picturi murale în aer liber) sau/și Cerros Alegre și Concepcion, cartiere ale căror case au fost pictate în culori ce-aduc a copilărie.

Vei vedea cum aici, cele 23°C intră în cârdășie cu marea de alături și își flutură seducător genele pentru a te ispiti către plajă. Cel mai probabil, nu vei rezista, așa că dă fuguța pe Viña del Mar și pune-te pe deșertat băuturici răcoritoare, luând la rând barurile de la malul mării.

Oricum, nu face abuz pentru că dacă-i martie, atunci nu ai cum să ratezi festivalurile recoltelor de vinuri. Undeva trebuie, deci, să rămână loc și pentru degustatul vinurilor albe de pe ruta Casablaca Valley (cunoscută și ca Valparaíso-Santiago Ruta 68).

Ce hotel recomandăm în Valparaíso: Hotel Da Vinci Valparaíso (prețul unei camere pentru 2 adulți și 2 copii începe de la CLP $ 73,741 [462.9 Ron] pe noapte)

Rezervă zbor către Valparaíso

Aprilie – Braga, Portugalia

To do: o plimbare primăvăratică în Praça da Republica din centrului istoric Braha

To do: o plimbare primăvăratică în Praça da Republica din centrului istoric Braha

Dacă ai de gând să ajungi în Braga în timpul săptămânii de dinaintea Paștelui („Semana Santa”, în caz că te întreabă cineva), pune cap la cap bugetul și dorințele și alege înțelept – statul la hotel este ispititor cum îl știm, dar festivalurile din perioada asta cam merită un golit de portofel.

La o aruncătură de băț în afara orașului se află parohia Tenões, iar dacă ai simțit vreodată o dorință de a te alătura învălmășelii unui grup de pelerini, ăsta-i momentul: urmează grupul pe care îl vezi că urcă pios spre vârful unui deal. Indubitabil, se îndreaptă spre biserica construită în stil baroc, pe numele-i „Bom Jesus do Monte” (Bunul Isus al muntelui). La întoarcere, ia telefericul care, încă din 1882, unește sanctuarul de orașul Braga.

Vei găsi că Braga îmbracă tot farmecul unui vechi oraș portughez, dar că aerul de aici este îmbibat cumva de tinerețea tipic studențească; fără îndoială, izul vine de la mulțimea de studenți care învață pe brânci în Universidade de Minho.

Turnurile unei catedrale de secol 12 („Sé de Braga” în graiul locului) servesc de strajă pentru străzile ce-au așezat în linie baruri și restaurante și care șerpuiesc nestingherite orașul. Și imperdonabilă ți-ar fi necuviința de te întoarce din Portugalia fără să fi văzut măcar o frescă de azulejos chiar de la mama ei. În Capela dos Coimbras din Centrul Vechi, de exemplu.

Ce hotel recomandăm în Braga: Albergaria da Sé (prețul unei camere pentru 2 adulți și 2 copii începe de la [270 Ron] pe noapte)

Rezervă zbor către Braga

Mai – Las Palmas de Gran Canaria, Spania

Vezi locul liber de lângă umbrela albastră? Ceva ne spune că prosopul tău s-ar potrivi acolo, pe Playa de las Canteras, precum un colier de perle pe pieptul frumos al unei doamne bine

Vezi locul liber de lângă umbrela albastră? Ceva ne spune că prosopul tău s-ar potrivi acolo, pe Playa de las Canteras, precum un colier de perle pe pieptul frumos al unei doamne bine

Când viața îți oferă plajă, soare și bucătărie spaniolă, nu îți mai rămân prea multe de cerut. Dă drumul la robinetul cu apetit făcând o plimbare pe faleza Paseo de las Canteras, îmbrățișată de plaja cu același nume și scaldă-ți trupul în valurile Mediteranei. Dacă se întâmplă să se desfășoare un reflux chiar atunci (un La Barra, cum ar spune orice spaniol), vei vedea plaja transformată în paradisul scufundătorilor.

Și ca să trecem la treburi ce interesează stomacul, ia-o pe Avenida Maritima, drumul ce duce la satul pescăresc San Cristóbal; se zvonește cum că s-ar găsi aici cea mai bună bucătărie pescărească din toată stațiunea.

După ce te-ai ghiftuit cum se cuvine, mai spală din păcatele calorice cu o plimbare pe străzile Triana sau Pérez Gáldos, fă o cumpărăturică sau revigorează-te cu un pahar de limonadă în Vagueta, cel mai vechi cartier din oraș.

Ce hotel recomandăm în Las Palmas: Hotel Apartamento Bajamar (prețul unei camere pentru 2 adulți și 2 copii începe de la [306 Ron] pe noapte)

Rezervă zbor către Las Palmas

Iunie – Tbilisi, Georgia

Centrul Vechi din Tbilisi, Georgia

Centrul Vechi din Tbilisi, Georgia

În cazul în care ești omul care își alege destinațiile de vacanță în funcție de fericirea papilelor gustative, atunci cu siguranță colorata capitală a Georgiei te va aștepta cu brațele deschise.

Tbilisi este un adevărat paradis culinar al simțurilor: porții generoase de ”khinkhali” (specialitate de chifteluțe din carne) și echivalentul georgian al pizzei, ”khackapuri”, servită la orice colț de stradă. Adaugă niște pahare bune de vin roșu delicios, specific oricărui stat post-comunist, iar apoi relaxează-te la o baie termală de la orice spa din Centrul Vechi. Ridicat în secolul al 5-lea, acest oraș cu o istorie bogată a fost reconstruit de 29 de ori de-a lungul timpului, ceea ce înseamnă că vei putea descoperi un mix de influențe medievale, clasice, Art-Deco, sau sovietice, la fiecare pas. Toate acestea, la care se adaugă o vreme perfectă de vară, fac din Tbilisi urmatoarea metropolă ce va deveni în scurt timp o destinație de vacanță favorită, conform estimărilor! Așadar profită acum când prețurile nu au luat-o încă razna!

Caută bilete de avion spre Tbilisi

Iulie – Belfast, Irlanda de Nord

Ia prânzul măcar o dată în viață la un picnic pe verdeața din fața primăriei orașului Belfast

Ia prânzul măcar o dată în viață la un picnic pe verdeața din fața primăriei orașului Belfast

Indiferent dacă iei orașul Belfast la pas sau de la bordul unuia dintre taxiurile de culoare neagră, două lucruri vor fi imposibil de scăpat privirii: Liniile Păcii (zidurile ce despart cartierele catolice de cele protestante) și picturile murale comemorative. În aceeași categorie mai sus menționată intră și nenumăratele fărâme ale unei lungi istorii de construcții navale; Titanic Belfast, de exemplu, este un omagiu adus lansării uriașei nave din 1912.

Nu a apărut idee mai bună sub soarele de iulie decât un sendviș Bap tradițional cumpărat din piața St George și servit în compania angajaților care își iau prânzul lungiți pe iarba din fața primăriei (mai ales când știi că pauza ta nu se termină odată cu sendvișul). Pentru a încheia ziua cum se cuvinte, ciocnește o halbă pe ritmuri de muzică tradițională irlandeză la Kelly’s Cellars, cel mai vechi pub din Belfast.

Ce hotel recomandăm în Belfast: Ibis Belfast Queens Quarter (prețul unei camere pentru 2 adulți și 2 copii începe de la €68 [306.8 Ron] pe noapte)

Rezervă zbor către Belfast

August – Liov, Ucraina

Legendele sunt ascunse în fiecare colț al Centrului Vechi din Liov

Legendele sunt ascunse în fiecare colț al Centrului Vechi din Liov

Scăldat în căldura adierii calde de vară ucraineană, străbate străzile din Liov până când acestea binevoiesc să te conducă în inima orașului. Vei găsi Piața Rynok înțesată de oameni răcoriți de cele 4 fântâni împodobite cu figurine ale mitologiei grecești și romane, în timp ce, la câțiva pași mai departe, aripile Capelei Familiei Boim ocrotesc o salbă de terase și cafenele.

Dacă trebuie să alegi una singură și te aștepți la o varietate de cafea și un interior cozy… noi am înclina spre Світ кави (Coffee World).

Aici, fiecare străduță este împânzită de folclor și legende. Despre arhitectul Operei din Liov, de exemplu, se spune că l-a costat viața când, în ziua inaugurării, s-a descoperit că râul de dedesubt scufundase clădirea cu jumătate de metru; legendele spun că rușinea și depresia l-au împins spre a-și lua viața.

Ție nu-ți rămâne decât să lași soarele de iulie să te poarte prin centrul orașului în compania muzicii artiștilor stradali, iar când îl vezi că începe să își prepare ceaiul de somn ușor, îndreaptă-te spre dealul Castelului Liov și minunează-te de ce ți se întinde în fața ochilor.

Ce hotel recomandăm în Liov: George Hotel Lviv (prețul unei camere pentru 2 adulți și 2 copii începe de la ₴690 [110 Ron] pe noapte)

Rezervă zbor către Liov

Septembrie – Oaxaca, Mexic

O femeie care citește o carte, la marginea unei piscine într-o formațiune calcaroasă din Oaxaca.

O femeie care citește o carte, la marginea unei piscine într-o formațiune calcaroasă din Oaxaca.

Litoralul din Mexic este celebru pentru sejururile de vacanță oferite la pachet și pentru plajele umplute de turiști. Dar dacă te vei aventura mai spre interiorul țării, spre sud-vest, vei găsi un oraș ieftin și totuși autentic și plin de viață și de surprize frumoase.

Înconjurat de munți, văi și izvoare minerale cunoscute ca Hierve el agua, Oaxaca este de asemenea și poarta către unul dintre cele mai faine situri arheologice ale Americii Latine, Monte Albán – un oraș ridicat de triburile native Zapotecs, cu 500 î.Chr.

Revenit apoi în centrul său colonial, vei descoperi cultura fascinantă din Oaxacan, cu ahitectura barocă cu influențe dominicane, alături de buticurile parfumate de arome de ciocolată și ardei iute din piețe, servind delicioasa bucătărie mexicană.

Cu peste 150,000 de lucrători de artizanat înregistrați, Oaxaca este considerat și casa industriei de artizanat din Mexic. Alege-ți un breloc sculptat din lemn de la o familie dintre numeroasele care dețin buticuri, și apoi lasă-ți pașii purtați spre Biserica Santo Domingo de Guzmán pentru siesta de după-amiază.

Pentru și mai multe sfaturi și inspirație de călătorie despre Mexic, aruncă un ochi pe blogul lapasmolcom.ro.

Octombrie – Ciudad de Panama, Panama

Dealul Ancon Hill - o priveliște de vechi și nou deopotrivă, pe deasupra orașului Panama

Dealul Ancon Hill – o priveliște de vechi și nou deopotrivă, pe deasupra orașului Panama

Proaspăt ajuns în Panama? Saltă repede într-o barcă ce plutește pe celebrul canal, și las-o să te poarte pe sub Podul Americilor (o parte a rețelei de autostrăzi Panamerica sau firul care leagă nordul și sudul noului continent)!

Odată ajuns pe terra firma, n-ai decât să hoinărești cât te țin picioarele printre ruinele Vechiului Oraș Panama, victima unei distrugeri integrale în 1671 și pe care Patrimoniul UNESCO l-a luat deja sub oblăduirea sa. Turnul catedralei și fundațiile orașului se pot vedea destul de clar încă, dar pentru o reprezentație miniaturală completă al orașului trebuie să te prezinți la Centrul de Vizitare.

Dacă există un domeniu incontestabil la care Panama excelează, acesta este, fără doar și poate, biodiversitatea. De vrei să asiști la un spectacol în care natura ocupă primele rânduri din față, fă o plimbare cu telecabina prin Gamboa (jungla aflată poartă-n poartă cu orașul) sau vizitează Biomuseo lui Frank Gehry.

Octombrie de Panama promite, în general, ploi zdravene, așa că ai face bine să profiți de orice minut îl poți petrece pe plajele de revistă ale orașului, alăturea razelor de soare.

Ce hotel recomandăm în Panama City: Montreal Hotel Panama City (prețul unei camere pentru 2 adulți și 2 copii începe de la 245.5 Ron pe noapte)

Rezervă zbor către Panama City

Noiembrie – Cape Town, Africa de Sud

Un bărbat care admiră priveliștea coastei din Cape Town.

Un bărbat care admiră priveliștea coastei din Cape Town.

Găsești de toate pentru toți în ”Orașul Mamă”, și toate la prețuri incredibil de mici – indiferent că ai de gând să explorezi latura de artă cosmopolită a metropolei, să faci drumeții prin Munții Tabla, sau să te bucuri de o zi la plajă.

Cu aproape jumătate din populație sub vârsta de 25 de ani, Cape Town te cucerește bineînțeles prin stilul său modern, prietenos și inovativ. Lasă-te purtat înapoi în timp cu o vizită pe la fabrica renovată recent din cartierul Woodstock, Old Biscuit Mill, sau răsfață-te culinar prin buticurile renumite pe întreg mapamondul pentru design-urile lor, sau plimbă-te prin diversele magazinașe ale micilor antreprenori. Nici nu e de mirare că metropola a primit anul trecut titlul de Capitala Mondială a Design-ului. Iar turiștii care iubesc animalele nu ar trebui să rateze o plimbare pe plaja Boulder, pentru a fi aproape de pinguinii jackass, care mișună pe acolo ca la ei acasă.

Găsește zboruri ieftine spre Cape Town

Decembrie – Colombo, Sri Lanka

Mulțime adunată pentru Ziua lui Buddha, Vesak, din Colombo.

Mulțime adunată pentru Ziua lui Buddha, Vesak, din Colombo.

În urma încetării războiului civil în 2009, cea mai mare metropolă din Sri Lanka a devenit în scurt timp un loc de vacanță atrăgător, ideal pentru a încheia anul cu bine și cu fast. De vină sunt bucătăria grozavă și viața socială de noapte extrem de activă, la prețuri ridicol de mici.

Colombo este un oraș cosmopolit, cu multe credințe și religii amestecate, însă tot Buddha face regulile aici. De aceea, nu rata templele, inclusiv Templul Gangaramaya, de pe malul lacului Beira, locul perfect unde vei avea ocazia să îți aprofundezi tehnicile de meditație.

O altă instituție demnă de vizitat în Colombo este Vechiul Spital Olandez. Construit pe timpul colonialismului din secolul al 17 lea, clădirea cu ziduri groase și acoperiș roșu a fost renovată în 2011, devenind rapid unul dintre punctele de atracție ale orașului. Restaurantele de aici îți fac efectiv papilele gustative să explodeze de plăcere; după care te poți întinde prin cafenele, ca să te delectezi în liniște cu un cocktail, sau cu un ceai, înainte de a te reîntoarce fresh la viața de noapte.

Și ca să pătrunzi cu adevărat în stilul relaxant al insulei, urcă-te într-un tren și fă o călătorie romantică spre sud, către Muntele Lavinia. Regiunea este renumită pentru un singur lucru: plajele sale paradisiace. După o baie și câteva ”King Coconut”, (regele nucilor de cocos), nu vei dori altceva decât să privești un splendid apus de soare în apele Oceanului Indian…

Bonus – Lima, Peru

Un băiat alergând pe lângă desenele cu graffiti de pe zidurile din Lima

Un băiat alergând pe lângă desenele cu graffiti de pe zidurile din Lima

Lima este fără drept de apel metropola contrastelor. Un pic de vechi, un pic de nou, ceva împrumutat de la spanioli, ceva de la vechile triburi amerindiene, la care se adaugă și briza răcoroasă a albastrului ocean Pacific – un adevărat sincretism urban într-unul dintre cele mai vitalizante orașe ale Americii Latine!

În centru vei descoperi ”Orașul Regilor”, aflat sub patrimoniul mondial UNESCO, datorită vestigiilor remarcabile din timpul colonialismului, la fiecare colț de stradă, plus Mănăstirea de San Francisco, în stilul baroc al anilor 1600 – bijuteria arhitecturală a districtului.

Iar dacă ai chef și de ceva mai apropiat zilelor noastre, plaja Barranco este locul potrivit pentru tine. Aventurează-te pe străduțele pietruite și mărginite de ziduri pline de desene graffiti și oprește-te apoi la câte un bar peruvian pentru un cocktail bun și la jumătate de preț de cât ești tu obișnuit. Bateriile poți să ți le mai încarci și …unde în altă parte, decât la ineditul Muzeu al Electricității. Ahh, ca să nu mai spunem de vreme! În luna februarie, o călătorie în capitala peruviană îți va oferi cel mai bun timp însorit, fără căldura înăbușitoare și plină de umezeală, numită de localnici ”La Garua”. Efortul de asemenea îți va fi răsplătit cu vederi superbe ale Oceanului Pacific.

Caută bilete de avion spre Lima

Iată o privire de ansamblu asupra destinațiilor care solicită un buget cuviincios în 2020 și prețurile** la care să te aștepți:

Destinație Taxa/kilometru a taxiurilor 1 X Bere locală Masă pentru o persoană într-un restaurant obișnuit 1 noapte într-un hotel de 3 stele
Top destinații cu buget redus pentru 2015 1 Top destinații cu buget redus pentru 2015 2 Top destinații cu buget redus pentru 2015 3 Top destinații cu buget redus pentru 2015 4
Phnom Penh, Cambodgia 4.19 Ron 4.19 Ron 11.53 Ron 83.88 Ron
San Antonio, Texas 5.85 Ron 12.24 Ron 40.82 Ron 414 Ron
Valparaíso, Chile 3.96 Ron 8.06 Ron 27.4 Ron 459.03 Ron
Braga, Portugalia 3.83 Ron 6.3 Ron 25.88 Ron 270 Ron
Las Palmas de Gran Canaria, Spain 2.84 Ron 8.1 Ron 40.5 Ron 270 Ron
Tbilisi, Georgia 0.82 Ron 3.27 Ron 24.51 Ron 301.5 Ron
Belfast, Irlanda de Nord 3.87 Ron 17.24 Ron 49.82 Ron 306 Ron
Lviv, Ucraina 0.81 Ron 2.12 Ron 9.45 Ron 94.51 Ron
Oaxaca, Mexic 2.05 Ron 4.11 Ron 11.30 Ron
Panama City, Panama 7.97 Ron 6.98 Ron 39.92 Ron 324 Ron
Cape Town, Africa de Sud 3.07 Ron 7.67 Ron 30.68 Ron 168.60 Ron
Colombo, Sri Lanka 1.27 Ron 6.2 Ron 7.04 Ron 85.27 Ron
Nu te condamnă nimeni dacă tocmai ți-am ațâțat binișor pofta de inspirație. Potolește-o prezentându-i aceste frumoase orașe studențești înțesate de prețuri asemenea
*Hotelurile recomandate aici sunt hoteluri de 3 stele
**Toate prețurile menționate mai sus au fost preluate din Numbeo, baza de date online a consumatorilor și corespund lunii noiembrie, 2016.