DescoperăSfaturi de călătorie

7 motive pentru care călătoriile te fac mai bun

Există momente în viață care schimbă și definesc ceea ce ești. Călătoria într-un loc nou, lansarea în mijlocul aventurii necunoscute, cu o minte deschisă către lume și către orice te așteaptă, este exact unul dintre aceste momente.

Călătoriile ne învață lucruri, nu doar despre lume și diferitele sale culturi, dar și despre noi înșine. Multe sunt felurile în care te pot schimba călătoriile, iar dacă te încumeți și o pornești în lumea largă, așteaptă-te să descoperi laturi ale tale pe care nici nu le bănuiai.

Caută zboruri în întreaga lume

Independența va căpăta cu totul alte valențe

O tânără domnișoară, plimbându-se cu bicicleta de-a lungul canalului în Amsterdam, Olanda

O tânără domnișoară, plimbându-se cu bicicleta de-a lungul canalului în Amsterdam, Olanda

Indiferent dacă alegi să călătorești singur sau însoțit, călătoriile te fac mai independent în moduri pe care nici măcar nu ți le imaginai. Trebuie să te descurci singur să ajungi din punctul A în punctul B, să decizi ce vrei să vezi și să faci în fiecare zi și cum să-ți administrezi bugetul. Toate aceste lucruri mărunte nu par să contribuie prea mult la început, dar fiecare dintre ele reprezintă câte un pas în consolidarea unui simț puternic de independență.

Vei ieși cu succes din zona de confort

Atunci când ieși din confortul casei și lași în urmă toate cele care îți sunt familiare (cum ar fi limba, vremea, mâncarea și chiar oamenii), începi să privești lumea și pe tine însuți într-o lumină diferită. Lucruri care obișnuiau să pară inconfortabile sau chiar înfricoșătoare – luatul mesei singur într-un restaurant sau plonjatul de pe cine știe ce stâncă în apele albastre ale unei mări îndepărtate – nu-ți mai dau fiori pe șira spinării și atunci observi că ești în stare să te lansezi în provocări la care nici nu visai.

Înveți să pui mai mare preț pe experiențe decât pe lucruri

Holi, sau Festivalul Culorilor din India, este o aventură care nu se uită ușor

După ce ți-ai oferit oportunitatea de a privi în față Colosseumul din Roma sau după ce ai terminat drumeția până în vârful Machu Picchu, începi să îți dai seama că, în viață, contează infinit mai mult lucrurile pe care le FACI decât cele pe care le AI. Încet-încet, se așterne certitudinea că experiențele și amintirile pe care le creezi, și nu suvenirurile pe care le cumperi, sunt cele pentru care merită să te trezești în fiecare dimineață.

Vei deveni mai flexibil și te vei adapta mai ușor la nou

Câteodată, lucrurile iau întorsături neașteptate atunci când călătorești. Zboruri anulate, ploi care încep de te miri unde și posibil (posibil!) să se mai întâmple să adormi în timpul unei călătorii cu trenul și să mai ratezi stația… Dar partea bună a tuturor acestor aparente neajunsuri este că înveți să te descurci în orice situație. Înveți să te adaptezi și să cauți noi soluții și, cel mai probabil, după ce trece nenorocirea, o să povestești despre ea cu gura până la urechi.

Îți cultivi pe săturate dorința de a cunoaște cât mai mult

Privind ceea ce te înconjoară este o desfătare atunci când Parcul Național Yosemite este ceea ce ți se înfățișează în fața ochilor

Privind ceea ce te înconjoară este o desfătare atunci când Parcul Național Yosemite este ceea ce ți se înfățișează în fața ochilor

După ce ai prins gustul călătoriilor… ține-te bine! Cu greu o să te mai poată opri cineva. După ce ți-ai săturat privirea cu cele mai frumoase obiective ale lumii, ai simțit mirosurile și ai ascultat sunetele unor destinații care au intrat și ți s-au cuibărit în suflet pentru eternitate, n-o să mai poți fi niciodată același. O să te surprinzi copleșit de dorința de a descoperi noi locuri, iar lista cu planuri de călătorie n-o să mai încapă pe frigider. Din fericire, lumea-i mare, iar destinațiile atât de multe, încât cu greu să-ți ajungă o viață.

Vei înțelege mai profund și vei aprecia din suflet celelalte culturi ale lumii

Atunci când ești înconjurat de oameni din alte țări (oameni pe care îi motivează valori și tradiții diferite și care, pur și simplu, gândesc în alt fel decât o faci tu), îți dai seama că lumea-i un loc mult mai mare decât colțișorul care reprezintă tot universul tău. Vei vedea lucrurile dintr-o perspectivă nouă și vei fi în stare să înțelegi stiluri de viață diferite. Interacțiunea cu oameni și comunități din diferite părți ale lumii te învață să apreciezi diferențele și să remarci similaritățile ca pe niște revelații.

Lumea începe să se deschidă în fața ta

Când călătorim și îmbrățișăm fără frică noile experiențe, lumea se deschide în fața noastră

Când călătorim și îmbrățișăm fără frică noile experiențe, lumea se deschide în fața noastră

Vei băga de seamă că, după ce ți-ai deschis mintea și inima pentru călătorii, experiențe, locuri și oameni noi, lumea încetează să se mai arate ostilă, părând cu adevărat un loc mai bun, mai prietenos. Privind totul cu o minte deschisă, fără teama de a te expune noului, devii mai conectat cu lumea înconjurătoare și mai capabil să te bucuri la maxim de tot ce are aceasta de oferit.

Găsește-ți următorul zbor cu momondo

Citește mai mult:

  • Te bate gândul cum că n-ar fi o idee rea să o pornești la drum neînsoțit? Atunci nu scăpa cu vederea aceste 20 de sfaturi pentru călătorul singur
  • Dacă îți este clar că vrei să călătorești, dar nu te hotărăști neam asupra destinațiilor, lasă-te inspirat de Caută Pretutindeni