DescoperăOrașe

Timpurile se schimbă pentru Cuba: călătorește pe cea mai mare insulă din Marea Caraibilor

Pare-se că, după mai bine de 50 de ani în care s-a zbătut în blocajul comercial impus de Statele Unite, vremuri mai însorite se ițesc la orizont pentru Cuba, urmând să se integreze într-o comunitate comercială internațională. Deși blocajul comercial este încă activ, există semne încurajatoare care-i anunță eradicarea, deschizând astfel porțile unei lumi complet noi și pline de posibilități.

Noi ne bucurăm nevoie mare, mai ales când ne gândim că aceste schimbări vor conduce, de asemenea, la o creștere în domeniul turismului. Oricum, această tendință inevitabilă este prezentă și în datele motorului nostru de căutare care arată că, din anul 2015 până în 2016, căutările pentru zborurile către Havana au crescut cu nu mai puțin de 59%.

Dacă o călătorie în Cuba dă frenetic din coate și își face loc printre rezoluțiile tale, asigură-te că nu îți scapă din vedere nimic din moștenirea culturală extrem de bogată a acestei țări. Începe prin a planifica o excursie sustenabilă care să contribuie la dezvoltarea culturii și a comerțului local. Mare grijă, însă! Îți asumi riscul de a experimenta adevăratele minuni ale insulei într-un mod cu totul și cu totul autentic, nu doar așa cum sunt ele prezentate în ghidurile de turism. Te încumeți?

Pe lângă toate lucrurile pe care le vede orice turist care pune piciorul pe pământ cubanez, îți recomandăm să îți faci timp și pentru a pătrunde și în zonele rurale de aici. Crede-ne pe cuvânt: te așteaptă lucruri, poate mai puțin cunoscute, dar impresionante din cale-afară. Ține minte asta atunci când îți începi călătoria pe tărâmul numit guajiros (cubanezi care trăiesc în zonele rurale).

Găsește zbor către Havana

Unde ne cazăm când ajungem în Cuba?

Pensiunile cubaneze sunt o oportunitate excelentă pentru a plonja de la 10 metri direct în cultura locală

„Ce spui? Fără hotel? Ai înnebunit? Păi și ce ne facem? Unde dormim?” Nu e cazul să intri în panică. Cuba pune la dispoziție un alt tip de cazare care, nu doar că îți conferă o experiență cu totul și cu totul autentică asupra culturii locale, dar mai servește și economia locală în același timp. Pensiunile cubaneze sunt o structură de cazare autorizată legal și susținută chiar de localnici.

Despre ce e vorba te întrebi, poate. Păi, alegând cazarea într-una din aceste case, ai ocazia să trăiești exact ca un localnic, aruncând un ochi larg deschis în viața și cultura cubanezilor. În timp ce bați străzile în căutare de acoperiș sub care să înnoptezi, alege una din clădirile marcate la intrare cu semnul unei ancore albastre.

Indiferent dacă vacanța îți poartă pașii într-unul din marile orașe (precum Havana, Varadero, Cayo Largo Trinidad, Baracoa, Santa Lucia) sau într-o așezare umană mai mică cum este orășelul Viñales, nu vei avea nicicând un motiv mai bun pentru a te abate de la ceea ce știai până acum despre cazare.

Alegerea unui Bed&Breakfast într-una din aceste case va fi, pentru setea ta de cunoaștere, precum o carafă rece cu apă după ce ai câștigat un maraton. Și că veni vorba de asta, iată care sunt cele mai frumoase maratoane, ce n-a văzut Parisul (nu o lua ad litteram).

Ia o dușcă de rom havanez și fă o plimbare pe faleza Malecón

La pas prin Centrul Vechi din Havana

Artistul argentinian Fito Páez a spus cândva, despre Havana, că nu e nimic mai ușor decât să-i pici în plasă și să te îndrăgostești; tot el spunea că romul care se găsește în acest oraș este cel mai bun din lume. Cum ai putea să te convingi de adevărul din spusele lui decât să faci o vizită acestei capitale exotice? Dacă ajungi în Centrul Vechi, ai toate șansele să te pierzi zile întregi pe străduțele-i pietruite (și nu pentru că nu ai mai găsi calea de întoarcere, ci pentru că s-ar putea să nu-ți mai vină să o faci).

Vei găsi multe dintre clădirile-i atât de diferite, pictate în tot soiul de nuanțe și aflându-se într-un stadiu avansat de degradare. Îți vei lăsa auzul mângâiat de ritmuri afro-cubane care își găsesc ecoul pe străzile lăturalnice pentru a se reflecta în frumoase graffiti. Și nu vei găsi niciun loc care să întruchipeze acest farmec mai bine decât Callejón de Hamel.

Pregătește-te să te scufunzi în orașul care transpiră prin toți porii senzația de întoarcere în timp. Mașinile clasice care poartă ani ’50 pe bancheta din spate și adaugă un strop de je ne sais quoi fundalului construit pe o arhitectură vintage. Notează: „a nu părăsi Centrul Vechi din Havana fără să fi văzut Casa Contelui Lombillo”! În interior vei da peste Café Bohemia, o clădire care a stat mărturie ultimului secol de istorie cubaneză.

Inițial, cafeneaua și-a deschis porțile pentru a sărbători amintirea lui Ricardo Sáenz, cunoscut ca El Gallego (în traducere, „galicianul” – locuitor al Galiției), fostul redactor-șef și asistent al directorului revistei Bohemia. Una dintre particularitățile revistei era aceea de a numi feluri de mâncare și cocktail-uri după jurnaliști, scriitori și regizori cubanezi cunoscuți.

O plimbare prin Centrul Vechi va lăsa în urmă o sete aprigă după ocean și pacea-i aferentă. Și-așa ajungem la al doilea lucru de notat cu literă de lege: „nu plec din Havana fără să fac o plimbare pe faleză!”. Întinzându-se mai mai bine de 8 kilometri și înțesată de muzicieni de stradă, artiști, poeți, filozofi și pescari, El Malecón este una dintre cele mai populare faleze din Cuba și din lume. Acest peisaj se suprapune ca un strat perfect peste fundalul unui cer urban și a unei mări serene.

Varadero: paradisul cubanez

Mică piață de suveniruri pe una din plajele din Varadero

Nicio călătorie în Cuba nu se poate numi cu adevărat „călătorie în Cuba” fără să fi făcut o oprire în Varadero. Recunoaște! Nu e prea greu de tolerat o astfel de obligație; soarele cald de Caraibe, nisipul fin și străzile neobișnuite care se întind de-a lungul orașului… sunt lucruri cu care omul se obișnuiește dacă trebuie. Dacă vrei să treci pragul istoriei cubaneze nu trebuie decât să pătrunzi în vechile conace ale coloniștilor, multe dintre acestea actualmente transformate în muzee. Varadero este un adevărat paradis pentru cei în căutare de emoții. Peșterile, plajele și pădurile virgine doar aici întâlnite, fac din acest oraș un loc unic. Dacă toate aceste capturi de călător nu îți sunt suficiente, poți să mergi pe urmele lui Al Capone și să arunci un ochi în complexele turistice cândva frecventate de acest cap al mafiei.

Rezervă zbor către Varadero

Cunoaște pământurile de țară cutreierând micul orașel Viñales și împrejurimile sale

Doar o zi ca oricare alta pe străzile din Viñales, Cuba

Zona rurală cunoscută drept Pinar del Río se află la 90 de kilometri de mers cu mașina din Havana și găzduiește unul dintre cele mai pitorești orășele, Viñales, alături de parcul național cu același nume. Viñales este o zonă verde, luxuriantă, locuită în cea mai mare parte de către fermieri, străbătută mai puțin de mașini și mai degrabă de căruțe trase de cai. Plantațiile de tutun și de cafea joacă un rol principal și oferă călătorului frământat de curiozitate, o experiență diferită până la ultima peliculă de aer.

Zona de țară care corespunde acestui colț de Cuba este decorată cu căsuțe mici și colorate, ferme și haciendas (moșii) vechi, locuite deopotrivă de cubanezi tineri și mai puțini tineri, lesne de surprins stând în balansoare, într-o atmosferă de deplină pace, uitându-se în zare ca și cum timpul e doar fantezie.

Viñales este înconjurat de parcul care-i poartă numele, iar valea Viñale, împreună cu a sa vegetație luxuriantă și formațiuni montane unice (cunoscute local drept mogotes), fac parte din Lista Patrimoniului UNESCO. Într-una din aceste mogotes se adăpostește un parc natural impresionant, împuternicit să poarte înăuntru-i un zid pictat, lung de 120 de metri și cunoscut drept Mural de la Prehistoria.

Ușor de-nchipuit ce-nfățișează această bucată enormă de piatră; dar trebuie să te afli la fața locului pentru a înțelege farmecul cu care ți se povestește evoluția istorică îndepărtată sub formă de picturi strămoșești.

Citește și: Lucruri imperios necesar de știut înainte de a călători în Cuba.

Cayos: Jutías, Levisa, Largo, Coco și Guillermo

Playa Sirenas, un buchet de plaje virgine din Cayo Largo

Orice călătorie care se respectă făcută în Cuba impune, fără urmă de ezitare, cel puțin o promenadă pe așa-numitele cayos. După ce ai trăit Viñales cu toate simțurile, următoarea oprire cronologică ar trebui să fie Cayo Jutías, una dintre cele mai frumoase plaje din Cuba, doldora de nisipuri fine și de ape limpezi. Dacă această plajă are în lume un rival pe măsură, acesta nu poate să fie altul decât Cayo Guillermo, alături de frumoasa-i Playa Pilar.

Numeroasele cayos de pe întinsul Cubei sunt locurile excelente pentru a te deconecta și a lua o pauza de la gândurile care îți mișună materia cenușie de cu dimineață și până pui geană pe geană.

Nu vei găsi nicio diferență între aceste locuri serene, nirvanice și paradisul din imaginația ta. Singurele bătăi de cap pe care le-ai putea avea ar fi los mosquitos, insectele care par că ar fi gustat și ele din splendorile naturii cubaneze și să le cam placă aici. Dar poți să scapi oricând de ele făcând câteva scufundări în apele clare, contopindu-te cu natura subacvatică.

Dacă simți că există riscul să te puturoșești de-a binelea tot stând și reflectând la malul mării, ce spui de un boost de adrenalină la Cayo Levisa sau Cayo Coco, amândouă pline de oportunități pentru a practica tot soiul de sporturi acvatice. Ai de ales dintr-o varietate uriașă de companii specializate în închirieri de echipament acvatic și tururi organizate. Nu ai nicio scuză să te întorci din Cuba fără niște cunoștințe solide despre fauna marină de aici. Niciuna!

Câte ceva despre istoria Cubei la Bahía Cochinos

Apele cunoscute de istorie drept Golful Porcilor și local numite „Bahia de Cochino”, din Cuba

Împătimiții istoriei vor găsi oportunități cu nemiluita de a pătrunde în trecutul Cubei. Zona cunoscută drept Bahía Cochinos (Golful Porcilor) este una dintre acestea, a cărei frumusețe naturală și istorie nu contenesc să se arate ochiului curios. Plajele Girón și Larga se numără printre cele mai puțin turistice, încadrate fiind de o aură mistică, nuanțată de evenimente istorice precum celebra bătălie de la Bahía Cochinos care a avut loc chiar pe plaja Girón în tinerețea anilor ’60, punctul culminant al Războiului Rece.

De fapt, drumul către Bahía Cochinos înfățișează încă vechi imagini ale încercărilor de invadare a țării și ale revoluției cubaneze.

Ciego de Ávila și Camagüey

 Cu ale case în culori pastel și dispuse linear de-a lungul străzilor, nu ne miră deloc că orașul Camagüey și-a croit loc pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Poate că aceste două orașe nu sunt atât de adesea vizitate, dar ăsta nu este niciun motiv pentru a nu le așeza pe lista ta de lucruri de văzut în Cuba. Cele două abundă de monumente comemorative pentru revoluția din Cuba și de clădiri scunde, pictate în culori care nu au cum să scape ochiului. Plimbă-te agale prin centrele vechi, iar dacă imaginația îți cere o călătorie în timp, nu i-o refuza!

Ciego de Ávila este un orășel vechi unde trecutul pare că a înghețat. Petrece aici măcar o după-amiază completă, descoperind restaurantele tradiționale, tavernele șarmante și amintirile rămase în urma revoluției. Toate astea în timp ce muzica se pierde pe zidurile bătrânelor clădiri.

La capătul opus al firului, Camagüey se arată modern și dezvoltat. Centrul său Vechi, declarat monument UNESCO, nu contenește cu restaurantele (subvenționate de guvern) de unde te îmbie negreșit mirosul mâncării tradiționale proaspăt pregătite.

Și dacă tot suntem la capitolul „cum să facem lumea un loc mai bun”, iată tot ce trebuie să știi despre o experiență de volunturism și despre cum poți da un sens inestimabil călătoriilor tale. Iar dacă te gândeai să cercetezi puțin mai îndeaproape despre Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, te invităm să-i descoperi cele mai frumoase obiective turistice